Αυνανισμός τα συν και τα πλην για την υγεία μας

Αυνανισμός: Οι επιπτώσεις, οι παρενέργειες και τα οφέλη του στην υγεία μας.

Ο αυνανισμός αρχικά αποτελεί μια κοινή δραστηριότητα. Είναι ένας φυσικός και ασφαλής τρόπος εξερεύνησης του σώματος, που δίνει ευχαρίστηση και απελευθερώνει την συσσωρευμένη σεξουαλική ένταση του κάθε ατόμου.

Σε αυτή την φυσική δραστηριότητα δικαίωμα έχουν όλοι, ανεξαρτήτως φυλής και υπόβραθρου.
Παρά τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σωματικά επιβλαβείς παρενέργειες του αυνανισμού.

Ωστόσο, ο υπερβολικός αυνανισμός μπορεί να βλάψει τις σχέσεις και την καθημερινή σας ζωή. Εκτός από αυτό, ο αυνανισμός είναι μια απολύτως διασκεδαστική, φυσιολογική και υγιής πράξη.

Πιο κάτω όπως γίνεται αντιληπτό, θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τις παρενέργειες και τα πιθανά οφέλη του αυνανισμού για την υγεία.

Οι παρενέργειες του αυνανισμού

Κατά γενική ομολογία, ο αυνανισμός είναι απολύτως αβλαβής και δεν υπάρχουν παρενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο την υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να αισθάνονται ενοχές για τον αυνανισμό ή να έχουν προβλήματα με τον χρόνιο αυνανισμό.

Ο αυνανισμός και η ενοχή

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ενοχές για τον αυνανισμό λόγω πολιτισμικών, πνευματικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο αυνανισμός σε καμία περίπτωση δεν είναι λάθος, καθώς ούτε και ανήθικος, αλλά δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου αρκετός κόσμος λαμβάνει μηνύματα ότι η ότι η αυτοϊκανοποίηση είναι “βρώμικη” και “ντροπιαστική” συνήθεια.

Αν αισθάνεστε ενοχές για τον αυνανισμό, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για τον λόγο που αισθάνεστε έτσι και πώς μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την ενοχή. Οι ειδικοί που ασχολούνται αποκλειστικά με την σεξουαλική υγεία μπορούν να δώσουν πολύτιμες λύσεις και συμβουλές σε αυτήν την περίπτωση.

Εθισμός στον αυνανισμό

Είναι γεγονός πως υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που εθίζεται στον αυνανισμό. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό εφόσον:

 • Παραλείπετε σημαντικές δουλειές ή καθημερινές σας δραστηριότητες.
 • Χάνετε την δουλειά ή το σχολείο.
 • Ακυρώνετε σχέδια με τους φίλους ή την οικογένεια.
 • Χάνετε σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο εθισμός στον αυνανισμό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σας, όπως και άλλες κατηγορίες που αφορούν την προσωπική σας ζωή. Ο υπερβολικός αυνανισμός μπορεί να να διακόψει την εργασία ή τις σπουδές σας, γεγονός που μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα.

Μπορεί επίσης να βλάψει τις ερωτικές σχέσεις σας, όπως και τις φιλίες, επειδή δεν περνάτε τόσο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, όσο παλιά ή δεν δίνετε προσοχή στις ανάγκες τους.

Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε εθιστεί στον αυνανισμό, μιλήστε με τον γιατρό σας ή έναν ειδικό σύμβουλο για πιθανούς τρόπους μείωσης του.

Η θεραπεία μέσω συζήτησης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον εθισμό σας. Θα μπορούσατε επίσης να μειώσετε τον αυνανισμό αντικαθιστώντας τον με άλλες δραστηριότητες. Την επόμενη φορά που θα έχετε την ανάγκη να αυνανιστείτε, δοκιμάστε:

 • Να πάτε για τρέξιμο.
 • Να γράψετε σε ένα ημερολόγιο.
 • Να περάσετε χρόνο με φίλους.
 • Να πάτε μια βόλτα.

Ο αυνανισμός προκαλεί μείωση της σεξουαλικής ευαισθησίας;

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δυσλειτουργία, η ενισχυμένη διέγερση – συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού – μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και ευαισθησίας.

