Περιεχόμενα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Pygeum

Το Pygeum χαρακτηρίζεται ως ένα φυτικό εκχύλισμα που λαμβάνεται από το φλοιό της αφρικανικής κερασιάς. Το δέντρο είναι επίσης γνωστό ως αφρικανική δαμασκηνιά ή Prunus africanum.

Το δέντρο αυτό είναι ένα ευάλωτο αυτοφυές αφρικανικό είδος. Οι δημοφιλείς επιδράσεις του στην υγεία και η εμπορική υπερεκμετάλλευση έχουν πλήξει και θέσει σε κίνδυνο τους άγριους πληθυσμούς του.

Το Pygeum είναι μια τόσο περιζήτητη εναλλακτική θεραπεία λόγω της ευρείας έρευνας που υποστηρίζει τα οφέλη του. Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα, από την υγεία του προστάτη και των νεφρών έως τη γενική φλεγμονή. Έχει επίσης κάποιες παραδοσιακές χρήσεις.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι υποστηρίζεται από την επιστήμη και τι χρειάζεται ακόμη περαιτέρω έρευνα.

Μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (BPH)

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή διευρυμένος προστάτης, είναι μια κοινή πάθηση της σεξουαλικής υγείας. Προσβάλλει κυρίως άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Μια παλαιότερη ανασκόπηση, από το 2000, απαριθμούσε το pygeum ως κορυφαία εναλλακτική θεραπεία για τα συμπτώματα του προστάτη. Η έρευνα έδειξε ότι οι επιδράσεις του pygeum ήταν μέτριες σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά παρόλα αυτά σημαντικές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα βοήθησε στην ανακούφιση των ακόλουθων συμπτωμάτων:

  • Νυχτερινή ούρηση (νυκτουρία)
  • Συχνουρία
  • Ακράτεια
  • Πόνος
  • Φλεγμονή

Αυτή η παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι το pygeum ήταν αποτελεσματικό μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ίδιας της πάθησης.

Μια επιστημονική μελέτη του 2012 πρότεινε ότι το pygeum θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των πραγματικών κυττάρων του προστάτη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της BPH.

Το pygeum παραμένει μία από τις πιο υποστηριζόμενες από την έρευνα φυτικές θεραπείες για την BPH. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν το ονομάσουμε επίσημη θεραπεία.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Το Pygeum έχει επίσης αποκτήσει τη φήμη ότι ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Η ίδια μελέτη του 2012 που έδειξε τα οφέλη του pygeum για την BPH έδειξε επίσης προστασία κατά των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει παρόμοια αποτελέσματα. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το pygeum δρα στους υποδοχείς ανδρογόνων, οι οποίοι τελικά ελέγχουν την ανάπτυξη του προστάτη. Μια άλλη μελέτη του 2011  διαπίστωσε παρόμοια αποτελέσματα.

Η ικανότητα του pygeum να μειώνει γενικά τον κίνδυνο εμφάνισης ΒΡΗ μπορεί με τη σειρά του να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Η BPH δεν θεωρείται επίσημα παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά οι δύο καταστάσεις συχνά συνυπάρχουν. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διευκρινιστούν τυχόν πιθανές συνδέσεις.

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας

Το Pygeum είναι επίσης μια δημοφιλής εναλλακτική θεραπεία της προστατίτιδας. Μια πανεπιστημιακή μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι πολλά βότανα του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του pygeum, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την προστατίτιδα. Αυτά συγκρίθηκαν ακόμη και με τα αντιβιοτικά. Στη μελέτη δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του Pygeum (και των άλλων βοτάνων) και των αντιβιοτικών.

Το Pygeum μπορεί να βοηθήσει στην προστατίτιδα λόγω των αντιφλεγμονωδών και ουροποιητικών του πλεονεκτημάτων. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας παρόμοια με τον τρόπο που βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της BPH. Αυτό περιλαμβάνει τη συχνότητα ούρησης, τη νυχτερινή ούρηση, τη ροή, τον πόνο και τη φλεγμονή.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού θεωρηθεί θεραπεία της προστατίτιδας.

Μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της γενικής φλεγμονής

Τα οφέλη του Pygeum για τον προστάτη και όχι μόνο μπορεί να αποδοθούν σε ορισμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν επίσης σε μια μελέτη του 2012 σχετικά με το pygeum.

Η έρευνα αυτή πρότεινε ότι το Pygeum μπορεί να έχει κάποια αντιοξειδωτική δράση. Ρυθμίζει προς τα κάτω το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον προστάτη, τα νεφρά ή το ουροποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, ειδικά στον προστάτη.

Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το εκχύλισμα Pygeum εξαιρετικό για τον περιορισμό της φλεγμονής, την ενίσχυση της ανοσίας και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες πριν συγκριθεί το βότανο ανταγωνιστικά με καλύτερα μελετημένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νεφρικής νόσου

Επειδή το pygeum βοηθά στην προστάτη δυσφορία της ούρησης, μπορεί να βοηθήσει παρόμοια συμπτώματα σε ορισμένες νεφρικές παθήσεις. Το φυτικό εκχύλισμα αναφέρεται ως θεραπεία σε μερικά ερευνητικά άρθρα σχετικά με τις νεφρικές παθήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν μια ανασκόπηση του 2014 και μια μελέτη του 2015.

Ο πόνος, η φλεγμονή, η συχνουρία, η νυχτερινή ούρηση και άλλα είναι επίσης συμπτώματα των νεφρικών παθήσεων. Το Pygeum μπορεί να βοηθήσει αρκετά με αυτά. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει ή να απαλλαγεί άμεσα από οποιαδήποτε νεφρική νόσο.

Αν και πολλά υποσχόμενο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού θεωρηθεί αποδεκτή θεραπεία για τη νεφρική νόσο. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί ότι είναι θεραπεία ή ότι δρα σαν θεραπεία.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ουροποιητικών καταστάσεων

Τα οφέλη του Pygeum επικεντρώνονται κυρίως στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό επεκτείνεται και στα οφέλη του για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος ή της ουροδόχου κύστης.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος , οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και πολλά άλλα θα μπορούσαν να βοηθηθούν από το pygeum. Μια έρευνα του 2014 για τα βότανα για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος ανέφερε το pygeum ως ένα από τα πιο αξιοσημείωτα βότανα. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε επίσης ότι το Pygeum διεγείρει την επούλωση της ουροδόχου κύστης, αν και αυτή η έρευνα έγινε σε ζώα.

Ωστόσο, οι μελέτες δεν έχουν ακόμη αποδείξει ότι το Pygeum θεραπεύει αυτές τις καταστάσεις. Μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα και άλλες σχετικές ανησυχίες, όπως ο πόνος και η δύσκολη ούρηση. Δεν είναι γνωστό ότι θεραπεύει ή προλαμβάνει τη μόλυνση.

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ελονοσίας

Στην αφρικανική παραδοσιακή ιατρική, το Pygeum χρησιμοποιείται μερικές φορές ως φάρμακο για την ελονοσία. Αυτό αναφέρθηκε σε μια έρευνα του 2015 σχετικά με τη σημασία αυτού του αφρικανικού δέντρου.

Σήμερα, δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να αξιολογούν τη χρησιμότητα του Pygeum στην ελονοσία. Επίσης, το Pygeum δεν είναι γνωστό ότι αποτελεί πραγματική θεραπεία για την ελονοσία.

Παρ’ όλα αυτά, οι παραδοσιακές χρήσεις του ήταν πιθανότατα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ελονοσίας. Κάποια από αυτά σχετίζονταν με τις παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος. Το Pygeum χρησιμοποιήθηκε επίσης για να μειώσει τον πυρετό, ένα άλλο σχετικό σύμπτωμα.

Αν και έχει ιστορική χρήση, το Pygeum δεν συνιστάται για τη θεραπεία της ελονοσίας. Το να έχετε ελονοσία απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Το pygeum θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει με τα συμπτώματα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες που να το υποστηρίζουν αυτό.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον πυρετό

Όπως και η χρησιμότητά του για την ελονοσία, έτσι και το Pygeum είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για τον πυρετό. Ο φλοιός του δέντρου χρησιμοποιούνταν σε κάποια αφρικανική παραδοσιακή ιατρική για πυρετικές καταστάσεις. Αυτό αναφέρεται σε μια ανασκόπηση του 2016.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν ότι το Pygeum bark μειώνει τον πυρετό. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει μια συνηθισμένη οικιακή θεραπεία για τον πυρετό στις περιοχές καταγωγής του.

Χρειάζονται μελέτες για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα σχετικά με το Pygeum Bar και τους πυρετούς. Εν τω μεταξύ, δεν συνιστάται η χρήση του πυγμαίου από μόνο του για καταστάσεις πυρετού. Μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα του πυρετού, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι παραιτείται από τον πυρετό, ούτε θεραπεύει αυτό που προκαλεί τον πυρετό. Εάν έχετε πυρετό, είναι καλύτερο να τον αντιμετωπίσετε με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο.

