1. Αρχική
  2. Σεξουαλική Υγεία
  3. Το άγχος απόδοσης δεν σημαίνει το τέλος της σεξουαλικής σας ζωής

Το άγχος απόδοσης δεν σημαίνει το τέλος της σεξουαλικής σας ζωής

Περιεχόμενα

Μερικές φορές το σεξ μπορεί να είναι αγχωτικό, αλλά αυτά τα βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε το ρυθμό σας.

Αφού ο πρώτος της σεξουαλικός σύντροφος την υποτίμησε στην κρεβατοκάμαρα, η Ρίτα Γιαννακοπούλου άρχισε να αμφισβητεί τον εαυτό της κάθε φορά που ετοιμαζόταν να κάνει σεξ.

“Ένιωθα αμήχανη και νευρική μήπως απογοητεύσω τον άλλον”, λέει η 37χρονη. “Βρήκα τον εαυτό μου να μην αισθάνεται ποτέ σεξουαλική, να μην θέλει ποτέ να είναι οικεία και να μην ξεκινάει ποτέ τίποτα”.

Ακόμη και με διαφορετικούς συντρόφους, η Ρίτα “περνούσε τα προκαταρκτικά” του σεξ, ελπίζοντας πάντα ότι η πράξη θα τελείωνε γρήγορα.

“Ένιωθα συντετριμμένη”, παραδέχεται. “Και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ένιωθα ενοχές επειδή ήμουν περίεργη για το σεξ. Ένιωθα ότι δεν ήμουν κάποια που άξιζε να δεσμευτώ. Στη συνέχεια, αισθανόμουν αγανάκτηση για το γεγονός ότι έπρεπε να αισθάνομαι ένοχη και ήθελα το σεξ ακόμα λιγότερο. Ήταν ένας φαύλος κύκλος”.

Το “σεξουαλικό άγχος”, όπως το βίωσε η Ρίτα, δεν αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση. Είναι ένας όρος της καθομιλουμένης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φόβο ή την ανησυχία που σχετίζεται με το σεξ. Αλλά είναι υπαρκτό και επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι είναι ευρέως γνωστό.

Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται το σεξουαλικό άγχος μπορεί να εμφανιστεί με ποικίλους τρόπους για διαφορετικούς ανθρώπους. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν σημαντική πτώση της λίμπιντο ή του ενδιαφέροντος, να δυσκολεύονται να διεγερθούν ή να έχουν οργασμό ή να βιώνουν σωματικό πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι άνδρες μπορεί να αγωνίζονται με την απόδοσή τους ή την ικανότητά τους να εκσπερματώσουν.

Μερικοί άνθρωποι αγχώνονται τόσο πολύ στην ιδέα του σεξ που φθάνουν στο σημείο να το αποφεύγουν εντελώς.

Ωστόσο, ο Ravi Shah, MD, ψυχίατρος στο ColumbiaDoctors και επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Columbia University Medical Center στη Νέα Υόρκη, προτείνει ότι ένα από τα κλειδιά για να ξεπεράσει κανείς το άγχος του σεξ είναι να το δει ως “σύμπτωμα” αντί για πάθηση.

“Αγχώνεστε γύρω από το σεξ, αλλά ποια είναι η πραγματική διάγνωση;”. ρωτά ο Shah.

Η σχέση μεταξύ άγχους και σεξ

Αν φαίνεται ότι σχεδόν όλοι όσοι γνωρίζετε έχουν άγχος για κάτι αυτές τις μέρες, λοιπόν, αυτό οφείλεται στο ότι έχουν. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι σήμερα το πιο συχνό πρόβλημα ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, επηρεάζοντας περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες.

