Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Τα 3 Βασικά Προβλήματα και η θεραπεία τους

Τα προβλήματα εκσπερμάτισης όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κοινά σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες. Η πρόωρη εκσπερμάτιση από χιλιάδες ιατρικές μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι είναι μια νευροβιολογική πάθηση που έχει άμεση σχέση με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν την εκσπερμάτιση. Τα καλά νέα είναι πως για αυτό το πρόβλημα υπάρχουν πλέον διάφορες θεραπείες.

Τα τρία βασικά προβλήματα εκσπερμάτισης είναι τα εξής:

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Εκσπερματιση ΠροβληματαΗ πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο κοινό πρόβλημα εκσπερμάτισης στους άντρες. Συμβαίνει όταν ο άνδρας εκσπερματώνει πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ο ορισμός της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι ο εξής:

1. Ο χρόνος από τη διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση είναι περίπου στο 1 λεπτό.
2. Η εκσπερμάτιση γίνεται πάντα ή σχεδόν πάντα πριν να περάσει το ένα λεπτό ή περίπου εντός ενός λεπτού μετά την κολπική ή πρωκτική διείσδυση (είσοδο του πέους στον κόλπο ή στον πρωκτό)
3. Υπάρχει φανερή απώλεια ελέγχου της εκσπερμάτισης και αδυναμία κράτησης της εκσπερμάτισης μετά την κολπική διείσδυση
4. Το αποτέλεσμα της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι να υπάρχουν αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις εξαιτίας της πάθησης αλλά και αρνητικά συναισθήματα σε προσωπικό επίπεδο, όπως απογοήτευση, αγωνία που πολλές φορές οδηγεί σε σεξουαλική και συναισθηματική απόσταση.

Πολλοί άνδρες είναι αβέβαιοι για το πόση ώρα πρέπει να διαρκεί το «κανονικό» σεξ πριν την εκσπερμάτιση. Μια αμερικάνικη μελέτη η οποία εξέτασε 500 ζευγάρια από πέντε διαφορετικές χώρες βρήκε ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της τοποθέτησης του πέους του άνδρα στον κόλπο της συντρόφου του και της εκσπερμάτισης ήταν περίπου πεντέμισι λεπτά.

Ωστόσο, είναι στο χέρι του άνδρα και της συντρόφου του να αποφασίσει κατά πόσον είναι ή δεν είναι ικανοποιημένοι με το χρόνο που αυτός χρειάζεται για να εκσπερματώσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το χρονικό διάστημα μιας συνουσίας, αυτό που έχει σημασία είναι το ζευγάρι να περνάει καλά και να ευχαριστιέται με τη σεξουαλική του ζωή.

Περιστασιακά επεισόδια πρόωρης εκσπερμάτισης είναι κοινά και δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Εάν όμως έχετε διαπιστώσει ότι το ήμισυ περίπου των προσπαθειών σας για τη σεξουαλική επαφή έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη εκσπερμάτιση, τότε η αναζήτηση θεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει.

1 στους 2 άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση δεν είχαν αυτό το πρόβλημα πάντα προηγουμένως εκσπερμάτωναν κανονικά. Αυτό αναφέρεται και ως «δευτερεύουσα» πρόωρη εκσπερμάτιση.

Είναι λιγότερο σύνηθες για έναν άνδρα να βίωνε πάντα πρόωρη εκσπερμάτιση (από τότε που έγινε σεξουαλικά ενεργός), κάτι που είναι γνωστό ως «πρωτογενής» ή της διά βίου Π.Ε. Στις περισσότερες περιπτώσεις της δια βίου πρόωρης εκσπερμάτισης:

 • Υπάρχει αδυναμία στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια του σεξ, είτε κάθε φορά είτε τις περισσότερες φορές.
 • Η κατάσταση προκαλεί αισθήματα ντροπής ή απογοήτευσης και έτσι μπορεί να έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής, οδηγώντας τον άνδρα στην αποφυγή της σεξουαλικής οικειότητας.

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση

Προωρη εκσπερματιση χαπιΗ καθυστερημένη εκσπερμάτιση (αρσενική οργασμική διαταραχή) έχει χαρακτηριστεί είτε ως:

 • Bίωση μιας σημαντικής καθυστέρησης προτού γίνει δυνατή η εκσπερμάτιση.
 • Πλήρης αδυναμία εκσπερμάτισης, ακόμη κι αν ο άνδρας θέλει και η στύση του είναι κανονική.

Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός που να περιγράφει το «χρονικό διάστημα που είναι υπερβολικό», αλλά μια επίμονη (και ανεπιθύμητη) καθυστέρηση της εκσπερμάτισης που διαρκεί 30 έως 60 λεπτά ενδεχομένως να υποδηλώνει καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκσπερμάτιση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των περιπτώσεων που κάνετε σεξ, πιθανώς να έχετε καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Όπως και με την πρόωρη εκσπερμάτιση, η καθυστερημένη εκσπερμάτιση ίσως να είναι είτε επίκτητη είτε δια βίου. Η δια βίου καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι λιγότερο συχνή πάθηση και προσβάλλει περίπου τον 1 στους 1.000 άνδρες.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί είτε σε όλες τις σεξουαλικές καταστάσεις, είτε μόνο σε ορισμένες – για παράδειγμα, πιθανόν να μπορείτε να εκσπερματώνετε κανονικά κατά τον αυνανισμό, αλλά όχι την ώρα που γίνεται η σεξουαλική πράξη. Όταν η καθυστερημένη εκσπερμάτιση συμβαίνει μόνο σε ορισμένες καταστάσεις, συνήθως υπάρχει κάποιο ψυχολογικό αίτιο και καλό είναι να αναζητήσετε τις κατάλληλες θεραπείες.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι ένας ακόμη πιο σπάνιος τύπος προβλήματος εκσπερμάτισης. Συμβαίνει όταν το σπέρμα ταξιδεύει προς τα πίσω και εισέρχεται στην κύστη αντί να εξέρχεται από το άκρο της ουρήθρας (του σωλήνα μέσω του οποίου περνούν τα ούρα).

Τα κύρια συμπτώματα της παλίνδρομης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

 • Μη παραγωγή σπέρματος ή παραγωγή μόνο μιας μικρής ποσότητας κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης.
 • Παραγωγή θολών ούρων (λόγω του σπέρματος εντός τους) την πρώτη φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα μετά το σεξ.

Οι άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση εξακολουθούν να βιώνουν το αίσθημα του οργασμού και η κατάσταση δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο καλό είναι να αναζητήσετε θεραπείες γιατί είναι πιθανό να επηρεάσει την ικανότητα τεκνοποίησης.

Tα συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης

Το πιο σημαντικό σύμπτωμα της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι η επίτευξη οργασμού και η πολύ νωρίς εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια του σεξ. Μερικοί άνδρες με ΠE φτάνουν σε οργασμό σχεδόν αμέσως μετά τη διείσδυση, ενώ άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν σεξ για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν εκσπερματώσουν.

Αν λοιπόν εσύ πιστεύεις ότι έχεις πρόωρη εκσπερμάτιση, πρέπει να παρατηρήσεις κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Εκσπερματίζετε πολύ γρήγορα μετά τη διείσδυση . Κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ, μπορεί να φτάσετε σε οργασμό και να εκσπερματώσετε σε ένα λεπτό ή λιγότερο, ή σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι εσείς ή/και ο σύντροφός σας επιθυμείτε.
 • Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον οργασμό και την εκσπερμάτισή σας . Ορισμένοι ειδικοί ορίζουν την ΠE ως έλλειψη αυτοελέγχου για τον οργασμό και την εκσπερμάτιση, ειδικά όταν αυτό προκαλεί σε εσάς ή τον σύντροφό σας να αισθάνεστε σεξουαλικά ανικανοποίητοι.
 • Έχετε επίμονα συμπτώματα που δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου . Το να φτάσετε περιστασιακά σε οργασμό πολύ νωρίς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε ΠE. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα επίμονο ζήτημα που εμφανίζεται συνήθως για έξι μήνες ή περισσότερο.
 • Τα συμπτώματά σας σας προκαλούν να αισθάνεστε αγωνία . Για τους περισσότερους άνδρες, τα συμπτώματα της ΠE είναι πηγή άγχους και απογοήτευσης. Μπορεί να νιώθετε λιγότερη αυτοπεποίθηση στο κρεβάτι ή να αποφύγετε το σεξ επειδή αισθάνεστε δυστυχισμένοι ή ντροπιασμένοι για τις σεξουαλικές σας επιδόσεις.

Τα συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα. Εάν έχετε ήπια ΠE, μπορεί να σας είναι εύκολο να κάνετε σεξ για ένα λεπτό, αλλά δύσκολο να συνεχίσετε για πολύ περισσότερο. Εάν έχετε σοβαρή ΠE, μπορεί να δυσκολευτείτε να αποφύγετε τον οργασμό ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα μετά τη διείσδυση.

