Περιεχόμενα

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε μια στύση αρκετά σταθερή για τη σεξουαλική λειτουργία. Αν και μπορεί να σκέφτεστε τη στυτική δυσλειτουργία ως πρόβλημα των ηλικιωμένων, οι στατιστικές δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει άνδρες όλων των ηλικιών. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 26% των νέων περιπτώσεων ΣΔ είναι άνδρες κάτω των σαράντα ετών .

Στους ηλικιωμένους άνδρες, η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται συχνά με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτης. Τι γίνεται όμως με τους νέους, υγιείς άνδρες; Τι εξήγηση υπάρχει για έναν άνδρα 30 ετών με τέλεια υγεία να αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης;

Οι περισσότερες περιπτώσεις ΣΔ σχετίζονται φυσικά αίτια, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και παχυσαρκία. Άλλες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ που μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ΣΔ. Αλλά υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, που φαίνεται πως η ρίζα του προβλήματος είναι τα ψυχολογικά προβλήματα.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για περίπου 10%-20% όλων των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας . Συχνά αποτελεί δευτερογενή αντίδραση σε μια υποκείμενη σωματική αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ΣΔ μπορεί να προέρχονται από παιδική κακοποίηση ή σεξουαλικό τραύμα. Τα ψυχολογικά αίτια που συμβάλλουν στην ΣΔ δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν, να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα ψυχολογικά αίτια της ΣΔ περιλαμβάνουν:

Στρες

Μεταξύ άλλων παραγόντων, το άγχος μπορεί να σχετίζεται με την εργασία, τα χρήματα ή να είναι αποτέλεσμα συζυγικών προβλημάτων.

Άγχος

Μόλις ένας άνδρας βιώσει ΣΔ, μπορεί να ανησυχεί υπερβολικά ότι το πρόβλημα θα επαναληφθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε “άγχος απόδοσης” ή φόβο σεξουαλικής αποτυχίας και να οδηγήσει σταθερά σε ΣΔ.

Προβλήματα Σχέσεων

Η σιωπηλή μεταχείριση δεν είναι το μόνο πράγμα που θα βιώσετε εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε τσακωθεί. Τα προβλήματα στη συναισθηματική σας σχέση μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας σχέση.

Οι καβγάδες, η κακή επικοινωνία και ο θυμός μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική σας λειτουργία. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με τον σύντροφό σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΣΔ.

Εάν δυσκολεύεστε να επιλύσετε μόνοι σας ζητήματα σχέσεων, αναζητήστε έναν σύμβουλο ή θεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει.

Ενοχή

Ένας άνδρας μπορεί να αισθάνεται ενοχές που δεν ικανοποιεί σεξουαλικά την σύντροφό του.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει ένα άτομο σωματικά και ψυχολογικά. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει ΣΔ ακόμη και όταν ένας άνδρας αισθάνεται απόλυτα άνετα σε σεξουαλικές καταστάσεις. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί επίσης να προκαλέσουν ΣΔ.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προηγούμενα επεισόδια ΣΔ(άρα σε αίσθημα ανεπάρκειας) ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων θεμάτων που δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική απόδοση.

Αδιαφορία

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ηλικίας και της απώλειας ενδιαφέροντος για το σεξ, ή ακόμα να είναι αποτέλεσμα φαρμάκων.

Όλοι μπορεί να βιώσουν την στυτική δυσλειτουργία

Όλοι οι άνδρες κάποια στιγμή θα βιώσουν ΣΔ. Μόνο αν το πρόβλημα γίνεται επίμονο, εμφανίζεται πιο συχνά  ή γίνεται πηγή δυσφορίας για εσάς ή τη σύντροφό σας, θα πρέπει να ανησυχείτε και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή και θεραπεία.

Για τους άνδρες των οποίων η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία σε συνδυασμό με ιατρική θεραπεία.

Θεραπεία για Στυτική Δυσλειτουργία λόγω ψυχολογικών αιτιών

Τα ψυχολογικά αίτια της ΣΔ δεν αντιμετωπίζονται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις όπου μια χημική ανισορροπία προκαλεί πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι άνδρες που έχουν κατάθλιψη μπορεί να βρουν ανακούφιση για τα συμπτώματά τους, όταν ξεκινούν την αντικαταθλιπτική θεραπεία.

Πολλά από τα παραπάνω ψυχολογικά ζητήματα απαιτούν θεραπεία, υπομονή και χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Βάλτε την ψυχική σας υγεία σε πρώτη προτεραιότητα

Τα ψυχολογικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν πολύ περισσότερα πράγματα στον οργανισμό σας εκτός από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία. Εάν αντιμετωπίζετε ΣΔ μαζί με ψυχολογικά προβλήματα, μιλήστε με το γιατρό σας. Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να βρείτε μια αιτία και μια θεραπεία για να επαναφέρετε τη σεξουαλική σας υγεία στο φυσιολογικό.

ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Share This

Post Author

Στυτική δυσλειτουργία στα 20
Κατάθλιψη και Στυτική Δυσλειτουργία
Μενού