1. Αρχική
 2. Βοτανα για Στύση
 3. Ginkgo Βiloba: Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες

Ginkgo Βiloba: Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες

ginkgo biloba

Περιεχόμενα

Το Ginkgo biloba, είναι ένα δέντρο το οποίο ευδοκιμεί στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ποικίλες χρήσεις. Επειδή είναι το μόνο επιζών μέλος μιας αρχαίας τάξης φυτών, μερικές φορές αναφέρεται ως ζωντανό απολίθωμα.

Ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η σύγχρονη έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο εκχύλισμα gingko, το οποίο παρασκευάζεται από τα φύλλα του.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν γκίνγκο συνδέονται με διάφορους ισχυρισμούς και χρήσεις για την υγεία, οι περισσότερες από τις οποίες επικεντρώνονται στη μνήμη, την λειτουργία του εγκεφάλου και την κυκλοφορία του αίματος.

Πιο κάτω θα δείτε 10 οφέλη του ginkgo biloba.

1. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Η περιεκτικότητα του Ginkgo σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από πολλούς από τους ισχυρισμούς του για την υγεία. Το Ginkgo Biloba περιέχει μεγάλα επίπεδα φλαβονοειδών και τερπενοειδών, οι οποίες είναι ενώσεις ευρέως γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους επιδράσεις.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν ή εξουδετερώνουν τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά αντιδραστικά σωματίδια που παράγονται στο σώμα μας κατά την διάρκεια των φυσιολογικών μεταβολικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια ή η αποτοξίνωση.

Ωστόσο, έχουν επίσης τη δυνατότητα να βλάψουν υγιείς ιστούς, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της γήρανσης και στην ανάπτυξη ασθενειών. Η έρευνα σχετικά με τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις του ginkgo biloba είναι πολλά υποσχόμενη. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το βότανο και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι στη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών.

2. Ενισχύει την κυκλοφορία και την υγεία της καρδιάς

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι σπόροι ginkgo biloba χρησιμοποιούνταν για να ανοίγουν “κανάλια” ενέργειας σε διάφορα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος, του εγκεφάλου και των πνευμόνων. Η προφανής ικανότητα του γκίνγκο να αυξάνει τη ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να είναι η προέλευση πολλών από τα υποτιθέμενα οφέλη του.

Μια μελέτη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις που έλαβαν συμπλήρωμα γκίνγκο αποκάλυψε άμεση αύξηση της ροής του αίματος σε πολλά μέρη του σώματος. Αυτό αποδόθηκε σε μια αύξηση 12% στα επίπεδα του κυκλοφορούντος μονοξειδίου του αζώτου, μιας ένωσης που είναι υπεύθυνη για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ομοίως, μια άλλη μελέτη έδειξε να ενισχύει την κυκλοφορία στα πόδια των ηλικιωμένων που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα ginkgo biloba.

Πρόσθετες έρευνες επισημαίνουν επίσης τις προστατευτικές ιδιότητες του γκίνγκο στην ενίσχυση της υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου, την μνήμη και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Υπάρχουν πολλαπλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό, μία από τις οποίες μπορεί να είναι οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν στο φυτό.

3. Μειώνει τα συμπτώματα των ψυχιατρικών διαταραχών και της άνοιας

Το Ginkgo Biloba έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί για την ικανότητά του να μειώνει το άγχος, το στρες και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη γνωστική παρακμή που συνδέεται με τη γήρανση.

Συνολικά, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι ασυνεπή σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση του ρυθμού γνωστικής παρακμής σε άτομα με άνοια που χρησιμοποιούν γκίνγκο, αλλά άλλες αποτυγχάνουν να αναπαράγουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μια ανασκόπηση 21 μελετών αποκάλυψε ότι όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική, το εκχύλισμα γκίνγκο μπορεί να αυξήσει τις λειτουργικές ικανότητες σε άτομα με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ. Μια άλλη ανασκόπηση αξιολόγησε τέσσερις μελέτες και διαπίστωσε σημαντική μείωση σε ένα φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την άνοια και την μνήμη όταν το ginkgo χρησιμοποιήθηκε για 22-24 εβδομάδες.

