Αιτίες για Αιμορροΐδες

8 αίτιες για αιμορροΐδες τα οποία πρέπει να γνωρίζετε

hemaproΟι αιμορροΐδες προκύπτουν όταν οι αιμορροϊδικοί ιστοί στο πρωκτικό κανάλι διογκώνονται. Δυσκοιλιότητα, ή δυσκολία στο πέρασμα των σκληρών κοπράνων, ή η δυσκολία σε μια εγκυμοσύνη είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες. Επίσης το συχνό σκούπισμα κατά τη διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο.

Η αυξανόμενη πίεση στην κοιλιά εξαιτίας της παχυσαρκίας ή της εγκυμοσύνης και μακροχρόνιοι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη μπορούν επίσης να αποτελέσουν αίτια. Τέλος υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρωκτικό σεξ και το σήκωμα βαριών φορτίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Μέσα από τον όρο αιμορροΐδες, αυτό το φαινόμενο έχει λάβει κακή δημοσιότητα αλλά η αλήθεια είναι ότι οι αιμορροΐδες δεν αποτελούν από μόνες τους μια επικίνδυνη πάθηση. Στην πραγματικότητα, οι αιμορροΐδες είναι ιστοί μέσα στο πρωκτικό κανάλι και τις γύρω περιοχές που μας βοηθούν στο να ελέγχουμε την αφόδευση.

  • Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται πάνω από το πρωκτικό κανάλι.
  • Οι εξωτερικές αιμορροΐδες  βρίσκονται κάτω από το πρωκτικό κανάλι και στο δέρμα γύρω από τον ορθό.
  • Οι αιμορροΐδες με θρόμβωση, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, παρουσιάζονται όταν σχηματίζονται θρόμβοι αίματος μέσα στον αιμορροϊδικό ιστό. Μια αιμορροΐδα με θρόμβωση μπορεί να υποστεί πρόπτωση είτε να βγει έξω.

Παρόλα αυτά, με την ηλικία, οι φλέβες μέσα στον αιμορροϊδικό ιστό διαστέλλονται και γίνονται πιο χαλαρές. Ο αιμορροϊδικός ιστός επίσης γίνεται πιο ευαίσθητος από την καταπόνηση και αυτό οδηγεί στον σχηματισμό θρομβώσεων, πρήξιμο, διάβρωση των τοιχωμάτων  και αιμορραγία. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως διογκωμένες αιμορροΐδες. Εκτιμάται ότι πάνω από τον μισό πληθυσμό πάσχουν από αυτό το φαινόμενο σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν, αιμορραγία, διόγκωση, πόνο, φαγούρα, και κάψιμο στην πρωκτική περιοχή. Τα αίτια αυτού του φαινομένου είναι:

HemaPro

Hemapro Cream
 
Είναι μια από τις καλύτερες αλοιφές στον κόσμο για άμεση ανακούφιση από τον πόνο των αιμορροΐδων.
 
29,95€  35€

1. Καταπόνηση από δυσκοιλιότητα ή σκληρά κόπρανα

Αποφύγετε την έντονη πίεση στη λεκάνη  τρώγοντας ινώδη φαγητά τα οποία μαλακώνουν τα κόπρανα και διευκολύνουν τη διέλευση τους.

Αν περνάτε πολύ χρόνο στην τουαλέτα, τότε κινδυνεύετε από αιμορροΐδες. Αυτό οφείλεται στη δυσκοιλιότητα ή στα σκληρά κόπρανα για τα οποία απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να περάσουν. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εμφανίζουν αιμορροΐδες εξαιτίας της δυσκοιλιότητας ή της έντονης πίεσης. Η έντονη πίεση μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πρόπτωση των αιμορροϊδικών ιστών οι οποίοι γίνονται αισθητοί κοντά στον πρωκτό. Μεγάλη πίεση στον πρωκτό μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πρωκτικές ρωγμές.

2. Πολύ ή διαρκές σκούπισμα

Χρησιμοποιείστε πολύ απαλά μωρομάντηλα όταν πάσχετε από διάρροια.

Όχι μόνο η δυσκοιλιότητα αλλά και η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες. Μπορεί να αναρωτιέστε τώρα πως τα πολύ αραιά κόπρανα μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα τις αιμορροΐδες. Το πολύ σκληρό ή διαρκές σκούπισμα του πρωκτού αποτελεί μια από τις αιτίες για τις αιμορροΐδες. Η διάρροια ερεθίζει την περιοχή του ορθού και σας αναγκάζει να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα και να σκουπίζετε τακτικά τον πρωκτό σας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις αιμορροΐδες.

Όταν η διάρροια θεραπεύεται και η αφόδευση επανέρχεται στην κανονική της λειτουργία, συνεχίστε το απαλό σκούπισμα. Μπορεί να χρησιμοποιείτε πολύ απλά μωρομάντηλα για να αποφύγετε τα «ματωμένα» σκουπίσματα τα οποία συχνά αποτελούν ένδειξη ότι έχετε αιμορροΐδες.

3. Πίεση στην κοιλιά εξαιτίας της παχυσαρκίας

Πρέπει να τρώτε το σωστό είδος φαγητού και να γυμνάζεστε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για αδυνάτισμα.

Η παχυσαρκία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για αιμορροΐδες. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ενδό-κοιλιακή πίεση, τη φλεβική συμφόρηση και τη χρόνια φλεγμονή στην κοιλιακή περιοχή των παχύσαρκων ασθενών. Για να αποφύγετε τις αιμορροΐδες πρέπει να διασφαλίσετε ότι το βάρος σας είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια.

4. Εγκυμοσύνη και καταπόνηση κατά τον τοκετό

Η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να αποφευχθεί. Ακολουθήστε μια σωστή δίαιτα με ίνες και άφθονο νερό.

Πολλές γυναίκες παραπονούνται για εξωτερικές αιμορροΐδες με θρόμβωση και πρωκτικές ρωγμές μετά την κύηση  από την καταπόνηση κατά την διάρκεια της κύησης. Η δυσκοιλιότητα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες όπως και η συνεχής ορθοστασία.

5. Τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη

Πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για να διαχειριστείτε την αφόδευση σε σοβαρές περιπτώσεις τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη.

Υπάρχουν περιπτώσεις με αιμορροΐδες σε ασθενείς με μακροχρόνιους  τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Οι μακροχρόνιοι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματική αφόδευση. Η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι συχνές σε αυτούς τους ασθενείς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες. Ένας άλλος επικίνδυνος παράγοντας είναι η χρήση υπόθετων και κλυσμάτων σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

6. Πρωκτικό σεξ

Αν και δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το πρωκτικό σεξ είναι ένας επικίνδυνος παράγοντας. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αιμορροΐδων ανάμεσα σε ετεροφυλοφιλικά αλλά και ομοφυλοφιλικά ζευγάρια τα οποία επιδίδονται σε πρωκτικό σεξ.

7. Εκτεταμένο σήκωμα βάρους

Οι λάτρεις της γυμναστικής όπως και αυτοί που σηκώνουν βάρη στη δουλειά τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι το εκτεταμένο σήκωμα βάρους αποτελεί έναν επικίνδυνο παράγοντα.

8. Αδύναμοι πυελικοί μύες

Αυτοί οι οποίοι έχουν αδύναμη πυελική υποστήριξη, πολλές φορές πρέπει να δυναμώσουν αυτούς τους μύες για να αποφύγουν περιπτώσεις αιμορροΐδων.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους παραπάνω παράγοντες έτσι ώστε να αποφύγετε μια επώδυνη πάθηση στο μέλλον.

Μενού