Αιμορροίδες αντιμετώπιση στο σπίτι

Αιμορροΐδες αντιμετώπιση στο σπίτι

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, φαγούρα και αιμορραγία από το ορθό . Οι αιμορροΐδες μπορούν να είναι είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εντοπίζονται στο ορθό και συνήθως δεν φαίνονται ούτε γίνονται αισθητές. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται στο εξωτερικό δέρμα του πρωκτού.

Οι αιμορροΐδες δεν είναι κάποιο σπάνιο φαινόμενο, ένας στους 10 Έλληνες  θα βιώσουν κάποια στιγμή το ενοχλητικό πρόβλημα των αιμορροΐδων. Συνήθως υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες από μόνες τους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρή ενόχληση.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να δείτε πως φεύγουν οι αιμορροΐδες με φυσικό τρόπο.

Σπιτικές θεραπείες για τις αιμορροΐδες

Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές θεραπείες στο σπίτι που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων.

Ζεστό μπάνιο με αλάτι Epsom

Το ζεστό νερό μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από ερεθισμούς από αιμορροΐδες. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια μπανιέρα sitz* μια μικρή πλαστική μπανιέρα που χωράει πάνω από ένα κάθισμα τουαλέτας, ώστε να μπορείτε απλώς να βυθίσετε την πληγείσα περιοχή ή κάντε ένα μπάνιο σε μια μπανιέρα, αν μπορείτε.

Δοκιμάστε ένα μπάνιο με ζεστό νερό ή ένα καθιστικό μπάνιο για 20 λεπτά , τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Η προσθήκη αλατιού Epsom στο μπάνιο μπορεί να προσφέρει περαιτέρω ανακούφιση μειώνοντας τον πόνο.

* Το sitz είναι ένα ζεστό και θεραπευτικό λουτρό που συνήθως το χρησιμοποιούμε για να ανακουφίσουμε και να καθαρίσει την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Μπορεί να φτιαχτεί ειδικό λουτρό που να μπαίνει μέσα στην μπανιέρα, ή μπορείτε να πάρετε κάποια που είναι έτοιμα και ταιριάζουν απόλυτα πάνω στο κάθισμα της τουαλέτας.

Κρύες κομπρέσες

Εφαρμόστε παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή του πρωκτού για την αντιμετώπιση του πρηξίματος για 15 λεπτά τη φορά. Για μεγάλες, επώδυνες αιμορροΐδες, οι κρύες κομπρέσες μπορεί να είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία, σας συνιστούμε να το εφαρμόζετε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Φροντίστε να τυλίξετε πάγο μέσα σε ένα πανί ή χαρτοπετσέτα. Μην εφαρμόζετε ποτέ κάτι πολύ παγωμένο απευθείας στο δέρμα σας, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει ή να βλάψει το δέρμα.

Έλαιο Αμαμήλις

Το έλαιο της αμαμελίς μπορεί να μειώσει τόσο τον κνησμό όσο και τον πόνο, τα δύο κύρια συμπτώματα των εξωτερικών αιμορροΐδων. Είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες, επομένως μπορεί επίσης να μειώσει το πρήξιμο.

Μπορείτε να το αγοράσετε σε υγρή μορφή που μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας στις αιμορροΐδες. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε προϊόντα όπως μαντηλάκια κατά της φαγούρας και σαπούνια.

Φλοιός ψυλλίου

Το ψύλλιο είναι ένα συμπλήρωμα που συμβάλλει στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και μαλακώνει τα κόπρανα για να διευκολύνει την εξαγωγή τους . Προσέξτε να μην αυξήσετε τις φυτικές ίνες πάρα πολύ, πολύ γρήγορα, καθώς μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αέρια ή κράμπες στο στομάχι.

Χρησιμοποιήστε το για να μαλακώσετε τα κόπρανα και να κάνετε τις κενώσεις πιο τακτικές. Όταν τα κόπρανα σας είναι μαλακά, οι αιμορροΐδες σας είναι πιο πιθανό να υποχωρήσουν. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό εάν παίρνετε αυτό το συμπλήρωμα.

Αλόη

Το τζελ αλόης βέρα χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία αιμορροΐδων και δερματικών παθήσεων. Θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ερεθισμού.

Δεν υπάρχουν πολλά κλινικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τζελ αλόης βέρα για τις αιμορροΐδες. Αλλά το Εθνικό Κέντρο Δωρεάν και Ολοκληρωμένης Υγείας το αναφέρει ως πιθανό πολύ ασφαλές για τοπική χρήση.

Το τζελ αλόης βέρα μπορεί να βρεθεί ως συστατικό σε άλλα προϊόντα όπως αντηλιακό ή λοσιόν. Αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο καθαρό τζελ αλόης στις αιμορροΐδες, καθώς άλλα συστατικά και πρόσθετα μπορούν να ερεθίσουν τις αιμορροΐδες. Το καθαρό τζελ αλόης μπορεί επίσης να συλλεχθεί απευθείας από το εσωτερικό των φύλλων ενός φυτού αλόης και να τοποθετηθεί πάνω στην περιοχή των αιμορροΐδων μετά την αφόδευση.

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην αλόη βέρα, ειδικά εκείνοι που είναι αλλεργικοί στο σκόρδο ή τα κρεμμύδια. Ελέγξτε για αλλεργική αντίδραση ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Τρίψτε μια ποσότητα σε μέγεθος δεκάρας στον αντιβράχιο σας.
  2. Περιμένετε 24 έως 48 ώρες.
  3. Εάν δεν εμφανιστεί αντίδραση, θα πρέπει να είναι ασφαλές για χρήση.

Καταπραϋντικά μαντηλάκια

Η χρήση χαρτιού υγείας μετά από κένωση μπορεί να ερεθίσει τις υπάρχουσες αιμορροΐδες. Τα βρεγμένα μαντηλάκια σας βοηθούν να σας κρατούν καθαρούς χωρίς να προκαλούν περαιτέρω ερεθισμούς.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια που έχουν καταπραϋντικά συστατικά κατά των αιμορροΐδων, όπως αμαμελίδα ή αλόη βέρα.

Βεβαιωθείτε ότι τα μαντηλάκια που θα επιλέξετε δεν περιέχουν οινόπνευμα, άρωμα ή άλλα ερεθιστικά. Αυτές οι ουσίες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων αντί να τα ανακουφίσουν.

Φαρδιά βαμβακερά ρούχα

Αλλάξτε στενά, πολυεστερικά ρούχα με βαμβακερά που αναπνέουν (ειδικά βαμβακερά εσώρουχα) για να διατηρήσετε την ευαίσθητη περιοχή  καθαρή και στεγνή. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα συμπτώματα και τον κίνδυνο λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές ή κατεστραμμένο δέρμα. Αποφύγετε τη χρήση αρωματικών απορρυπαντικών ή μαλακτικών για να μειώσετε τον ερεθισμό του εντέρου.

Λάδι τσαγιού η Λάδι Τεϊόδεντρου

Το λάδι τσαγιού είναι ένα φυσικό αντισηπτικό που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, τον κνησμό και την ενόχληση. Το λάδι τεϊόδεντρου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μολύνσεις σε κατεστραμμένο ή ερεθισμένο δέρμα.

Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ελαίου τεϊόδεντρου για τις αιμορροΐδες, αλλά μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι μια θεραπεία αιμορροΐδων διάρκειας 2 εβδομάδων που συνδυάζει λάδι δέντρου τσαγιού, υαλουρονικό οξύ και μεθυλο-σουλφονυλο-μεθάνιο (συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας) βοήθησε σημαντικά στη μείωση του πόνου, της αιμορραγίας και της φλεγμονής σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Χρησιμοποιήστε λάδι δέντρου τσαγιού μαζί με άλλες φυσικές θεραπείες, όπως αμαμελίδα ή αλόη, για επιπλέον ανακούφιση.

Λάδι καρύδας

Το φυσικό λάδι καρύδας έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνα του 2008 , που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το πρήξιμο. Οι αναλγητικές (ανακουφιστικές) ιδιότητες του μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ενόχλησης που προκαλείται από τις αιμορροΐδες. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες επιτρέπουν στις αιμορροΐδες να επουλώνονται γρηγορότερα, σύμφωνα με έρευνα του 2014 .

