saw-palmeto

Saw Palmetto Κριτική, Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες

Περιεχόμενα

Saw Palmetto το Νο1 βότανο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προστάτη

Το Saw palmetto (Serenoa repens) είναι ένας νάνος φοίνικας που ευδοκιμεί στις νοτιοανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και τον βρίσκουμε ιδιαίτερα σε αφθονία στη Φλόριντα, την Κούβα και τις Μπαχάμες. Οι ώριμοι καρποί του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διάφορων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Το Saw palmetto χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη μείωση των συμπτωμάτων του διογκωμένου προστάτη στους άνδρες, μια πάθηση που ονομάζεται καλοήθης υπερτροφία του προστάτη. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη επιπλοκών από τη χειρουργική επέμβαση του προστάτη και για τη θεραπεία άλλων παθήσεων που αφορούν τους άνδρες, όπως για την αντιμετώπιση και θεραπεία της ανδρικής φαλάκρας (ανδρογενής αλωπεκία), της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και άλλων παθήσεων, όμως δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τις περισσότερες από αυτές τις χρήσεις.

Το Saw palmetto δεν συρρικνώνει το συνολικό μέγεθος του προστάτη, αλλά φαίνεται να συρρικνώνει την εσωτερική επένδυση που ασκεί πίεση στους σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα. Μπορεί επίσης να εμποδίσει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια πιο ισχυρή μορφή που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT). Θεωρείται ότι ορισμένοι τύποι τριχόπτωσης προκαλούνται από την αυξημένη ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στην DHT. Τα μειωμένα επίπεδα της μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη αυτών των τύπων τριχόπτωσης.

Saw Palmetto ιδιότητες & Χρήσεις

Ένα είδος χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη (διουρηθρική εκτομή του προστάτη ή TURP). Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη 320 mg saw palmetto καθημερινά για 2 μήνες πριν από τη χειρουργική επέμβαση του προστάτη μπορεί να μειώσει το χρόνο που δαπανάται στο χειρουργείο, την απώλεια αίματος, την ανάπτυξη προβλημάτων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και το συνολικό χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 92 άνδρες έδειξε ότι η λήψη δύο κάψουλες ημερησίως του Prostaline, ενός μείγματος φυτικών συμπληρωμάτων που περιλαμβάνει το saw palmetto, βοήθησε στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με την υπερπλασία του προστάτη

Ομοίως, μια άλλη μελέτη σε 85 άνδρες ηλικίας άνω των 45 ετών διαπίστωσε ότι η θεραπεία με 160 mg saw palmetto δύο φορές την ημέρα μείωσε τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, αύξησε τη ροή των ούρων και βελτίωσε τη συνολική ποιότητα ζωής μετά από 6 μήνες.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το saw palmetto μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος στον γενικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν προβλήματα με τον προστάτη.

Ενδεχομένως αποτελεσματικό

Διευρυμένο προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή BPH). Οι περισσότερες υψηλής ποιότητας, αξιόπιστες έρευνες δείχνουν ότι το saw palmetto έχει ένα μικρό όφελος για τη μείωση των συμπτωμάτων της BPH. Το saw palmetto μετά από μακροχρόνια χρήση φαίνεται να μειώνει την ανάγκη να πηγαίνετε στην τουαλέτα τη νύχτα ή την επώδυνη ούρηση.

Ανδρική φαλάκρα (ανδρογενής αλωπεκία). Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή του saw palmetto στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη των μαλλιών. Επίσης, ένας συνδυασμός saw palmetto και β-σιτοστερόλης που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί να βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα των μαλλιών σε άνδρες με ανδρική φαλάκρα. Αλλά δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο φάρμακο φιναστερίδη.

Μια πάθηση που προκαλεί επίμονο πυελικό πόνο, προβλήματα ούρησης και σεξουαλικά προβλήματα (χρόνια προστατίτιδα και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου). Τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τις επιδράσεις του saw palmetto είναι αντικρουόμενα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να λειτουργήσει. Άλλες έρευνες όμως δεν το υποστηρίζουν.

