Αυνανισμός

Αυνανισμός: Οι επιπτώσεις, οι παρενέργειες και τα οφέλη του στην υγεία μας.

Ο αυνανισμός αρχικά αποτελεί μια κοινή δραστηριότητα. Είναι ένας φυσικός και ασφαλής τρόπος εξερεύνησης του σώματος, που δίνει ευχαρίστηση και απελευθερώνει την συσσωρευμένη σεξουαλική ένταση του κάθε ατόμου.

Σε αυτή την φυσική δραστηριότητα δικαίωμα έχουν όλοι άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως φυλής και υπόβραθρου.
Παρά τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σωματικά επιβλαβείς παρενέργειες του αυνανισμού.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο αυνανισμός αν ξεφύγει από τα όρια του λογικού, μπορεί να βλάψει τις σχέσεις και την καθημερινή σας ζωή. Εκτός από αυτό, ο αυνανισμός είναι μια απολύτως διασκεδαστική, φυσιολογική και υγιής πράξη που τονώνει τη σεξουαλική ζωή.

Πιο κάτω όπως γίνεται αντιληπτό, θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τις παρενέργειες και τα πιθανά οφέλη του αυνανισμού για την υγεία.

Οι παρενέργειες του αυνανισμού

Κατά γενική ομολογία, ο αυνανισμός είναι απολύτως αβλαβής και δεν υπάρχουν παρενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο την υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να αισθάνονται ενοχές για τον αυνανισμό ή να έχουν προβλήματα με τον χρόνιο αυνανισμό.

Ο αυνανισμός και η ενοχές

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ενοχές για τον αυνανισμό λόγω πολιτισμικών, πνευματικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι ο αυνανισμός σε καμία περίπτωση δεν είναι λάθος, ούτε και ανήθικος, αλλά δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου αρκετός κόσμος λαμβάνει μηνύματα ότι η ότι η αυτοϊκανοποίηση είναι “βρώμικη” και “ντροπιαστική” συνήθεια.

Αν αισθάνεστε ενοχές για τον αυνανισμό, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για τον λόγο που αισθάνεστε έτσι και πώς μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την ενοχή. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεται πως όλοι οι άνθρωποι αυνανίζονται, δεν είστε ο μοναδικός που περνάει ευχάριστα με τον εαυτό του. Οι ειδικοί που ασχολούνται αποκλειστικά με τη σεξουαλική υγεία και την ψυχική υγεία, σίγουρα θα μπορέσουν να σας δώσουν πολύτιμες λύσεις και συμβουλές σε αυτήν την περίπτωση.

Εθισμός στον αυνανισμό

Είναι γεγονός πως υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που εθίζεται στον αυνανισμό. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό εφόσον:

 • Παραλείπετε σημαντικές δουλειές ή καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Χάνετε την δουλειά ή το σχολείο.
 • Ακυρώνετε σχέδια με τους φίλους ή την οικογένεια.
 • Χάνετε σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο εθισμός στον αυνανισμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σας, όπως και άλλες κατηγορίες που αφορούν την προσωπική σας ζωή. Ο υπερβολικός αυνανισμός μπορεί να να διακόψει την εργασία ή τις σπουδές σας, γεγονός που μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα.

Μπορεί επίσης να βλάψει τις ερωτικές σχέσεις σας, όπως και τις φιλίες, επειδή δεν περνάτε τόσο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, όσο παλιά ή δεν δίνετε προσοχή στις ανάγκες τους.

Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε εθιστεί στον αυνανισμό, μιλήστε με τον γιατρό σας ή έναν ειδικό σύμβουλο για πιθανούς τρόπους μείωσης του.

Η θεραπεία μέσω συζήτησης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον εθισμό σας. Θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε τον αυνανισμό αντικαθιστώντας τον με άλλες δραστηριότητες. Την επόμενη φορά που θα έχετε την ανάγκη να αυνανιστείτε, δοκιμάστε:

 • Να πάτε για τρέξιμο.
 • Να γράψετε σε ένα ημερολόγιο.
 • Να περάσετε χρόνο με φίλους.
 • Να πάτε μια βόλτα.

Ο αυνανισμός προκαλεί μείωση της σεξουαλικής ευαισθησίας;

Στις γυναίκες που έχουν σεξουαλική δυσλειτουργία, η ενισχυμένη διέγερση, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και ευαισθησίας.

Πιο συγκεκριμένα το συμπέρασμα που προέκυψε από δυο διαφορετικές μελέτες του 2019, είναι πως η χρήση δονητών μεταξύ γυναικών και ανδρών συνδέεται με αύξηση της επιθυμίας, της διέγερσης και της συνολικής σεξουαλικής λειτουργίας. Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης αύξηση της λίπανσης, ενώ οι άνδρες ανέφεραν καλύτερη στυτική λειτουργία.

