Περιεχόμενα

Εάν εσείς και η σύντροφός σας αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Η υπογονιμότητα είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζετε.

Επηρεάζει περίπου ένα στα έξι ζευγάρια και οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου μία στις τρεις περιπτώσεις οφείλεται σε προβλήματα γονιμότητας που αφορούν τον άνδρα (1, 2).

Αν και η υπογονιμότητα δεν είναι πάντα θεραπεύσιμη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης. Η γονιμότητα μπορεί μερικές φορές να βελτιωθεί με μια υγιεινή διατροφή, συμπληρώματα και άλλες στρατηγικές τρόπου ζωής.

Αυτό το άρθρο παραθέτει ορισμένους από τους κύριους παράγοντες του τρόπου ζωής, τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά και συμπληρώματα που έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση της γονιμότητας στους άνδρες.

Συμπλήρωμα Ανδρικής Γονιμότητας
 
Βοηθήστε τον οργανισμό σας να ενισχύσει το σπέρμα σας και να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα της ανδρικής υπογονιμότητας 
 
39,90€ 

Τι είναι η ανδρική υπογονιμότητα;

Η γονιμότητα αναφέρεται στην ικανότητα των ανθρώπων να αναπαράγονται χωρίς ιατρική βοήθεια.

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι όταν ένας άνδρας έχει ελάχιστες πιθανότητες να καταστήσει τη γυναίκα σύντροφό του έγκυο. Συνήθως εξαρτάται από την ποιότητα των σπερματοζωαρίων του.

Διαβάστε επίσης : Ηλικία και Ανδρική Γονιμότητα

Μερικές φορές η υπογονιμότητα συνδέεται με τη σεξουαλική λειτουργία και άλλες φορές μπορεί να συνδέεται με την ποιότητα του σπέρματος. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το καθένα:

 • Libido. Γνωστή και ως σεξουαλική ορμή, η λίμπιντο περιγράφει την επιθυμία ενός ατόμου να κάνει σεξ. Τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τη λίμπιντο ονομάζονται αφροδισιακά.
 • Στυτική δυσλειτουργία. Γνωστή και ως ανικανότητα, η στυτική δυσλειτουργία είναι όταν ένας άνδρας αδυνατεί να αναπτύξει ή να διατηρήσει στύση.
 • Αριθμός σπερματοζωαρίων. Μια σημαντική πτυχή της ποιότητας του σπέρματος είναι ο αριθμός ή η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων σε μια δεδομένη ποσότητα σπέρματος.
 • Κινητικότητα του σπέρματος. Μια βασική λειτουργία των υγιών σπερματοζωαρίων είναι η ικανότητά τους να κολυμπούν. Η κινητικότητα του σπέρματος μετράται ως το ποσοστό των κινούμενων σπερματοζωαρίων σε ένα δείγμα σπέρματος.
 • Επίπεδα τεστοστερόνης. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης, μπορεί να ευθύνονται για την υπογονιμότητα σε ορισμένους άνδρες.

Η υπογονιμότητα μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες και μπορεί να εξαρτάται από τη γενετική, τη γενική υγεία, τη φυσική κατάσταση, τις ασθένειες και τους διατροφικούς ρύπους.

Επιπλέον, ο υγιεινός τρόπος ζωής και η διατροφή είναι σημαντικά. Ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά συνδέονται με μεγαλύτερα οφέλη για τη γονιμότητα από άλλα.

Ακολουθούν 10 επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και την αύξηση της γονιμότητας στους άνδρες.

1. Πάρτε συμπληρώματα ασπαρτικού οξέος

Το D-ασπαρτικό οξύ (D-AA) είναι μια μορφή ασπαρτικού οξέος, ένας τύπος αμινοξέος που πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το L-ασπαρτικό οξύ, το οποίο αποτελεί τη δομή πολλών πρωτεϊνών και είναι πολύ πιο κοινό από το D-AA.

Το D-AA υπάρχει κυρίως σε ορισμένους αδένες, όπως οι όρχεις, καθώς και στο σπέρμα και τα σπερματοζωάρια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η D-AA εμπλέκεται στην ανδρική γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα D-AA είναι σημαντικά χαμηλότερα στους υπογόνιμους άνδρες από ό,τι στους γόνιμους άνδρες (3).

Αυτό υποστηρίζεται από μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα D-AA μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης του φύλου που παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε υπογόνιμους άνδρες έδειξε ότι η λήψη 2,7 γραμμαρίων D-AA για 3 μήνες αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κατά 30-60% και τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος κατά 60-100%.

Ο αριθμός των κυήσεων αυξήθηκε επίσης μεταξύ των συντρόφων τους (4).

Μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη σε υγιείς άνδρες έδειξε ότι η λήψη 3 γραμμαρίων συμπληρωμάτων D-AA καθημερινά για 2 εβδομάδες αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 42% (5).

Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι συνεπή. Μελέτες σε αθλητές ή άνδρες με προπόνηση δύναμης με φυσιολογικά έως υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης διαπίστωσαν ότι η D-AA δεν αύξησε περαιτέρω τα επίπεδά της και μάλιστα τα μείωσε σε υψηλές δόσεις (6, 7).

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα D-AA μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ δεν παρέχουν σταθερά πρόσθετα οφέλη σε άνδρες με φυσιολογικά έως υψηλά επίπεδα.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθούν οι πιθανοί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι και τα οφέλη των συμπληρωμάτων D-AA στον άνθρωπο.

2. Ασκηθείτε τακτικά

Εκτός από το ότι είναι καλό για τη γενική σας υγεία, η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσει τη γονιμότητα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που ασκούνται τακτικά έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καλύτερη ποιότητα σπέρματος σε σχέση με τους αδρανείς άνδρες.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική άσκηση, καθώς μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και ενδεχομένως να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Η λήψη της σωστής ποσότητας ψευδαργύρου μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο (11, 12, 13).

Αν ασκείστε σπάνια, αλλά θέλετε να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας, κάντε τη σωματική δραστηριότητα μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές σας.

Συμπλήρωμα Ανδρικής Γονιμότητας
 
Βοηθήστε τον οργανισμό σας να ενισχύσει το σπέρμα σας και να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα της ανδρικής υπογονιμότητας 
 
39,90€ 

3. Πάρτε αρκετή βιταμίνη C

Πιθανότατα γνωρίζετε την ικανότητα της βιταμίνης C να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων, όπως η βιταμίνη C, μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.

Το οξειδωτικό στρες είναι όταν τα επίπεδα των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) φτάνουν σε επιβλαβή επίπεδα στο σώμα.

Συμβαίνει όταν οι αντιοξειδωτικές άμυνες του ίδιου του οργανισμού εξουδετερώνονται λόγω ασθένειας, γήρατος, ανθυγιεινού τρόπου ζωής ή περιβαλλοντικών ρύπων (14, 15, 16).

Οι ROS παράγονται συνεχώς στο σώμα, αλλά τα επίπεδά τους διατηρούνται υπό έλεγχο στους υγιείς ανθρώπους. Τα υψηλά επίπεδα ROS μπορεί να προάγουν τον τραυματισμό των ιστών και τη φλεγμονή, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών (17).

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το οξειδωτικό στρες και τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα ROS μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στους άνδρες (18, 19).

Η λήψη αρκετών αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις επιβλαβείς επιδράσεις. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Μια μελέτη σε υπογόνιμους άνδρες έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C 1.000 mg δύο φορές την ημέρα για έως και 2 μήνες αύξησε την κινητικότητα του σπέρματος κατά 92% και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά περισσότερο από 100%. Μείωσε επίσης το ποσοστό των παραμορφωμένων σπερματοζωαρίων κατά 55% (20).

Μια άλλη μελέτη παρατήρησης σε Ινδούς βιομηχανικούς εργάτες υπέδειξε ότι η λήψη 1.000 mg βιταμίνης C πέντε φορές την εβδομάδα για 3 μήνες μπορεί να προστατεύει από τη βλάβη του DNA που προκαλείται από ROS στα κύτταρα του σπέρματος.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C βελτίωσαν επίσης σημαντικά τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος, ενώ μείωσαν τον αριθμό των παραμορφωμένων σπερματοζωαρίων (21).

Συνολικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γονιμότητας των υπογόνιμων ανδρών με οξειδωτικό στρες.

Ωστόσο, χρειάζονται ελεγχόμενες μελέτες προτού γίνουν οριστικοί ισχυρισμοί.

4. Χαλαρώστε και ελαχιστοποιήστε το στρες

Είναι δύσκολο να έχετε διάθεση όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι περισσότερο από το ότι δεν έχετε όρεξη για σεξ. Το άγχος μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική σας ικανοποίηση και να βλάψει τη γονιμότητά σας (22, 23, 24).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ορμόνη κορτιζόλη μπορεί να εξηγήσει εν μέρει αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις του στρες.

Το παρατεταμένο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία έχει ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην τεστοστερόνη. Όταν η κορτιζόλη ανεβαίνει, τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να μειώνονται (25, 26).

Ενώ η σοβαρή, ανεξήγητη άγχος αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή, οι ηπιότερες μορφές άγχους μπορούν να μειωθούν με τεχνικές χαλάρωσης.

Η διαχείριση του άγχους μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να κάνετε μια βόλτα στη φύση, να διαλογιστείτε, να ασκηθείτε ή να περάσετε χρόνο με φίλους.

5. Πάρτε αρκετή βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μπορεί να είναι σημαντική για την ανδρική και τη γυναικεία γονιμότητα. Είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι οι άνδρες με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (27).

Μια ελεγχόμενη μελέτη σε 65 άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και ανεπάρκεια βιταμίνης D υποστήριξε αυτά τα ευρήματα. Η λήψη 3.000 IU βιταμίνης D3 κάθε μέρα για 1 έτος αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κατά περίπου 25% (28).

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με μεγαλύτερη κινητικότητα του σπέρματος, αλλά τα στοιχεία είναι αντιφατικά (29, 30).

6. Δοκιμάστε το tribulus terrestris

Tribulus terrestris, είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται συχνά για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας.

Μια μελέτη σε άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων έδειξε ότι η λήψη 6 γραμμαρίων ρίζας tribulus δύο φορές την ημέρα για 2 μήνες βελτίωσε τη στυτική λειτουργία και τη λίμπιντο (31).

Ενώ Tribulus terrestris δεν αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ενισχύσει τις λιβιδoπροωθητικές επιδράσεις της τεστοστερόνης (32, 33, 34).

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι αφροδισιακές του ιδιότητες και να αξιολογηθούν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι και τα οφέλη της συμπληρωματικής χορήγησής του.

Η τριγωνέλλα (Trigonella foenum-graecum) είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό και φαρμακευτικό βότανο.

Μια μελέτη σε 30 άνδρες που γυμνάζονταν με δύναμη τέσσερις φορές την εβδομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα της λήψης 500 mg εκχυλίσματος τριγωνέλλας ημερησίως.

Οι άνδρες παρουσίασαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, δύναμης και απώλειας λίπους, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (35).

Μια άλλη μελέτη σε 60 υγιείς άνδρες έδειξε ότι η λήψη 600 mg Testofen, ενός συμπληρώματος από εκχύλισμα σπόρων τριγωνέλλας και ανόργανων συστατικών, καθημερινά για 6 εβδομάδες βελτίωσε τη λίμπιντο, τη σεξουαλική απόδοση και τη δύναμη (36).

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από μια άλλη, μεγαλύτερη μελέτη σε 120 υγιείς άνδρες. Η λήψη 600 mg Testofen κάθε μέρα για 3 μήνες βελτίωσε την αυτοαναφερόμενη στυτική λειτουργία και τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Επίσης, το συμπλήρωμα αύξησε σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης (37).

Λάβετε υπόψη ότι όλες αυτές οι μελέτες εξέτασαν εκχυλίσματα τριγωνέλλας. Είναι απίθανο ότι ολόκληρη η τριγωνέλλα, η οποία χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και στο τσάι από βότανα, είναι εξίσου αποτελεσματική.

8. Πάρτε αρκετό ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα ζωικά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα οστρακοειδή.

Η λήψη αρκετού ψευδαργύρου είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ανδρικής γονιμότητας.

Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι η χαμηλή κατάσταση ή η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνδέεται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κακή ποιότητα σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας (38).

Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε όσους έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο (39, 40, 41).

Επιπλέον, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης που σχετίζονται με υπερβολικές ποσότητες άσκησης υψηλής έντασης (12, 13).

Οι ελεγχόμενες δοκιμές πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα παρατήρησης.

Ashwagandha (Withania somnifera) είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται στην Ινδία από την αρχαιότητα.

Μελέτες δείχνουν ότι η ashwagandha μπορεί να βελτιώσει την ανδρική γονιμότητα ενισχύοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια μελέτη σε άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων έδειξε ότι η λήψη 675 mg εκχυλίσματος ρίζας ashwagandha την ημέρα για 3 μήνες βελτίωσε σημαντικά τη γονιμότητα.

Συγκεκριμένα, αύξησε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά 167%, τον όγκο του σπέρματος κατά 53% και την κινητικότητα του σπέρματος κατά 57%, σε σύγκριση με τα επίπεδα κατά την έναρξη της μελέτης. Συγκριτικά, ελάχιστες βελτιώσεις εντοπίστηκαν μεταξύ εκείνων που έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο (42).

Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη.

Μια μελέτη σε 57 νεαρούς άνδρες που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα προπόνησης δύναμης έδειξε ότι η κατανάλωση 600 mg εκχυλίσματος ρίζας ashwagandha καθημερινά αύξησε σημαντικά τα επίπεδα τεστοστερόνης, τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (43).

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από στοιχεία παρατήρησης που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ashwagandha μπορεί να βελτιώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα του σπέρματος, την αντιοξειδωτική κατάσταση και τα επίπεδα τεστοστερόνης (44, 45).

Η λήψη συμπληρωμάτων ρίζας μάκα μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο, καθώς και τη γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.

Η ρίζα μάκα είναι μια δημοφιλής φυτική τροφή που προέρχεται από το κεντρικό Περού. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για την ικανότητά της να ενισχύει τη λίμπιντο και τη γονιμότητα.

Αρκετές μελέτες σε άνδρες έδειξαν ότι η λήψη 1,5-3 γραμμαρίων αποξηραμένης ρίζας μάκα για περιόδους έως και 3 μηνών βελτίωσε την αυτοαναφερόμενη σεξουαλική επιθυμία ή λίμπιντο (46, 47, 48).

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ρίζα μάκα μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση. Σε άνδρες με ήπια στυτική δυσλειτουργία, η λήψη 2,4 γραμμαρίων αποξηραμένης ρίζας μάκα για 12 εβδομάδες βελτίωσε ελαφρώς την αυτοαναφερόμενη στυτική λειτουργία και τη σεξουαλική ευεξία (49).

Η λήψη 1,75 γραμμαρίων σκόνης ρίζας μάκα κάθε μέρα για 3 μήνες αύξησε επίσης τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος σε υγιείς άνδρες (50).

Τα ευρήματα αυτά έχουν εν μέρει επιβεβαιωθεί από ανασκοπήσεις, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα στοιχεία είναι αδύναμα και ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού γίνουν οριστικοί ισχυρισμοί (51, 52).

Επιπλέον, η ρίζα μάκα δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών. Η λήψη 1,5-3 γραμμαρίων ρίζας μάκα την ημέρα για 3 μήνες δεν είχε καμία επίδραση στην τεστοστερόνη ή σε άλλες αναπαραγωγικές ορμόνες σε υγιείς, γόνιμους άνδρες (53).

Συμπλήρωμα Ανδρικής Γονιμότητας
 
Βοηθήστε τον οργανισμό σας να ενισχύσει το σπέρμα σας και να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα της ανδρικής υπογονιμότητας 
 
39,90€ 

Άλλες συμβουλές

Πολλά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γονιμότητας, αλλά το τι λειτουργεί για εσάς εξαρτάται από την αιτία των προβλημάτων γονιμότητας που αντιμετωπίζετε.

Επίσης, να θυμάστε ότι η γονιμότητα και η λίμπιντο συνήθως συμβαδίζουν με τη γενική σας υγεία.

Για το λόγο αυτό, οτιδήποτε βελτιώνει τη γενική σας υγεία είναι πιθανό να ενισχύσει τη γονιμότητά σας.

Ακολουθούν 8 επιπλέον συμβουλές για την ενίσχυση της γονιμότητας και του αριθμού/ποιότητας του σπέρματος:

 • Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι ανθυγιεινές πρακτικές του τρόπου ζωής βλάπτουν τη συνολική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητας (54).
 • Χάστε το υπερβολικό βάρος. Η μεταφορά επιπλέον βάρους σχετίζεται με την υπογονιμότητα. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι το βάρος μπορεί να σχετίζεται με την υπογονιμότητά σας, συζητήστε την απώλεια βάρους ως έναν από τους στόχους της υγείας σας (55, 56, 57).
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος (58, 59).
 • Πάρτε αρκετό φυλλικό οξύ. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος (60, 61).
 • Κοιμηθείτε επαρκώς. Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας σας. Ο περιορισμένος ή υπερβολικός ύπνος έχει επίσης συνδεθεί με κακή ποιότητα σπέρματος (62).
 • Φάτε καρύδια. Η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καρύδια, φαίνεται να ωφελεί τη γονιμότητα (63).
 • Εξετάστε τα συμπληρώματα. Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα φαίνεται επίσης να λειτουργούν. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το συνένζυμο Q10 βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος (64, 65).
 • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση σόγιας. Η σόγια είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, οι οποίες σχετίζονται με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος (66).

Η υπογονιμότητα είναι αρκετά συχνή και επηρεάζει πολλούς άνδρες παγκοσμίως. Εάν έχετε προβλήματα γονιμότητας, ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επικεντρωθείτε στη βελτίωση της γενικής σας υγείας. Πολλές από τις συμβουλές που αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν βασικά συστατικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Δεν υπάρχει εγγυημένη λύση, αλλά αν οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι παράγοντες που συμβάλλουν, οι πιθανότητες είναι ότι αυτές οι συμβουλές για τον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν.

Share This

Post Author

7 τροφές που αυξάνουν το μέγεθος του πέους με φυσικό τρόπο
Hλικία και Ανδρική Γονιμότητα
Μενού