1. Αρχική
 2. Βοτανα για Στύση
 3. Panax Ginseng : Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες

Panax Ginseng : Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες

Panax Ginseng Ιδιότητες

Περιεχόμενα

Το Panax ginseng είναι ένας από τους πολλούς και διαφορετικούς τύπους ginseng που χρησιμοποιούνται συνήθως στη φυτική ιατρική. Το φυτό τζίνσενγκ φυτρώνει στα βουνά της Ανατολικής Ασίας, όπου οι ρίζες του συλλέγονται και μετατρέπονται στο τζίνσενγκ που καταναλώνεται συχνά σε τσάι και συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κάθε τύπος τζίνσενγκ θεωρείται ότι έχει μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι του Panax ginseng έχουν “θερμαντικές” ιδιότητες που πιστεύεται ότι βοηθούν τη ροή του αίματος.

Το Panax Ginseng μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τον διαβήτη, βοηθάει στην συγκέντρωση και το μυαλό, την στυτική λειτουργία και πολλούς ακόμα τομείς.

Σε αυτό το άρθρο ρίχνουμε μια προσεκτική ματιά στο τι είναι το Panax ginseng και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία. Θα μάθετε επίσης πώς μπορείτε να πάρετε το Panax ginseng, τι πρέπει να προσέξετε όταν το αγοράζετε καθώς και τις πιθανές παρενέργειες που πιθανόν θα έχετε.

Που χρησιμοποιείται το Ginseng;

Το τζίνσενγκ είναι μια ρίζα που χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα στη φυτική ιατρική. Θεωρείται ότι αυξάνει την ενέργεια, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διαχείριση ορισμένων καταστάσεων υγείας.

Οι δραστικές ενώσεις στο Panax ginseng, γνωστές ως ginsenosides, πιστεύεται ότι έχουν μια δράση που μοιάζει με στεροειδή και μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα.

Πηγαίνοντας πίσω στην αρχαιότητα, το Panax ginseng χρησιμοποιούνταν για να αυξήσει την ενέργεια και την αντοχή και να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σήμερα, παρόλο που η έρευνα για το Panax ginseng είναι αρκετά περιορισμένη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το βότανο μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Ακολουθεί μια ματιά σε διάφορα επιστημονικά ευρήματα:

Διαβήτης

Το Panax ginseng μπορεί να βοηθήσει στην σωστή διαχείριση του διαβήτη. Σε μια ερευνα του 2014, οι επιστήμονες ανέλυσαν 16 μελέτες που επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο το τζίνσενγκ επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με και χωρίς διαβήτη.

Οι περισσότερες από τις μελέτες έλαβαν χώρα για λιγότερο από 12 εβδομάδες και περιελάμβαναν άτομα με σχετικά καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τζίνσενγκ βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για διαβητικούς και μη διαβητικούς, ωστόσο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

Μνήμη

Το Panax ginseng έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις, κυρίως τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη του 2015 σχετικά με τα οφέλη του ginseng για την υγεία.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων τζίνσενγκ για πέντε ή περισσότερα χρόνια είχε ευεργετικό αντίκτυπο στη νόηση για ηλικιωμένους ενήλικες.

Αυτά τα γνωστικά οφέλη και πολλά άλλα οφέλη του τζίνσενγκ για την υγεία πιστεύεται ότι οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίζας.

Στυτική δυσλειτουργία

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση έξι ερευνητικών δοκιμών που έλαβαν χώρα σε διάστημα 15 ετών, το Panax ginseng μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία.

Μια άλλη ανασκόπηση των εναλλακτικών φαρμάκων για τη σεξουαλική λειτουργία διαπίστωσε επίσης ότι το Panax ginseng ήταν το μόνο συμπλήρωμα διατροφής που βελτίωσε τη στυτική λειτουργία χωρίς άλλο προβλήματα ή παρενέργειες.

Σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία (τα οποία συνήθως λαμβάνονται όταν χρειάζεται), το ginseng φαίνεται να είναι χρήσιμο για τη στυτική δυσλειτουργία μόνο εάν λαμβάνεται σε συνεχή βάση.

Άλλες συνθήκες που χρησιμοποιείται το Panax Ginseng

Παρόλο που μερικές φορές διαφημίζεται, το Panax ginseng δεν είναι χρήσιμο για όλες τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το Panax ginseng δεν είναι αποτελεσματικό για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο ή την ενίσχυση της αθλητικής αντοχής.

Επιπλέον, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας δηλώνουν ότι, αν και έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη του ginseng, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί ότι το ginseng είναι χρήσιμο για πολλές άλλες παθήσεις, όπως:

 • Κατάθλιψη
 • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • Καρκίνος
 • Κρυολογήματα
 • Γρίπη
 • Βρογχίτιδα
 • Πυρετός
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Ινομυαλγία
 • Αναιμία

Μελέτες δείχνουν ότι το τζίνσενγκ μπορεί να βελτιώσει τη νόηση, να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να αποκτήσουν έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους και να αποτελέσει ασφαλή θεραπεία για τη στυτική λειτουργία. Χρειάζονται βέβαια περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί ότι το τζίνσενγκ είναι χρήσιμο για αυτές τις καταστάσεις και πολλές άλλες.

Πιθανές παρενέργειες

Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται ευρέως και βρίσκεται ακόμη και σε ποτά, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι είναι απολύτως ασφαλές. Αλλά όπως κάθε φυτικό συμπλήρωμα ή φάρμακο, μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Ορισμένες από τις πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα και αϋπνία.

Το Panax ginseng μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, οπότε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ίσως δεν πρέπει να πάρετε το ginseng, εκτός αν ο γιατρός σας σας πει το αντίθετο.

Επίσης τα παιδιά και οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν το Panax ginseng.