Ο αυνανισμός μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία κατά τη διάρκεια του σεξ, για τους άνδρες λόγω της τεχνικής που χρησιμοποιούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πολύ σφιχτό πιάσιμο του πέους την ώρα του αυνανισμού μπορεί να μειώσει την αίσθηση.

Οι ειδικοί σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική υγεία συνιστούν να αλλάξετε την τεχνική σας όταν αυνανίζεστε για να αποκαταστήσετε τα επίπεδα ευαισθησίας κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αυνανισμός και οφέλη

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ταμπού, όλοι οι άνθρωποι αυνανίζονται Ο αυνανισμός είναι μια υγιής σεξουαλική δραστηριότητα, με πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική σας υγεία.

Οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη του αυνανισμού δεν είναι πολλές, ωστόσο δεν λείπουν αυτές που ασχολούνται με την σεξουαλική επαφή και την διέγερση.

Έρευνες και ανεπίσημες αναφορές δείχνουν ότι η σεξουαλική διέγερση, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης μέσω αυνανισμού, μπορεί να σας βοηθήσει:

 • Στην καταπολέμηση του συσσωρευμένου άγχους.
 • Βελτίωση του ύπνου.
 • Βελτίωση της διάθεσης.
 • Χαλάρωση.
 • Ευχαρίστηση
 • Ανακούφιση από κράμπες.
 • Εκτόνωση της σεξουαλικής υγείας και έντασης.
 • Καλύτερο σεξ.
 • Βελτιώνει τη ψυχική υγεία

Τέλος να πούμε πως ο αυνανισμός για τους εφήβους εκτός από μια μορφή εκτόνωσης και διασκέδασης λειτουργεί και εκπαιδευτικά. Ο αυνανισμός βοηθά τους εφήβους να γνωρίσουν το σώμα τους και τους προετοιμάζει κατά μια έννοια για την σεξουαλική τους λειτουργία μετά την εφηβεία.

Τα ζευγάρια μπορούν επίσης να αυνανίζονται αμοιβαία, ώστε να εξερευνήσουν διαφορετικές επιθυμίες που μπορούν να δημιουργηθούν στη ζωή τους, καθώς και για να αποφύγουν την εγκυμοσύνη. Η αυτοϊκανοποίηση σας βοηθά επίσης στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το μασάζ και ο καρκίνος του προστάτη

Το μασάζ στον προστάτη είναι μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται για σεξουαλική διέγερση και για να επιτευχθεί οργασμός . Ο προστάτης μερικές φορές αναφέρεται ως το «ανδρικό σημείο G ». Μερικοί άνδρες μπορούν να επιτύχουν οργασμό μέσω διέγερσης του αδένα του προστάτη, διεγείροντάς τον χρησιμοποιώντας το δάχτυλο που εισέρχεται μέσω του πρωκτού

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αν και οι γιατροί δεν είναι ακριβώς σίγουροι για τον λόγο.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη του 2016, διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μειώθηκε κατά περίπου 20% στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα ή 21 φορές το μήνα. Μια μελέτη του 2003 ανακάλυψε επίσης μια παρόμοια σχέση μεταξύ της συχνής εκσπερμάτισης και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ωστόσο, ότι η τακτική εκσπερμάτιση προστατεύει από τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και βελτιώνει τη σωματική υγεία.

Αμοιβαίος Αυνανισμός

Αμοιβαίος αυνανισμόςΟ αμοιβαίος αυνανισμός περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα άτομα που διεγείρουν σεξουαλικά ο ένας τον άλλον, συνήθως με τα χέρια ή με το στόμα. Μπορεί να ασκηθεί από άτομα οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού και μπορεί να αποτελεί μέρος άλλης σεξουαλικής δραστηριότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προκαταρκτικά ή ως εναλλακτική λύση στη σεξουαλική διείσδυση. Όταν χρησιμοποιείται ως εναλλακτική της διείσδυσης πέους, ο στόχος μπορεί να είναι η διατήρηση της παρθενίας της γυναίκας ή η αποφυγή του κινδύνου εγκυμοσύνης.

Ο αμοιβαίος αυνανισμός μπορεί επίσης να ασκηθεί απο πολλά άτομα ή σε ζευγάρια με ή χωρίς να αγγίζει πραγματικά ένας τον άλλο.

