1. Αρχική
 2. Σεξουαλική Υγεία
 3. Στυτική δυσλειτουργία στα 30: Αιτίες και θεραπευτικές επιλογές

Στυτική δυσλειτουργία στα 30: Αιτίες και θεραπευτικές επιλογές

Περιεχόμενα

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια κατάσταση που δυσκολεύει την επίτευξη και τη διατήρηση μιας στύσης αρκετά σταθερής για το σεξ. Ενώ είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους άνδρες, επηρεάζει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των νεότερων ανδρών.

Η στυτική δυσλειτουργία στα 30 μπορεί να προκαλείται ή να σχετίζεται με μια υποκείμενη σωματική ή ψυχολογική κατάσταση. Το να είστε προληπτικοί όσον αφορά τη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας, εάν είναι απαραίτητο, είναι μια σοφή κίνηση σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί στα 30 σας και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Πόσο συχνή είναι η στυτική δυσλειτουργία στα 30 σας;

Είναι δυνατόν να εμφανίσετε ήπια, περιστασιακή ή πλήρη στυτική δυσλειτουργία σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενώ έχουν γίνει πολλές έρευνες για το θέμα, οι εκτιμήσεις για το πόσοι άνδρες βιώνουν ΣΔ ποικίλλουν.

Μια μελέτη του 2004 σε περίπου 27.000 άνδρες διαπίστωσε ότι το 11% των ανδρών στα 30 τους είχαν στυτική δυσλειτουργία. Μια μικρότερη μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine έθεσε την εκτίμηση λίγο υψηλότερα – περίπου 1 στους 4 άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών βρέθηκε να έχει κάποια μορφή ΣΔ.

Αν και χρονολογημένη, η μελέτη Massachusetts Male Aging Study εξακολουθεί να αναφέρεται συχνά σε συζητήσεις σχετικά με τον επιπολασμό της ΣΔ. Διαπίστωσε ότι στην ηλικία των 40 ετών, περίπου το 17% των ανδρών παρουσίαζαν τουλάχιστον ήπια ΣΔ.

Η διακύμανση μεταξύ των μελετών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι διαφορές μεταξύ των εργαλείων διαλογής και των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι έρευνες, ωστόσο, είναι ότι ο κίνδυνος ΣΔ τείνει να αυξάνεται με την ηλικία.

vigrax-agora

Vigrax (φυσικό βιάγκρα)
 
Το Vigrax aυξάνει και βελτιώνει θεαματικά την στύση, ενώ παράλληλα προκαλεί αυξημένη διέγερση και ερεθισμό κατά τη συνουσία.
 
58,00€  69€

Γιατί ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο κίνδυνος ΣΔ αυξάνεται με την ηλικία είναι επειδή η στυτική λειτουργία εξαρτάται από σωματικά συστήματα που τείνουν να αλλάζουν με την ηλικία.

Για παράδειγμα, ο διογκωμένος προστάτης είναι κοινός μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών και ενίοτε συμβάλλει σε προβλήματα ΣΔ και εκσπερμάτισης. Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει, μπορεί να συμπιέσει την ουρήθρα, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα.

Η προχωρημένη ηλικία συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας σημαντικής ορμόνης για την ανδρική σεξουαλική λειτουργία, και φτωχότερη κυκλοφορία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία και τις περισσότερες πτυχές της σωματικής υγείας.

Φυσικές αιτίες της ΣΔ

Μεταξύ των νεότερων ανδρών, τα αίτια της ΣΔ συχνά σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη γενική υγεία. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η αθηροσκλήρωση και η υψηλή χοληστερόλη. Καθεμία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει ΣΔ

Το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας δύσκολη τη στύση.

Υπερβολική χρήση αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο πέος, προκαλώντας ΣΔ.

Καθιστικός τρόπος ζωής. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών κάτω των 40 ετών, όσοι έκαναν καθιστική ζωή ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν ED από εκείνους που ήταν δραστήριοι.

Άλλες σωματικές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και ορμονικές διαταραχές όπως η χαμηλή τεστοστερόνη.

Ψυχολογικά αίτια της ED

Η ED μπορεί επίσης να προκληθεί από ψυχολογικά ή συναισθηματικά ζητήματα, όπως:

 • Ανησυχία
 • κατάθλιψη
 • άγχος
 • προβλήματα σχέσεων

Αυτά τα ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες και το νευρικό σας σύστημα, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης.

Το άγχος απόδοσης μπορεί επίσης να συμβάλει στην ΣΔ, ειδικά αν έχετε βιώσει ΣΔ στο παρελθόν και ανησυχείτε μήπως συμβεί ξανά.

Λήψη θεραπείας

Ανεξάρτητα από την αιτία, η ΣΔ είναι συχνά θεραπεύσιμη με τη βοήθεια ενός γιατρού και κάποιες υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Εάν αντιμετωπίζετε ΣΔ περιστασιακά ή συχνά, ενημερώστε το γιατρό σας. Η συζήτηση μπορεί να καλύψει κάποια πολύ προσωπικά θέματα, όπως:

 • το σεξουαλικό σας ιστορικό
 • την πρόσφατη σεξουαλική σας δραστηριότητα
 • τυχόν προβλήματα σχέσεων που μπορεί να έχετε
 • ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική και ψυχική σας υγεία

Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να συμβουλευτείτε έναν ουρολόγο, ο οποίος ειδικεύεται στην υγεία του ανδρικού και γυναικείου ουροποιητικού συστήματος και στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να περιγράψετε τα συμπτώματά σας και θα σας κάνει μια φυσική εξέταση. Στη συνέχεια, θα εξετάσει τις θεραπευτικές σας επιλογές.

Provirilia: ανακτήσετε τον έλεγχο της ερωτικής σας ζωής
Απολαύστε δυνατούς οργασμούς που διαρκούν περισσότερο
Μεγάλη αύξηση της διάρκειας του σεξ και της σεξουαλικής επιθυμίας
Μεγαλύτερη απόλαυση στο σεξ, και για τους δύο συντρόφους
 
27,90€  30€

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Οι θεραπείες πρώτης γραμμής για την ΣΔ περιλαμβάνουν φάρμακα από το στόμα, όπως η σιλδεναφίλη (Viagra) και η ταδαλαφίλη (Cialis). Στην Ελλάδα, αυτά τα φάρμακα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και καλύπτονται από την ασφάλιση.

Εάν είναι διαθέσιμο, η λήψη ενός γενόσημου φαρμάκου ΣΔ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους.

Τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα λειτουργούν ενθαρρύνοντας τη ροή του αίματος προς το πέος ως απόκριση στη σεξουαλική διέγερση. Ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες, όπως ο πονοκέφαλος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας θεραπεύσει για μια υποκείμενη κατάσταση υγείας και να σας προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής πριν σας συνταγογραφήσει φάρμακα από το στόμα.

Συμπληρώματα

Εάν δεν θέλετε να πάρετε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε μια θεραπεία χάπια χωρίς ιατρική συνταγή. Αρκετά φυτικά συμπληρώματα, όπως η L-αργινίνη και το yohimbe, μπορεί να είναι χρήσιμα, αν και δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ.

Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την οδό, φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση που προκαλεί ΣΔ και αν οι θεραπείες με φυτικά χάπια χωρίς ιατρική συνταγή όπως είναι το γνωστό vigrax είναι ασφαλείς για εσάς.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία, ειδικά αν είστε νεότεροι. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τα εξής:

 • Ασκηθείτε καθημερινά.
 • Να κόψετε το κάπνισμα.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
 • Να κάνετε υγιεινή διατροφή.
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Να κοιμάστε επαρκώς.

Αποσυντονιστείτε με τη βοήθεια δραστηριοτήτων όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει διαφορετικούς τύπους θεραπείας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Θεραπεία με ένεση
 • θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης
 • αντλίες πέους για την ενεργοποίηση της στύσης
 • εμφυτεύματα πέους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του χρόνου της στύσης σας
Διαβάστε επίσης : Στυτική Δυσλειτουργία στα 20

Μιλώντας στον σύντροφό σας για την ΣΔ

Η ΣΔ μπορεί να είναι ένα δύσκολο και συναισθηματικό θέμα για να συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Το να είστε ήρεμοι και αντικειμενικοί σχετικά με αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και τους δύο να το αντιμετωπίσετε με προληπτικό και θετικό τρόπο. Όπως συμβαίνει με κάθε πρόκληση στη σχέση, ένα κλειδί για να την ξεπεράσετε είναι η υγιής επικοινωνία.

Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με το πώς αισθάνεστε και να προσκαλέσετε τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Αφήστε χώρο στο σύντροφό σας να κάνει οποιεσδήποτε ερωτήσεις και μη φοβάστε να μοιραστείτε όσα έχετε μάθει για την ΣΔ. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αμβλύνετε τυχόν ανησυχίες ή παρανοήσεις σχετικά με την αιτία της ΣΔ.

Συνοψίζοντας

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ενοχλητική, ειδικά όταν εμφανίζεται σε άνδρες 30 χρονών. Και επειδή η ΣΔ έχει τόσες πολλές πιθανές αιτίες, μπορεί μερικές φορές να χρειαστεί λίγη δουλειά για να βρεθεί η προέλευσή της και να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Να είστε υπομονετικοί και να ζητάτε υπομονή από τη σύντροφό σας. Να θυμάστε ότι η ΣΔ είναι μια κοινή πάθηση και συνήθως θεραπεύεται. Μιλήστε με το γιατρό σας για να βρείτε την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Share This

Post Author

Πότε σταματά να μεγαλώνει το πέος
Αλκοόλ και στυτική δυσλειτουργία
Μενού