Όταν ένα άτομο αισθάνεται μια απειλή (πραγματική ή φανταστική), το σώμα του μεταβαίνει ενστικτωδώς σε κατάσταση “μάχης ή φυγής”. Θα πρέπει να μείνω και να πολεμήσω το φίδι που βρίσκεται μπροστά μου ή να το καταγράψω για ασφάλεια;

Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δεν συμβάλλουν στη Σεξουαλική επιθυμία . Αντίθετα, την αναχαιτίζουν, ώστε η προσοχή του ατόμου να μπορεί να επικεντρωθεί στην άμεση απειλή.

“Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που βιώνουν αγχώδεις διαταραχές στην υπόλοιπη ζωή τους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και σεξουαλική δυσλειτουργία”, λέει η Nicole Prause, PhD, σεξουαλική ψυχοφυσιολόγος και ψυχολόγος στο Λος Άντζελες.

Επιπλέον, το τραύμα – όπως η σεξουαλική κακοποίηση ή η σεξουαλική επίθεση – μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για το σεξ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον χρόνιο πόνο, την αλλαγή των ορμονών (όπως αμέσως μετά τη γέννα ή κατά την εμμηνόπαυση), ακόμα και με την έλλειψη ποιοτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης.

“Η εκπαίδευση μόνο για αποχή τείνει να δημιουργεί ένα στίγμα και μια ντροπή γύρω από το σεξ που μπορεί να συνεχιστεί στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή”, λέει ο Salas. “Η σεξουαλική εκπαίδευση που επικεντρώνεται μόνο στην εγκυμοσύνη αγνοεί τη σημασία της σεξουαλικής διέγερσης και της ευχαρίστησης. Αυτό μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους να ψάχνουν στο πορνό για τη σεξουαλική τους εκπαίδευση… [το οποίο] μπορεί να αυξήσει τους μύθους για τη σεξουαλική απόδοση και να αυξήσει το άγχος”.

“Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν άγχος γύρω από το σεξ επειδή έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι είναι το υγιές σεξ”, συμφωνεί η Shah. “Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αυτό έχει να κάνει με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, το πώς είναι το σεξ στο πορνό και στις ταινίες σε σχέση με την πραγματική ζωή και το πόσο σεξ αισθάνονται ότι “πρέπει” να κάνουν”.

“Οι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι όλοι οι άλλοι κάνουν σεξ όλη την ώρα και είναι υπέροχα και κανείς άλλος δεν έχει προβλήματα εκτός από αυτούς”, προσθέτει.

Πώς να ανακουφίσετε το άγχος για το σεξ

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής. Το σεξ βελτιώνει τον δεσμό σας με τον σύντροφό σας, δίνει ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Οι “καλές” ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συναισθημάτων άγχους και στρες.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να ξεπεράσετε το σημερινό σας άγχος για το σεξ για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη;

Μιλήστε στο γιατρό σας

Πρώτα, αποκλείστε τυχόν σωματικά προβλήματα.

“Πολλά φυσιολογικά προβλήματα μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει το σεξουαλικό άγχος”, λέει ο Salas. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρόνια προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν επίσης να κάνουν έναν αριθμό στη λίμπιντό σας.

Εξερευνήστε την οικειότητα με διαφορετικούς τρόπους

Οι ασκήσεις “Sensate focus“, οι οποίες περιλαμβάνουν το άγγιγμα του συντρόφου σας και το άγγιγμα για τη δική σας ευχαρίστηση, έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να επανασυνδεθείτε τόσο με τα αισθησιακά όσο και με τα σεξουαλικά σας συναισθήματα.

“Αρχικά, δεν επιτρέπεται το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων”, εξηγεί η Prause. “Περισσότερα αγγίγματα επανέρχονται σταδιακά καθώς εξελίσσονται οι ασκήσεις, οι οποίες συχνά γίνονται με έναν θεραπευτή μεταξύ των κατ’ οίκον συνεδριών. Αυτές γίνονται για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των πηγών και των περιόδων άγχους και να επεξεργαστούν τι μπορεί να σημαίνουν αυτά”.

