Πρόωρη Εκσπερμάτωση

Εκσπερμάτωση: Τα 3 Βασικά Προβλήματα

Τα προβλήματα εκσπερμάτωσης όπως η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι κοινά σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες.

Τα τρία βασικά προβλήματα είναι τα εξής:

Προτείνουμε τα χάπια Climax Control για τη καταπολέμηση της πρόωρης εκσπερμάτωσης

Αυτά περιγράφονται λεπτομερέστερα παρακάτω.

Πρόωρη εκσπερμάτωση

Εκσπερματιση ΠροβληματαΗ πρόωρη εκσπερμάτωση είναι το πιο κοινό πρόβλημα εκσπερμάτωσης. Συμβαίνει όταν ο άνδρας εκσπερματώνει πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Πολλοί άνδρες είναι αβέβαιοι για το πόση ώρα πρέπει να διαρκεί το «κανονικό» σεξ πριν την εκσπερμάτωση. Μια μελέτη η οποία εξέτασε 500 ζευγάρια από πέντε διαφορετικές χώρες βρήκε ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της τοποθέτησης του πέους του άνδρα στον κόλπο της συντρόφου του και της εκσπερμάτισης ήταν περίπου πεντέμισι λεπτά.

Ωστόσο, είναι στο χέρι του άνδρα και της συντρόφου του να αποφασίσει κατά πόσον είναι ή δεν είναι ικανοποιημένοι με το χρόνο που αυτός χρειάζεται για να εκσπερματώσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τη διάρκεια της συνουσίας.

Περιστασιακά επεισόδια πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι κοινά και δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Εάν όμως έχετε διαπιστώσει ότι το ήμισυ περίπου των προσπαθειών σας για σεξουαλική επαφή έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη εκσπερμάτιση, τότε η αναζήτηση θεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι περισσότεροι άνδρες με αυτό το πρόβλημα δεν το είχαν πάντα – προηγουμένως εκσπερμάτωναν κανονικά. Αυτό αναφέρεται και ως «δευτερεύουσα» πρόωρη εκσπερμάτωση.

Είναι λιγότερο σύνηθες για έναν άνδρα να βίωνε πάντα πρόωρη εκσπερμάτωση (από τότε που έγινε σεξουαλικά ενεργός) – κάτι που είναι γνωστό ως «πρωτογενής» ή της διά βίου πρόωρη εκσπερμάτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις της δια βίου πρόωρης εκσπερμάτωσης:

 • Υπάρχει αδυναμία στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια του σεξ, είτε κάθε φορά είτε τις περισσότερες φορές.
 • Η κατάσταση προκαλεί αισθήματα ντροπής ή απογοήτευσης και έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής, οδηγώντας τον άνδρα στην αποφυγή της σεξουαλικής οικειότητας.

Συνιστώμενα Προϊόντα

 Maxatin Greece - ποσότητα του σπέρματος

Χάπια Volume500

Καθυστερημένη εκσπερμάτωση

Η καθυστερημένη εκσπερμάτωση (αρσενική οργασμική διαταραχή) έχει χαρακτηριστεί είτε ως:

 • Bίωση μιας σημαντικής καθυστέρησης προτού γίνει δυνατή η εκσπερμάτιση.
 • Πλήρης αδυναμία εκσπερμάτωσης, ακόμη κι αν ο άνδρας θέλει και η στύση του είναι κανονική.

Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός που να περιγράφει το «χρονικό διάστημα που είναι υπερβολικό», αλλά μια επίμονη (και ανεπιθύμητη) καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης που διαρκεί 30 έως 60 λεπτά ενδεχομένως να υποδηλώνει καθυστερημένη εκσπερμάτωση.

Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκσπερμάτωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των περιπτώσεων που κάνετε σεξ, πιθανώς να έχετε καθυστερημένη εκσπερμάτωση.

Όπως και με την πρόωρη εκσπερμάτωση, η καθυστερημένη εκσπερμάτωση μπορεί να είναι είτε επίκτητη είτε δια βίου. Η δια βίου καθυστερημένη εκσπερμάτωση είναι λιγότερο συχνή και προσβάλλει περίπου τον ένα στους 1.000 άνδρες.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτωση μπορεί να συμβεί είτε σε όλες τις σεξουαλικές καταστάσεις, είτε μόνο σε ορισμένες – για παράδειγμα, πιθανόν να μπορείτε να εκσπερματώνετε κανονικά κατά τον αυνανισμό, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του σεξ. Όταν η καθυστερημένη εκσπερμάτωση συμβαίνει μόνο σε ορισμένες καταστάσεις, συνήθως υπάρχει κάποιο ψυχολογικό αίτιο.

Παλίνδρομη εκσπερμάτωση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση είναι ένας ακόμη πιο σπάνιος τύπος προβλήματος εκσπερμάτωσης. Συμβαίνει όταν το σπέρμα ταξιδεύει προς τα πίσω και εισέρχεται στην κύστη αντί να εξέρχεται από το άκρο της ουρήθρας (του σωλήνα μέσω του οποίου περνούν τα ούρα).

Τα κύρια συμπτώματα της παλίνδρομης εκσπερμάτωσης περιλαμβάνουν:

 • Μη παραγωγή σπέρματος ή παραγωγή μόνο μιας μικρής ποσότητας κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.
 • Παραγωγή θολών ούρων (λόγω του σπέρματος εντός τους) την πρώτη φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα μετά το σεξ.

Οι άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτωση εξακολουθούν να βιώνουν το αίσθημα του οργασμού και η κατάσταση δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Μπορεί ωστόσο να επηρεάσει την ικανότητα τεκνοποίησης (διαβάστε σχετικά με την υπογονιμότητα).

Θεραπεία προβλημάτων εκσπερμάτωσης

Η πρόωρη εκσπερμάτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, όπως π.χ. με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ένα είδος αντικαταθλιπτικού το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης.

Προτείνουμε τα χάπια Climax Control για τη καταπολέμηση της πρόωρης εκσπερμάτωσης

Η θεραπεία ζευγαριών, μια μορφή συμβουλευτικής, μπορεί να είναι χρήσιμη στο σχεδιασμό τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι σύντροφοι για την καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης.

Οι συνιστώμενες θεραπείες για την καθυστερημένη εκσπερμάτωση εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Αν εικάζεται ότι είναι κάποια παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, τότε η μετάβαση σε ένα εναλλακτικό φάρμακο θα βοηθήσει. Ωστόσο, αν η αιτία εικάζεται ότι είναι ψυχολογική, τότε μπορεί να προταθεί η συμβουλευτική.

Οι περισσότεροι άνδρες δεν χρειάζονται θεραπεία για την παλίνδρομη εκσπερμάτωση, επειδή είναι ακόμη σε θέση να απολαύσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και η κατάσταση δεν επηρεάζει την υγεία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση της φυσιολογικής εκσπερμάτωσης.

Ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε παιδιά, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία γονιμότητας ώστε να εξαγάγετε ένα δείγμα σπέρματος.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι προκαλεί τα προβλήματα εκσπερμάτωσης;

Προβλήματα εκσπερμάτωσης είναι πολύπλοκα και μπορεί να προκληθούν από διάφορα πράγματα, όπως:

 • Το στρες.
 • Προβλήματα σχέσεων.
 • Άγχος – όπως π.χ. ένας άνδρας που αγχώνεται ότι θα χάσει τη στύση του (στυτική δυσλειτουργία), οδηγώντας τον σε «βιασύνη» κατά τη συνουσία.
 • Προηγούμενες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες.
 • Κατάθλιψη.
 • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα – ο διαβήτης για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη εκσπερμάτωση.

Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε πρόωρη εκσπερμάτωση λόγω της βιολογικής τους κατασκευής, έχοντας για παράδειγμα ασυνήθιστα ευαίσθητο πέος.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση προκαλείται από βλάβη των νεύρων ή των μυών που περιβάλλουν το λαιμό της ουροδόχου κύστης (το σημείο όπου η ουρήθρα συνδέεται με την ουροδόχο κύστη). Αυτή η βλάβη μπορεί συχνά να εμφανιστεί ως επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης προστάτη ή ουροδόχου κύστης.

Συμπεριλάβετε τον/την σύντροφό σας;

Αν έχετε προβλήματα με τη σεξουαλική σας ζωή και αναζητάτε θεραπεία, συνιστάται συνήθως να συμπεριλαμβάνετε το/τη σύντροφό σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η γνωστοποίηση των ανησυχιών σας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυσή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο/η σύντροφός σας μπορεί να έχει επίσης δικά του/της προβλήματα που να συμβάλλουν στα προβλήματα της σεξουαλικής σας ζωής.

Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες δεν είναι σε θέση να φτάσουν σε κορύφωση κατά τη διάρκεια της «κανονικής» επαφής και απαιτούν χειρωνακτική ή στοματική διέγερση.

Ποιος επηρεάζεται;

Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι το πιο κοινό είδος προβλήματος εκσπερμάτωσης.

Ένας αριθμός ερευνών έχουν βρει ότι περίπου ένας στους τρεις άνδρες ανέφεραν ότι έχουν αντιμετωπίσει πρόωρη εκσπερμάτωση. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος καθώς πολλοί άνδρες είναι απρόθυμοι να παραδεχθούν ότι έχουν το πρόβλημα αυτό.

Αν και λιγότερο συχνή, η καθυστερημένη εκσπερμάτωση είναι ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα στα 20 άτομα είχαν προβλήματα επίτευξης οργασμού κατά τη διάρκεια ενός μήνα του προηγούμενου έτους.

Παρόλο που η παλίνδρομη εκσπερμάτωση είναι σπάνια, μπορεί να αποτελεί κοινή επιπλοκή ορισμένων τύπων χειρουργικής επέμβασης, όπως η χειρουργική επέμβαση του προστάτη, ή σε άνδρες με ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να βλάψουν τα νεύρα, όπως ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αίμα στο σπέρμα σας;

Η εύρεση αίματος στο σπέρμα σας (haematospermia) μπορεί να είναι ανησυχητική. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν είναι κάτι σοβαρό και περνά μέσα σε λίγες ημέρες.

Η πιο πιθανή αιτία είναι η μόλυνση της ουρήθρας σας (ουρηθρίτιδα) και του προστάτη (προστατίτιδα).

Δείτε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν, ή επισκεφθείτε την τοπική ουρολογική κλινική σας, καθώς οι αιτίες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.