Πως ορίζεται η Μικροπενία (Μικρό Πέος)

Περιεχόμενα

Τι είναι η Μικροπενία;

Η μικροπενία είναι ένας ιατρικός όρος για μια κατάσταση που συνήθως ανακαλύπτεται στα βρέφη. Όπως υποδηλώνει ο όρος, η μικροπενία αναφέρεται στο  μέγεθος του πέους τους, για την ακρίβεια σε ένα ασυνήθιστα μικρό πέος αλλά κανονικά δομημένο. Η πάθηση αυτή προκαλείται συνήθως από ορμονικές ή γενετικές ανωμαλίες.

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μικρό πέος

Καταρχήν να ξεχωρίσουμε τους όρους καθώς είναι άλλο πράγμα η Μικροπενία και άλλο πράγμα το μικρό πέος. Ορισμένοι άνδρες μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν μικρό πέος (μικροπενία) αλλά αυτό είναι πιθανό να μην ισχύει, καθώς αυτή η γενετική ανωμαλία είναι πολύ σπάνια.

Κάποιος που έχει μικρό πέος, έχει τεντωμένο σε μήκος πέος μικρότερο κατά 2,5 μονάδες από την τυπική απόκλιση που βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο για την ηλικία του άνδρα.

Στους άνδρες, ένα τεντωμένο σε μέγεθος πέος που είναι στα 9 εκατοστά ή λιγότερο υποδεικνύει ότι υπάρχει μικροπενία. Ο μέσος όρος φυσιολογικού μεγέθους, για ένα τεντωμένο σε μήκος πέος για τους ενήλικες άνδρες είναι στα 13 εκατοστά

Η γενετική (οικογενειακό ιστορικό) μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την μικροπενία, αλλά μπορεί να γίνει ορμονοθεραπεία στα παιδιά για να τονωθεί η ανάπτυξη και το μέγεθος του πέους τους.

 

Το μικρό πέος στην Αρχαία Ελλάδα

ΜικροπενίαΣτην αρχαία Ελλάδα το μικρό μέγεθος του πέους είχε πολύ μεγαλύτερη αξία σε σχέση με την σημερινή εποχή. Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι όλα τα αρχαία Ελληνικά αγάλματα τα οποία παρουσιάζουν άνδρες, ενώ δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια της απεικόνισης ενός μυώδους και γυμνασμένου σώματος, δεν κάνουν το ίδιο στο μέγεθος του πέος.

Τα πέη στα γλυπτά είναι συνήθως μικρά και φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τα τεράστια γραμμωμένα σώματα.

Πολλοί είναι αυτοί που προβληματίστηκαν και προσπάθησαν να καταλάβουν για ποιο λόγο οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν ένα μικρό πέος στα αγάλματα μεγάλων αθλητών, θεών και ευγενών.

Αν προσέξετε σε αγάλματα και διάφορες αναπαραστάσεις σε αμφορείς και τοιχογραφίες οι σάτυροι πάντα έχουν στητό και πολύ μεγάλο πέος. Φαίνεται λοιπόν πως οι αρχαίοι, που θεωρούσαν τους σάτυρους κατώτερα πλάσματα, όταν ήθελαν να τονίσουν την απέχθεια τους για κάποιον τον αναπαριστούσαν σαν σάτυρο με μεγάλο πέος.

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε στα αρχαία μυθολογικά κείμενα οι σάτυροι ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί ζώα και στερούνταν ένα χαρακτηριστικό το οποίο το είχαν οι μορφωμένοι άνθρωποι το οποίο σε έκανε να ξεχωρίζεις στην αρχαία Ελληνική κοινωνία.

Το χαρακτηριστικό αυτό ήταν η αυτοσυγκράτηση και αυτός είναι ο λόγος που οι σάτυροι απεικονίζονται μισοί άνθρωποι και μισοί ζώα. Τα ζώα ως γνωστό λειτουργούν παρορμητικά και ενεργούν με βάση αυτό που τους λέει το ένστικτό τους.

Όπως φαίνεται στην αρχαία Ελλάδα τα πολύ μεγάλα πέη ήταν χυδαία και έξω από τον πολιτισμικό κανόνα. Σε όλες τις απεικονίσεις που έχουμε απο αμφορείς κυρίως, οι σάτυροι έχουν πολύ μεγάλα και στητά πέη, και απολαμβάνουν την ζωή χωρίς κανένα μέτρο και αυτοσυγκράτηση.

Εξερευνώντας καλύτερα την πολιτιστική ταυτότητα της αρχαίας Ελλάδας κατά την περίοδο 500 μ.χ – 300 μ.χ βλέπουμε ότι τα μεγάλα και όρθια πέη, ήταν όντως μη επιθυμητά. Ο Αριστοφάνης στο έργο του “Νεφέλες”, ορίζει για το ποια είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας άντρας. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι : να έχει ένα λαμπερό στήθος, μεγάλους ώμους καθαρό και λαμπερό δέρμα, μικρή γλώσσα, γραμμωμένους γλουτούς καθώς και ένα μικρό σε μέγεθος πέος.

Πόσο συχνή είναι η Μικροπενία ή Μικροφαλία

Η μικροφαλία σε γενικές γραμμές εμφανίζεται πολύ σπάνια. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι το 0,6% των ανδρών παγκοσμίως μπορεί να έχει μικρό πέος. Κατά τα έτη 1997-2000, το 0,015% (1,5 στις 10.000 γεννήσεις κατά μέσο όρο) των αγοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες γεννήθηκαν με μικροφαλία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μικροπενίας

Το κύριο σύμπτωμα της μικροπενίας είναι ένα πέος που έχει μήκος μικρότερο από 1,9 εκατοστά κατά τη βρεφική ηλικία. Το μέσο μέγεθος του πέους για ένα νεογέννητο είναι 3,5 εκατοστά.

Η μικροπενία ή μικροφαλία διαγιγνώσκεται εάν μέγεθος του πέους είναι μικρότερο από 2,5 τυπικές αποκλίσεις κάτω από τη μέση τιμή. Στους ενήλικες άνδρες ως μικρό πέος ορίζεται ένα πέος με μέσο όρο ως 9 εκατοστά ή λιγότερο.

Η μικροπενία μπορεί να συνοδεύει άλλα προβλήματα υγείας που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές ή σε συγγενείς καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα των παιδιών εξαρτούνται από την αιτία της μικροπενίας.

Ποιες είναι οι αιτίες της μικροπενίας

Η μικροπενία προκαλείται συνήθως από ανεπάρκεια τεστοστερόνης του εμβρύου, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων καταστάσεων. Η πιο συχνή είναι ο υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός.

Ο υπογοναδισμός είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ο υποθάλαμος (το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το αυτόνομο νευρικό σύστημα και την υπόφυση) δεν εκκρίνει τις ορμόνες που διεγείρουν τους όρχεις να παράγουν ορμόνες (τεστοστερόνη) απαραίτητες για τη φυσιολογική ωρίμανση και την αναπαραγωγική λειτουργία.

Η μικροπενία μπορεί επίσης να βρεθεί με γενετικά σύνδρομα που μπορεί να προκαλέσουν άλλες δυσπλασίες. Υπάρχει και η περίπτωση η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιοπαθής (να έχει άγνωστη αιτία).

Πώς γίνεται η διάγνωση για την μικροπενία

Η μικροπενία διαγιγνώσκεται μέσω φυσικής εξέτασης. Συνήθως εντοπίζεται στη βρεφική ή νεαρή παιδική ηλικία και η διάγνωση της μικροπενίας γίνεται μέσω της μέτρησης του μήκους του πέους.

Οι πιθανότητες θεραπείας ενός μικρού σε μέγεθος πέους είναι μεγαλύτερες εάν διαγνωστεί στη βρεφική ηλικία. Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια πραγματική μικροπενία τεντώνοντας πλήρως το πέος και μετρώντας με χάρακα, διαβήτη ή τροποποιημένη σύριγγα μίας χρήσης των 10 ml. Η μέτρηση συγκρίνεται με το φυσιολογικό εύρος μεγεθών της ηλικίας του αγοριού.

Ακολουθεί διαγνωστικός έλεγχος για να καθοριστεί τι είδους θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση και την ανάπτυξη του μικρού πέους.

Πώς αντιμετωπίζεται η μικροπενία

Θεραπεία με τεστοστερόνη

Η θεραπεία ενός μικρού σε μέγεθος πέους εξαρτάται από την αιτία της πάθησης και κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική. Αυτό που είναι σίγουρα σημαντικό, είναι η θεραπεία να ξεκινά από τη βρεφική ή την πολύ πρώιμη παιδική ηλικία.

Η πρώτη θεραπεία είναι μια σύντομη αγωγή με τεστοστερόνη. Αυτή η θεραπεία δοκιμάζει την ικανότητα του πέους να ανταποκρίνεται στην αυξητική ορμόνη. Η τεστοστερόνη μπορεί να χορηγηθεί με ένεση ή να εφαρμοστεί στην περιοχή ως γέλη ή αλοιφή. Μελέτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη του μέγεθος του πέους είναι καλή με τη θεραπεία με τεστοστερόνη σε πολλά βρέφη, αλλά δεν είναι γνωστό αν η ανάπτυξη συνεχίζεται κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Άλλες ορμονικές θεραπείες μπορεί να δοκιμαστούν απο τον γιατρό σας, εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη δεν προσθέσει μήκος στο πέος.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για τη μικροπενία εξετάζεται μόνο όταν οι υπόλοιπες ιατρικές θεραπείες δεν αποδώσουν. Η χειρουργική αποκατάσταση (φαλλοπλαστική) ενός μικρού σε μέγεθος πέους για μικρότερα παιδιά είναι περίπλοκη και επικίνδυνη, αλλά αξίζει να εξεταστεί. Η χειρουργική επέμβαση για νεαρούς ενήλικες και ενήλικες είναι πιο συχνή.

Εάν είστε άνδρας που εξετάζει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για να αυξήσετε το μέγεθος του πέους, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει σαφώς ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης για τη δική σας συγκεκριμένη κατάσταση.

Ποια είναι η πρόγνωση και η πρόβλεψη για τους ασθενείς με μικρό πέος

Με έγκαιρη θεραπεία η πρόγνωση για τα αγόρια με μικρό πέος λόγω ορμονικής ανεπάρκειας είναι καλή. Συνήθως ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία με τεστοστερόνη, αποκτούν επαρκές μήκος πέους (αν και κάτω από το μέσο μέγεθος) και είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά ως ενήλικες.

Οι προοπτικές δεν είναι τόσο θετικές για τα αγόρια με μικρό μήκος του πέους που οφείλεται σε άλλες διαταραχές, όπως η ανδρογονική αναισθησία, καθώς αυτές οι περιπτώσεις δεν μπορούν να θεραπευτούν με ορμονοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πέος είτε παραμένει μικρό είτε προσφεύγουμε σε χειρουργική επέμβαση.

Ζώντας με μικρό πέος

Πώς αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους το μικρό μήκος του πέους;

Εάν η πρώιμη θεραπεία για τη μικροπενία είναι ανεπιτυχής, η αντιμετώπιση της κατάστασης μπορεί να είναι δύσκολη για ένα αγόρι και την οικογένειά του. Σε όλες τις περιπτώσεις, πιθανόν να απαιτηθεί ψυχολογική συμβουλευτική και κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθηθεί συναισθηματικά ο ασθενής και η οικογένειά του.

Το πολύ μικρό μέγεθος του πέους ή αλλιώς μικροπενία είναι μια σπάνια πάθηση και το τι πρέπει να γίνει για την πάθηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι γιατροί σας θα σας βοηθήσουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις είτε ως γονέας ή ως ασθενής.

Τέλειώνοντας να πούμε ότι αν δεν έχετε πρόβλημα μικροπενίας και απλά το πέος σας είναι λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το αυξήσετε το μέγεθος. Ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος είναι να δοκιμάσετε κάποια φυτικά χάπια επιμήκυνσης πέους όπως είναι το Sizegain plus και το Xtrasize. Ένας άλλος τρόπος οικονομικός τρόπος είναι να παραγγείλετε μια συσκευή επιμήκυνσης όπως είναι το Gnetics Extender, το οποίο θα σας έρθει στο σπίτι μαζί με τον οδηγό ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Τέλος αν δεν έχετε οικονομικό πρόβλημα και δεν σας τρομάζουν οι εγχειρίσεις, υπάρχει και η φαλλοπλαστική.

Μενού