Δεδομένου ότι το άγχος “τις περισσότερες φορές αφορά κάτι που αποτυγχάνει γύρω από τις στιγμές της διείσδυσης”, λέει η Prause, θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε να αποφύγετε τη συγκεκριμένη πράξη μέχρι να επανέλθει η εμπιστοσύνη σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μάθετε πώς να απολαμβάνετε άλλες ευχάριστες σεξουαλικές δραστηριότητες που εξακολουθούν να παρέχουν οικειότητα, αλλά χωρίς την πίεση.

Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με τον σύντροφό σας, αν αποφασίσετε ότι αυτή η κατεύθυνση είναι η καλύτερη για εσάς. Όπως προειδοποιεί η Prause, “Δεν υπάρχει περίπτωση να παρακάμψετε την καλή επικοινωνία σε αυτό το θέμα”.

Να είστε προσεκτικοί

Κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να προσπαθεί να διαβάσει το μυαλό του συντρόφου σας ή να ανησυχείτε ότι δεν ανταποκρίνεστε στις φαντασιώσεις του. “Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε στο παρόν, ενώ διαχειρίζεστε τα αρνητικά συναισθήματα καθώς προκύπτουν”, λέει η Salas.

Για να γίνει αυτό, προτρέπει τους πελάτες του να βλέπουν τα σήματα που λαμβάνουν από το σώμα τους ως πληροφορίες και όχι ως κρίσεις. “Ακούστε το σώμα σας, αντί να προσπαθείτε να το παρακάμψετε”, λέει.

Για παράδειγμα, αντί να ανησυχείτε γιατί δεν έχετε ακόμη στύση -και να πανικοβάλλεστε ότι θα έπρεπε- αποδεχτείτε ότι εξακολουθείτε να απολαμβάνετε αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή, όπως το φιλί ή το άγγιγμα από τον σύντροφό σας.

“Η παρατήρηση χωρίς κριτική και η αποδοχή είναι βασικές πτυχές της μείωσης του σεξουαλικού άγχους”, λέει ο Salas.

Κάντε το σεξ μια τακτική συζήτηση

“Είναι μια φαντασίωση ότι ο σύντροφός σας θα πρέπει να γνωρίζει τι θέλετε”, λέει η Σα. “Δεν ξέρουν τι θέλετε για δείπνο χωρίς να τους το πείτε, και το ίδιο ισχύει και για τη σεξουαλική δραστηριότητα”.

Επιλέξτε μια ιδιωτική στιγμή και προτείνετε: “Υπάρχει κάτι για το οποίο θέλω να σου μιλήσω σε σχέση με το σεξ. Μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό τώρα;” Αυτή η ευγενική προειδοποίηση θα δώσει στον σύντροφό σας μια στιγμή για να προετοιμαστεί νοητικά. Στη συνέχεια, προσεγγίστε την ουσία του θέματος: “Σε αγαπώ και θέλω να έχουμε μια καλή σεξουαλική ζωή. Ένα πράγμα που είναι δύσκολο για μένα είναι το [συμπληρώστε το κενό]”.

Μην ξεχάσετε να προσκαλέσετε και τον σύντροφό σας να συμμετέχει, ρωτώντας: “Πώς νομίζεις ότι είναι η σεξουαλική μας ζωή;”

Το να μιλήσετε ανοιχτά για το σεξ μπορεί να αισθάνεστε αμήχανα στην αρχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για την επεξεργασία του άγχους σας.

Μην παραλείπετε τα προκαταρκτικά

“Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να πάρετε σεξουαλική ευχαρίστηση”, λέει η Shah. “Μασάζ, μπάνια, χειρονακτικός αυνανισμός, απλά να αγγίζετε ο ένας τον άλλον… Δημιουργήστε ένα ρεπερτόριο καλών, θετικών εμπειριών”.

