Όταν λέμε Sapiosexual εννούμε ότι ένα άτομο έλκεται σεξουαλικά από άτομα με υψηλή νοημοσύνη, σε τέτοιο βαθμό που το θεωρεί ως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός συντρόφου. Πρόκειται για μια σχετικά νέα λέξη και νέα ερωτική τάση που έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Τόσο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα όσο και τα ετεροφυλόφιλα άτομα μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως Sapiosexual.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που προσδιορίζονται ως Sapiosexual το κάνουν απλά γιατί θέλουν να διεκδικήσουν μια σεξουαλική ταυτότητα που βρίσκεται εκτός των παραδοσιακών δυαδικών κατηγοριών, όπως ετεροφυλόφιλος/ομοφυλόφιλος και άνδρας/γυναίκα. Αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των νεότερων ατόμων που αλληλεπιδρούν σε ψηφιακούς χώρους.

Υπάρχει συζήτηση σχετικά με την ακριβή φύση της σεξουαλικότητας των Sapiosexual . Ορισμένοι την ισχυρίζονται ως σεξουαλικό προσανατολισμό ή σεξουαλικότητα και ορισμένες εφαρμογές γνωριμιών επιτρέπουν ακόμη και στους χρήστες να αυτοπροσδιορίζονται ως Sapiosexual. Άλλοι λένε ότι πρόκειται για μια ακατάλληλη προσφορά για queerness από μια κοινότητα που δεν περιθωριοποιείται με τον τρόπο που περιθωριοποιούνται άλλοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί.

Άλλοι βλέπουν το Sapiosexual ως φετίχ, ειδικά για τη νοημοσύνη. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ακροβατεί ανάμεσα στις δύο κατηγορίες: προσανατολισμός και φετίχ.

Το τελικό νόημα των “Sapiosexual” εξαρτάται από την πρόθεση του ατόμου που χρησιμοποιεί τη λέξη. Μπορεί να υποδηλώνει οτιδήποτε, από μια γενική προτίμηση για έξυπνους συντρόφους μέχρι ένα είδος πανσεξουαλικότητας στο οποίο η νοημοσύνη υπερισχύει των πάντων και καθιστά το φύλο άσχετο.

Πώς λειτουργεί η Sapiosexual στις σχέσεις

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους Sapiosexual συχνά βρίσκονται σε σχέσεις με άτομα που έχουν παρόμοιο φετίχ/προσανατολισμό. Αυτά τα ζευγάρια συχνά απολαμβάνουν τη διανοητική δραστηριότητα ως αναπόσπαστο μέρος του συναισθηματικού δεσμού και ακόμη και των σωματικών προκαταρκτικών.

Εάν ένα σαπιόφιλο άτομο βρίσκεται σε σχέση με έναν σύντροφο που δεν μοιράζεται αυτά τα ενδιαφέροντα, είναι σημαντικό και για τα δύο άτομα να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων.

Συχνές ερωτήσεις

Ερ: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Sapiosexual σεξουαλικότητας και της απλής προτίμησης να βγαίνω με έξυπνους ανθρώπους;

Απ: Ενώ πολλοί άνθρωποι θέλουν συντρόφους που είναι έξυπνοι, η Sapiosexual εστιάζει στην ευφυΐα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Ερ: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βρίσκουν την εξυπνάδα ελκυστική;

Απ: Ναι, μέχρι ενός σημείου.

Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών ανέπτυξε το ερωτηματολόγιο Sapiosexual Questionnaire (SapioQ) προκειμένου να ελέγξει αν οι άνθρωποι έλκονται σεξουαλικά από την ευφυΐα (την οποία όρισαν με ένα σκορ IQ) και αν ήθελαν ένα ευφυές άτομο ως σύντροφο. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες φάνηκε να έλκονται σεξουαλικά και ρομαντικά από άτομα με νοημοσύνη άνω του μέσου όρου, μέχρι ένα IQ περίπου 120.

Πάνω από ένα IQ 120, τόσο το σεξουαλικό όσο και το συντροφικό ενδιαφέρον μειώθηκε. Οι πολύ υψηλοί δείκτες νοημοσύνης δεν θεωρούνταν ιδιαίτερα ελκυστικοί σεξουαλικά ή ως το πιο επιθυμητό χαρακτηριστικό ενός συντρόφου.

Ερ: Γιατί έχει επικριθεί η Sapiosexual ως ικανή ή ελιτίστικη;

Απ: Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Sapiosexual υποτιμά τους ανθρώπους με διαφορετικές νοητικές ικανότητες. Όσοι την χαρακτηρίζουν ελιτίστικη ή ευρωκεντρική ισχυρίζονται ότι υπερεκτιμά τη δυτική εκπαίδευση και το IQ, ενώ αγνοεί άλλες μορφές νοημοσύνης.

Οι υπερασπιστές της Sapiosexual σεξουαλικότητας ισχυρίζονται ότι βασίζεται στη συμβατότητα των σχέσεων και όχι στην κρίση της απόλυτης αξίας.

Share This

Post Author

Λεπτό πέος : Τι πρέπει να ξέρετε για το μέγεθος και το σεξ
Επηρεάζουν το μέγεθος του πέους οι παράγοντες υγείας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής
Μενού