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα μαζί με την βελτίωση της μνήμης θα μπορούσαν να σχετίζονται με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ginkgo biloba στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, ιδίως όσον αφορά τους αγγειακούς τύπους άνοιας. Συνολικά, είναι πολύ νωρίς για να δηλωθεί ή να διαψευστεί οριστικά ο ρόλος του γκίνγκο στη θεραπεία της άνοιας και της μνήμης, αλλά οι πρόσφατες έρευνες αρχίζουν να κάνουν αυτό το κομμάτι πιο ξεκάθαρο.

4. Βελτιώνει τη μνήμη την νοητική ικανότητα και την ευεξία

Σύμφωνα με κάποια λεγόμενα το ginkgo biloba μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και συνολικά την λειτουργία του εγκεφάλου σε υγιή άτομα. Μια χούφτα μικρών μελετών υποστηρίζουν την άποψη ότι η συμπλήρωση με ginkgo μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μνήμης, την πνευματική απόδοση και την αντιληπτή ευημερία.

Τα αποτελέσματα από μελέτες όπως αυτές έχουν δώσει αφορμή για ισχυρισμούς που συνδέουν το ginkgo biloba με τη βελτίωση της μνήμης, της εστίασης και της προσοχής.

Ωστόσο, μια μεγάλη ανασκόπηση των ερευνών σχετικά με τη σχέση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση γκίνγκο δεν οδήγησε σε μετρήσιμες βελτιώσεις μνήμης, την εκτελεστική λειτουργία ή την ικανότητα προσοχής.

Ενώ η συμπλήρωση με ginkgo biloba μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές ικανότητες και την μνήμη, χωρίς βέβαια να υπάρχουν εγγυήσεις.

5. Μπορεί να μειώσει το άγχος

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση γκίνγκο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους. Μια χούφτα μελέτες σε ζώα έχουν παρατηρήσει μειώσεις στα συμπτώματα άγχους που μπορεί να αποδοθούν στην περιεκτικότητα του γκίνγκο σε αντιοξειδωτικά.

Σε μια μελέτη, 170 άτομα με γενικευμένο άγχος έλαβαν είτε 240 mg ή 480 mg ginkgo . Η ομάδα με την υψηλότερη δόση ginkgo ανέφερε 45% μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων άγχους, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ενώ η συμπληρωματική χορήγηση ginkgo biloba μπορεί να μειώσει το άγχος, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από τις διαθέσιμες έρευνες.

6. Μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη

Μια ανασκόπηση μελετών σε ζώα δείχνει ότι η συμπληρωματική χορήγηση γκίνγκο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Τα ποντίκια που έλαβαν ginkgo biloba πριν από μια αναπόφευκτη στρεσογόνο κατάσταση επηρεάστηκαν λιγότερο συναισθηματικά από το στρες σε σχέση με την ομάδα που δεν έλαβε το συμπλήρωμα διατροφής.

Η μελέτη έδειξε ότι η επίδραση αυτή σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γκίνγκο, οι οποίες βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού να ανταπεξέλθει όταν τα επίπεδα των ορμονών του στρες είναι υψηλά. Παρ’ όλα αυτά, η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη κατάσταση που μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ του γκίνγκο και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει την κατάθλιψη στους ανθρώπους.

7. Μπορεί να υποστηρίξει την όραση

Πολύ λίγες έρευνες έχουν διερευνήσει πώς το ginkgo biloba σχετίζεται με την όραση και την υγεία των ματιών. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

Μια ανασκόπηση έδειξε ότι τα άτομα με γλαύκωμα που έλαβαν συμπλήρωμα γκίνγκο παρουσίασαν αυξημένη ροή αίματος στο μάτι, αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε απαραίτητα σε καλύτερη όραση.

