Περιεχόμενα

Τι είναι το Yohimbine

Το Yohimbe είναι το όνομα ενός αειθαλή δέντρου που βρίσκεται σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Ο φλοιός του yohimbe περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται yohimbine, η οποία χρησιμοποιείται για την δημιουργία φαρμάκων.

Η υδροχλωρική υοχιμβίνη (Aphrodyne, Yocon) είναι μια μορφή της υοχιμβίνης που αποτελεί συνταγογραφούμενο φάρμακο στην Ευρώπη.

Τα συμπληρώματα Yohimbe συχνά αναγράφουν ως δραστικό συστατικό το εκχύλισμα φλοιού yohimbe ή τη yohimbine. Ωστόσο, κάποια από αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να μην παρέχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα της υοχιμβίνης στο συμπλήρωμα.

Επίσης, ορισμένα συμπληρώματα yohimbe αναφέρουν ως δραστικό συστατικό την υδροχλωρική γιοχιμπίνη. Τα προϊόντα Yohimbe που περιέχουν τεχνητή υδροχλωρική γιοχιμπίνη ως συστατικό δεν είναι νόμιμο να πωλούνται ως συμπλήρωμα διατροφής στην Ευρώπη.

Χρησιμοποιείται συνήθως για την θεραπεία σεξουαλικών προβλημάτων όπως η στυτική δυσλειτουργία. Χρησιμοποιείται επίσης για την ενίσχυση της διάθεσης, για αθλητικές επιδόσεις, απώλεια κιλών και άλλες καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε από αυτές τις χρήσεις.

Το Yohimbine είναι ένα φυτικό φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία που παράγεται από το φλοιό του δέντρου Yohimba. Εάν η Yohimbine συνταγογραφείται για τη στυτική δυσλειτουργία, οπουδήποτε μεταξύ 15 – 30 mg ημερησίως είναι μια ασφαλής ποσότητα

Που χρησιμοποιούμε το Yohimbine

Το Yohimbe περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται yohimbine η οποία μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και τα νευρικά ερεθίσματα στο πέος ή τον κόλπο. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη.

Χρήσεις και Αποτελεσματικότητα

Σεξουαλικά προβλήματα που προκαλούνται από αντικαταθλιπτικά (σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλείται από αντικαταθλιπτικά). Ο φλοιός του Yohimbe περιέχει γιοχιμπίνη. Η λήψη γοχιμβίνης φαίνεται να βελτιώνει τα σεξουαλικά προβλήματα που προκαλούνται από ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Δεν είναι σαφές εάν η λήψη του φλοιού γιοχίμπε έχει αυτή την επίδραση.

Άγχος. Υπάρχουν μικτά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της γιοχιμπίνης, του δραστικού συστατικού του yohimbe, για τη θεραπεία του άγχους που σχετίζεται με φοβίες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι δεν βελτιώνει το άγχος όταν συνδυάζεται με θεραπεία βασισμένη στην έκθεση που χρησιμοποιείται για τη μείωση του φόβου της πτήσης. Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη γιοχιμπίνης μαζί με θεραπεία βασισμένη στην έκθεση βοηθά στην αντιμετώπιση της κλειστοφοβίας καλύτερα από ό,τι η θεραπεία βασισμένη στην έκθεση από μόνη της. Η επίδραση του φλοιού του γιόχιμπε στο άγχος δεν είναι ακόμη σαφής.

Αθλητική απόδοση. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη γιοχιμπίνης για 21 ημέρες δεν βελτιώνει την απόδοση στην άσκηση ή την αύξηση της μυϊκής μάζας σε ποδοσφαιριστές. Δεν έχει γίνει σαφές αν η λήψη φλοιού γιόχιμπε έχει κάποιο όφελος στην απόδοση κατά την άσκηση.

Κατάθλιψη. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή λήψη γιοχιμπίνης, του ενεργού συστατικού του γιοχίμπε, για 10 ημέρες δεν βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η επίδραση του φλοιού yohimbe στην κατάθλιψη δεν είναι ακόμη σαφής.

