1. Αρχική
  2. Σεξουαλική Υγεία
  3. H στυτικη δυσλειτουργία λόγω του εθισμού στο πορνό

H στυτικη δυσλειτουργία λόγω του εθισμού στο πορνό

Στυτική δυσλειτουργία και εθισμός στο Πορνό

Περιεχόμενα

Ο εθισμός στο διαδικτυακό πορνό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στύσης.

Μπορεί η παρακολούθηση πορνογραφίας σε υπερβολικό βαθμό να προκαλέσει προβλήματα στη σεξουαλική απόδοση των ανδρών, όπως στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ);

Τα στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο ότι αυτό μπορεί να είναι μία από τις παρενέργειες του εθισμού των ανδρών με το πορνό και επίσης μπορεί να μετατραπεί σε ένα πιο κοινό πρόβλημα της σεξουαλικής υγείας.

Μια έρευνα σε 28.000 Ιταλούς άνδρες διαπίστωσε ότι η “υπερβολική θέαση” πορνό, ξεκινώντας από την ηλικία των 14 ετών, και η καθημερινή θέαση στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 20, απευαισθητοποίησε τους άνδρες ακόμη και στις πιο βίαιες εικόνες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιταλικής Εταιρείας Ανδρολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία μειώνοντας τη λίμπιντο και οδηγώντας τελικά σε αδυναμία στύσης.

“Λόγω της πορνογραφίας που διατίθεται στο Διαδίκτυο, ανακαλύπτουμε ότι αυτό το είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι μια πραγματική οντότητα”, δήλωσε ο Δρ Σαμαντί, MD, πρόεδρος του ουρολογικού τμήματος και επικεφαλής της ρομποτικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. “Αποτελεί ένα πρόβλημα στον εγκέφαλο, όχι στο πέος”.

Σε κάποιο βαθμό, η ΣΔ που σχετίζεται με πορνό μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά ο Δρ Σαμαντί δήλωσε ότι το βλέπει κυρίως σε νεότερους άνδρες που βρίσκονται στην εφηβεία και στις αρχές της δεκαετίας του 20.

Έρευνα αναφοράς από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg στη Βαλτιμόρη διαπίστωσε ότι περίπου 18 εκατομμύρια Αμερικανοί άνδρες έχουν ΣΔ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιτύχουν ή να διατηρήσουν στύση επαρκή για σεξουαλική επαφή. Το πρόβλημα μπορεί να είναι σωματικό, που σχετίζεται με την παρεμπόδιση της ροής του αίματος προς το πέος, ψυχολογικό ή συνδυασμός αυτών.

“Τις περισσότερες φορές, οι χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο διαβήτης, συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, αλλά στη συγκεκριμένη πρακτική μου, θα έλεγα ότι το 15 έως 20 τοις εκατό της στυτικής δυσλειτουργίας που βλέπω σχετίζεται με τον εθισμό στο πορνό”, δήλωσε ο Muhammed Mirza, MD, παθολόγος με έδρα το Jersey City, N.J., και ιδρυτής του ErectileDoctor.com.

Κινδυνεύετε από την ΣΔ που σχετίζεται με το πορνό;

Δεν είναι απαραίτητα το πόσο πορνό βλέπει κάποιος. Ο τύπος μπορεί επίσης να παίζει ρόλο, δήλωσε ο Samadi. Σε αντίθεση με τις εικόνες soft-core πορνό που βλέπουμε σε περιοδικά όπως το Playboy ή το Penthouse, η διαδικτυακή πορνογραφία είναι γενικά πιο γραφική και συχνά απεικονίζει διεστραμμένη, αποκλίνουσα ή ακόμη και βίαιη συμπεριφορά. Είναι επίσης διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο.

Το πορνό μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες που αυξάνουν την ανοχή του ατόμου στο σεξ. Ο Samadi παρομοίασε το φαινόμενο με αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος πίνει συστηματικά όλο και περισσότερο αλκοόλ. Τελικά, το άτομο αυτό δυσκολεύεται να νιώσει μεθυσμένο. Το ίδιο συμβαίνει και με το πορνό και τη σεξουαλική απόδοση.

“Χρειάζεσαι όλο και περισσότερη διέγερση καθώς δημιουργείς αυτή την ανοχή, και μετά έρχεται η πραγματικότητά σου με μια σύζυγο ή σύντροφο, και μπορεί να μην είσαι σε θέση να αποδώσεις”, είπε. Το πολύ πορνό μπορεί να απευαισθητοποιήσει έναν άνδρα στο σεξ και, τελικά, μπορεί να μην μπορεί να διεγερθεί από τις συνηθισμένες σεξουαλικές επαφές, εξήγησε ο Samadi.