Μια άλλη ανασκόπηση δύο μελετών αξιολόγησε την επίδραση του εκχυλίσματος ginkgo biloba στην εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση της όρασης, αλλά αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό σε όλους τους τομείς.

Πολλά από αυτά τα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να σχετίζονται με την αυξημένη ροή αίματος στο μάτι. Δεν είναι σαφές αν το ginkgo θα μπορούσε να βελτιώσει την όραση σε όσους δεν πάσχουν ήδη από διαταραχή της όρασης.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν το ginkgo biloba μπορεί να αυξήσει την ικανότητα όρασης ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφυλιστικής νόσου των ματιών.

8. Μπορεί να θεραπεύσει πονοκεφάλους και ημικρανίες

Στην Κίνα, το ginkgo biloba είναι μια πολύ δημοφιλής θεραπεία για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Πολύ λίγες έρευνες είναι διαθέσιμες σχετικά με την ικανότητα του γκίνγκο να θεραπεύει τους πονοκεφάλους. Ωστόσο, ανάλογα με τη βασική αιτία του πονοκεφάλου, μπορεί να βοηθήσει.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το τζίνγκο μπιλόμπα έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Εάν ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία προκαλείται από υπερβολικό στρες, το γκίνγκο μπιλόμπα μπορεί να είναι χρήσιμο. Επιπλέον, εάν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με μειωμένη ροή αίματος ή στενωμένα αιμοφόρα αγγεία, η ικανότητα του τζίνγκο μπιλόμπα να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Αντίθετα, κάποιες ημικρανίες προκαλούνται από την υπερβολική διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Σε αυτή την περίπτωση, το γκίνγκο μπιλόμπα μπορεί να έχει μικρή έως καθόλου επίδραση. Αλλά αυτά τα παραδείγματα είναι απλώς συμπεράσματα και δεν υποκαθιστούν αδιάσειστα στοιχεία.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το ginkgo biloba για τις ημικρανίες σας, είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Απλά θα πρέπει να γνωρίζετε πως μπορεί να μην βοηθήσει απαραίτητα.

9. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και της ΧΑΠ

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το ginkgo biloba μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων φλεγμονωδών αναπνευστικών παθήσεων όπως η ΧΑΠ. Αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του γκίνγκο μπιλόμπα, οι οποίες μπορεί να επιτρέψουν τη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών και την αύξηση της πνευμονικής χωρητικότητας.

Μια μελέτη σε 75 άτομα αξιολόγησε τη χρήση του εκχυλίσματος ginkgo biloba παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία με γλυκοκορτικοστεροειδή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος. Τα επίπεδα των φλεγμονωδών ενώσεων στο σάλιο όσων έλαβαν ginkgo biloba ήταν σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα που έλαβαν μόνο παραδοσιακά φάρμακα.

Μια άλλη μελέτη σε 100 άτομα αξιολόγησε τη χρήση ενός μείγματος κινεζικών βοτάνων, το οποίο περιελάμβανε τζίνγκο μπιλόμπα, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ. Εκείνοι που χρησιμοποίησαν τη φόρμουλα βοτάνων ανέφεραν σημαντική μείωση του βήχα και της βρογχίτιδας σε τρίμηνη παρακολούθηση, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν αυτή η βελτίωση μπορεί να αποδοθεί μόνο στο ginkgo biloba ή αν ήταν συνεργιστική επίδραση των άλλων βοτάνων που χρησιμοποιήθηκαν στη φόρμουλα της θεραπευτικής ομάδας. Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτή τη συγκεκριμένη εφαρμογή του ginkgo.

10. Αντιμετωπίζει τη σεξουαλική δυσλειτουργία

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι πως το ginkgo biloba μπορεί να θεραπεύσει σε μεγάλο βαθμό την σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως η στυτική δυσλειτουργία ή η χαμηλή λίμπιντο. Το γκίνγκο έχει την ικανότητα να βελτιώνει τα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου στο αίμα, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία μέσω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων.

Ως αποτέλεσμα, το τζίνγκο μπιλόμπα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων σεξουαλικής δυσλειτουργίας βελτιώνοντας τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές του σώματος.