Ξηροστομία. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η λήψη της γιοχιμπίνης, του ενεργού συστατικού του γιόχιμπε, βελτιώνει τα συμπτώματα ξηροστομίας σε άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.

Στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υοχιμβίνη, το δραστικό συστατικό του yohimbe, μπορεί να είναι χρήσιμη για την στυτική δυσλειτουργία.

Παχυσαρκία. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη της γιοχιμπίνης για 8 εβδομάδες δεν βελτιώνει την απώλεια βάρους. Δεν είναι σαφές εάν η λήψη του φλοιού yohimbe έχει κάποιο όφελος.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση που εμφανίζεται κατά την ορθοστατική στάση (ορθοστατική υπόταση). Πρώιμες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη μιας εφάπαξ δόσης υοχιμβίνης, του δραστικού συστατικού του yohimbe, αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, κάποιες άλλες έρευνες δείχνουν ότι δεν βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.

Το Yohimbine και η επίδραση του στη στυτική δυσλειτουργία

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η Yohimbine έχει θετική επίδραση στους άνδρες που έχουν στυτική δυσλειτουργία. Αρχικά, θεωρήθηκε αποτυχία ως θεραπεία επειδή δεν αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα, την ορμόνη που απαιτείται για τις στύσεις. Ωστόσο, πρόσφατες δοκιμές έχουν δείξει ότι λειτουργεί καλά στην αύξηση της διέγερσης και της ροής του αίματος στο πέος.

Το Yohimbine λειτουργεί με δύο τρόπους

 • χαλαρώνοντας τον ιστό του πέους σας (για να επιτρέψετε τη στύση να συμβεί πιο εύκολα)
 • αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση (που αυξάνει τη δύναμη της στύσης σας)

Η Yohimbine μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχημένη εάν η στυτική δυσλειτουργία σας προκαλείται από φυσικούς παράγοντες, όπως η κακή ροή του αίματος ή η κακή κυκλοφορία.

Yohimbine Παρενέργειες

Όταν λαμβάνεται από το στόμα: Το Yohimbe έχει συνδεθεί με αναφορές σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων ακανόνιστων ή γρήγορων καρδιακών παλμών, νεφρικής ανεπάρκειας, επιληπτικών κρίσεων, καρδιακής προσβολής και άλλων.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια βραχυπρόθεσμα όταν παρακολουθείται από κάποιον γιατρό ή φαρμακοποιό. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για χρήση χωρίς επίβλεψη λόγω των δυνητικά σοβαρών παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει.

Όταν λαμβάνεται από το στόμα σε τυπικές δόσεις, το yohimbe και το συστατικό yohimbine μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, διέγερση, τρόμο, προβλήματα ύπνου, άγχος ή διέγερση, υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, ζάλη, στομαχικά προβλήματα, σάλια, πόνο στα ιγμόρεια, ευερεθιστότητα, πονοκέφαλο, συχνή ούρηση, φούσκωμα, εξάνθημα, ναυτία και έμετο.