Η χρόνια θέαση πορνό μπορεί να προκαλέσει μια μετατόπιση στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μπορεί να συμβάλει στην οργανική στυτική δυσλειτουργία, δήλωσε ο Δρ Mirza. “Οι προσδοκίες σας γίνονται πολύ υψηλότερες από το φυσιολογικό”.

Ο Σαμαντί συμφώνησε. “Οι περισσότερες από τις εικόνες που βλέπουμε στο πορνό είναι μη ρεαλιστικές και μεγεθυμένες”, είπε. Κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει για ώρες μια σεξουαλική πράξη.

“Η “κινηματογραφική” ζωή είναι πολύ διαφορετική από την πραγματική ζωή”, δήλωσε η Nicole Sachs, LCSW, κοινωνική λειτουργός στο Rehoboth, Del., και συγγραφέας του βιβλίου “The Meaning of Truth”. Οι μη ρεαλιστικές εικόνες που βλέπουμε σε κάποια πορνογραφία μπορεί να κάνουν τους άνδρες ή τις γυναίκες να αισθάνονται αμήχανα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία ή την οικειότητα, είπε.

“Αυτό που φαίνεται τόσο εύκολο όταν βλέπεις πορνό χρειάζεται δουλειά στην πραγματική ζωή”, είπε. “Το σεξ στην πορνογραφία ή ακόμα και με πόρνες είναι γρήγορο, εύκολο και απρόσωπο”, είπε. “Η οικειότητα είναι δύσκολη και μπορεί να είναι ενοχλητική”.

Η αναμονή στην ουρά για το πορνό μπορεί να μοιάζει με την εύκολη διέξοδο, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο. “Η ανικανότητα γεννάει ανικανότητα και το ενδιαφέρον για πορνό μπορεί να αναπτυχθεί από εκεί”, εξήγησε.

Ποια είναι η θεραπεία για την ΣΔ που σχετίζεται με το πορνό

Η ΣΔ που σχετίζεται με το πορνό δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους άνδρες να επιτύχουν στύση, δήλωσε ο Samadi. “Τα φάρμακα δεν είναι η θεραπεία γι’ αυτό, επειδή το πρόβλημα δεν είναι το πέος, αλλά ο εγκέφαλος”, είπε. “Υπάρχει μια μικρή αναντιστοιχία μεταξύ του εγκεφάλου και του πέους, οπότε μπορεί να έχετε στύση με αυτά τα φάρμακα, αλλά όχι ικανοποίηση”.

Ο Samadi λαμβάνει πρώτα ένα ιστορικό για να διαπιστώσει τι μπορεί να ευθύνεται για την ΣΔ. “Η ντροπή και η ενοχή μπορεί να παίζουν ρόλο αν κάποιος παρακολουθεί πολύ πορνογραφία, γι’ αυτό πάντα μιλάω με τα άτομα ξεχωριστά”, είπε.

Η θεραπεία είναι παρόμοια με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης 12 βημάτων, είπε. Ξεκινά με ένα πρόγραμμα 4 έως 6 εβδομάδων για την απευαισθητοποίηση ορισμένων υποδοχέων στον εγκέφαλο. Η ομιλητική θεραπεία βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα υποκείμενα ζητήματα. “Ενθαρρύνουμε επίσης τους άνδρες να περνούν αρκετά περισσότερο χρόνο με μια σύντροφο”, είπε. “Προσπαθούμε να βάλουμε τους συντρόφους να αγγίζουν ο ένας τον άλλον, να επανασυνδεθούν και να χτίσουν σιγά-σιγά τη σχέση τους”.

Δεν είναι μια απλή λύση, πρόσθεσε ο Sachs. “Το σεξ είναι κατά το ήμισυ στο μυαλό σας και κατά το ήμισυ στο σώμα σας. Χρειάζεται δουλειά για να αντιμετωπιστεί το ψυχολογικό στοιχείο”, είπε. “Δεν υπάρχει χάπι για τη θεραπεία αυτών των θεμάτων”.

Φυτικά προϊόντα για την θεραπεία της Στυτικής Δυσλειτουργίας

Share This

Post Author

Στυτική δυσλειτουργία και διαχείριση του άγχους
Τα 20 τρόφιμα για να αποφύγετε τη στυτική δυσλειτουργία
Μενού