Περιεχόμενα

Η απώλεια της λίμπιντο ή της σεξουαλικής διάθεσης, μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν συμβεί ξαφνικά ή συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η απώλεια της επιθυμίας σας για σεξ ασκεί πίεση στις προσωπικές σας σχέσεις και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση ευημερίας σας – κάτι που μπορεί να σας κάνει να μην αισθάνεστε χαρούμενοι.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χαμηλή (ή μειωμένη) σεξουαλική ορμή συνήθως συμβαίνει καθώς γερνάμε, και είναι αλήθεια ότι το να μεγαλώνεις μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σου, προκαλώντας μια φυσική μείωση της λίμπιντο σου.

Αλλά η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και μπορεί να έχετε χαμηλή λίμπιντο λόγω πολλών διαφορετικών αιτιών, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προβλημάτων και ψυχικών και συναισθηματικών (ψυχολογικών) προβλημάτων που μπορεί να σας επηρεάσουν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα προβλήματα σχέσεων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το εργασιακό άγχος μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ορμή, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πολλές ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και οι ορμονικές ανισορροπίες είναι επίσης γνωστό ότι μειώνουν τη λίμπιντο σας. Έπειτα, υπάρχουν φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά που μπορούν επίσης να το επηρεάσουν.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τις κύριες ιατρικές αιτίες της χαμηλής σεξουαλικής ορμής, τις θεραπευτικές επιλογές σας και πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από γιατρό.

Διαβάστε επίσης : 10 τρόποι για να βελτιώσετε την λίμπιντο σας

vigrax-agora

Vigrax (φυσικό βιάγκρα)
 
Το Vigrax aυξάνει και βελτιώνει θεαματικά την στύση, ενώ παράλληλα προκαλεί αυξημένη διέγερση και ερεθισμό κατά τη συνουσία.
 
58,00€  69€

Οι κοινές ιατρικές αιτίες της χαμηλής λίμπιντο

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που συνδέεται στενά με τη σεξουαλική διέγερση τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πιθανή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης και της χαμηλής σεξουαλικής ορμής, ειδικά σε άνδρες ηλικίας 40 έως 79 ετών.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης σας μειώνονται σταδιακά καθώς γερνάτε, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η χαμηλή λίμπιντο φαίνεται να είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Αλλά τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν επίσης να πέσουν εάν έχετε μια πάθηση όπως ο υπογοναδισμός, όπου οι όρχεις ή οι ωοθήκες σας σταματούν να λειτουργούν σωστά.

Ο υπογοναδισμός μπορεί να προκληθεί από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση όπως το σύνδρομο Klinefelter ή το σύνδρομο Turner . Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αφού είχατε παρωτίτιδα ή μια αυτοάνοση πάθηση όπως η νόσος του Addison .

Τα επίπεδα τεστοστερόνης σας μπορεί επίσης να επηρεαστούν από την αύξηση βάρους, τον τραυματισμό των όρχεων, τη μόλυνση και ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, καθώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης. Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να ανακουφίσετε ορισμένα από τα συμπτώματα – συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής λίμπιντο – κάνοντας αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας.

low testosterone

Ορμονικά αντισυλληπτικά

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά όπως το συνδυασμένο χάπι , το έμπλαστρο ή το αντισυλληπτικό εμφύτευμα αλλάζουν τη φυσιολογική ισορροπία των ορμονών στο σώμα σας. Επειδή ορμόνες όπως τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της σεξουαλικής σας λειτουργίας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών μειώνει την σεξουαλική σας ορμή.

Εάν παίρνετε ορμονικό αντισυλληπτικό και παρατηρήσετε αλλαγή στη λίμπιντο σας, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να μεταβείτε σε διαφορετικό είδος αντισύλληψης ή να σας δώσουν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε την αλλαγή.

Η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης που συμβαίνει όταν οι περίοδοι της γυναίκας σταματούν και δεν μπορούν να μείνουν έγκυες φυσικά. Αλλάζει την ισορροπία των ορμονών στο σώμα, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, και συχνά προκαλεί συμπτώματα όπως εξάψεις , κόπωση ή άγχος.

Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και μελέτες δείχνουν ότι έως και το 40% των γυναικών αναφέρουν απώλεια της λίμπιντο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν αυτή η απώλεια της λίμπιντο συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες στο σώμα κατά την εμμηνόπαυση ή αν είναι παρενέργεια συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης όπως κόπωση ή άγχος.

Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να κάνει τον κόλπο ξηρό και ερεθισμένο, κάτι που μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο ευχάριστο και, με τη σειρά του, να μειώσει την επιθυμία σας για σεξ.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να περνάτε από την εμμηνόπαυση και ότι αυτό μειώνει τη λίμπιντο σας, επισκεφθείτε έναν γιατρό για συμβουλές. Μπορεί να συστήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να ενισχύσει επίσης τη σεξουαλική σας ορμή.

Eron-Plus-timi

Eron Plus
 
Για τους άντρες που θέλουν να έχουν μεγαλύτερης διάρκειας και πιο έντονο σεξ, για όσους αναζητούν μια σίγουρη λύση.
 
44,00€  54€

Άλλα φάρμακα

Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή λίμπιντο. Αυτά είναι:

  • ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης , συμπεριλαμβανομένης της μεθυλντόπα, της κλονιδίνης και της σπιρονολακτόνης
  • ορισμένα αντικαταθλιπτικά γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς πρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs)
  • ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα

Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά σας όργανα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της στύσης και μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ. Άλλα μπορεί να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου σας, κάτι που μπορεί να μειώσει το επίπεδο τεστοστερόνης στο σώμα σας και να προκαλέσει πτώση στη σεξουαλική σας ορμή.

Ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει το φάρμακό σας και να σας δώσει κάτι που δεν επηρεάζει τη λίμπιντο σας. Αλλά μην σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο προτού μιλήσετε σε γιατρό σχετικά με αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο.

Διαβήτης τύπου 2

Σεξουαλικά προβλήματα, όπως το να έχεις χαμηλή λίμπιντο, να μην μπορείς να αποκτήσεις και να διατηρήσεις στύση ( στυτική δυσλειτουργία ) ή να μην μπορείς να έχεις οργασμό , μπορεί να είναι μια επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2 .

Και επειδή ο διαβήτης τύπου 2 καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα γεννητικά σας όργανα, μπορεί να κάνει το σεξ δύσκολο ή επώδυνο. Επηρεάζει επίσης την ισορροπία των ορμονών στο σώμα σας, κάτι που μπορεί να σας εμποδίσει να διεγείρεστε σεξουαλικά ή να μειώσετε τη λίμπιντο σας επηρεάζοντας την απελευθέρωση τεστοστερόνης στον εγκέφαλό σας.

Βοηθάτε, όμως, τη σεξουαλική σας ορμή διαχειριζόμενος καλά τον διαβήτη σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής σας ή/και λήψη φαρμάκων. Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει ένα φάρμακο που βοηθά στην άμεση αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ιδιαίτερα εάν η χαμηλή λίμπιντο σας οφείλεται σε στυτική δυσλειτουργία.

Κατάθλιψη και άγχος

Εάν έχετε κατάθλιψη , άγχος ή άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε επίσης χαμηλή λίμπιντο. Οι ακριβείς λόγοι για αυτό δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητοί, αλλά εάν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι συχνά νιώθετε κουρασμένοι ή απελπισμένοι και δεν έχετε καθόλου ενέργεια, κάτι που μπορεί να σας κάνει να θέλετε λιγότερο σεξ.
Ορισμένα φάρμακα για την κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη λίμπιντο.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη πάθηση με φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.

Καρδιοπάθειες και άλλες μακροχρόνιες ασθένειες

Οι μακροχρόνιες (χρόνιες) ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις , η αρθρίτιδα και ο καρκίνος μπορούν να επιβαρύνουν πολύ το σώμα σας, μειώνοντας τα επίπεδα ενέργειάς σας και αφήνοντάς σας να νιώθετε πραγματικά κουρασμένοι. Σύμφωνα με την Ευρωπαική Ένωση Συμβούλων και Θεραπευτών σεξουαλικότητας, τα υψηλά επίπεδα κόπωσης που προκαλούνται από χρόνιες ασθένειες συχνά προκαλούν χαμηλή σεξουαλική ορμή.