Καρκίνος του προστάτη. Η λήψη του saw palmetto δεν φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Επίσης, η λήψη saw palmetto κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας για τον πρώιμο καρκίνο του προστάτη δεν φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου.

Οίδημα (φλεγμονή) του προστάτη λόγω λοίμωξης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη saw palmetto μαζί με αντιβιοτικά μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της διόγκωσης του προστάτη λόγω λοίμωξης.

Χρησιμοποιείται με επιτυχία για:

  • Άσθμα.
  • Χρόνια βρογχίτιδα.
  • Κοινό κρυολόγημα.
  • Αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας σε υγιή άτομα.
  • Τριχοφυΐα ανδρικού τύπου στις γυναίκες.
  • Σεξουαλικά προβλήματα που εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Παρενέργειες του Saw palmetto

Όταν λαμβάνεται από το στόμα: Το Saw palmetto είναι ΑΣΦΑΛΕΣ για την πλειοψηφία των ανθρώπων όταν λαμβάνεται από το στόμα έως και τρία χρόνια. Οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Χειρουργική επέμβαση: Το Saw palmetto επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αιμορραγία κατά τη διάρκεια και μετά από χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε τη χρήση του saw palmetto τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Οι αλληλεπιδράσεις του Saw palmetto με άλλα φάρμακα

Τα αντισυλληπτικά χάπια (αντισυλληπτικά φάρμακα) αλληλεπιδρούν με το SAW PALMETTO

Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν οιστρογόνα. Το Saw palmetto μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα. Η λήψη saw palmetto μαζί με αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών. Εάν λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια μαζί με saw palmetto, χρησιμοποιήστε μια πρόσθετη μορφή αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό.

Τα οιστρογόνα αλληλεπιδρούν με το SAW PALMETTO

Το Saw palmetto φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Η λήψη saw palmetto μαζί με χάπια οιστρογόνων μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των χαπιών οιστρογόνων.

Φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος αλληλεπιδρούν με το SAW PALMETTO

Το Saw palmetto μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Η λήψη saw palmetto μαζί με φάρμακα που επίσης επιβραδύνουν την πήξη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορραγίας.

Δοσολογία SAW PALMETTO

Όταν παίρνετε το saw palmetto, όπως κάθε φάρμακο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τη συνιστώμενη δόση στη συσκευασία. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό όταν παίρνετε το saw palmetto για πρώτη φορά. Ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει ότι είναι ασφαλές να πάρετε το saw palmetto μαζί με το υπάρχον φάρμακο.

Τελικό Συμπέρασμα

Το Saw palmetto είναι ένας θαμνοειδής φοίνικας που προέρχεται από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ιστορικά, χρησιμοποιήθηκε για μια ποικιλία παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών των αναπαραγωγικών οργάνων του άνδρα και της γυναίκας.

Επί του παρόντος, το saw palmetto προωθείται ως συμπλήρωμα διατροφής για ουροποιητικά συμπτώματα που σχετίζονται με διευρυμένο προστάτη αδένα, καθώς και για χρόνιο πυελικό πόνο, ημικρανία, τριχόπτωση και άλλες παθήσεις.

Τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών καταστάσεων όπως ο καρκίνος του προστάτη που χρειάζονται άμεση θεραπεία. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ούρηση, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας, πριν αποφασίσετε να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα.

Αν και δεν υπάρχει πολύ μεγάλη σαφήνεια στα περισσότερα στοιχεία που αφορούν τις δράσεις του saw palmetto, τα τρέχοντα στοιχεία που έχουμε δεν υπονομεύουν την εμπειρία των ανθρώπων που βρήκαν το saw palmetto χρήσιμο. Εάν ληφθεί σωστά, ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε ως συμπληρωματική θεραπεία.

 

Προϊόντα που έχουν στην σύνθεση τους το Saw Palmetto

sizegain

Μενού