Πρόωρη εκσπερμάτιση

Πρόωρη Εκσπερμάτωση: Τα 3 Βασικά Προβλήματα και η θεραπεία τους

Τα προβλήματα εκσπερμάτισης όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κοινά σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες. Η πρόωρη εκσπερμάτιση από χιλιάδες ιατρικές μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι είναι μια νευροβιολογική πάθηση που έχει άμεση σχέση με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν την εκσπερμάτιση. Τα καλά νέα είναι πως για αυτό το πρόβλημα υπάρχουν πλέον διάφορες θεραπείες.

Τα τρία βασικά προβλήματα εκσπερμάτισης είναι τα εξής:

Climax Control

Αντιμετωπίστε την Πρόωρη Εκσπερμάτωση με φυσικό τρόπο

Climax Control χαπια

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Εκσπερματιση ΠροβληματαΗ πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο κοινό πρόβλημα εκσπερμάτισης στους άντρες. Συμβαίνει όταν ο άνδρας εκσπερματώνει πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ο ορισμός της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι ο εξής:

1. Ο χρόνος από τη διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση είναι περίπου στο 1 λεπτό.
2. Η εκσπερμάτιση γίνεται πάντα ή σχεδόν πάντα πριν να περάσει το ένα λεπτό ή περίπου εντός ενός λεπτού μετά την κολπική ή πρωκτική διείσδυση (είσοδο του πέους στον κόλπο ή στον πρωκτό)
3. Υπάρχει φανερή απώλεια ελέγχου της εκσπερμάτισης και αδυναμία κράτησης της εκσπερμάτισης μετά την κολπική διείσδυση
4. Το αποτέλεσμα της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι να υπάρχουν αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις εξαιτίας της πάθησης αλλά και αρνητικά συναισθήματα σε προσωπικό επίπεδο, όπως απογοήτευση, αγωνία που πολλές φορές οδηγεί σε σεξουαλική και συναισθηματική απόσταση.

Πολλοί άνδρες είναι αβέβαιοι για το πόση ώρα πρέπει να διαρκεί το «κανονικό» σεξ πριν την εκσπερμάτωση. Μια αμερικάνικη μελέτη η οποία εξέτασε 500 ζευγάρια από πέντε διαφορετικές χώρες βρήκε ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της τοποθέτησης του πέους του άνδρα στον κόλπο της συντρόφου του και της εκσπερμάτισης ήταν περίπου πεντέμισι λεπτά.

Ωστόσο, είναι στο χέρι του άνδρα και της συντρόφου του να αποφασίσει κατά πόσον είναι ή δεν είναι ικανοποιημένοι με το χρόνο που αυτός χρειάζεται για να εκσπερματώσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το χρονικό διάστημα μιας συνουσίας, αυτό που έχει σημασία είναι το ζευγάρι να περνάει καλά και να ευχαριστιέται με τη σεξουαλική του ζωή.

Περιστασιακά επεισόδια πρόωρης εκσπερμάτισης είναι κοινά και δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Εάν όμως έχετε διαπιστώσει ότι το ήμισυ περίπου των προσπαθειών σας για τη σεξουαλική επαφή έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη εκσπερμάτιση, τότε η αναζήτηση θεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει.

1 στους 2 άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτωση δεν είχαν αυτό το πρόβλημα πάντα – προηγουμένως εκσπερμάτωναν κανονικά. Αυτό αναφέρεται και ως «δευτερεύουσα» πρόωρη εκσπερμάτιση.

Είναι λιγότερο σύνηθες για έναν άνδρα να βίωνε πάντα πρόωρη εκσπερμάτιση (από τότε που έγινε σεξουαλικά ενεργός) – κάτι που είναι γνωστό ως «πρωτογενής» ή της διά βίου πρόωρη εκσπερμάτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις της δια βίου πρόωρης εκσπερμάτωσης:

 • Υπάρχει αδυναμία στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια του σεξ, είτε κάθε φορά είτε τις περισσότερες φορές.
 • Η κατάσταση προκαλεί αισθήματα ντροπής ή απογοήτευσης και έτσι μπορεί να έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής, οδηγώντας τον άνδρα στην αποφυγή της σεξουαλικής οικειότητας.