Το Panax ginseng μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη, οπότε αν έχετε διαβήτη και σκέφτεστε να το χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Αλληλεπιδράσεις του panax ginseng με άλλα φάρμακα και συμπληρώματα

Το Panax ginseng μπορεί να καταστήσει ισχυρότερες τις επιδράσεις των αντιπηκτικών φαρμάκων και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη, η κλοπιδογρέλη, η τικλοπιδίνη, η ηπαρίνη και η ασπιρίνη, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε το ginseng.

Το Panax ginseng μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών (χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα από τα νευρικά κύτταρα σε άλλα κύτταρα) και μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η χλωροπρομαζίνη.

Το Panax ginseng έχει βρεθεί ότι παρεμβαίνει σε φάρμακα που επεξεργάζονται από ένα ένζυμο που ονομάζεται CYP3A4. Θα πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό σας να ελέγξει εάν παίρνετε φάρμακα αυτού του τύπου.

Δοσολογία και διάρκεια

Δεν υπάρχει ενιαία συνιστώμενη δόση του Panax ginseng. Διάφορες δόσεις έχουν μελετηθεί σε έρευνες.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2018 91 κλινικών δοκιμών σχετικά με τις επιδράσεις του Panax ginseng διαπίστωσε ότι οι κατάλληλες δόσεις ginseng ποικίλλουν ευρέως λόγω της ποικιλομορφίας των δοκιμών. Για αυτές τις κλινικές δοκιμές, οι δόσεις κυμαίνονταν από 0,2 γραμμάρια έως 9 γραμμάρια Panax ginseng καθημερινά για τέσσερις έως 24 εβδομάδες.

Ενώ το Panax ginseng μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε ορισμένες συνθήκες υγείας, αν σκέφτεστε να το πάρετε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Το κόκκινο, το άσπρο και το μαύρο ginseng

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο τρόπος παρασκευής του τζίνσενγκ θεωρείται ότι επηρεάζει τα αποτελέσματά του.Το κόκκινο τζίνσενγκ, για παράδειγμα, είναι μη αποφλοιωμένο τζίνσενγκ που έχει υποστεί επεξεργασία στον ατμό πριν από την ξήρανση.

Το λευκό τζίνσενγκ, από την άλλη πλευρά, είναι μη αποφλοιωμένο τζίνσενγκ Panax που έχει αποξηρανθεί και αποφλοιωθεί (αλλά δεν έχει υποστεί επεξεργασία με ατμό).

Ένας νεότερος τύπος, το μαύρο τζίνσενγκ, παρασκευάζεται από μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία ατμοποίησης/ξήρανσης.

Το κόκκινο τζίνσενγκ θεωρείται ότι προάγει την ενέργεια “γιανγκ” (η οποία είναι διεγερτική και θερμαντική), σε μεγαλύτερο βαθμό από το λευκό τζίνσενγκ. Ως αποτέλεσμα, το κόκκινο τζίνσενγκ μπορεί να είναι υπερβολικά διεγερτικό για άτομα που έχουν την τάση να αισθάνονται ζεστά ή που έχουν παθήσεις όπως όγκους, πέτρες στα νεφρά, πέτρες στη χολή, φλεγμονώδεις καταστάσεις ή ορισμένες ψυχολογικές καταστάσεις.

Το λευκό και το κόκκινο τζίνσενγκ διατίθενται σε βάμματα, υγρά εκχυλίσματα, σκόνες και κάψουλες.

Panax Ginseng έναντι άλλων τύπων Ginseng

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το αμερικανικό τζίνσενγκ λέγεται ότι έχει “ψυκτικές” ιδιότητες. Αυτός ο τύπος τζίνσενγκ προβάλλεται συχνά ως φυσική θεραπεία για τον διαβήτη. Το αμερικανικό τζίνσενγκ λέγεται επίσης ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη δύναμη, την αντοχή και τη γενική ευεξία.

Το σιβηρικό τζίνσενγκ χρησιμοποιείται επίσης για την ενίσχυση της δύναμης, της αντοχής και της ανοσίας. Μερικές φορές λαμβάνεται για την ανακούφιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας. Επιπλέον, το σιβηρικό τζίνσενγκ θεωρείται ότι προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Συνοψίζοντας..

Η ρίζα τζίνσενγκ χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή ιατρική και βρίσκεται συχνά σε φυτικά συμπληρώματα και ποτά. Οι αντιοξειδωτικές και στεροειδείς ιδιότητές του πιστεύεται ότι ωφελούν καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η στυτική δυσλειτουργία, ενώ μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πόσο ακριβώς το τζίνσενγκ μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με αυτές τις παθήσεις και πολλές άλλες. Δεν είναι επίσης σαφές ποια δοσολογία τζίνσενγκ είναι γενικά η καλύτερη.

Το τζίνσενγκ ενέχει τον κίνδυνο παρενεργειών και μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό σας αν είναι κατάλληλο για εσάς.

Η Συμβουλή μας

Οι φυτικές θεραπείες και τα εναλλακτικά φάρμακα είναι δημοφιλή, αλλά μην ξεχνάτε ότι επειδή κάτι χαρακτηρίζεται ως “φυσικό” δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές. Ο ΕΟΦ ταξινομεί τα συμπληρώματα διατροφής σαν να πρόκειται για τρόφιμα και όχι για φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ελέγχονται τόσο αυστηρά. Τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τζίνσενγκ, μπορεί μερικές φορές να περιέχουν κρυφές χημικές ουσίες. Εάν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Φυτικά προϊόντα που έχουν στην σύνθεση τους Panax Ginseng

XTRAZEX

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Share This

Post Author

Sarsaparilla : Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες
Ginkgo Βiloba: Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες
Μενού