Περιεχόμενα

Για τους περισσότερους άνδρες, το πέος σταματά να μεγαλώνει στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Μόλις το πέος σας φτάσει στο μέγεθός του για ενήλικες – το οποίο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική – δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε ή να αυξήσετε το μέγεθος του πέους σας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν εάν έχετε άγχος για το μέγεθος του πέους σας.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το 95% των ανθρώπων ταιριάζει σε μία από τις κατηγορίες του μέσου μεγέθους πέους. Το μέσο μήκος ενός χαλαρού πέους είναι 8,6 εκατοστά έως 9,39 εκατοστα, αυξάνεται σε 12,95 εκ έως 14,5 εκ όταν είναι σε στύση. Η μέση περίμετρος ή η περιφέρεια ενός πέους σε στύση είναι 8,80 εκ έως 9,90 εκ.

Φυσικά, υπάρχουν φυσιολογικές παραλλαγές σε αυτό, οπότε αν το πέος σας είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από αυτά τα εύρη, είναι πιθανότατα απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν έχετε ανησυχίες, μπορείτε να μιλήσετε με έναν γιατρό (ουρολόγο).

Χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του πέους

Οι περισσότεροι νέοι βιώνουν μια αργή και σταθερή ανάπτυξη του πέους κατά την παιδική ηλικία, ξεκινώντας από τη γέννηση. Ωστόσο, η πιο γρήγορη ανάπτυξη του πέους συμβαίνει κατά την εφηβεία, με τη μέγιστη ανάπτυξη μεταξύ 12 και 16 ετών.

Τα πέη συνήθως αυξάνονται σε μήκος και περιφέρεια ταυτόχρονα. Για τους περισσότερους, το πέος σταματά να μεγαλώνει στα τέλη της εφηβείας.

Οι όρχεις ακολουθούν διαφορετική καμπύλη ανάπτυξης. Παραμένουν το ίδιο μέγεθος σε όλη την παιδική ηλικία, ακόμη και όταν το πέος μεγαλώνει σε μήκος. Περίπου στην ηλικία των 8 έως 9 ετών, αρχίζουν να αναπτύσσονται, με την πιο γρήγορη ανάπτυξη να συμβαίνει μεταξύ 11 και 15 ετών.

Για μια πιο εξατομικευμένη απάντηση σχετικά με το πότε το πέος σας θα σταματήσει να μεγαλώνει, σκεφτείτε το χρονοδιάγραμμα της εφηβείας σας. Το πέος συνήθως σταματά να μεγαλώνει τέσσερα έως έξι χρόνια μετά τη διεύρυνση των όρχεων σας. Αυτό σημαίνει ότι για τους περισσότερους, το πέος μεγαλώνει πλήρως μεταξύ 18 και 21 ετών.

 

Αντιστοιχεί η ανάπτυξη του πέους με την αύξηση του ύψους;

Εάν έχετε σταματήσει να ψηλώνετε, το πέος σας πιθανότατα έχει σταματήσει να μεγαλώνει. 

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη

Οι περισσότερες από τις παραλλαγές στο μέγεθος του πέους μπορούν να αποδοθούν στη γενετική. Ακριβώς όπως η γενετική σας παίζει ρόλο στο ύψος σας, επηρεάζουν το μήκος και την περίμετρο του πέους.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυσικά χαρακτηριστικά, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο:

  • Οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών, γνωστές ως ενδοκρινικοί διαταράκτες , μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος του πέους. Συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες που ονομάζονται υπερφθοροαλκυλικές ενώσεις (PFCs) έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με μικρότερο μέγεθος πέους επειδή επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα.
 

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση

Ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος του πέους σας. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μπορεί να έχουν μέρος του άξονα του πέους τους θαμμένο ή κρυμμένο κάτω από ένα στρώμα λίπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μικρότερου πέους. Ωστόσο, η απώλεια βάρους που οδηγεί σε λιγότερο λίπος γύρω από τη βάση του πέους μπορεί να του δώσει την εμφάνιση ότι είναι μακρύτερο.

