Περιεχόμενα
Χρήση αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία απόκτησης ή διατήρησης μιας στύσης αρκετά σταθερής για σεξουαλική δραστηριότητα.
Η διαδικασία για την επίτευξη στύσης είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει τα εξής:
- τον εγκέφαλο
- ορμόνες
- τα αιμοφόρα αγγεία
- νεύρα
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει όλα αυτά τα μέρη του σώματός σας και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ΣΔ.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα, πχ σε ένα μόνο βράδυ, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που καθιστούν πιο δύσκολη τη στύση. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβούν στο:
- νευρικό σύστημα
- επίπεδα ορμονών
- κυκλοφορία
Η χρόνια (μακροχρόνια) υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα σας. Διαβάστε παρακάτω καθώς θα ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στο πώς το αλκοόλ συμβάλλει στην ΣΔ.
Πώς μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει ΣΔ;
Η στύση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και η ΣΔ μπορεί να εμφανιστεί εάν υπάρχει πρόβλημα κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε βήματος.
Οι σεξουαλικές σκέψεις ή η διέγερση του πέους ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών από τα νεύρα στο πέος. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές χαλαρώνουν τους μύες στις αρτηρίες του πέους, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος κατά 20 έως 40 φορές.
Βραχυπρόθεσμες αιτίες της ΣΔ
Μια προσωρινή αδυναμία στύσης μπορεί να συμβεί μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου αλκοόλ.
Σύμφωνα με μελέτη του 2018, η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση αλκοόλ καταθλίβει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και επιβραδύνει τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του πέους σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία του πέους.
Το αλκοόλ είναι διουρητικό, δηλαδή αφυδατώνει και αυξάνει την ούρηση. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης αγγειοτενσίνης, η οποία στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Η αγγειοτενσίνη μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στο πέος.
Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες του 1998 και πιο πρόσφατες μελέτες σε ζώα, το αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση των κυκλοφορούντων επιπέδων τεστοστερόνης. Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης περιορίζει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο είναι το βασικό μόριο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος σας.
Οι χρόνιες επιπτώσεις του αλκοόλ
Η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα νεύρα σας, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να έχετε στύση.
Μια ανασκόπηση των μελετών του 2021 διαπίστωσε μια σημαντική σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ και της ΣΔ.
Δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020, από 16 έως 73% των χρόνιων βαρέων χρηστών αλκοόλ παρουσιάζουν δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ΣΔ. Το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό λειτουργίες που είναι ασυνείδητες.
Καρδιαγγειακές παθήσεις και βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ED συνδέεται στενά με την καρδιαγγειακή νόσο. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η μεγάλη κατανάλωση συνδέεται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία.
Αποτελέσματα από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι η υπερβολική κατάναλωση αλκοόλ συνδέεται με βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.
Μπορεί η στέρηση αλκοόλ να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;
Το σύνδρομο στέρησης αλκοόλ αναπτύσσεται όταν ένα άτομο που πίνει πολύ ξαφνικά σταματά να πίνει. Έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά συμπτώματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν την ικανότητα στύσης.
Άλλα κοινά συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν:
- Τρόμος
- άγχος
- ναυτία
- εμετός
- πονοκέφαλοι
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- ευερεθιστότητα
- σύγχυση
Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως 6 έως 12 ώρες μετά το τελευταίο σας ποτό και είναι συνήθως πιο σοβαρά μετά από 48 έως 72 ώρες.
Παρόλο που η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα συμπτώματα που συμβάλλουν στην ΣΔ, είναι πιθανό να βελτιώσει τη σεξουαλική σας υγεία μακροπρόθεσμα.
Σε μια μελέτη του 2022 από 104 άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ και ΣΔ, το 88,5% παρουσίασε βελτίωση στην ΣΔ μετά από 3 μήνες μη κατανάλωσης αλκοόλ.
Άλλες επιδράσεις του αλκοόλ στη σεξουαλική λειτουργία
Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία σε άτομα όλων των φύλων με διάφορους τρόπους.
Μια μελέτη του 2021 στην Ινδία συμπεριέλαβε 100 συμμετέχοντες οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ως άνδρες με σύνδρομο εξάρτησης από το αλκοόλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 48 συμμετέχοντες είχαν σεξουαλική δυσλειτουργία. Από αυτούς τους 48:
- Το 87,5 % ανέφερε χαμηλότερη σεξουαλική ορμή
- 79,1 % είχαν δυσλειτουργία της σεξουαλικής διέγερσης
- Το 58 % είχε ΣΔ
- 54 % ανέφεραν δυσκολία στην επίτευξη οργασμού
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης:
- να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση
- να αυξήσει τη σεξουαλική ορμή με μέτριες ποσότητες αλκοόλ, αλλά να μειώσει τη σεξουαλική ορμή με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
Σε γυναίκες το αλκοόλ μπορεί να:
- να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα
- να δυσχεραίνει τον οργασμό
- να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία με μικρές ποσότητες αλκοόλ, αλλά να μειώσει τη σεξουαλική διέγερση με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ
Πότε να επισκεφθείτε γιατρό
Η περιστασιακή εμφάνιση ΣΔ είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μπορεί να εμφανιστεί αν έχετε πιει ή αν αισθάνεστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι.
Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν γίνει τακτικό πρόβλημα. Μερικές φορές η ΣΔ μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Είναι επίσης καλή ιδέα να δείτε έναν γιατρό αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ. Τα σημάδια της διαταραχής χρήσης αλκοόλ περιλαμβάνουν:
- κατανάλωση αλκοόλ μόνος και κρυφά
- απώλεια ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες εκτός από την κατανάλωση αλκοόλ
- λαχτάρα για αλκοόλ
- εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης
- το ποτό αποτελεί προτεραιότητα έναντι άλλων ευθυνών
- πίνετε το πρωί
- αδυναμία ελέγχου της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνετε
- το αλκοόλ συμβάλλει σε οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ΕΔ με τα εξής:
- επιβραδύνοντας το κεντρικό νευρικό σας σύστημα
- προκαλώντας αφυδάτωση
- μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης
Διαβάστε Επίσης : φυσικα φαρμακα για στυτικη δυσλειτουργια και Στυτική δυσλειτουργία αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα
Συνοψίζοντας
Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων σας.
Είναι φυσιολογικό να βιώνετε ΣΔ κάποιες φορές, ειδικά όταν πίνετε.
Εάν έχετε τακτικά πρόβλημα να διατηρήσετε τη στύση όταν είστε νηφάλιοι ή μετά από κατανάλωση μόνο μικρών ποσοτήτων αλκοόλ, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας.
✓ Μεγάλη αύξηση της διάρκειας του σεξ και της σεξουαλικής επιθυμίας
✓ Μεγαλύτερη απόλαυση στο σεξ, και για τους δύο συντρόφους
- (2021). Μια συγχρονική μελέτη του επιπολασμού και των τύπων της σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ παντρεμένων ανδρών ασθενών με σύνδρομο εξάρτησης από το αλκοόλ που παρακολουθούν κέντρο τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης από την Κεντρική Αγροτική Ινδία.
ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8057189/ - (2017). Η επίδραση της χορήγησης αλκοόλ στο σηραγγώδες σώμα.
ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5419118/ - Αντιμετώπιση της στέρησης αλκοόλ. (2020).
yorkhospitals.nhs.uk/seecmsfile/?id=2856 - (1998). Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην ανδρική αναπαραγωγή.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761906/ - (2018). Επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στην καρδιαγγειακή υγεία.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520541/ - (2018). Στυτική δυσλειτουργία και ισχαιμική καρδιοπάθεια.
ecrjournal.com/articles/erectile-dysfunction-and-ischaemic-heart-disease - (2020). Αυτόνομη δυσλειτουργία που προκαλείται από το αλκοόλ: Συστηματική ανασκόπηση.
ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6987055/ - (2022). Ο αντίκτυπος της αποχής από το αλκοόλ στη στυτική δυσλειτουργία: Μια προοπτική παρακολούθηση σε ασθενείς με διαταραχή χρήσης αλκοόλ.
jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(22)00551-3/fulltext - (2021). Μια μετα-ανάλυση της στυτικής δυσλειτουργίας και της κατανάλωσης αλκοόλ.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34521090/ - (2015). Επίδραση του αλκοόλ στις αρσενικές αναπαραγωγικές ορμόνες, το οξειδωτικό στρες και τις παραμέτρους του σπέρματος σε αρουραίους Sprague-Dawley.
Sciencedirect.com/science/article/pii/S1110569014000661 - (2022). Φυσιολογία, στύση.
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513278/ - (2017). Καρδιαγγειακές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση με συνέπειες για την υπεράσπιση, την πολιτική και την έρευνα.
ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7318786/ - (2018). Επιπολασμός και συσχετίσεις της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άνδρες ασθενείς με σύνδρομο εξάρτησης από το αλκοόλ.
journals.lww.com/indianjpsychiatry/Fulltext/2018/60010/Prevalence_and_correlates_of_sexual_dysfunction_in.13.aspx - (2018). Κατανάλωση αλκοόλ και αρτηριακή πίεση: Αποτελέσματα της μελέτης ELSA-Brasil.
ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5757983/ - (2020). Ανασκόπηση των τρεχουσών πληροφοριών για τη στυτική δυσλειτουργία σε υπερτασικούς άνδρες ηλικίας 40 ετών και άνω.
journals.lww.com/pbj/Fulltext/2020/12000/Review_of_the_current_information_on_erectile.20.aspx - (2016). Η αυξημένη ενυδάτωση μπορεί να συσχετιστεί με την απώλεια βάρους.
frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2016.00018/full