Μερικές φορές, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι περιστασιακή. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσετε ΠE σε ορισμένες στάσεις σεξ, με συγκεκριμένους τύπους διέγερσης ή με σεξουαλικούς συντρόφους που σας προκαλούν να αισθάνεστε ιδιαίτερα διέγερση.

Θεραπεία προβλημάτων – Χάπια για πρόωρη εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αντιμετωπίζεται με χάπια, όπως π.χ. με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ένα είδος αντικαταθλιπτικού το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης. Δείτε το άρθρο με το καλύτερο χάπι για την πρόωρη εκσπερμάτιση εδώ.

Η θεραπεία ζευγαριών, μια μορφή συμβουλευτικής, ίσως να είναι χρήσιμη στο σχεδιασμό τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι σύντροφοι για την καθυστέρηση της εκσπερμάτισης.

Οι συνιστώμενες θεραπείες για όσους πάσχουν από Π.Ε, εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Αν εικάζεται ότι είναι κάποια παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, τότε η μετάβαση σε ένα εναλλακτικό φάρμακο θα βοηθήσει. Ωστόσο, αν η αιτία εικάζεται ότι είναι ψυχολογική, τότε είναι καλό να προταθεί στους άντρες η συμβουλευτική.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν χρειάζονται θεραπείες για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, επειδή είναι ακόμη σε θέση να απολαύσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και η κατάσταση δεν επηρεάζει την υγεία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση της φυσιολογικής εκσπερμάτισης.

Ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε παιδιά, ίσως να χρειαστείτε θεραπεία γονιμότητας ώστε να εξαγάγετε ένα δείγμα σπέρματος.

Εναλλακτικές λύσεις για την θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης

Αν και τα χάπια, μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατηθείτε περισσότερο κατά τη διάρκεια του σεξ και να αποφύγετε την πρόωρη εκσπερμάτιση, δεν είναι οι μόνες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Άλλες επιλογές για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

 • Σπρέι πρόωρης εκσπερμάτισης λιδοκαΐνης . Αυτά τα σπρέι πολυαιθυλενίου περιέχουν λιδοκαΐνη, ένα τοπικό αναισθητικό που μειώνει την ευαισθησία όταν εφαρμόζεται στο πέος σας, βοηθώντας σας να αποφύγετε την πρόωρη εκσπερμάτιση από υπερδιέγερση. Η λιδοκαΐνη είναι μια καλή εναλλακτική λύση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα για ΠE.
 • Κρέμα πρόωρης εκσπερμάτισης . Όπως τα σπρέι πρόωρης εκσπερμάτισης, αυτές οι κρέμες περιέχουν τοπικά αναισθητικά όπως λιδοκαΐνη για να μειώσουν το επίπεδο ευαισθησίας του πέους σας και να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την εκσπερμάτιση πολύ σύντομα.
 • Τεχνικές πρόληψης ΠE . Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με θεραπείες για την πρόωρη εκσπερμάτιση και τεχνικές συμπεριφοράς, και μερικές από αυτές είναι βιώσιμες επιλογές. Ορισμένες τεχνικές, όπως η στρατηγική stop-start και η τεχνική συμπίεσης , φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της ΠE.
 • Συμπεριφορική θεραπεία . Δεδομένου ότι η ΠE είναι συχνά ψυχολογική, ορισμένες μορφές συμπεριφορικής θεραπείας μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Οι συνήθεις μορφές θεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προβλημάτων σεξουαλικής απόδοσης περιλαμβάνουν τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και τη σεξουαλική θεραπεία.
 • Ασκήσεις πυελικού εδάφους . Αναφέρονται επίσης ως ασκήσεις Kegel, αυτές περιλαμβάνουν την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους για τον έλεγχο της εκσπερμάτισης. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ασκήσεις μπορούν συχνά να βελτιώσουν τον έλεγχο της εκσπερμάτισης και να καθυστερήσουν τον οργασμό σε άνδρες με ΠE.
 • Αυνανισμός πριν από το σεξ. Αν και είναι πολύ μακριά από το επιστημονικό, μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο αυνανισμός λίγες ώρες πριν από το σεξ βοηθά στην καθυστέρηση του οργασμού και της εκσπερμάτισης.
 • Συμπληρώματα διατροφής. Ορισμένα συμπληρώματα, όπως το φολικό οξύ, ο ψευδάργυρος και η βιοτίνη, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της σεξουαλικής σας απόδοσης. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα περισσότερα συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή για την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Τι προκαλεί το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης στους άντρες;