Πιο συγκεκριμένα το συμπέρασμα που προέκυψε από δυο διαφορετικές μελέτες του 2019, είναι πως η χρήση δονητών μεταξύ γυναικών και ανδρών συνδέεται με αύξηση της επιθυμίας, της διέγερσης και της συνολικής σεξουαλικής λειτουργίας. Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης αύξηση της λίπανσης, ενώ οι άνδρες ανέφεραν καλύτερη στυτική λειτουργία.

Ο αυνανισμός μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία κατά τη διάρκεια του σεξ, για τους άνδρες λόγω της τεχνικής που χρησιμοποιούν.. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πολύ σφιχτό πιάσιμο του πέους κατά τη διάρκεια του αυνανισμού μπορεί να μειώσει την αίσθηση.

Οι ειδικοί σε θέματα σεξουαλικής υγείας συνιστούν να αλλάξετε την τεχνική σας κατά τη διάρκεια του αυνανισμού για να αποκαταστήσετε τα επίπεδα ευαισθησίας κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αυνανισμός και οφέλη

Ο αυνανισμός είναι μια υγιής σεξουαλική δραστηριότητα, με πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική σας υγεία.

Οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη του αυνανισμού δεν είναι πολλές, ωστόσο δεν λείπουν αυτές που ασχολούνται με την σεξουαλική επαφή και την διέγερση.

Έρευνες και ανεπίσημες αναφορές δείχνουν ότι η σεξουαλική διέγερση, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης μέσω αυνανισμού, μπορεί να σας βοηθήσει:

 • Στην καταπολέμηση του συσσωρευμένου άγχους.
 • Βελτίωση του ύπνου.
 • Βελτίωση της διάθεσης.
 • Χαλάρωση.
 • Ευχαρίστηση
 • Ανακούφιση από κράμπες.
 • Εκτόνωση της σεξουαλικής έντασης.
 • Καλύτερο σεξ.

Τα ζευγάρια μπορούν επίσης να αυνανίζονται αμοιβαία, ώστε να εξερευνήσουν διαφορετικές επιθυμίες που μπορούν να δημιουργηθού, καθώς και για να αποφύγουν την εγκυμοσύνη. Η αυτοϊκανοποίηση σας βοηθά επίσης στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ο αυνανισμός και ο καρκίνος του προστάτη

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αν και οι γιατροί δεν είναι ακριβώς σίγουροι για τον λόγο.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη του 2016, διαπιστώθηκε πως ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μειώθηκε κατά περίπου 20% στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα. Μια μελέτη του 2003 ανακάλυψε επίσης μια παρόμοια σχέση μεταξύ της συχνής εκσπερμάτισης και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ωστόσο, ότι η τακτική εκσπερμάτιση προστατεύει από τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Ερωτήσεις σχετικές με τον Αυνανισμό

Να αυνανίζομαι μόνος;

Όχι! Ένα από τα πιο ωραία σεξουαλικά προκαταρκτικά είναι να αυνανίζεσαι μπροστά στην σύντροφό σου και εκείνη μπροστά σου, χωρίς να υπάρχει ντροπή.

Τί είναι το edging στον αυνανισμό και πως μπορώ να το κάνω;

Το edging είναι μία τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο σεξ όσο και στον αυνανισμό. Την στιγμή που αισθάνεσαι ότι είσαι έτοιμος να τελειώσεις, πρέπει να σταματήσεις διακόπτοντας με αυτό τον τρόπο τον οργασμό σου και να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή μετά από μερικά δευτερόλεπτα που θα σου έχει φύγει η αίσθηση της ολοκλήρωσης. Με αυτόν τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνουμε δυνατότερες στύσεις και πιο έντονους οργασμούς

Υπάρχουν κάποιες τακτικές για πιο έντονους οργασμούς;

Ναι υπάρχει, μια από αυτές είναι το άγγιγμα του περίνεο. Το περίνεο είναι μέρος του σώματος που διαθέτει ειδικά νεύρα τα οποία μεταφέρουν τα ερωτικά ερεθίσματα από τα γεννητικά όργανα στον εγκέφαλο. Το περίνεο βρίσκεται μεταξύ του πρωκτού και των όρχεων. Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς ερωτογενείς ζώνες των αντρών και η διέγερση της προκαλεί συνήθως έντονο οργασμό.

Χρήσιμες Σελίδες: