Αιμορροΐδες

Τί είναι οι Αιμορροίδες;

αιμορροίδεςΟι αιμορροΐδες (αιμορροίδεσ) είναι μια συστάδα από αιμοφόρα αγγεία που έχουν διασταλεί (μεγαλώσει) στον πρωκτό και χαμηλά στον ορθό. Ο ορθός είναι η τελευταία περιοχή του μεγάλου εντέρου πριν βγει στον πρωκτό. Ο πρωκτός είναι το τέλος της πεπτικής οδού όπου τα κόπρανα βγαίνουν από το σώμα. Ουσιαστικά οι αιμορροΐδες είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές αρτηρίες – φλέβες δηλαδή, που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού.

Μερικές φορές πρήζονται όταν οι φλέβες μεγαλώνουν και τα τοιχώματα τους τεντώνονται, γίνονται πιο λεπτά και ερεθίζονται από τα κόπρανα που διέρχονται. Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

 • Σε αυτές που βρίσκονται στον ορθό.
 • Σε αυτές που βρίσκονται στον πρωκτό.

Οι αιμορροΐδες (επίσης ζοχάδες) πάντα προκαλούσαν πόνο και ερεθισμό στους ανθρώπους. Αν είχατε κρίση με πόνο, δεν είστε μόνοι. Εκτιμάται ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν αιμορροΐδες σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ακόμα και ο Ναπολέοντας υπέφερε από αιμορροΐδες, κάτι που τον ταλαιπώρησε πολύ και του προκαλούσε οξύ πόνο στην ήττα του στο Βατερλό.

Αιμορροΐδες Συμπτώματα

Οι μεγεθυμένες αιμορροΐδες σχετίζονται με συμπτώματα όπως

 • φαγούρα
 • αποβολή βλέννας
 • κάψιμο στον πρωκτό
 • οξύς πόνος
 • μια αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει αδειάσει τελείως
 • αιμορραγία χωρίς πόνο

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε από πού προέρχεται ο πόνος των αιμορροΐδων στην περιοχή του πρωκτού, πως αισθάνεσαι όταν διογκώνονται οι αιμορροΐδες και πως γίνεται η διάγνωση τους. Μετά θα ανακαλύψετε διάφορες θεραπείες για τις αιμορροΐδες μαζί με τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε θεραπείας.

Εσωτερικές Αιμορροΐδες

εσωτερικές αιμορροίδεςΟι εσωτερικές βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση του ορθού και δεν είναι εμφανείς εκτός και αν μεγεθυνθούν σημαντικά, και σε αυτή την περίπτωση γίνονται αισθητές. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο και γίνονται εμφανείς επειδή προκαλούν αιμορραγία καθώς μετακινούνται τα κόπρανα.

Μερικές φορές οι αυτές οι αιμορροΐδες προσπίπτουν ή προεξέχουν έξω από τον ορθό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε σαν υγρά κομμάτια δέρματος τα οποία είναι πιο ροζ από την περιβάλλουσα περιοχή.

Οι προσπίπτουσες αιμορροΐδες συνήθως πονάνε επειδή ο πρωκτός είναι γεμάτος με αισθητήρια νεύρα. Αυτές απομακρύνονται μέσα στον ορθό μόνες τους. Αν όχι, ίσως να χρειαστούν βοήθεια για να σπρωχτούν απαλά μέσα στη θέση τους.

Εξωτερικές Αιμορροΐδες

εξωτερικές αιμορροίδεςΟι εξωτερικές βρίσκονται κάτω από το δέρμα που περιβάλλει τον πρωκτό και είναι πιο χαμηλά από τις εσωτερικές. Μπορείτε να τις νιώσετε όταν πρήζονται και θα προκαλέσουν:

 • φαγούρα
 • πόνο
 • αιμορραγία με την κίνηση των κοπράνων

Αν μια εξωτερική αιμορροΐδα έχει βγει έξω (συνήθως με το πέρασμα των κοπράνων),μπορείτε να την δείτε και να την αισθανθείτε.

Μερικές φορές σχηματίζονται θρομβώσεις μέσα στις εξωτερικές αιμορροΐδες, κάτι το οποίο ίσως να προκαλέσει μια επώδυνη κατάσταση που λέγεται θρόμβωση. Αν μια εξωτερική αιμορροΐδα πάθει θρόμβωση, εμφανισιακά θα φαίνεται τρομακτική, με χρώμα μωβ ή μπλε και ίσως αιμορραγεί.

Παρά την εμφάνιση τους, αυτές που έχουν υποστεί θρόμβωση συνήθως δεν αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα, αν και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες. Θα απομακρυνθούν μόνες τους σε μερικές εβδομάδες. Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τον θρόμβο από μια αιμορροΐδα, κάτι που θα σταματήσει τον πόνο.

Όλοι έχουμε αιμορροΐδες

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αιμορροΐδες είναι ασυνήθιστες, όλοι τις έχουν. Οι αιμορροΐδες βοηθούν στον έλεγχο της κίνησης των κοπράνων. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ή να θεωρηθούν σαν πάθηση όταν οι συστάδες των αιμορροΐδων αγγείων μεγεθύνονται.

Οι ερεθισμένες αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού μπορούν να εμφανισθούν σε όλους, και ένα ποσοστό 75% των ανθρώπων θα βιώσουν να έχουν διογκωμένες κάποια στιγμή. Παρόλα αυτά, μόνο το 4% θα πάει σε γιατρό εξαιτίας τους. Αυτές  που προκαλούν προβλήματα βρίσκονται και σε άντρες και σε γυναίκες στον ίδιο βαθμό και εμφανίζονται ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 45 και 65.

Αιμορροΐδες Αίτια

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται από πρήξιμο στις φλέβες του πρωκτού ή του ορθού. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις αιτίες που ενδέχεται να προκαλέσουν τον ερεθισμό των αιμορροΐδων.

 • παχυσαρκία
 • εγκυμοσύνη
 • μεγάλη διάρκεια ορθοστασίας ή καθιστική ζωή
 • σφίξιμο στην τουαλέτα
 • χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • διατροφή με λίγες φυτικές ίνες
 • βήχας
 • φτέρνισμα
 • εμετός
 • αν κρατάτε την αναπνοή σας ενώ κάνετε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Τι ρόλο παίζει η διατροφή

Η διατροφή έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνιση και στην αποτροπή των αιμορροΐδων. Οι άνθρωποι που τρώνε συνεχώς φαγητά με πολλές φυτικές ίνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορροΐδες, ενώ αυτοί που τρώνε συχνά επεξεργασμένα φαγητά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες ενδέχεται να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, κάτι που συμβάλει στον ερεθισμό των αιμορροΐδων . Διαβάστε περισσότερα για την καλύτερη διατροφή για αιμορροΐδες

Αίμα από αιμορροΐδες

αιμορροίδες που αιμορραγούνΗ επώδυνη αιμορραγία. Κάποιος που υποφέρει, θα παρατηρήσει έντονα κόκκινο αίμα στο εξωτερικό μέρος των κοπράνων, αίμα στο χαρτί της τουαλέτας όταν θα σκουπίζεται ή αίμα να στάζει στη λεκάνη της τουαλέτας την ώρα που κάθεται.

Η αιμορραγία συνήθως περνάει χωρίς θεραπεία. Παρόλα αυτά, η αιμορραγία με την κίνηση των κοπράνων δεν είναι φυσιολογική και αν συνεχιστεί καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Ενώ οι αιμορροΐδες είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αιμορραγίας με την κίνηση των κοπράνων, ίσως να υπάρχουν και άλλες αιτίες αιμορραγίας, όπως:

 • Φλεγμονή στο έντερο
 • μόλυνση
 • όγκοι

Πόνος στις αιμορροΐδες

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν ένα σύστημα διαβάθμισης πόνου το οποίο έχει 4 στάδια :

 1. Πρώτου βαθμού: Αυτές που αιμορραγούν, αλλά δεν προσπίπτουν. Είναι ελαφρά μεγεθυμένες, αλλά δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
 2. Δευτέρου βαθμού: Αυτές που προσπίπτουν και μαζεύονται μόνες τους (με ή χωρίς αιμορραγία). Μπορεί να βγαίνουν από τον πρωκτό κατά την διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως όταν περνάνε τα κόπρανα, και μετά επιστρέφουν μέσα στο σώμα.
 3. Τρίτου βαθμού: Αυτές που προσπίπτουν και πρέπει να πιεστούν πάλι μέσα με το δάχτυλο.
 4. Τετάρτου βαθμού: Αυτές που προσπίπτουν και δεν μπορούν να πιεστούν μέσα στον πρωκτό. Αυτές περιλαμβάνουν επίσης αιμορροΐδες που έχουν θρόμβωση (περιέχουν θρόμβους αίματος) ή που τραβάνε μεγάλο μέρος της επένδυσης του ορθού μέσα από τον πρωκτό.

Αυτή είναι η καλύτερη αλοιφή για αιμορροΐδες (Hemapro) σύμφωνα με την μεγάλη ψηφοφορία που έγινε στο Amazon

Συμπτώματα από Εσωτερικές Αιμορροίδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες προσπίπτουν όταν τα αιμοφόρα αγγεία πρήζονται και επεκτείνονται από εκεί που βρίσκονται στον ορθό μέσα από τον πρωκτό. Μέσα στον πρωκτικό σωλήνα, η αιμορροΐδα εκτίθεται σε τραύμα από την διέλευση των κοπράνων, ιδιαίτερα των σκληρών κοπράνων που σχετίζονται με την δυσκοιλιότητα. Το τραύμα ίσως να προκαλέσει αιμορραγία και μερικές φορές πόνο όταν περνάνε τα κόπρανα.

Η παρουσία:

 • κοπράνων
 • φλεγμονής
 • συνεχούς υγρασίας

θα οδηγήσει σε φαγούρα στον πρωκτό (πρωκτικός κνησμός), και περιστασιακά τη συνεχή αίσθηση ότι κινείται το έντερο. Η προσπίπτουσα αιμορροΐδα συνήθως επιστρέφει στον κανάλι του πρωκτού μόνη της ή μπορεί να πιεστεί με το δάχτυλο, αλλά προσπίπτει και πάλι με την επόμενη κίνηση του εντέρου.

Συμπτώματα από εξωτερικές αιμορροΐδες με θρόμβωση

Οι εξωτερικές δίνουν την αίσθηση εξογκώματος στον πρωκτό, αλλά συνήθως προκαλούν λίγα από τα συμπτώματα που είναι συνηθισμένα στις εσωτερικές.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, παρόλα αυτά, όταν έχουν θρόμβους αίματος μέσα τους. Αυτό λέγεται θρόμβωση. Η θρόμβωση μιας εξωτερικής αιμορροΐδας προκαλεί ένα εξόγκωμα στον πρωκτό το οποίο είναι:

 • πολύ επώδυνο
 • ευαίσθητο
 • συχνά απαιτεί ιατρική φροντίδα

Η αιμορροΐδα με θρόμβωση μπορεί να αφήσει σημάδι και να αφήσει ένα κομμάτι δέρματος να προεξέχει από τον πρωκτό. Περιστασιακά, αυτό το κομμάτι είναι μεγάλο, και μπορεί να κάνει την υγιεινή του πρωκτού (καθάρισμα) δύσκολη ή να ερεθίζει τον πρωκτό.

Αιμορροΐδες Θεραπεία

αιμορροΐδες αντιμετώπιση στο σπίτιΟι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αιμορροΐδες τις ανακαλύπτουν

 • όταν νοιώθουν το εξόγκωμα από μια εξωτερική αιμορροΐδα
 • όταν βλέπουν σταγόνες αίματος στην λεκάνη ή στο χαρτί
 • ή όταν έχουν την αίσθηση μια προσπίπτουσας αιμορροΐδας (που προεξέχει από τον πρωκτό) μετά από κίνηση των εντέρων

Ανάλογα το ιστορικό σας, ένας γιατρός μπορεί να ξεκινήσει την διάγνωση βασισμένη σε μια προσεκτική εξέταση του πρωκτού και του πρωκτικού καναλιού. Ο γιατρός αρχικά θα προσπαθήσει να αναγνωρίσει το πρόβλημα, για να αποκλείσει άλλες περιπτώσεις με παρόμοια συμπτώματα  όπως:

 • πρωκτικά σκισίματα
 • σιρίγγια – πόροι επικοινωνίας μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και της επιφανείας του δέρματος πλησίον του πρωκτού.
 • περιπρωκτικές (γύρω από τον πρωκτό) δερματικές παθήσεις.
 • μολύνσεις
 • όγκους

Αιμορροΐδες Γιατρός

Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να πάνε σε ένα γιατρό για να μιλήσουν για αυτό το πρόβλημα, και αυτός είναι ο λόγος που μόλις το 4% των ανθρώπων επισκέπτονται έναν γιατρό παρότι το 75% από εμάς βιώνουν κάποια στιγμή μεγεθυμένες αιμορροΐδες. Μια ιατρική εξέταση θα βοηθήσει τον γιατρό να προτείνει αποτελεσματική θεραπεία και θα αποκλείσει πιο σοβαρές αιτίες για αυτά τα συμπτώματα.

Όταν επισκεφτείτε τον γιατρό σας, θα σας ζητήσει να του περιγράψετε τα συμπτώματα σας. Ο γιατρός θα κάνει μια εξέταση για να δει αν υπάρχει φλεγμονή στον πρωκτό σας και αν υπάρχουν μεγεθυμένες αιμορροΐδες.

Θυμηθείτε ότι αν και είναι λίγο αμήχανο και άβολο, οι εξετάσεις είναι συνήθως ανώδυνες. Επίσης ο γιατρός σας είναι εξοικειωμένος με την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, γιατί είναι αρκετά συνηθισμένο.

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός πιθανώς θα προτείνει πρωκτοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια μιας πρωκτοσκόπησης, χρησιμοποιείται ένας μικρός σωλήνας με φως και φακούς για να εξετάσει τις μεμβράνες στην επένδυση του ορθού σας. Αυτό θα επιτρέψει στον γιατρό σας να τις δει και να προσδιορίσει το μέγεθος τους. Και πάλι, αυτή η διαδικασία είναι συνήθως ανώδυνη.

Θεραπεία Αιμορροίδων

Πώς να θεραπεύσετε την εσωτερική αιμορροΐδα: Διάγνωση

Η διάγνωση μιας εσωτερικής αιμορροΐδας είναι εύκολη αν η αιμορροΐδα προεξέχει από τον πρωκτό. Αν και η εξέταση του ορθού με το χέρι φορώντας γάντι μπορεί να αποκαλύψει μια εσωτερική αιμορροΐδα ψηλά στο κανάλι του πρωκτού, η εξέταση του ορθού είναι πιο χρήσιμη για να αποκλείσουμε σπάνιες μορφές καρκίνου στο κανάλι του πρωκτού και δίπλα στον ορθό.

Μια πιο λεπτομερής εξέταση για αυτές τις αιμορροΐδες γίνεται με την χρήση ορθοσκόπησης, η οποία είναι παρόμοια με την πρωκτοσκόπηση. Είτε βρεθούν είτε όχι, αν υπάρχει αιμορραγία, το παχύ έντερο του ορθού πρέπει να εξεταστεί για να αποκλειστούν άλλα σημαντικά αίτια αιμορραγίας όπως:

 • καρκίνος του παχέος εντέρου
 • πολύποδες
 • κολίτιδα

Πώς να θεραπεύσετε την εξωτερική αιμορροΐδα: Διάγνωση

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται σαν εξόγκωμα ή σαν μια σκούρα περιοχή  που περιβάλλει στον πρωκτό. Αν το εξόγκωμα είναι εμφανισιακά πολύ σκούρο, αυτό δείχνει ότι η αιμορροΐδα έχει θρόμβωση. Οποιοδήποτε εξόγκωμα παρόλα αυτά πρέπει να παρακολουθείται και να μην υποθέτετε ότι είναι αιμορροΐδα αφού υπάρχουν σπάνιοι όγκοι στην πρωκτική περιοχή οι οποίοι φαίνονται σαν εξωτερικές αιμορροΐδες.

Ζεστά Μπάνια

Ένα καθιστικό μπάνιο με ζεστό νερό τρεις φορές την ημέρα, για 15 με 20 λεπτά. Γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και στην συνέχεια καθίστε σε τέτοια στάση ώστε το πρωκτός σας να βρίσκεται μέσα στο νερό. Αυτά τα μπάνια βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των αιμορροΐδων. Είναι σημαντικό να στεγνώσετε καλά την περιοχή του πρωκτού μετά από κάθε τέτοιο μπάνιο για να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία η οποία ερεθίζει το δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Καταπραϋντικά κοπράνων

Τα καταπραϋντικά κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν, αλλά αφού εμφανιστούν οι αιμορροΐδες, όλα τα υγρά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και μόλυνση στον πρωκτό. Ο ειδικός γιατρός σας και ο φαρμακοποιός είναι τα κατάλληλα άτομα για να συζητήσετε την χρήση αυτών των καταπραϋντικών σαν θεραπεία για τις αιμορροΐδες.

Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία είναι μια από τις πιο παλιές μορφές θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της σκληροθεραπείας, ένα υγρό (φαινόλη ή κινίνο) χορηγείται στην βάση της αιμορροΐδας.

Η θρόμβωση των αγγείων και η φλεγμονή οδηγούν σε ουλές. Η σκληροθεραπεία κάνει την αιμορροΐδα να μικρύνει. Μπορεί να είναι επώδυνη αλλά ο πόνος υποχωρεί μέχρι την επόμενη ημέρα. Τα συμπτώματα επιστρέφουν μετά από χρόνια και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία και πάλι.

Λαστιχένιος επίδεσμος απολίνωσης

Ο σκοπός της απολίνωσης με λαστιχένιους επιδέσμους είναι να περιβάλλουν τη βάση του εξογκώματος της αιμορροΐδας με έναν σφιχτό λαστιχένιο επίδεσμο. Ο ιστός που κόβεται από τον επίδεσμο πεθαίνει και αντικαθίσταται από ένα έλκος που θεραπεύεται με την ουλή.

Μια παρόμοια διαδικασία περιγράφεται τον 460 π.Χ. από τον Έλληνα γιατρό Ιπποκράτη:

Και οι αιμορροΐδες … μπορείς να τις θεραπεύσεις τρυπώντας με μια βελόνα και δένοντας με ένα πολύ παχύ και μάλλινο σπάγκο. Να μην τις λύσεις μέχρι να πέσουν, και πάντα άφηνε μια πίσω, και όταν αναρρώσει ο ασθενής , άφησε τον να κάνει μια θεραπεία με ελλέβορο.

Η απολίνωση με λαστιχένιο επίδεσμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού, και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την σκληροθεραπεία. Τα συμπτώματα συνήθως επανέρχονται μετά από χρόνια, αλλά συνήθως μπορεί να εφαρμοστεί ξανά απολίνωση.

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της απολίνωσης είναι ο πόνος. Παρόλα αυτά, μπορεί να συμβεί και αιμορραγία για μια ή δυο εβδομάδες μετά την απολίνωση ή βακτηριδιακή μόλυνση στους ιστούς που τις περιβάλλουν.

Θερμική πήξη

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που χρησιμοποιούν θερμική πήξη για να καταστρέψουν τον ιστό των αιμορροΐδων και να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή και τις ουλές, όπως:

 • διπολική διαθερμία
 • άμεση ηλεκτροθεραπεία
 • υπέρυθρη φωτοπήξη

Τέτοιες διαδικασίες καταστρέφουν τους ιστούς μέσα και γύρω από τις αιμορροΐδες και προκαλούν τον σχηματισμό ουλώδη ιστού. Χρησιμοποιούνται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού. Συχνά υπάρχει πόνος, αν και πιο συνήθης από την απολίνωση, και συχνά υπάρχει και αιμορραγία.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι όπως λέιζερ και κατάλυση με ραδιοκύματα. Μη χειρουργικές θεραπείες συνήθως μπορούν να γίνουν σε πρώτου, δευτέρου και σε μερικές περιπτώσεις τρίτου βαθμού. Πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας την θεραπεία και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Εγχείρηση Αιμορροΐδων

Η πλειοψηφία των ασθενών μπορεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα που τις προκαλούν με μη χειρουργικές μεθόδους. Η μη χειρουργική θεραπεία είναι προτιμώμενη επειδή είναι λιγότερο επώδυνη και με λιγότερες επιπλοκές. Εκτιμάται ότι λιγότερο από το 10% των ασθενών απαιτούν εγχείρηση εφόσον θεραπευτούν έγκαιρα.

Η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων, γνωστή σαν αιμορροιδοκτομή, συστήνεται σε ασθενείς με τρίτου ή τετάρτου βαθμού αιμορροΐδων.

Ιστορία των χειρουργικών επεμβάσεων

Η εγχείρηση για τις αιμορροΐδες χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Ινδοί περιέγραφαν εγχειρήσεις που γινόντουσαν για να απαλύνουν τον πόνο και την ενόχληση από τις μεγεθυμένες αιμορροΐδες. Αυτές οι διαδικασίες βελτιώθηκαν σημαντικά τον 13ο αιώνα και οι χειρουργικές θεραπείες έγιναν πιο γρήγορες τον 19ο αιώνα.

Εγχείριση Αιμορροΐδων : Αιμορροϊδεκτομή

Κατά την αιμορροϊδεκτομή, οι αιμορροΐδες κόβονται. Οι πληγές που μένουν από την αφαίρεση μπορούν να ραφτούν (με ράμματα) μαζί  (κλειστή τεχνική) ή να μείνουν ανοιχτές (ανοιχτή τεχνική). Tα αποτελέσματα και των δύο τεχνικών είναι παρόμοια.

Μια πρωκτοπλασία, μπορεί να επεκτείνει την αφαίρεση ιστού από το πάνω μέρος του πρωκτού έτσι ώστε η πλεονάζουσα επένδυση ή αυτή που προεξέχει να αφαιρεθεί. Ο πόνος μετά την εγχείρηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ίσως απαιτηθούν παυσίπονα.

Αιμορροϊδεκτομή με συρραφή

Η αιμορροϊδεκτομή με συρραφή είναι μια νέα χειρουργική τεχνική που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη επιλογή για τις αιμορροΐδες τρίτου βαθμού. Αυτή η επέμβαση δεν τις αφαιρεί, αλλά την εκτεταμένο ιστό των αιμορροΐδων που τις επιτρέπει να προσπίπτουν προς τα κάτω.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα βήματα:

 • Ένας κυκλικός, κούφιος σωλήνας εισάγεται στο πρωκτικό κανάλι και ένα ράμμα (μια μακριά κλωστή) τοποθετείται μέσα σε αυτόν και υφαίνεται κυκλικά γύρω από το πρωκτικό κανάλι πάνω από τις εσωτερικές αιμορροΐδεσ.
 • Τα άκρα του ράμματος βγαίνουν έξω από ορθό μέσα από τον κενό σωλήνα.
 • Το συρραπτικό τοποθετείται μέσα στον κενό σωλήνα και τραβιούνται οι άκρες του ράμματος επεκτείνοντας τον ιστό των αιμορροΐδων μέσα στα σαγόνια του συρραπτικού.
 • Τα μαξιλαράκια των αιμορροΐδων τραβιούνται πίσω στην κανονική τους θέση μέσα από το πρωκτικό κανάλι.
 • Στην συνέχεια το συρραπτικό πιέζεται, κόβοντας το περιφερειακό δαχτυλίδι του επεκταμένου ιστού των αιμορροΐδων που έχει παγιδευτεί μέσα στο συρραπτικό.
 • Την ίδια στιγμή τα ράμματα ενώνουν την πάνω και την κάτω άκρη του κομμένου ιστού.

Η αιμορροϊδοκτομή με συρραπτικό είναι λιγότερο επώδυνη από την παραδοσιακή αιμορροϊδοκτομή. Γίνεται σε 30 λεπτά περίπου.

