Αιμορροΐδες

Περιεχόμενα

Τί είναι οι Αιμορροίδες;

αιμορροίδεςΟι αιμορροΐδες (αιμορροίδεσ) είναι μια συστάδα από αιμοφόρα αγγεία που έχουν διασταλεί (μεγαλώσει) στον πρωκτό και χαμηλά στον ορθό. Ο ορθός είναι η τελευταία περιοχή του μεγάλου εντέρου πριν βγει στον πρωκτό. Ο πρωκτός είναι το τέλος της πεπτικής οδού όπου τα κόπρανα βγαίνουν από το σώμα.

Μερικές φορές οι αιμορροΐδες πρήζονται όταν οι φλέβες μεγαλώνουν και τα τοιχώματα τους τεντώνονται, γίνονται πιο λεπτά και ερεθίζονται από τα κόπρανα που διέρχονται. Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

 • Εσωτερικές, που βρίσκονται στον ορθό.
 • Εξωτερικές, που βρίσκονται στον πρωκτό.

Οι αιμορροΐδες (επίσης ζοχάδες) πάντα προκαλούσαν πόνο και ερεθισμό στους ανθρώπους. Αν είχατε κρίση με πόνο, δεν είστε μόνοι. Εκτιμάται ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν αιμορροΐδες σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ακόμα και ο Ναπολέοντας υπέφερε από αιμορροΐδες, κάτι που τον ταλαιπώρησε πολύ και του προκαλούσε οξύ πόνο στην ήττα του στο Βατερλό.

Συμπτώματα μεγεθυμένων αιμορροΐδων

Οι μεγεθυμένες αιμορροΐδες  σχετίζονται με συμπτώματα όπως

 • φαγούρα
 • αποβολή βλέννας
 • κάψιμο στον πρωκτό
 • οξύς πόνος
 • μια αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει αδειάσει τελείως
 • αιμορραγία χωρίς πόνο

Σε αυτό το άρθρο, οι ειδικοί γιατροί μας θα σας εξηγήσουν από πού προέρχεται ο πόνος των αιμορροΐδων, πως αισθάνεσαι τις αιμορροΐδες και πως γίνεται η διάγνωση τους. Μετά θα ανακαλύψετε διάφορες θεραπείες για τις αιμορροΐδες αντιμετώπιση στο σπίτι αλλά και στο νοσοκομείο, μαζί με τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε θεραπείας.

Εσωτερικές Αιμορροΐδες

εσωτερικές αιμορροίδεςΟι εσωτερικές βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση του ορθού και δεν είναι εμφανείς εκτός και αν μεγεθυνθούν σημαντικά, και σε αυτή την περίπτωση γίνονται αισθητές. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο και γίνονται εμφανείς επειδή προκαλούν αιμορραγία καθώς μετακινούνται τα κόπρανα.

Μερικές φορές οι εσωτερικές προσπίπτουν ή προεξέχουν έξω από τον ορθό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε σαν υγρά κομμάτια δέρματος τα οποία είναι πιο ροζ από την περιβάλλουσα περιοχή. Οι προσπίπτουσες αιμορροΐδες μπορεί να πονάνε επειδή ο πρωκτός είναι γεμάτος με αισθητήρια νεύρα. Συνήθως απομακρύνονται μέσα στον ορθό μόνες τους. Αν όχι, μπορεί να σπρωχτούν απαλά μέσα στη θέση τους.

Εξωτερικές Αιμορροΐδες

εξωτερικές αιμορροίδεςΟι εξωτερικές βρίσκονται κάτω από το δέρμα που περιβάλλει τον πρωκτό και είναι πιο χαμηλά από τις εσωτερικές. Μπορείτε να τις νιώσετε όταν πρήζονται και μπορεί να προκαλέσουν:

 • φαγούρα
 • πόνο
 • αιμορραγία με την κίνηση των κοπράνων

Αν μια εξωτερική αιμορροΐδα προσπίπτει προς τα έξω (συνήθως με το πέρασμα των κοπράνων),μπορείτε να την δείτε και να την αισθανθείτε.

Μερικές φορές σχηματίζονται θρομβώσεις μέσα στις εξωτερικές αιμορροΐδες, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη κατάσταση που λέγεται θρόμβωση. Αν μια εξωτερική αιμορροΐδα πάθει θρόμβωση, μπορεί να φαίνεται τρομακτική, με χρώμα μωβ ή μπλε και ίσως αιμορραγεί.

Παρά την εμφάνιση τους, αυτές που έχουν υποστεί θρόμβωση συνήθως δεν αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα, αν και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες. Θα απομακρυνθούν μόνες τους σε μερικές εβδομάδες. Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τον θρόμβο από μια αιμορροΐδα, κάτι που θα σταματήσει τον πόνο.

Όλοι έχουμε αιμορροΐδες

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αιμορροΐδες είναι ασυνήθιστες, όλοι τις έχουν. Οι αιμορροΐδες βοηθούν στον έλεγχο της κίνησης των κοπράνων. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ή να θεωρηθούν σαν πάθηση όταν οι συστάδες των αιμορροΐδων αγγείων μεγεθύνονται.

Οι αιμορροΐδες μπορούν να συμβούν σε όλους, και ένα ποσοστό 75% των ανθρώπων θα βιώσουν μεγεθυμένες αιμορροΐδες κάποια στιγμή. Παρόλα αυτά, μόνο το 4% θα πάει σε γιατρό εξαιτίας τους. Αυτές  που προκαλούν προβλήματα βρίσκονται και σε άντρες και σε γυναίκες στον ίδιο βαθμό και εμφανίζονται ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 45 και 65.

Τι τις προκαλεί;

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται από πρήξιμο στις φλέβες του πρωκτού ή του ορθού. Αυτό τις κάνει ευαίσθητες σε ερεθισμούς.

Το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, όπως:

 • παχυσαρκία
 • εγκυμοσύνη
 • μεγάλη διάρκεια ορθοστασίας ή καθιστική ζωή
 • πίεση στην τουαλέτα
 • χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • διατροφή με λίγες φυτικές ίνες
 • βήχας
 • φτέρνισμα
 • εμετός
 • αν κρατάτε την ανάσα σας ενώ κάνετε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Αιτίες και Διατροφή

Η διατροφή έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πρόκληση —και στην αποτροπή — των αιμορροΐδων. Οι άνθρωποι που τρώνε συνεχώς φαγητά με πολλές φυτικές ίνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορροΐδες, ενώ αυτοί που τρώνε συχνά επεξεργασμένα φαγητά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, κάτι που συμβάλει στις αιμορροΐδες με δύο τρόπους:

 1. Οδηγεί σε πίεση στην τουαλέτα
 2. Τις χειροτερεύει γιατί παράγει πιο σκληρά κόπρανα τα οποία ερεθίζουν τις πρησμένες φλέβες.

Συμπτώματα των αιμορροΐδων: Αιμορροΐδες που αιμορραγούν

αιμορροίδες που αιμορραγούνΤο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα και σημάδι είναι η επώδυνη αιμορραγία. Κάποιος που υποφέρει, μπορεί να προσέξει έντονα κόκκινο αίμα στο εξωτερικό μέρος των κοπράνων, στο χαρτί της τουαλέτας ή να στάζει στη λεκάνη της τουαλέτας.

Η αιμορραγία συνήθως περνάει χωρίς θεραπεία. Παρόλα αυτά, η αιμορραγία με την κίνηση των κοπράνων δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να επισπεύσετε μια επίσκεψη σε έναν ειδικό. Ενώ οι αιμορροΐδες είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αιμορραγίας με την κίνηση των κοπράνων, μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες αιμορραγίας, όπως:

 • Φλεγμονή στο έντερο
 • μόλυνση
 • όγκοι

Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα των εσωτερικών και των εξωτερικών αιμορροΐδων στις ακόλουθες διαφάνειες.

Πόνος: Πώς νιώθουν όσοι τις έχουν;

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν ένα σύστημα διαβάθμισης για να τις χωρίσουν σε τέσσερα στάδια:

 1. Αιμορροΐδες πρώτου βαθμού: Αυτές που αιμορραγούν, αλλά δεν προσπίπτουν. Είναι ελαφρά μεγεθυμένες, αλλά δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
 2. Αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού: Αυτές που προσπίπτουν και μαζεύονται μόνες τους (με ή χωρίς αιμορραγία). Μπορεί να βγαίνουν από τον πρωκτό κατά την διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως όταν περνάνε τα κόπρανα, και μετά επιστρέφουν μέσα στο σώμα.
 3. Αιμορροΐδες τρίτου βαθμού: Αυτές που προσπίπτουν και πρέπει να πιεστούν πάλι μέσα με το δάχτυλο.
 4. Αιμορροΐδες τετάρτου βαθμού: Αυτές που προσπίπτουν και δεν μπορούν να πιεστούν μέσα στον πρωκτό. Αυτές περιλαμβάνουν επίσης αιμορροιδεσ που έχουν θρόμβωση (περιέχουν θρόμβους αίματος) ή που τραβάνε μεγάλο μέρος της επένδυσης του ορθού μέσα από τον πρωκτό.

Συμπτώματα από Προσπίπτουσες Εσωτερικές Αιμορροίδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες προσπίπτουν όταν τα αιμοφόρα αγγεία πρήζονται και επεκτείνονται από εκεί που βρίσκονται στον ορθό μέσα από τον πρωκτό. Μέσα στον πρωκτικό σωλήνα, η αιμορροΐδα εκτίθεται σε τραύμα από την διέλευση των κοπράνων, ιδιαίτερα των σκληρών κοπράνων που σχετίζονται με την δυσκοιλιότητα. Το τραύμα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και μερικές φορές πόνο όταν περνάνε τα κόπρανα.

Η παρουσία:

 • κοπράνων
 • φλεγμονής
 • συνεχούς υγρασίας

μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στον πρωκτό (πρωκτικός κνησμός), και περιστασιακά τη συνεχή αίσθηση ότι κινείται το έντερο. Η προσπίπτουσα αιμορροΐδα συνήθως επιστρέφει στον κανάλι του πρωκτού μόνη της ή μπορεί να πιεστεί με το δάχτυλο, αλλά προσπίπτει και πάλι με την επόμενη κίνηση του εντέρου.

Συμπτώματα από εξωτερικές αιμορροΐδες με θρόμβωση

Οι εξωτερικές δίνουν την αίσθηση εξογκώματος στον πρωκτό, αλλά συνήθως προκαλούν λίγα από τα συμπτώματα που είναι συνηθισμένα στις εσωτερικές.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, παρόλα αυτά, όταν έχουν θρόμβους αίματος μέσα τους. Αυτό λέγεται θρόμβωση. Η θρόμβωση μιας εξωτερικής αιμορροΐδας προκαλεί ένα εξόγκωμα στον πρωκτό το οποίο είναι:

 • πολύ επώδυνο
 • ευαίσθητο
 • συχνά απαιτεί ιατρική φροντίδα

Η αιμορροΐδα με θρόμβωση μπορεί να αφήσει σημάδι και να αφήσει ένα κομμάτι δέρματος να προεξέχει από τον πρωκτό. Περιστασιακά, αυτό το κομμάτι είναι μεγάλο, και μπορεί να κάνει την υγιεινή του πρωκτού (καθάρισμα) δύσκολη ή να ερεθίζει τον πρωκτό.

Πώς να απαλλαγείτε; Διάγνωση και Θεραπείες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αιμορροΐδες τις ανακαλύπτουν ή

 • όταν νοιώθουν το εξόγκωμα από μια εξωτερική αιμορροΐδα όταν σκουπίζονται μετά από μια κίνηση του εντέρου
 • ή όταν βλέπουν σταγόνες αίματος στην λεκάνη ή στο χαρτί
 • ή όταν έχουν την αίσθηση μια προσπίπτουσας αιμορροΐδας (που προεξέχει από τον πρωκτό) μετά από κίνηση των εντέρων

Με το ιστορικό των συμπτωμάτων, ένας γιατρός μπορεί να ξεκινήσει την διάγνωση βασισμένη σε μια προσεκτική εξέταση του πρωκτού και του πρωκτικού καναλιού. Αν και ο γιατρός πρέπει να προσπαθήσει για να τις αναγνωρίσει, είναι πιο σημαντικό να αποκλείσει άλλες περιπτώσεις με συμπτώματα  σαν αυτά που απαιτούν άλλη θεραπεία όπως:

 • πρωκτικά σκισίματα
 • σιρίγγια
 • περιπρωκτικές (γύρω από τον πρωκτό) δερματικές παθήσεις
 • μολύνσεις
 • όγκους

Επίσκεψη σε γιατρό;

Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να πάνε σε έναν γιατρό για τις αιμορροΐδες τους, και αυτός είναι ο λόγος που μόλις το 4% των ανθρώπων επισκέπτονται έναν γιατρό παρότι το 75% από εμάς βιώνουν κάποια στιγμή μεγεθυμένες αιμορροΐδες. Παρά την αμηχανία, οι αιμορροίδες πρέπει να ελέγχονται από επαγγελματία. Μια ιατρική εξέταση θα βοηθήσει τον γιατρό να προτείνει αποτελεσματική θεραπεία και θα αποκλείσει πιο σοβαρές αιτίες για αυτά τα συμπτώματα.

Όταν επισκεφτείτε τον γιατρό σας, θα σας ζητήσει να του περιγράψετε τα συμπτώματα σας. Ο γιατρός θα κάνει μια εξέταση για να δει αν υπάρχει φλεγμονή στον πρωκτό σας και αν υπάρχουν μεγεθυμένες αιμορροΐδες.

Ο γιατρός θα θέλει να μάθει αν βρήκατε αίμα στα κόπρανα σας, κάτι το οποίο ίσως απαιτήσει ενδοσκοπική εξέταση του εντέρου. Ο γιατρός θα εντοπίσει τίποτα ασυνήθιστο μέσα από μια ψηφιακή πρωκτική εξέταση.

Θυμηθείτε ότι αν και είναι λίγο αμήχανο και άβολο, οι εξετάσεις είναι συνήθως ανώδυνες. Επίσης ο γιατρός σας είναι εξοικειωμένος με την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, γιατί είναι αρκετά συνηθισμένο.

Αν φαίνεται ότι έχετε μεγεθυμένες αιμορροΐδες, ο γιατρός πιθανώς θα προτείνει πρωκτοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια μιας πρωκτοσκόπησης, χρησιμοποιείται ένας μικρός σωλήνας με φως και φακούς για να εξετάσει τις μεμβράνες στην επένδυση του ορθού σας. Αυτό θα επιτρέψει στον γιατρό σας να τις δει και να προσδιορίσει το μέγεθος τους. Και πάλι, αυτή η διαδικασία είναι συνήθως ανώδυνη.

Πώς να θεραπεύσετε την εσωτερική αιμορροΐδα: Διάγνωση

Η διάγνωση μιας εσωτερικής αιμορροΐδας είναι εύκολη αν η αιμορροΐδα προεξέχει από τον πρωκτό. Αν και η εξέταση του ορθού με το χέρι φορώντας γάντι μπορεί να αποκαλύψει μια εσωτερική αιμορροΐδα ψηλά στο κανάλι του πρωκτού, η εξέταση του ορθού είναι πιο χρήσιμη για να αποκλειστούν σπάνιους καρκίνους στο κανάλι του πρωκτού και δίπλα στον ορθό.

Μια πιο λεπτομερής εξέταση για τις εσωτερικές αιμορροΐδες γίνεται με την χρήση ορθοσκόπησης, η οποία είναι παρόμοια με την πρωκτοσκόπηση. Είτε βρεθούν είτε όχι, αν υπάρχει αιμορραγία, το παχύ έντερο του ορθού πρέπει να εξεταστεί για να αποκλειστούν άλλα σημαντικά αίτια αιμορραγίας όπως:

 • καρκίνος του παχέος εντέρου
 • πολύποδες
 • κολίτιδα

Πώς να θεραπεύσετε την εξωτερική αιμορροΐδα: Διάγνωση

Οι εξωτερικές αιμορροίδεσ εμφανίζονται σαν εξόγκωμα και/ή σαν μια σκούρα περιοχή  που περιβάλλει στον πρωκτό. Αν το εξόγκωμα είναι ευαίσθητο, αυτό δείχνει ότι η αιμορροΐδα είναι με θρόμβωση. Οποιοδήποτε εξόγκωμα παρόλα αυτά πρέπει να παρακολουθείται και να μην υποθέτετε ότι είναι αιμορροΐδα αφού υπάρχουν σπάνιοι καρκίνοι στην πρωκτική περιοχή οι οποίοι φαίνονται σαν εξωτερικές αιμορροΐδες.

Ποιά είναι η καλύτερη θεραπεία;

θεραπεία για τις αιμορροίδες HemaproΗ θεραπεία για τις μεγεθυμένες αιμορροΐδες είναι σημαντική, επειδή μπορεί να χειροτερέψουν με την πάροδο του χρόνου. Θεραπεύονται με διάφορα μέτρα, όπως δίαιτα και φάρμακα σαν:

 • κρέμες
 • λοσιόν
 • τζελ
 • τσιρότα
 • μαντηλάκια

και άλλες διαδικασίες όπως:

 • σκληροθεραπεία
 • απολίνωση με λαστιχένιο επίδεσμο
 • εγχείρηση

Πρώτη θεραπεία: Δίαιτα

Πρέπει τα κόπρανα να γίνουν πιο μαλακά με την αύξηση των φυτικών ινών στη δίαιτα.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε διάφορα φαγητά, όπως:

 • φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα
 • λαχανικά
 • σιτηρά
 • δημητριακά

Γενικά, συνιστώνται 20 με 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ η αμερικάνικη δίαιτα κατά μέσον όρο περιέχει λιγότερο από 15 γραμμάρια. Μπορεί να χορηγηθούν επιπλέον φυτικές ίνες όπως οι ακόλουθες:

Μπορεί να χρειαστούν και ουσίες που μαλακώνουν τα κόπρανα και συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση υγρών. Παρόλα αυτά, τα οφέλη των φυτικών ινών και των υγρών και των ουσιών για το μαλάκωμα των κοπράνων δεν έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς από επιστημονικές μεθόδους όσον αφορά των έλεγχο των αιμορροΐδων.

Δεύτερη θεραπεία: Μη συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές αγωγές

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι:

Όταν χρησιμοποιούνται γύρω από τον πρωκτό, οι αλοιφές, οι κρέμες και τα τζελ πρέπει να απλώνονται σαν λεπτή επικάλυψη. Όταν εφαρμόζονται μέσα στο πρωκτικό κανάλι, αυτά τα προϊόντα πρέπει να εισάγονται με το δάχτυλο ή έναν «σωλήνα για τις αιμορροίδες

Οι σωλήνες είναι πιο αποτελεσματικοί όταν έχουν τρύπες στα πλαϊνά αλλά και στην άκρη. Αυτοί οι σωλήνες πρέπει να καλύπτονται με κρέμα πριν την είσοδο. Τα υπόθετα ή οι αφροί δεν είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις αλοιφές τις κρέμες και τα τζελ.

Τρίτη Θεραπεία: Ζεστά καθιστικά μπάνια

Ένα καθιστικό μπάνιο είναι όταν κάθεστε πάνω σε μερικά εκατοστά ζεστού νερού τρεις φορές την ημέρα, για 15 με 20 λεπτά. Αυτά τα μπάνια βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής των αιμορροΐδων. Είναι σημαντικό να στεγνώσετε καλά την περιοχή του πρωκτού μετά από κάθε τέτοιο μπάνιο για να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία η οποία ερεθίζει το δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Καταπραϋντικά κοπράνων

Τα καταπραϋντικά κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν, αλλά αφού εμφανιστούν οι αιμορροΐδεσ, όλα τα υγρά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και μόλυνση στον πρωκτό. Ο ειδικός γιατρός σας και ο φαρμακοποιός είναι τα κατάλληλα άτομα για να συζητήσετε την χρήση αυτών των καταπραϋντικών σαν θεραπεία για τις αιμορροιδες.

Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία είναι μια από τις πιο παλιές μορφές θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της σκληροθεραπείας, ένα υγρό (φαινόλη ή κινίνο) χορηγείται στην βάση της αιμορροΐδας.

Η θρόμβωση των αγγείων και η φλεγμονή οδηγούν σε ουλές. Η σκληροθεραπεία κάνει την αιμορροΐδα να μικρύνει. Μπορεί να είναι επώδυνη αλλά ο πόνος υποχωρεί μέχρι την επόμενη ημέρα. Τα συμπτώματα επιστρέφουν μετά από χρόνια και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία και πάλι.

Λαστιχένιος επίδεσμος απολίνωσης

Ο σκοπός της απολίνωσης με λαστιχένιους επιδέσμους είναι να περιβάλλουν τη βάση του εξογκώματος της αιμορροΐδας με έναν σφιχτό λαστιχένιο επίδεσμο. Ο ιστός που κόβεται από τον επίδεσμο πεθαίνει και αντικαθίσταται από ένα έλκος που θεραπεύεται με την ουλή.

Μια παρόμοια διαδικασία περιγράφεται τον 460 π.Χ. από τον Έλληνα γιατρό Ιπποκράτη:

Και οι αιμορροΐδες … μπορείς να τις θεραπεύσεις τρυπώντας με μια βελόνα και δένοντας με ένα πολύ παχύ και μάλλινο σπάγκο. Να μην τις λύσεις μέχρι να πέσουν, και πάντα άφηνε μια πίσω, και όταν αναρρώσει ο ασθενής , άφησε τον να κάνει μια θεραπεία με ελλέβορο.

Η απολίνωση με λαστιχένιο επίδεσμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού, και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την σκληροθεραπεία. Τα συμπτώματα συνήθως επανέρχονται μετά από χρόνια, αλλά συνήθως μπορεί να εφαρμοστεί ξανά απολίνωση.

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της απολίνωσης είναι ο πόνος. Παρόλα αυτά, μπορεί να συμβεί και αιμορραγία για μια ή δυο εβδομάδες μετά την απολίνωση ή βακτηριδιακή μόλυνση στους ιστούς που τις περιβάλλουν.

Θερμική πήξη

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που χρησιμοποιούν θερμική πήξη για να καταστρέψουν τον ιστό των αιμορροΐδων και να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή και τις ουλές, όπως:

 • διπολική διαθερμία
 • άμεση ηλεκτροθεραπεία
 • υπέρυθρη φωτοπήξη

Τέτοιες διαδικασίες καταστρέφουν τους ιστούς μέσα και γύρω από τις αιμορροΐδες και προκαλούν τον σχηματισμό ουλώδη ιστού. Χρησιμοποιούνται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού. Συχνά υπάρχει πόνος, αν και πιο συνήθης από την απολίνωση, και συχνά υπάρχει και αιμορραγία.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι όπως λέιζερ και κατάλυση με ραδιοκύματα. Μη χειρουργικές θεραπείες συνήθως μπορούν να γίνουν σε πρώτου, δευτέρου και σε μερικές περιπτώσεις τρίτου βαθμού. Πρέπει να συζητήσετε την θεραπεία και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Εγχείρηση

Η πλειοψηφία των ασθενών μπορεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα που τις προκαλούν με μη χειρουργικές μεθόδους. Η μη χειρουργική θεραπεία είναι προτιμώμενη επειδή είναι λιγότερο επώδυνη και με λιγότερες επιπλοκές. Εκτιμάται ότι λιγότερο από το 10% των ασθενών απαιτούν εγχείρηση εφόσον θεραπευτούν έγκαιρα.

Η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων, γνωστή σαν αιμορροιδοκτομή, συστήνεται σε ασθενείς με τρίτου ή τετάρτου βαθμού αιμορροΐδων.

Ιστορία των χειρουργικών επεμβάσεων

Η εγχείρηση για τις αιμορροΐδεσ χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Ινδοί περιέγραφαν εγχειρήσεις που γινόντουσαν για να απαλύνουν τον πόνο και την ενόχληση από τις μεγεθυμένες αιμορροΐδες. Αυτές οι διαδικασίες βελτιώθηκαν σημαντικά τον 13ο αιώνα και οι χειρουργικές θεραπείες έγιναν πιο γρήγορες τον 19ο αιώνα.

Πώς να Απαλλαγείτε; Αιμορροιδοκτομή

Κατά την αιμορροιδοκτομή, οι εσωτερικές και εξωτερικές κόβονται. Οι πληγές που μένουν από την αφαίρεση μπορούν να ραφτούν (με ράμματα) μαζί  (κλειστή τεχνική) ή να μείνουν ανοιχτές (ανοιχτή τεχνική). Tα αποτελέσματα και των δύο τεχνικών είναι παρόμοια.

Μια πρωκτοπλασία, μπορεί να επεκτείνει την αφαίρεση ιστού από το ψηλό μέρος του πρωκτικού καναλιού έτσι ώστε η πλεονάζουσα επένδυση ή αυτή που προεξέχει να αφαιρεθεί. Ο πόνος μετά την εγχείρηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ίσως απαιτηθούν παυσίπονα.

Αιμορροϊδοκτομή με συρραφή

Η αιμορροϊδοκτομή με συρραφή είναι μια νέα χειρουργική τεχνική που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη επιλογή για τις αιμορροΐδες τρίτου βαθμού. Αυτή η επέμβαση δεν τις αφαιρεί, αλλά την εκτεταμένο ιστό των αιμορροΐδων που τις επιτρέπει να προσπίπτουν προς τα κάτω.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα βήματα:

 • Ένας κυκλικός, κούφιος σωλήνας εισάγεται στο πρωκτικό κανάλι και ένα ράμμα (μια μακριά κλωστή) τοποθετείται μέσα σε αυτόν και υφαίνεται κυκλικά γύρω από το πρωκτικό κανάλι πάνω από τις εσωτερικές αιμορροΐδεσ.
 • Τα άκρα του ράμματος βγαίνουν έξω από ορθό μέσα από τον κενό σωλήνα.
 • Το συρραπτικό τοποθετείται μέσα στον κενό σωλήνα και τραβιούνται οι άκρες του ράμματος επεκτείνοντας τον ιστό των αιμορροΐδων μέσα στα σαγόνια του συρραπτικού.
 • Τα μαξιλαράκια των αιμορροΐδων τραβιούνται πίσω στην κανονική τους θέση μέσα από το πρωκτικό κανάλι.
 • Στην συνέχεια το συρραπτικό πιέζεται, κόβοντας το περιφερειακό δαχτυλίδι του επεκταμένου ιστού των αιμορροΐδων που έχει παγιδευτεί μέσα στο συρραπτικό.
 • Την ίδια στιγμή τα ράμματα ενώνουν την πάνω και την κάτω άκρη του κομμένου ιστού.

Η αιμορροϊδοκτομή με συρραπτικό είναι λιγότερο επώδυνη από την παραδοσιακή αιμορροϊδοκτομή. Γίνεται σε 30 λεπτά περίπου.

Αποτροπή

Ο καλύτερος τρόπος για να τις αποφύγετε είναι να διατηρείτε τα κόπρανα απαλά έτσι ώστε να διέρχονται εύκολα και μην απαιτούν έντονη πίεση. Μπορεί να σας βοηθήσει επίσης η κατανάλωση τροφών με πολλές φυτικές ίνες και τα πολλά υγρά (6-8 ποτήρια νερό την ημέρα).

Αυτό μπορεί να βοηθήσει και τη δυσκοιλιότητα έτσι ώστε να μην χρειάζεστε να ασκείτε πίεση στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων αιμορροΐδων.