Χαμηλή Τεστοστερόνη

Χαμηλή Τεστοστερόνη: Πως Καταλαβαίνετε όταν τα Επίπεδα είναι Πολύ Χαμηλά;

Τα τελευταία χρόνια, ο Σπύρος Μεζίτης, ιατρός με διδακτορικό, μιλάει με όλο και περισσότερους ασθενείς για την χαμηλή τεστοστερόνη, μια διάγνωση που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη.

“Όσο περισσότερο μεγαλώνουν οι άντρες, τόσο πιο ανοιχτοί γίνονται στην συζήτηση για την στυτική δυσλειτουργία,” λέει ο κ. Μεζίτης ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στην Νέα Υόρκη.

Από την μία μεριά, ο αυξημένος αριθμός περιπτώσεων χαμηλής τεστοστερόνης προέρχεται από την γήρανση του πληθυσμού, λιγότερο στίγμα και πιο ακριβείς ελέγχους. Αλλά υπάρχει ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο επισκέπτονται οι άντρες το γραφείο του Μεζίτη για ένα έλεγχο τεστοστερόνης.

Οι άντρες βομβαρδίζονται από τα μέσα, μέσω διαφημιστικών καμπανιών — ‘Δεν νοιώθετε καλά; Ρωτήστε τον γιατρό σας για την χαμηλή τεστοστερόνη,‘” λέει.

Έρχονται και λένε ότι νοιώθουν εκτεταμένη κούραση, αδυναμία, κατάθλιψη και έχουν χάσει την ερωτική ζωή τους – όλα συχνά συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης.

Σαν ενδοκρινολόγος σκέφτομαι τις ορμόνες,” λέει ο Μεζίτης, ο οποίο υπολογίζει περίπου το 25-30% των αντρών που εξετάζει για χαμηλή τεστοστερόνη έχουν όντως χαμηλά επίπεδα. “Μερικές φορές είναι τεστοστερόνη, άλλες θυρεοειδής και μερικές άλλες κάτι άσχετο με τις ορμόνες.

Τι Είναι η Τεστοστερόνη και Γιατί Μειώνεται;

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη. Είναι αυτή που βγάζει τρίχες στο στήθος ενός άντρα. Είναι η δύναμη πίσω από την σεξουαλική ζωή.

Κατά την διάρκεια της εφηβείας η τεστοστερόνη βοηθάει στον σχηματισμό των μυών ενός άντρα, κάνει πιο βαριά την φωνή του και μεγαλώνει το πέος του. Στην ενηλικίωση κρατάει τους μύες και τα κόκκαλα ενός άντρα δυνατά και διατηρεί τον ενδιαφέρον του στο σεξ. Με λίγα λόγια, είναι αυτό που κάνει έναν άντρα (τουλάχιστον σωματικά).

Μετά την ηλικία των 30, οι περισσότεροι άντρες αρχίζουν να βιώνουν μια σταδιακή μείωση στην τεστοστερόνη. Μια μείωση στην ερωτική ζωή συνοδεύεται με μια μείωση στην τεστοστερόνη, κάνοντας πολλούς άντρες να πιστεύουν λανθασμένα ότι χάνουν την σεξουαλική τους διάθεση επειδή μεγαλώνουν.

Μερικοί λένε ότι αποτελεί ένα μέρος της γήρανσης, αλλά αυτό είναι λάθος,” λέει ο Jason Hedges, ιατρός με διδακτορικό στην ουρολογία στο Πανεπιστήμιο Υγείας και επιστήμης στο Όρεγκον του Πόρτλαντ. Μια σταδιακή μείωση στην τεστοστερόνη δεν εξηγεί μια παντελή σχεδόν έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ για παράδειγμα.

Και για τους ασθενείς του Hedges που είναι στην ηλικία των 20, των 30 και στην αρχή των 40 και έχουν στυτικά προβλήματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε άλλα θέματα εκτός της ηλικίας.

Πολλά συμπτώματα καθρεπτίζονται από άλλα ιατρικά προβλήματα,” λέει ο Hedges. “Και για πολύ καιρό δεν τα συνδέαμε με χαμηλή τεστοστερόνη, αλλά με διαβήτη, κατάθλιψη, υψηλή πίεση και ασθένεια στην στεφανιαία αρτηρία. Αλλά η γνώση και η εκτίμηση χαμηλής τεστοστερόνης έχει αυξηθεί. Αναγνωρίζουμε τώρα ότι χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος.

Οι γιατροί θα θέλουν να αποκλείσουν τέτοιες εξηγήσεις πριν καταλήξουν σε χαμηλή τεστοστερόνη. Θα ήθελαν επίσης να κάνουν μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άντρα.

Το πιο σημαντικό είναι η εξέταση αίματος,” λέει ο Μεζίτης.