Εξερευνήστε θέματα ντροπής

Ίσως ντρέπεστε για την εμφάνισή σας, τον αριθμό των συντρόφων που είχατε, κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα – ή ίσως μεγαλώσατε πιστεύοντας ότι η σεξουαλικότητά σας είναι λάθος.

“Όταν πρόκειται για το σεξ, η ντροπή δεν είναι πολύ μακριά”, λέει η Salas. “Το πρόβλημα με τη ντροπή είναι ότι δεν μιλάμε γι’ αυτήν. Κάποιοι από εμάς δεν το παραδέχονται καν”. Προσδιορίστε ποια πτυχή σας κάνει να νιώθετε ντροπή και, στη συνέχεια, σκεφτείτε να ανοιχτείτε γι’ αυτό στον σύντροφό σας.

“Όταν οι άνθρωποι επιβιώνουν από το να μοιράζονται τις πληροφορίες για τις οποίες ντρέπονται περισσότερο, οι φόβοι για το αν θα τις μοιραστούν μειώνονται”, λέει η Salas. “Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να το μοιραστούν και να εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτοί και να αγαπιούνται”.

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Αν το άγχος σας δεν περιορίζεται στην κρεβατοκάμαρα ή αν έχετε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. “Μπορεί να χρειάζεστε πιο ισχυρή θεραπεία με έναν θεραπευτή ή ακόμη και φαρμακευτική αγωγή”, λέει η Shah.

Η ζωή μετά το σεξουαλικό άγχος

Η Ρίτα δεν βρήκε άμεση θεραπεία για το σεξουαλικό της άγχος. Το άγχος παρέμεινε για 15 χρόνια. Ακόμη και όταν γνώρισε τον σημερινό της σύζυγο, η πρώτη τους σεξουαλική επαφή σημαδεύτηκε από τα δάκρυα της και την εξομολόγηση ότι είχε “περίεργα” συναισθήματα για το σεξ.

Μια τυχαία καριέρα ως αρθρογράφος σεξ τη βοήθησε να αρχίσει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί ότι το άγχος της δεν ήταν τόσο ασυνήθιστο. “Οι άνθρωποι με σχολίαζαν ή μου έστελναν email ευχαριστώντας με που ήμουν τόσο ανοιχτή και ειλικρινής για κάτι που βίωναν και οι ίδιοι”, λέει η Ρίτα, η οποία τώρα ετοιμάζεται να γράψει βιβλίο για την εμπειρία της. “Πάντα πίστευαν ότι ήταν μόνες τους. Αλλά κανείς μας δεν είναι μόνος του σε αυτό”.

Όταν εκείνη και ο σύζυγός της αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδί, η Ρίτα διαπίστωσε με έκπληξη ότι όσο περισσότερο έκανε σεξ, τόσο περισσότερο το επιθυμούσε. Μια τακτική πρακτική γιόγκα τη βοήθησε επίσης να βελτιώσει την αίσθηση της ενσυνειδητότητας και άρχισε να ζητάει από τον σύζυγό της περισσότερα προκαταρκτικά και μη σεξουαλική οικειότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Έγινα επίσης πιο ανοιχτή στην οικειότητα ακόμη και όταν δεν είχα απαραίτητα “διάθεση”. Αν και ας είμαστε ειλικρινείς”, προσθέτει η Ρίτα, “μερικές φορές δεν έχω πραγματικά διάθεση, και εξακολουθώ να το τιμώ αυτό”.

Και το να τιμούμε τα δικά μας συναισθήματα είναι συχνά το πρώτο (και μεγαλύτερο) βήμα προς την υπέρβαση του σεξουαλικού άγχους.

Φυτικά χάπια Vigrax

Δοκιμάστε το φυτικό Viagra και θα μας θυμηθείτε

Potencialex

Αποκτήστε ισχυρή και μεγαλύτερης διάρκειας στύση!

χάπι potencialex

Share This

Post Author

Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία
Πάχυνση πέους με υαλουρονικό οξύ
Μενού