Ορισμένες έρευνες έχουν διερευνήσει τη χρήση του γκίνγκο για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που προκαλείται από τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (SSRI). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τζίνγκο μπιλόμπα δεν ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του τζίνγκο μπιλόμπα και των φαρμάκων SSRI, η οποία θα μπορούσε να τα καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά. Μια μελέτη αξιολόγησε τη χρήση του ginkgo biloba για την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και ικανοποίησης σε γυναίκες που υποβάλλονταν ταυτόχρονα σε σεξουαλική ψυχοθεραπεία.

Ο συνδυασμός του ginkgo biloba και της θεραπείας ήταν αποτελεσματικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αλλά το συμπλήρωμα με ginkgo biloba από μόνο του δεν ήταν. Το σκεπτικό για τη χρήση του ginkgo biloba για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας έχει νόημα, αλλά η έρευνα πάνω σε αυτό τον τομέα δεν περιέχει ακόμα αξιόπιστα στοιχεία.

Πιθανές παρενέργειες

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν συμπεριλάβετε αυτό το βότανο στην καθημερινότητα σας. Για τους περισσότερους ενήλικες, ο κίνδυνος που συνδέεται με τη λήψη ginkgo biloba είναι σχετικά χαμηλός, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το ginkgo biloba μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Εάν είστε αλλεργικοί σε φυτό που περιέχει αλκυλοφαινόλες ή λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, δεν πρέπει να πάρετε αυτό το συμπλήρωμα διατροφής.

Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος
 • Διάρροια
 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλοι
 • Πόνος στο στομάχι
 • Εξάνθημα/αλλεργική αντίδραση

Δοσολογία και μορφές του συμπληρώματος διατροφής

Το Ginkgo biloba προσφέρεται στο εμπόριο στις ακόλουθες μορφές:

 • Κάψουλες
 • Δισκία
 • Υγρά εκχυλίσματα
 • Αποξηραμένα φύλλα/τσάι

Οι περισσότερες από τις τρέχουσες έρευνες αντικατοπτρίζουν αποτελέσματα που χρησιμοποιήθηκαν με καθαρισμένο εκχύλισμα ginkgo biloba.

Προσοχή μην τρώτε ωμούς σπόρους ginkgo biloba, καθώς είναι δηλητηριώδεις. Ωστόσο, ο κύριος όγκος των στοιχείων φαίνεται να υποστηρίζει την ασφάλεια της λήψης 120-240 mg κατανεμημένων σε διάφορες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη μέγιστη δοσολογία, αλλά είναι συνετό να ξεκινήσετε με χαμηλότερη δόση και να ανεβείτε προς τα πάνω για να εξασφαλίσετε την ανοχή. Οι περισσότερες έρευνες δεν έχουν αξιολογήσει δόσεις μεγαλύτερες από 600 mg ημερησίως, οπότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να υπερβείτε αυτή την ποσότητα. Να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες προτού αρχίσετε να παρατηρείτε αποτελέσματα.

Συνοψίζοντας..

Το Ginkgo biloba έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ικανότητες και την ικανότητα να βελτιώνει την κυκλοφορία. Μαζί, αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν πολυάριθμα συστήματα του σώματος και ασθένειες, αν και η επιστήμη πίσω από αυτό έχει ακόμη να καλύψει κάποια απόσταση.

Ενώ το ginkgo biloba χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς λειτουργεί. Μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ερευνών είναι ασυνεπές ή ασαφές και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό κατά νου. Όπως συμβαίνει με κάθε φυτικό συμπλήρωμα διατροφής, υπάρχουν κίνδυνοι.

Το Ginkgo biloba θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, εάν είστε αλλεργικοί ή λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα. Εάν σκέφτεστε να συμπεριλάβετε αυτό το βότανο στην αγωγή σας, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Φυτικά προϊόντα που έχουν στην σύνθεση τους Ginkgo biloba

Share This

Post Author

Panax Ginseng : Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες
Safed Musli
Μενού