Χαμηλή Τεστοστερόνη: Πόσο Χαμηλά είναι το Πολύ Χαμηλά;

Το χαμηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης σε έναν άντρα είναι περίπου 300 νανογραμμάρια ανά εκατό μιλιλίτρ (ng/dL). Το ανώτατο όριο είναι περίπου 800ng/dL ανάλογα το εργαστήριο. Ένα αποτέλεσμα κάτω από το όριο σε μια εξέταση αίματος μπορεί να προκαλείται από διάφορες συνθήκες, όπως:

  • Τραυματισμός στους όρχεις
  • Καρκίνο στους όρχεις ή θεραπεία για καρκίνο στους όρχεις
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Μόλυνση
  • HIV/AIDS
  • Χρόνια ασθένεια στο συκώτι ή στα νεφρά
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Παχυσαρκία

Μερικά φάρμακα και γενετικές καταστάσεις μπορεί επίσης να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε έναν άντρα. Η ηλικία συμβάλει επίσης σε χαμηλά επίπεδα. Σε μερικές περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη.

Ένα χαμηλό επίπεδο δεν έχει πάντα συμπτώματα, λέει ο Μεζίτης, “αλλά συχνά βρίσκουμε κάτι όταν βλέπουμε επίπεδα ανάμεσα σε 200 ή 100 ng/dL.”

Ο Hedges συμφωνεί και προειδοποιεί ότι ακόμα και αν δεν έχει ένας άντρας συμπτώματα, μπορεί να ζητήσει θεραπεία. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν σε μείωση στην οστική πυκνότητα κάτι που σημαίνει ότι τα κόκκαλα γίνονται πιο εύθραυστα και πιο ευάλωτα σε σπασίματα.

Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να συζητήσω,” λέει ο Hedges. “Τα θέματα με την οστική πυκνότητα δεν είναι πάντα εμφανή.

Θεραπεία για την Χαμηλή Τεστοστερόνη

Η σταδιακή μείωση της τεστοστερόνης με την πάροδο των χρόνων είναι αναμενόμενη. Η θεραπεία απαιτείται αν βιώνεται συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλή τεστοστερόνη.

Αν τα χαμηλά τεστοστερόνης σε έναν νεαρό άντρα είναι ένα πρόβλημα για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει ένα παιδί, τα φυσικά συμπληρώματα ίσως μπορεί να βοηθήσουν σε μερικές περιπτώσεις. Αυτά τα συμπτώματα βοηθούν το σώμα να παράγει περισσότερη τεστοστερόνη. Αυτό μπορεί να αυξήσει και την ποσότητα του σπέρματος επίσης.

Προτείνουμε τα χάπια Probolan 50 για την αύξηση της τεστοστερόνης

Ο Hedges περιγράφει επίσης εμφυτεύματα πέλετ τεστοστερόνης, μια νέα μορφή θεραπείας στην οποία αρκετά πέλετ τοποθετούνται κάτω από το δέρμα στα οπίσθια, όπου απελευθερώνουν τεστοστερόνη σε διάρκεια τριών τεσσάρων μηνών. Ενέσεις και ρινικά τζελ μπορεί να αποτελέσουν κάποιες επιπλέον επιλογές.

PROBOLAN 50

Άμεση αύξηση της Τεστοστερόνης και της Λίμπιντο σας

Ποιοι Είναι οι Κίνδυνοι και τα Πλεονεκτήματα της Θεραπείας Τεστοστερόνης;

Αν τα συμπτώματα οφείλονται πραγματικά σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, τότε μου λένε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες παρατηρούν σημαντικές διαφορές αν και μερικές φορές δεν είναι τόσο δραματικές,” λέει ο Hedges. “Το σεξ είναι καλύτερο, και το ίδιο και η κατάθλιψη – μπορείτε να το δείτε άμεσα και γρήγορα.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι. Η θεραπεία τεστοστερόνης μπορεί να αυξήσει την ποσότητα αιμοφόρων αγγείων και να μεγαλώσει το στήθος. Μπορεί επίσης να επιταχύνει την αύξηση του προστάτη. Οι άντρες με καρκίνο στο στήθος δεν πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία για την τεστοστερόνη.

Η θεραπεία για την τεστοστερόνη δεν συμβουλεύεται σε άντρες με καρκίνο του προστάτη. Ο Hedges λέει ότι μερικοί συσχετισμοί ανάμεσα στην θεραπεία τεστοστερόνης και την υγεία του προστάτη ερευνώνται. Αυτός προτείνει θεραπεία για την τεστοστερόνη σε άντρες που έχουν λάβει θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αποτελεί μια ασφαλή θεραπεία εφόσον Tτην παρακολουθείτε προσεκτικά,” λέει ο Hedges. “Αν υπάρχουν γνωστά προβλήματα, οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται έναν ειδικό.

Μενού