 • Αμοιβαίος αυνανισμός χωρίς επαφή: Δύο άτομα αυνανίζονται παρουσία ο ένας του άλλου αλλά χωρίς να αγγίζονται.
 • Αμοιβαίος αυνανισμός με επαφή: Ένα άτομο αγγίζει το άλλο άτομο για να αυνανιστεί. Το άλλο άτομο μπορεί να κάνει το ίδιο κατά τη διάρκεια ή μετά αφού θα έχει τελειώσει.
 • Πολλά άτομα αυνανίζονται χωρίς να υπάρχει επαφή: Περισσότερα από δύο άτομα αυνανίζονται παρουσία του άλλου σε μια ομάδα αλλά δεν αγγίζουν το ένα το άλλο.
 • Πολλά άτομα αυνανίζονται με επαφή: Περισσότερα από δύο άτομα που αγγίζουν σωματικά το ένα το άλλο για να αυνανιστούν ως ομάδα.
 • Προκαταρκτικά αμοιβαίου αυνανισμού: Η διέγερση των γεννητικών οργάνων του άλλου με τα χέρια ή το στόμα, και η τελική της κατάληξη στην σεξουαλική επαφή.

Ο αυνανισμός κατά την αρχαιότητα

Μια λεπτομέρεια ενός κρατήρα, που χρονολογείται γύρω στο 560-550 π.Χ., δείχνει έναν σάτυρο να αυνανίζεται και αυτό είναι μια συνηθισμένη σκηνή που βρίσκουμε σε πολλές αρχαίες ελληνικές ζωγραφιές πάνω σε κεραμικά.

Η σεξουαλική διέγερση των γεννητικών οργάνων ενός ανθρώπου έχει ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως από διάφορες θρησκείες, έχει αποτελέσει αντικείμενο νομοθεσίας, κοινωνικής διαμάχης, ακτιβισμού, καθώς και διανοητικής μελέτης στη σεξολογία. Οι κοινωνικές απόψεις σχετικά με το ταμπού του αυνανισμού έχουν διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Υπάρχουν απεικονίσεις ανδρικού και γυναικείου αυνανισμού σε προϊστορικές βραχογραφίες σε όλο τον κόσμο. Από τις πρώτες καταγραφές, οι αρχαίοι Σουμέριοι είχαν πολύ χαλαρή στάση απέναντι στο σεξ. Οι Σουμέριοι πίστευαν ευρέως ότι ο αυνανισμός ενίσχυε τη σεξουαλική ισχύ, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και τον έκαναν συχνά, τόσο μόνοι τους όσο και με τις συντρόφους τους.

Οι άνδρες χρησιμοποιούσαν συχνά ένα ειδικό λάδι που πιθανώς αναμιγνύεται με θρυματισμένο σιδηρομετάλλευμα με σκοπό την ενίσχυση της τριβής. Ο αυνανισμός ήταν επίσης μια πράξη δημιουργίας και, στη μυθολογία των Σουμερίων, ο θεός Ένκι πιστεύεται ότι δημιούργησε τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη αυνανιζόμενος και εκσπερματώνοντας στις άδειες κοίτες τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν επίσης τον αυνανισμό ως πράξη δημιουργίας, ο θεός Άτουμ πιστεύεται ότι δημιούργησε το σύμπαν αυνανιζόμενος μέχρι εκσπερμάτισης.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν επίσης τον αυνανισμό ως φυσιολογικό και υγιές υποκατάστατο άλλων μορφών σεξουαλικής απόλαυσης. Οι περισσότερες πληροφορίες για τον αυνανισμό στην αρχαία Ελλάδα προέρχονται από σωζόμενα έργα αρχαίας ελληνικής κωμωδίας και κεραμικής. Ο αυνανισμός αναφέρεται συχνά στις σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι οποίες αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές πληροφοριών για τις αρχαίες ελληνικές απόψεις σχετικά με το θέμα.

Στην αρχαία ελληνική κεραμική, οι σάτυροι απεικονίζονται συχνά να αυνανίζονται. Σύμφωνα με το βιβλίο Βίοι και γνώμες επιφανών φιλοσόφων του βιογράφου Διογένη Λαέρτιου του τρίτου αιώνα μ.Χ., ο Διογένης της Σινώπης, ο κυνικός φιλόσοφος του τέταρτου αιώνα π.Χ., αυνανιζόταν συχνά δημοσίως, κάτι που θεωρούνταν σκανδαλώδες. Όταν οι άνθρωποι τον ρωτούσαν γι αυτό, έλεγε: “Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο να διώξω την πείνα τρίβοντας απλώς την κοιλιά μου.

Ορισμένοι δάσκαλοι των μη δυτικών πολιτισμών και ασκούμενοι της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, του ταοϊστικού διαλογισμού και των πολεμικών τεχνών λένε ότι ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει μειωμένο επίπεδο ενέργειας στους άνδρες.

Ερωτήσεις σχετικές με τον Αυνανισμό

Χρήσιμες Σελίδες:

Μενού