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των στομαχόπονων

Το Pygeum αναφέρεται μερικές φορές σε κείμενα ως καταπραϋντικό για το στομάχι. Ωστόσο, η χρήση αυτή βασίζεται στην παραδοσιακή χρήση και όχι στην επιστήμη.

Οι έρευνες δεν έχουν ακόμη αποδείξει αν το Pygeum μπορεί να θεραπεύσει στομαχόπονο ή γαστρικές διαταραχές. Ως εκ τούτου, δεν καταλογίζεται ως αξιόπιστη θεραπεία. Παρόλα αυτά, είναι μια σχετικά ασφαλής φυτική θεραπεία που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αλλά αν θέλετε θεραπείες βασισμένες σε έρευνες, δοκιμάστε αυτές για το αναστατωμένο σας στομάχι.

Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λίμπιντο

Έχουν διατυπωθεί ορισμένοι ισχυρισμοί ότι το πυγμαίο ενισχύει τη λίμπιντο. Δυστυχώς, κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει υποστηριχθεί ή υποστηρίζεται από την επιστήμη, εκτός από μια παλιά μελέτη από το 1991.

Τα ερευνητικά υποστηριζόμενα οφέλη του Pygeum στην υγεία του προστάτη μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής κάποιου. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, τη φλεγμονή και τις δυσκολίες στην ούρηση.

Παρόλα αυτά, το pygeum χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν χαρακτηριστεί ως ενισχυτικό της λίμπιντο οποιουδήποτε είδους.

Οδηγίες Χρήσης Pygeum

pygeum africanum barkΤο εκχύλισμα Pygeum λαμβάνεται γενικά ως συμπλήρωμα. Το εκχύλισμα μετατρέπεται σε σκόνη και τοποθετείται σε χάπια ή κάψουλες. Τα συμπληρώματα διατίθενται για αγορά στο διαδίκτυο ή σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. Οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν συμπληρώματος pygeum, αλλά το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα. Τα συμπληρώματα δεν παρακολουθούνται τόσο στενά όσο τα φάρμακα από τον ΕΟΦ για την ποιότητα και την καθαρότητα, οπότε είναι σημαντικό να αγοράζετε από μια αξιόπιστη μάρκα.

Η μέση συνιστώμενη δόση είναι συνήθως 100 έως 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, ειδικά για τις παθήσεις του προστάτη. Αυτή είναι επίσης η μέση ποσότητα που χρησιμοποιείται στις περισσότερες μελέτες. Το προϊόν που αγοράζετε θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες για τη δοσολογία.

Φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες για τυχόν προειδοποιήσεις ή πληροφορίες αλληλεπίδρασης. Είναι επίσης πάντα σοφό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα.

Πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι

Μελέτες δείχνουν ότι το pygeum είναι ως επί το πλείστον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σωστά. Σε ορισμένους ανθρώπους, οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γαστρικές διαταραχές
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα πρέπει να μειώσετε τη δόση σας ή να διακόψετε εντελώς τη χρήση.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το pygeum εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Το Pygeum δεν έχει επίσης χαρακτηριστεί ασφαλές για τα παιδιά και δεν πρέπει να τους χορηγείται. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές σε αυτές τις περιπτώσεις.

Θα πρέπει πάντα να συζητάτε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το pygeum θα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες της υγείας σας και να συζητήσετε τυχόν πιθανούς κινδύνους. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία.

Συνοψίζοντας

Το Pygeum διαθέτει ποικίλες παραδοσιακές χρήσεις ως αφρικανικό φυτικό φάρμακο. Οι έρευνες δείχνουν πολλά υποσχόμενα για τη βοήθεια των συμπτωμάτων της BPH ή του διευρυμένου προστάτη, καθώς και των συμπτωμάτων της νεφρικής νόσου και άλλων παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος. Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εκτιμηθούν πραγματικά τα αποτελέσματά του.

Οι περισσότερες από τις συνθήκες που συζητήθηκαν έχουν πολύ καλύτερα αποδεδειγμένες και πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Εάν θέλετε να προσθέσετε το Pygeum στη ρουτίνα σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν το Pygeum ταιριάζει στους στόχους της υγείας σας και να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Προϊόντα που έχουν στην σύνθεση τους το Pygeum Bark

prostamin-forte-xapia

Prostamin Forte Αγορά
 
Απαλλαγείτε μία και καλή από την προστατίτιδα.
 
39,00€  78€

Share This

Post Author

Red Clover : Το κόκκινο τριφύλλι για την ενίσχυση του προστάτη
Smartweed: Ένα βότανο γεμάτο αντιοξειδωτικά
Μενού