Το λάδι καρύδας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, χάρη στην καθαρτική δράση. Δεδομένου ότι η δυσκοιλιότητα ή το τέντωμα κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου είναι μια κοινή αιτία αιμορροΐδων, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψή τους.

Μπορείτε να πάρετε λάδι καρύδας για τις αιμορροΐδες καταναλώνοντάς το τακτικά ή εφαρμόζοντάς το εξωτερικά. Μπορείτε να μαγειρέψετε με το φυσικό λάδι, να το εφαρμόσετε σε εξωτερικές αιμορροΐδες με ένα βαμβάκι, να το προσθέσετε στο μπάνιο σας και πολλά άλλα.

Συνοψίζοντας

Θυμηθείτε, για να βοηθήσετε στη θεραπεία και την πρόληψη των αιμορροΐδων, είναι σημαντικό να αλλάξετε την διατροφή σας ώστε καθημερινά να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες (25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες, 38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες) και να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Αυτές οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του προβλήματος. Ένα μπάνιο με χλιαρό νερό στην περιοχή των αιμορροΐδων μετά από την κένωση στην τουαλέτα μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτικό την ώρα του πόνου

HemaPro

Hemapro Cream
 
Είναι μια από τις καλύτερες αλοιφές στον κόσμο για άμεση ανακούφιση από τον πόνο των αιμορροΐδων.
 
29,95€  35€

ΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

1η Ερώτηση : Τι εννοούμε όταν λέμε ότι έχω αιμορροΐδες 4ου βαθμού

Απάντηση : Οι γιατροί για να μπορούν να περιγράφουν την σοβαρότητα της πάθησης των αιμορροΐδων, έχουν κάνει την εξής ταξινόμηση :

1ου Βαθμού: Φυσιολογικές ή σχεδόν φυσιολογικές. Χωρίς να βγαίνουν από τον πρωκτό (εσωτερικές αιμορροΐδες)
2ου Βαθμού: Ήπια συμπτώματα. Έχουμε αιμορροΐδες που βγαίνουν έξω από τον πρωκτό μόνο με το σφίξιμο αλλά επανέρχονται στην θέση τους χωρίς την χρήση των χεριών.
3ου Βαθμού: Έχουμε αιμορροίδες που βγαίνουν έξω από τον πρωκτό μόνο με το σφίξιμο, αλλά για να ξανά πάνε στην θέση τους, θέλουν οπωσδήποτε σπρώξιμο με τα χέρια.
4ου Βαθμού: Εδώ έχουμε αιμορροΐδες που βρίσκονται συνεχώς έξω από τον πρωκτό και δεν μπορούμε να τις σπρώξουμε μέσα. Είναι η πιο σοβαρή μορφή

2η Ερώτηση : Τι είναι τα κρύα επιθέματα

Απάντηση: Οτιδήποτε κρύο η παγωμένο βάζουμε πάνω σε τις αιμορροΐδες μπορούμε να πούμε ότι είναι κρύο επίθεμα. Οπότε κρύα επιθέματα θα λέγαμε τις παγοκύστες, τις θερμοφόρες, διάφορα τζελ που μπαίνουν στην κατάψυξη, ακόμα και μια πετσέτα που την έχουν βρέξει με παγωμένο νερό. Αν θέλετε άμεση ανακούφιση από τον πόνο ή την φαγούρα, τυλίξτε σε μια πετσέτα μια παγοκύστη και βάλτε την στην ερεθισμένη περιοχή για 15 λεπτά.

3η Ερώτηση : Τι να κάνω με τη φαγούρα στις αιμορροΐδες

Απάντηση : Το πρώτο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να ξύσετε αυτή την περιοχή γιατί αντί να φύγει η φαγούρα θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Λιδοκαίνη και κορτιζόνη είναι δυο ουσίες που μπορούν να σας ανακουφίσουν προσωρινά αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα η φαγούρα θα επανέλθει. Υπάρχουν κάποιες φυτικές αλοιφές όπως η hemapro που θα σας ανακουφίσουν για μεγαλύτερο διάστημα και καλό είναι να τις έχετε πάντα κοντά σας. Για να μην έχετε προβλήματα με τη φαγούρα θα σας προτείναμε να φοράτε μαλακά βαμβακερά εσώρουχα, τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα σας να παίρνει αέρα και εμποδίζουν την υγρασία.

Μενού