Αιμορροΐδες Φάρμακα – Παυσίπονο – Ανακούφιση

Για άμεση ανακούφιση από τον πόνο υπάρχουν διάφορες κρέμες ή αλοιφές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν επίσης κάποια φάρμακα για αιμορροΐδες που είναι σε μορφή υπόθετου, τα οποία θα πρέπει να βάλετε εσωτερικά στον πρωκτό και λειτουργούν σαν παυσίπονα. Υπάρχουν και φάρμακα τα οποία είναι σε μορφή κρέμας και έχουν μπροστά ένα σωληνάριο με ένα ακροφύσιο που μπαίνει εσωτερικά στο ορθό. Αυτά τα φάρμακα και οι αλοιφές είναι ουσιαστικά τα παυσίπονα που μπορούν να σας προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Συμπέρασμα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι να διατηρείτε τα κόπρανα σας απαλά έτσι ώστε να διέρχονται εύκολα και μην απαιτούν έντονη πίεση. Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες και πολλά υγρά (6-8 ποτήρια νερό την ημέρα).

Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τη δυσκοιλιότητα έτσι ώστε να μην χρειάζεστε να ασκείτε πίεση στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων αιμορροΐδων. Διαβάστε εδώ για : Αιμορροΐδες αντιμετώπιση στο σπίτι

Συχνές Ερωτήσεις

Αιμορροΐδες άμεση ανακούφιση

Ποιος όμως θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε άμεσα την φλεγμονή των αιμορροΐδων. Με μια γρήγορη απάντηση μπορούμε να σας πούμε το ζεστό νερό. Ενώ είστε σε καθιστή θέση, ρίξτε για αρκετή ώρα χλιαρό νερό πάνω στις αιμορροΐδες και άμεσα θα ανακουφιστείτε.
Να κάνετε μπάνιο ή ντους καθημερινά για να καθαρίζετε το δέρμα γύρω από τον πρωκτό σας, πάντα με απαλό με χλιαρό νερό.

Τα στενά εσώρουχα ερεθίζουν τις αιμορροΐδες;

Καλό είναι να φοράτε άνετα και βαμβακερά εσώρουχα. Την περίοδο που οι αιμορροΐδες σας είναι πρησμένες μην φοράτε στενά εσώρουχα από πολυεστέρα. Το καλύτερο θα ήταν να φοράτε άνετα βαμβακερά εσώρουχα, τα οποία θα βοηθήσουν την ερεθισμένη περιοχή να αερίζεται, να παραμένει καθαρή και στεγνή.

Αιμορροΐδες πόσες μέρες κρατάνε;

Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνο που διαρκούν. Μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες έως και πολλούς μήνες τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Το αίμα στα κόπρανα είναι ένδειξη ερεθισμού αιμορροΐδων;

Πολύ συχνά η παρουσία αίματος στα κόπρανα τις περισσότερες φορές αποδίδεται στην ύπαρξη αιμορροΐδων. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας και δεν συμβαίνει πάντα. Πολύ συχνά το αίμα στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση της περιοχής του πρωκτού ή του εντέρου.

Αιμορροΐδες πως φεύγουν;

Δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα. Για άμεση ανακούφιση κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και καθαρίστε προσεκτικά και μαλακά την ερεθισμένη περιοχή. Αν θέλετε να φύγουν οι αιμορροΐδες, αλλάξτε την διατροφή σας, ασκηθείτε καθημερινά και πίνετε πολύ νερό.

Πως σταματάει η αιμορραγία απο αιμορροΐδες

Μπορείτε να σταματήσετε άμεσα την αιμορραγία ρίχνοντας για αρκετή ώρα στην ερεθισμένη περιοχή του πρωκτού χλιαρό νερό. Όσο χρονικό διάστημα θα έχετε το πρόβλημα θα πρέπει καθημερινά να γίνεται πλύση της περιοχής , όπως και μη χρησιμοποίηση του χαρτιού τουαλέτας. Αυτή και μόνο η τακτική ορισμένες φορές λειτουργεί σαν θεραπεία.

Μενού