Η λήψη μεγάλων δόσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, παράλυση, πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και θάνατο. Μετά τη λήψη μιας μονοήμερης δόσης υοχιμβίνης, ένα άτομο ανέφερε μια αλλεργική αντίδραση που περιλάμβανε πυρετό, ρίγη, ατονία, φαγούρα, φολιδωτό δέρμα, προοδευτική νεφρική ανεπάρκεια και συμπτώματα που έμοιαζαν με την αυτοάνοση ασθένεια που ονομάζεται λύκος.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Το Yohimbe είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ. Το Yohimbe ενδέχεται να επηρεάσει τη μήτρα και να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να δηλητηριάσει το αγέννητο παιδί. Μην πάρετε το yohimbe εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
 • Παιδιά: Το Yohimbe είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για τα παιδιά όταν λαμβάνεται από το στόμα. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις βλαβερές επιδράσεις του yohimbe.
 • Πόνος στο στήθος ή καρδιακή νόσος: Μην χρησιμοποιείτε το yohimbe. Η γιοχιμπίνη μπορεί να βλάψει σοβαρά την καρδιά.
 • Άγχος: Μην χρησιμοποιείτε το yohimbe. Η γιοχιμπίνη μπορεί να επιδεινώσει το άγχος σε άτομα με διαταραχή πανικού.
 • Προβλήματα του προστάτη: Χρησιμοποιήστε το yohimbe με προσοχή. Το Γιοχίμπε μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της BPH (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη).
 • Αιμορραγικές καταστάσεις: Η λήψη yohimbe μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.
 • Κατάθλιψη: Μην χρησιμοποιείτε yohimbe. Η γιοχιμπίνη μπορεί να αναδείξει συμπτώματα που μοιάζουν με μανιακά σε άτομα με διπολική κατάθλιψη ή τάσεις αυτοκτονίας σε άτομα με κατάθλιψη.
 • Διαβήτης: Μην χρησιμοποιείτε το yohimbe. Το Yohimbe μπορεί να επηρεάσει την ινσουλίνη και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη, προκαλώντας χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση: Μην χρησιμοποιείτε το yohimbe. Μικρές ποσότητες γιοχιμπίνης μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνα χαμηλή πίεση.
 • Νεφρική νόσος: Μην χρησιμοποιείτε το yohimbe. Υπάρχει η ανησυχία ότι η γιοχιμπίνη μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη ροή των ούρων.
 • Ηπατική νόσος: Μην χρησιμοποιείτε το yohimbe. Η ηπατική νόσος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται το yohimbe.
 • Διαταραχή μετατραυματικού στρες : Μην χρησιμοποιείτε yohimbe. Υπάρχει μια αναφορά ότι τέσσερα άτομα με PTSD υπέστησαν χειρότερα συμπτώματα μετά τη χρήση yohimbe.
 • Σχιζοφρένεια: Χρησιμοποιήστε το yohimbe με προσοχή. Η γιοχιμπίνη στο γιοχίμπε μπορεί να κάνει τα άτομα με σχιζοφρένεια ψυχωτικά.
 • Χειρουργική επέμβαση: Το Yohimbe μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Τα άτομα που λαμβάνουν yohimbe θα πρέπει να σταματήσουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
 • Ευαισθησία στη γιοχιμπίνη: Μην χρησιμοποιείτε τον εν λόγω συμπλήρωμα.

Δοσολογία Yohimbe

Οι ακόλουθες δόσεις έχουν μελετηθεί σε επιστημονικές έρευνες:

Μέσω της κατάποσης: Για προβλήματα με τη σεξουαλική απόδοση 15-30 mg ημερησίως.

Έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις έως και 100 mg υοχιμβίνης ημερησίως. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές παρενέργειες, ορισμένες αρκετά επικίνδυνες (συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας θανάτου), με μια τόσο υψηλή δόση.

Συμπέρασμα για το Yohimbe

Το Yohimbine είναι ένα φυτικό εκχύλισμα  που χρησιμοποιείται σε διάφορα παρασκευάσματα και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία ή την ανικανότητα. Είναι φτιαγμένο από το φλοιό του δέντρου Yohimba της Δυτικής Αφρικής. Το Yohimbine δρα διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία του πέους σας, βοηθώντας σας να αποκτήσετε και να διατηρήσετε μια στύση.

Θα πρέπει να παίρνετε το Yohimbine μόνο εάν σας το έχει συνταγογραφήσει γιατρός. Οι μη αδειοδοτημένες εκδόσεις του φαρμάκου περιέχουν ελάχιστο ή καθόλου εκχύλισμα Yohimbe και μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Φυτικά προϊόντα για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας

PROBOLAN 50

Άμεση αύξηση της Τεστοστερόνης και της Λίμπιντο σας

Χρήσιμες Σελίδες

Share This

Post Author

Ρίζα Maca : Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες
Damiana Leaf : Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες
Μενού