Η άφθονη ηβική τρίχα μπορεί επίσης να εμποδίσει τη βάση του πέους και να το κάνει να φαίνεται πιο κοντό. Το κόψιμο ή η αφαίρεση της ηβικής τρίχας μπορεί να βοηθήσει το πέος να φαίνεται μακρύτερο.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα και διαδικασίες που ισχυρίζονται ότι αυξάνουν το μέγεθος του πέους, αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε φυτικά χάπια μεγέθυνσης πέους, εμείς έχουμε να σας προτείνουμε τα sizegain plus

Εκτός εάν έχετε μια ιατρική πάθηση που απαιτεί θεραπεία, είναι πιθανό το μέγεθος του πέους σας να είναι απολύτως φυσιολογικό και να ικανοποιεί τον σεξουαλικό σας σύντροφο ή τους συντρόφους σας. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να διαφωνείτε με το μέγεθος του πέους σας, μπορεί να ωφεληθείτε εάν μιλήσετε με έναν σεξοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος ή τη δυσμορφία (όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε ένα ή περισσότερα αντιληπτά ελαττώματα ή ελαττώματα στο την εμφάνισή σας) γύρω από το πέος σας.

Άλλες αλλαγές στο σώμα

Η πιο γρήγορη ανάπτυξη του πέους εμφανίζεται μεταξύ 12 και 16 ετών, όταν συμβαίνουν πολλές άλλες αλλαγές ως αποτέλεσμα της εφηβείας. Δείτε τι μπορούν να περιμένουν τα άτομα που είχαν οριστεί ως άνδρες κατά τη γέννηση κατά την εφηβεία.

Για πολλά αγόρια, η εφηβεία ξεκινά περίπου στην ηλικία των 11 ετών, με μια έκρηξη ανάπτυξης που είναι αισθητή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αυτές τις αλλαγές:

  • Αύξηση της ακμής και της μυρωδιάς του σώματος
  • Η ανάπτυξη της ηβικής τρίχας και άλλων τριχών του σώματος
  • Φωνητικές αλλαγές και εμβάθυνση της φωνής
  • Πιο συχνές στύσεις και νυχτερινές εκπομπές (υγρά όνειρα)
  • Αλλαγές διάθεσης

Είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό για τα αγόρια να παρουσιάζουν ανάπτυξη στήθους, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα ή δύο χρόνια. Αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής ορμονικής διαδικασίας που υποβάλλονται στα αγόρια κατά την εφηβεία και συνήθως ρυθμίζεται από μόνο του.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό

Η εφηβεία είναι μια περίπλοκη περίοδος και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό και τι μπορεί να απαιτεί κάποια ιατρική συμβουλή. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό. Θα πρέπει να απευθυνθείτε για ιατρική συμβουλή εάν ισχύει κάποιο από τα παρακάτω:

  • Τα αρχικά σημάδια της εφηβείας δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι την ηλικία των 14 ετών.
  • Έχετε πραγματικές ανησυχίες για το μήκος του πέους σας. Τα περισσότερα πέη βρίσκονται εντός των διακυμάνσεων του φυσιολογικού, αλλά περίπου το 0,6% του ανδρικού πληθυσμού έχει μικρό πέος .
  • Οι ανησυχίες σας για το μέγεθος του πέους επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ή τη σεξουαλική σας λειτουργία.

Συνοψίζοντας

Το μέγεθος του πέους είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους ή θα ήθελαν το πέος τους να ήταν μεγαλύτερο. Οι άνδρες υπερεκτιμούν επίσης πόσο μήκος είναι το μέσο μήκος του πέους, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ανασφάλεια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών έχει πέος που έχει μέγεθος 13 εκ έως 15 εκ σε στύση. Το πέος σας πιθανότατα θα φτάσει στο πλήρες μήκος και την περίμετρό του στα τέλη της εφηβείας σας, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Αφού φτάσετε τα 20 σας, το πέος σας είναι πιθανό να έχει το μέγεθος και το σχήμα που θα παραμείνει σε όλη σας τη ζωή.

Υπάρχουν λίγα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την περαιτέρω ανάπτυξη του πέους, ειδικά ως ενήλικας. Εάν ανησυχείτε για το μέγεθος του πέους σας, η συζήτηση με έναν γιατρό (ουρολόγο – ανδρολόγο), συμπεριλαμβανομένου ενός σεξοθεραπευτή, μπορεί να σας βοηθήσει να συμβιβαστείτε με αυτό το μέρος του σώματός σας.

Share This

Post Author

Αυτές είναι οι αιτίες της χαμηλής λίμπιντο
Στυτική δυσλειτουργία στα 30: Αιτίες και θεραπευτικές επιλογές
Μενού