Ορισμένες μακροχρόνιες ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των νεύρων ή των αιμοφόρων αγγείων σας και μπορεί να προκαλέσουν πόνο που δυσκολεύει το σεξ. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο και φάρμακα για καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να μειώσουν τη λίμπιντο σας.

Εάν έχετε μια συνεχιζόμενη ασθένεια και παρατηρήσετε πτώση της λίμπιντο σας, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τυχόν συμπτώματα θεραπεύοντας την πάθηση και συνιστώντας άλλες θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της σεξουαλικής σας ορμής. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να βρείτε μια συμβουλευτική υπηρεσία που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Potencialex

Αποκτήστε ισχυρή και μεγαλύτερης διάρκειας στύση!

Σεξουαλικά προβλήματα

Η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη εκσπερμάτωση , η κολπική ξηρότητα και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορούν όλα να μειώσουν την σεξουαλική σας ορμή. Αυτό συμβαίνει επειδή το σεξ μπορεί να γίνει δύσκολο ή αγχωτικό με την πάροδο του χρόνου καθώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο σας.

Μην ντρέπεστε να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα. Μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία και να παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Άλλα ορμονικά προβλήματα

Είναι λιγότερο συχνό, αλλά μερικές φορές, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει χαμηλή λίμπιντο.

Κοινά σημάδια είναι η κούραση, η αύξηση βάρους και το αίσθημα κατάθλιψης, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή σεξουαλική ορμή μπορεί επίσης να είναι ένα κοινό σύμπτωμα.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αυτή την ορμονική διαταραχή ή ανησυχείτε για άλλα ορμονικά προβλήματα, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με τη λήψη δισκίων ορμονών για την αντικατάσταση των ορμονών που ο θυρεοειδής σας δεν παράγει.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό για τη χαμηλή λίμπιντο

Η σεξουαλική ορμή του καθενός είναι διαφορετική. Μερικοί άνθρωποι απλά θέλουν περισσότερο (ή λιγότερο) σεξ από άλλους, και δεν υπάρχει «φυσιολογική» λίμπιντο. Είναι φυσιολογικό να χάνετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ για σύντομες χρονικές περιόδους, ιδιαίτερα εάν αισθάνεστε άγχος, καταπονημένοι ή ανήσυχοι.

Αλλά θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν:

  • νομίζετε ότι η λίμπιντο σας μπορεί να έχει πέσει λόγω μιας ιατρικής πάθησης
  • παρατηρείτε μια ξαφνική μείωση της λίμπιντο σας
  • Η λίμπιντο σας είναι χαμηλότερη από το κανονικό για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Η χαμηλή σεξουαλική σας ορμή επηρεάζει αρνητικά τη σχέση σας
  • Η απώλεια της λίμπιντο μειώνει την αυτοεκτίμησή σας ή επηρεάζει τη γενική αίσθηση ευεξίας σας

Σε πολλές περιπτώσεις, η χαμηλή λίμπιντο προκαλείται από ένα ψυχολογικό πρόβλημα όπως το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των συντρόφων. Όμως, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων σοβαρών ιατρικών καταστάσεων, αξίζει να αποκλείσετε αυτά τα ζητήματα με τη βοήθεια ενός γιατρού προτού αρχίσετε να εξετάζετε τις ψυχικές και συναισθηματικές αιτίες της χαμηλής λίμπιντο.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε μόνοι σας μια χαμηλή λίμπιντο, όπως να κάνετε υγιεινές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας ή να δοκιμάσετε θεραπεία . Αλλά θα πρέπει πάντα να ζητάτε πρώτα ιατρική συμβουλή.

Share This

Post Author

10 τροφές που λειτουργούν σαν φυσικό Viagra και συνταγή να το φτιάξετε μόνοι σας
Πότε σταματά να μεγαλώνει το πέος
Μενού