Περιεχόμενα

Η ονείρωξη είναι ένας αυθόρμητος οργασμός κατά τη διάρκεια του ύπνου που συνήθως συνδέεται με ερωτικές εικόνες και σκέψεις. Οι ονειρώξεις μπορεί επίσης να συμβούν λόγω των αυξημένων επιπέδων ορμονών και ακόμη και της ελαφριάς διέγερσης των γεννητικών οργάνων.

Αγόρια και κορίτσια που έχουν περάσει την εφηβεία μπορούν να βιώσουν ονείρωξη, αν και αυτό είναι πιο συνηθισμένο να συμβαίνει στην εφηβεία. Η ονείρωξη δεν συμβαίνει σε όλους, αλλά αν συμβαίνει σε εσάς θα πρέπει να γνωρίζεται πως είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ονείρωξης και τι την προκαλεί. θα σας δώσουμε επίσης συμβουλές για το πώς να σταματήσετε τις ονειρώξεις και πώς να καθαρίσετε τα σεντόνια σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας ονείρωξης

Για τα άγορια,η ονείρωξη συνοδεύεται από την απελευθέρωση σπέρματος (εκσπερμάτιση). Στα κορίτσια, μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση υγρών κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Μερικές φορές, ένα άτομο μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι είχε ονείρωξη μόνο όταν τα σεντόνια ή τα εσώρουχά του είναι υγρά με σπέρμα ή κολπικό υγρό.

Άλλες φορές, ένας οργασμός κατά τη διάρκεια μιας ονείρωξης μπορεί να είναι τόσος έντονος που να σας κάνει να ξυπνήσετε.

Ηλικίες που ξεκινούν και σταματούν οι ονειρώξεις

Οι ονειρώξεις μπορούν να ξεκινήσουν στην ηλικία των 13 ή 14 ετών. Περίπου το 38% των έφηβων αγοριών βιώνουν μια ονείρωξη πριν μάθουν τι ακριβώς είναι. Οι νυχτερινές ονειρώξεις είναι πιο συχνές κατά την εφηβεία, επειδή οι ορμόνες των εφήβων αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Είναι επίσης πιο συχνές σε περιόδους παρατεταμένης σεξουαλικής αποχής.

Όσο μεγαλώνουμε οι ονειρώξεις τείνουν σιγά σιγά να εξαφανίζονται. Οι επιστήμονες πάντως λένε πως δεν ειναι υποχρεωτικό ολοι οι να βιώσουν κάποια στιγμή της ζωής τους την ονείρωξη.  Μια έρευνα σε περισσότερους από χίλιους άνδρες και περισσότερες από χίλιες γυναίκες αποκάλυψε ότι το 66% και το 42% από αυτούς, αντίστοιχα, είχαν βιώσει τουλάχιστον μια ονείρωξη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα 34% στους άνδρες και 58% στις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ τους μια ονείρωξη.

Πώς να καθαρίσετε τους λεκέδες

Εάν ο λεκές είναι φρέσκος, ξεπλύνετε την περιοχή με κρύο νερό. Για λεκέδες που είναι παλαιότεροι, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα για να τρίψετε καλά την επιφάνεια που έχει λερωθεί. Στη συνέχεια, σκουπίστε τον λεκέ με ένα μωρομάντηλο πριν το πλύνετε κανονικά. Εάν τα σεντόνια σας είναι μάλλινα ή μεταξωτά, μπορείτε να αναμίξετε χλιαρό νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό πριν το πλύνετε.

Τι προκαλεί την ονείρωξη

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ροή του αίματος στα σεξουαλικά σας όργανα μπορεί να αυξηθεί. Για τους άνδρες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στύση. Αυτή είναι η κοινή αιτία του « της πρωινής στύσης » κατά την οποία ξυπνάτε με το πέος κάγκελο, συνήθως χωρίς εκσπερμάτιση, αλλά μερικές φορές με προσπερματικό υγρό.

Οι νυχτερινές εκπσερματίσεις διαφέρουν στο ότι ο οργασμός εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας ονείρωξης. Η υποκείμενη αιτία είναι άγνωστη, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Ανάμεσα τους:

  • Ερωτικά όνειρα : Τα ερωτικά όνειρα μπορεί να οδηγήσουν σε οργασμό μερικούς ανθρώπους, αν και δεν αποτελούν προαπαιτούμενο.
  • Αύξηση τεστοστερόνης στους εφήβους :  Οι ονειρωξεις συνδέονται με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη, η κύρια ορμόνη στους άνδρες, θα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.
  • Διέγερση των γεννητικών οργάνων : Είναι πιθανό το τρίψιμο των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του ύπνου (όπως με σεντόνια ή ξαπλωμένοι στο στομάχι σας) μπορεί να προκαλέσει ακούσια σεξουαλική διέγερση. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πιθανότητα μιας ονειρωξης.

Οι ονειρωξεις έχουν επίσης συνδεθεί με την παρακολούθηση τηλεόρασης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που παρακολουθούσαν περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα είχαν πιο συχνα ονείρωξη.

Η αιτία της ονείρωξης στα κορίτσια είναι λιγότερο σαφής, εν μέρει επειδή οι ονειρώξεις είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν λόγω της έλλειψης εκσπερμάτισης. Μόνο περίπου το 10% των γυναικών βιώνουν «γυναικεία εκσπερμάτιση» κατά την οποία υπάρχει μια έκρηξη καθαρού υγρού κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Πώς να σταματήσετε να έχετε ονειρώξεις

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης της νυχτερινής ονείρωξης. Ένας τρόπος είναι να κάνετε περισσότερο σεξ ή να αυνανίζεστε πιο συχνα τα βράδια πριν να κοιμηθείτε. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει την ανάγκη των αγοριών για εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η μείωση της επαφής με τα γεννητικά όργανα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Δοκιμάστε να κοιμάστε στο πλάι αντί για το στομάχι σας για να δείτε αν βοηθάει. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φορέσετε πιτζάμες αντί να κοιμάστε γυμνοί.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που οι ονειρώξεις είναι ενοχλητικές, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο όπως ένα αντικαταθλιπτικό . Αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα των ονειρώξεων, αλλά μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τους άντρες να εκσπερματώσουν όταν είναι ξύπνιοι.

Είναι φυσιολογικό να έχει κάποιος ονείρωξη

Η ονείρωξη ειναι μια απόλυτα φυσιολογική διεργασία του οργανισμού μας. Εάν έχετε συχνά μονείρωξη, αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Δεν είναι επιβλαβή για την υγεία σας και δεν αποτελει ένδειξη ότι έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.

Συνοψίζοντας

Ονείρωξη είναι όταν εκσπερματίζετε ακούσια ενώ κοιμάστε, μερικές φορές ως απάντηση σε σεξουαλικά όνειρα. Συμβαίνουν κυρίως σε έφηβα αγόρια ή σε άτομα που περνούν περιόδους αποχής.

Η ονείρωξη μπορεί να είναι ένα υγιές και φυσιολογικό μέρος του ύπνου. Εκτός από την ανάγκη να καθαρίσετε ρούχα ή σεντόνια, δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτά.

Πηγές :

  • Nemours Foundation. What are wet dreams?
  • Pastor Z, Chmel R. Female ejaculation and squirting as similar but completely different phenomena: a narrative review of current research. Clin Anat. 2022;35(5):616–625. doi:10.1002/ca.23879
  • Good Housekeeping. The best way to remove semen stains.
  • Lee MJ, Yan GE, Chueh HW, Park JH, Hoo JH. The effect of first nocturnal ejaculation timing on risk and sexual behaviors of Korean male adolescents. Ann Pediatr Endocrinol Metab. 2017;22(1):43–8. doi:10.6065/apem.2017.22.1.43
  • Emmerson L. Overcoming the ignorance of basic sex education. Nurs Child Young People. 2016;28(8):13. doi:10.7748/ncyp.28.8.13.s15
  • Herbenick D, Fu TC, Patterson C, Dennis Fortenberry J. Exercise-induced orgasm and its association with sleep orgasms and orgasms during partnered sex: findings from a U.S. probability survey. Arch Sex Behav. 2021;50(6):2631–40. doi:10.1007/s10508-021-01996-9
  • Komisaruk BR, Whipple B. Non-genital orgasms. Sex Relatsh Ther. 2011;26(4):356-372. doi:10.1080/14681994.2011.649252
  • Gul A, Yuruk E, Serefoglu EC. Frequency of nocturnal emissions and masturbation habits among virgin male religious teenagers. Rev Int Androl. 2020;18(1):21-26. doi:10.1016/j.androl.2018.08.002
  • Planned Parenthood. Is it normal for girls to release fluid during orgasm?
  • Jing E, Straw-Wilson K. Sexual dysfunction in selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) and potential solutions: a narrative literature review. Ment Health Clin. 2016;6(4):191-196. doi:10.9740/mhc.2016.07.191

Share This

Post Author

Πόνος στο πέος : Αιτίες συμπτώματα και θεραπεία
Λεπτό πέος : Τι πρέπει να ξέρετε για το μέγεθος και το σεξ
Μενού