Προωρη εκσπερματιση θεραπειαΤα προβλήματα εκσπερμάτισης είναι πολύπλοκα και μπορεί να προκληθούν από διάφορα πράγματα, όπως:

 • Το στρες.
 • Προβλήματα σχέσεων.
 • Άγχος – όπως π.χ. ένας άνδρας που αγχώνεται ότι θα χάσει τη στύση του (στυτική δυσλειτουργία), οδηγώντας τον σε «βιασύνη» κατά τη συνουσία.
 • Προηγούμενες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες.
 • Κατάθλιψη.
 • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα – ο διαβήτης για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε πρόωρη εκσπερμάτιση λόγω της βιολογικής τους κατασκευής, έχοντας για παράδειγμα ασυνήθιστα ευαίσθητο πέος.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση προκαλείται από βλάβη των νεύρων ή των μυών που περιβάλλουν το λαιμό της ουροδόχου κύστης (το σημείο όπου η ουρήθρα συνδέεται με την ουροδόχο κύστη). Αυτή η βλάβη μπορεί συχνά να εμφανιστεί ως επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης προστάτη ή ουροδόχου κύστης.

Ποιος επηρεάζεται;

χαπια για προωρη εκσπερμάτωσηΗ πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο κοινό είδος προβλήματος εκσπερμάτισης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 1 στους 3 άνδρες ανέφεραν ότι έχουν αντιμετωπίσει Π.Ε κατά την σεξουαλική πράξη. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος καθώς πολλοί άνδρες είναι απρόθυμοι να παραδεχθούν ότι έχουν το πρόβλημα αυτό.

Αν και λιγότερο συχνή, η καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα στα 20 άτομα είχαν προβλήματα επίτευξης οργασμού διάρκειας ενός μήνα του προηγούμενου έτους.

Παρόλο που η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι σπάνια, μπορεί να αποτελεί κοινή επιπλοκή ορισμένων τύπων χειρουργικής επέμβασης, όπως η χειρουργική επέμβαση του προστάτη, ή σε άνδρες με ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να βλάψουν τα νεύρα, όπως ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.

CLIMAX CONTROL
 

30 λεπτά περισσότερο σεξ – τα πρώτα αποτελέσματα ορατά μετά από 4 ημέρες χρήσης – πλήρη στύση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής – πλήρης έλεγχος της εκσπερμάτισής σας

69,00€  80,00€

Συχνές Ερωτήσεις

Υπαρχει θεραπεία για την Π.Ε ;

Ναι υπάρχουν διάφορες θεραπείες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της Π.Ε. Συνήθως αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα με χάπια για πρόωρη εκσπερμάτωση

Έχουν παρενέργειες τα χάπια για πρόωρη εκσπερμάτιση;

Υπάρχουν χάπια που έχουν παρενέργειες, για αυτό θα σας προτείναμε να επιλέξετε μόνο φυτικά προϊόντα όπως είναι το Climax Control, το οποίο είναι το καλύτερο χάπι για πρόωρη εκσπερμάτιση σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στην πλατφόρμα της Αμαζον. Το Climax Control θα σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα σας χωρίς να έχετε καμία παρενέργεια.

Συζητήστε το πρόβλημα με τον/την σύντροφό σας;

Αν έχετε προβλήματα με τη σεξουαλική σας ζωή και αναζητάτε θεραπεία της Π.Ε, συνιστάται συνήθως να συμπεριλαμβάνετε το/τη σύντροφό σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Η γνωστοποίηση των ανησυχιών σας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυσή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο/η σύντροφός σας μπορεί να έχει επίσης δικά του/της προβλήματα που να συμβάλλουν στα προβλήματα της σεξουαλικής ζωής. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες γυναίκες δεν είναι σε θέση να φτάσουν σε κορύφωση κατά τη διάρκεια της «κανονικής» επαφής και απαιτούν χειρωνακτική ή στοματική διέγερση πριν τη σεξουαλική επαφή.

Τι να κάνετε αν βρείτε αίμα στο σπέρμα σας;

Η εύρεση αίματος στο σπέρμα σας (haematospermia) μπορεί να είναι ανησυχητική. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν είναι κάτι σοβαρό, δεν επηρεάζει τη σεξουαλική επαφή και έτσι μπορεί να περάσει μέσα σε λίγες ημέρες. Η πιο πιθανή αιτία είναι η μόλυνση της ουρήθρας σας (ουρηθρίτιδα) και του προστάτη (προστατίτιδα). Δείτε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν, ή επισκεφθείτε την τοπική ουρολογική κλινική σας, καθώς οι αιτίες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.

Μενού