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση

Προωρη εκσπερματιση χαπιΗ καθυστερημένη εκσπερμάτωση (αρσενική οργασμική διαταραχή) έχει χαρακτηριστεί είτε ως:

 • Bίωση μιας σημαντικής καθυστέρησης προτού γίνει δυνατή η εκσπερμάτιση.
 • Πλήρης αδυναμία εκσπερμάτωσης, ακόμη κι αν ο άνδρας θέλει και η στύση του είναι κανονική.

Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός που να περιγράφει το «χρονικό διάστημα που είναι υπερβολικό», αλλά μια επίμονη (και ανεπιθύμητη) καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης που διαρκεί 30 έως 60 λεπτά ενδεχομένως να υποδηλώνει καθυστερημένη εκσπερμάτωση.

Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκσπερμάτωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των περιπτώσεων που κάνετε σεξ, πιθανώς να έχετε καθυστερημένη εκσπερμάτωση.

Όπως και με την πρόωρη εκσπερμάτωση, η καθυστερημένη εκσπερμάτωση ίσως να είναι είτε επίκτητη είτε δια βίου. Η δια βίου καθυστερημένη εκσπερμάτωση είναι λιγότερο συχνή πάθηση και προσβάλλει περίπου τον 1 στους 1.000 άνδρες.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτωση μπορεί να συμβεί είτε σε όλες τις σεξουαλικές καταστάσεις, είτε μόνο σε ορισμένες – για παράδειγμα, πιθανόν να μπορείτε να εκσπερματώνετε κανονικά κατά τον αυνανισμό, αλλά όχι την ώρα που γίνεται η σεξουαλική πράξη. Όταν η καθυστερημένη εκσπερμάτωση συμβαίνει μόνο σε ορισμένες καταστάσεις, συνήθως υπάρχει κάποιο ψυχολογικό αίτιο και καλό είναι να αναζητήσετε τις κατάλληλες θεραπείες.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι ένας ακόμη πιο σπάνιος τύπος προβλήματος εκσπερμάτωσης. Συμβαίνει όταν το σπέρμα ταξιδεύει προς τα πίσω και εισέρχεται στην κύστη αντί να εξέρχεται από το άκρο της ουρήθρας (του σωλήνα μέσω του οποίου περνούν τα ούρα).

Τα κύρια συμπτώματα της παλίνδρομης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

 • Μη παραγωγή σπέρματος ή παραγωγή μόνο μιας μικρής ποσότητας κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.
 • Παραγωγή θολών ούρων (λόγω του σπέρματος εντός τους) την πρώτη φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα μετά το σεξ.

Οι άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτωση εξακολουθούν να βιώνουν το αίσθημα του οργασμού και η κατάσταση δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο καλό είναι να αναζητήσετε θεραπείες γιατί είναι πιθανό να επηρεάσει την ικανότητα τεκνοποίησης.

Θεραπεία προβλημάτων – Χάπια για πρόωρη εκσπερμάτωση

Η πρόωρη εκσπερμάτωση αντιμετωπίζεται με χάπια, όπως π.χ. με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ένα είδος αντικαταθλιπτικού το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης.

Σας προτείνουμε τα χάπια για πρόωρη εκσπερμάτωση Climax Control 

Η θεραπεία ζευγαριών, μια μορφή συμβουλευτικής, ίσως να είναι χρήσιμη στο σχεδιασμό τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι σύντροφοι για την καθυστέρηση της εκσπερμάτωσης.

Οι συνιστώμενες θεραπείες για όσους πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτωση, εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Αν εικάζεται ότι είναι κάποια παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, τότε η μετάβαση σε ένα εναλλακτικό φάρμακο θα βοηθήσει. Ωστόσο, αν η αιτία εικάζεται ότι είναι ψυχολογική, τότε είναι καλό να προταθεί στους άντρες η συμβουλευτική.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν χρειάζονται θεραπείες για την παλίνδρομη εκσπερμάτωση, επειδή είναι ακόμη σε θέση να απολαύσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και η κατάσταση δεν επηρεάζει την υγεία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση της φυσιολογικής εκσπερμάτωσης.

Ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε παιδιά, ίσως να χρειαστείτε θεραπεία γονιμότητας ώστε να εξαγάγετε ένα δείγμα σπέρματος.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι προκαλεί το προβλήμα της πρόωρης εκσπερμάτισης στους άντρες;

Προωρη εκσπερματιση θεραπειαΤα προβλήματα εκσπερμάτωσης είναι πολύπλοκα και μπορεί να προκληθούν από διάφορα πράγματα, όπως:

 • Το στρες.
 • Προβλήματα σχέσεων.
 • Άγχος – όπως π.χ. ένας άνδρας που αγχώνεται ότι θα χάσει τη στύση του (στυτική δυσλειτουργία), οδηγώντας τον σε «βιασύνη» κατά τη συνουσία.
 • Προηγούμενες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες.
 • Κατάθλιψη.
 • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα – ο διαβήτης για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη εκσπερμάτωση.

Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε πρόωρη εκσπερμάτωση λόγω της βιολογικής τους κατασκευής, έχοντας για παράδειγμα ασυνήθιστα ευαίσθητο πέος.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση προκαλείται από βλάβη των νεύρων ή των μυών που περιβάλλουν το λαιμό της ουροδόχου κύστης (το σημείο όπου η ουρήθρα συνδέεται με την ουροδόχο κύστη). Αυτή η βλάβη μπορεί συχνά να εμφανιστεί ως επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης προστάτη ή ουροδόχου κύστης.

Συμπεριλάβετε τον/την σύντροφό σας;

Αν έχετε προβλήματα με τη σεξουαλική σας ζωή και αναζητάτε θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης, συνιστάται συνήθως να συμπεριλαμβάνετε το/τη σύντροφό σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η γνωστοποίηση των ανησυχιών σας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυσή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο/η σύντροφός σας μπορεί να έχει επίσης δικά του/της προβλήματα που να συμβάλλουν στα προβλήματα της σεξουαλικής ζωής.

Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες γυναίκες δεν είναι σε θέση να φτάσουν σε κορύφωση κατά τη διάρκεια της «κανονικής» επαφής και απαιτούν χειρωνακτική ή στοματική διέγερση πριν τη σεξουαλική επαφή.

Ποιος επηρεάζεται;

χαπια για προωρη εκσπερμάτωσηΗ πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο κοινό είδος προβλήματος εκσπερμάτωσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 1 στους 3 άνδρες ανέφεραν ότι έχουν αντιμετωπίσει πρόωρη εκσπερμάτωση κατα την σεξουαλική πράξη. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος καθώς πολλοί άνδρες είναι απρόθυμοι να παραδεχθούν ότι έχουν το πρόβλημα αυτό.

Αν και λιγότερο συχνή, η καθυστερημένη εκσπερμάτωση είναι ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα στα 20 άτομα είχαν προβλήματα επίτευξης οργασμού διάρκειας ενός μήνα του προηγούμενου έτους.

Παρόλο που η παλίνδρομη εκσπερμάτωση είναι σπάνια, μπορεί να αποτελεί κοινή επιπλοκή ορισμένων τύπων χειρουργικής επέμβασης, όπως η χειρουργική επέμβαση του προστάτη, ή σε άνδρες με ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να βλάψουν τα νεύρα, όπως ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αίμα στο σπέρμα σας;

Η εύρεση αίματος στο σπέρμα σας (haematospermia) μπορεί να είναι ανησυχητική. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν είναι κάτι σοβαρό, δεν επηρεάζει τη σεξουαλική επαφή και έτσι μπορεί να περάσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Η πιο πιθανή αιτία είναι η μόλυνση της ουρήθρας σας (ουρηθρίτιδα) και του προστάτη (προστατίτιδα).

Δείτε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν, ή επισκεφθείτε την τοπική ουρολογική κλινική σας, καθώς οι αιτίες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.

Υπαρχει θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτωση;

Ναι υπάρχουν διάφορες θεραπείες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτωσης. Συνήθως αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα με χάπια για πρόωρη εκσπερμάτωση

Έχουν παρενέργειες τα χάπια για πρόωρη εκσπερμάτωση;

Υπάρχουν χάπια που έχουν παρενέργειες, για αυτό θα σας προτείναμε να επιλέξετε μόνο φυτικά προϊόντα όπως είναι το Climax Control, το οποίο θα σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα σας χωρίς καμία παρενέργεια.