1. Αρχική
  2. Βότανα για Προστατη
  3. Red Clover : Το κόκκινο τριφύλλι για την ενίσχυση του προστάτη

Red Clover : Το κόκκινο τριφύλλι για την ενίσχυση του προστάτη

red clover

Περιεχόμενα

Κόκκινο τριφύλλι : Ιδιότητες, Ενδείξεις, Δοσολογία, Παρενέργειες

Το red clover είναι ένα άγριο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Έχει χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο κοκκύτης, τα αναπνευστικά προβλήματα και οι φλεγμονές του δέρματος, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Οι επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι το κόκκινο τριφύλλι “καθαρίζει” το αίμα δρώντας ως διουρητικό (βοηθώντας τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα περιττά υγρά) και αποχρεμπτικό (βοηθώντας τον καθαρισμό των πνευμόνων από τους βλεννογόνους), βελτιώνοντας την κυκλοφορία και βοηθώντας παράλληλα στον καθαρισμό του ήπατος.

Σύγχρονες επιστημονικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το κόκκινο τριφύλλι περιέχει ισοφλαβόνες, χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης που παράγουν οιστρογονικά αποτελέσματα στο σώμα. Οι ισοφλαβόνες έχουν δείξει δυνατότητες στη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως οι εξάψεις, η καρδιαγγειακή υγεία και η οστεοπόρωση.

Ωστόσο, καθώς οι ερευνητές έχουν συνειδητοποιήσει τις παρενέργειες της λήψης οιστρογόνων, υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των ισοφλαβονών. Επιπλέον, τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κόκκινο τριφύλλι βοηθά στη μείωση τυχόν εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις.

Περιγραφή του φυτού

Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα πολυετές βότανο που συνήθως αναπτύσσεται άγρια σε λιβάδια σε όλη την Ευρώπη και την Ασία και έχει εγκλιματιστεί για να αναπτυχθεί στην Βόρεια Αμερική επίσης. Τα κόκκινα άνθη στο τέλος των διακλαδισμένων στελεχών συνήθως αποξηραίνονται για θεραπευτική χρήση.

Φαρμακευτικές χρήσεις και ενδείξεις

Το Red Clover είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνήσιο, νιασίνη, φώσφορο, κάλιο, θειαμίνη και βιταμίνη C. Το κόκκινο τριφύλλι είναι πλούσια πηγή ισοφλαβονών (χημικές ουσίες που δρουν όπως τα οιστρογόνα και βρίσκονται σε πολλά φυτά).

Θεραπεία

Καρδιαγγειακή υγεία

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν βρει ισχυρές αποδείξεις. Οι ισοφλαβόνες του κόκκινου τριφυλλιού έχουν συσχετιστεί με αύξηση της HDL (“καλής”) χοληστερόλης σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά άλλες μελέτες δείχνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στην κλιμακτήριο που έπαιρναν συμπληρώματα κόκκινου τριφυλλιού είχαν ισχυρότερες, πιο εύκαμπτες αρτηρίες (που ονομάζεται αρτηριακή συμμόρφωση), γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Το κόκκινο τριφύλλι μπορεί επίσης να έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Φαίνεται ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Εμμηνόπαυση

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισοφλαβόνες, όπως αυτές που περιέχονται στο κόκκινο τριφύλλι, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, λόγω της δράσης τους που μοιάζει με τα οιστρογόνα.

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες είναι ανάμεικτες. Αρκετές μελέτες ενός ιδιόκτητου εκχυλίσματος ισοφλαβονών κόκκινου τριφυλλιού υποδηλώνουν ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εξάψεις σε γυναίκες με εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε μέχρι στιγμής δεν έδειξε καμία επίδραση.

Οστεοπόρωση

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να αναπτύξει οστεοπόρωση (σημαντική απώλεια οστών) αυξάνεται. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ένα ιδιόκτητο εκχύλισμα ισοφλαβονών κόκκινου τριφυλλιού μπορεί να επιβραδύνει την οστική απώλεια και ακόμη και να ενισχύσει την οστική πυκνότητα σε γυναίκες πριν και κατά την εμμηνόπαυση. Αλλά τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Οι ισοφλαβόνες του κόκκινου τριφυλλιού επιβραδύνουν τον καρκίνο του προστάτη

Κόκκινο τριφύλλι για τον καρκίνο του προστάτη Οι ισοφλαβόνες που προέρχονται από το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς προκαλώντας κυτταρικό θάνατο στους καρκινικούς όγκους, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι λένε ότι η μικρή τους μελέτη θα μπορούσε να εξηγήσει τη γεωγραφική συχνότητα της νόσου.

Σε σύντομη επικοινωνία που είχαμε με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, μας δήλωσαν ότι οι ισοφλαβόνες που προέρχονται από το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη εξαφανίζοντας ορισμένα από τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές είπαν ότι είχαν σημειώσει τα επιδημιολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν μια γεωγραφική βάση για τη συχνότητα του καρκίνου του προστάτη και διατροφικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ισοφλαβόνης, μπορεί να συνδέονται με αυτό το φαινόμενο.

Διοργάνωσαν μια δοκιμή για να μελετήσουν τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων ισοφλαβόνης που λαμβάνονται από άνδρες που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων μελετήθηκαν αφού οι άνδρες υποβλήθηκαν σε ριζική χειρουργική επέμβαση προστατεκτομής και συγκρίθηκαν με αντίστοιχους ελέγχους από αρχειοθετημένο ιστό.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, 20 άνδρες κατανάλωναν 160 mg/ημέρα διατροφικών ισοφλαβονών από κόκκινο τριφύλλι, που περιείχαν μείγμα γενιστεΐνης, δαϊδζεΐνης, φορμονονετίνης και βιοχανίνης Α. Το ειδικό αντιγόνο του προστάτη ορού (PSA), η τεστοστερόνη και οι βιοχημικοί παράγοντες μετρήθηκαν και οι κλινικοί παράγοντες και καταγράφηκαν παθολογικές παράμετροι.

Η συχνότητα απόπτωσης (κυτταρικός θάνατος) σε κύτταρα όγκου του προστάτη από δείγματα ριζικής προστατεκτομής συγκρίθηκε μεταξύ 18 ιστών ελέγχου που υποβλήθηκαν σε θεραπεία (με συμπληρώματα) και 18 μη υποβληθέντων σε θεραπεία ιστών ελέγχου. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του PSA ορού πριν και μετά τη θεραπεία, της βαθμολογίας Gleason, της τεστοστερόνης ορού ή των βιοχημικών παραγόντων στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία.

Ωστόσο, η απόπτωση σε δείγματα ριζικής προστατεκτομής από ασθενείς που έλαβαν θεραπεία ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι σε άτομα ελέγχου, και ιδιαίτερα σε περιοχές με καρκίνο χαμηλού έως μέτριου βαθμού (βαθμός Gleason 1-3). Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με τη θεραπεία.

Άλλες χρήσεις

Παραδοσιακά, οι αλοιφές από κόκκινο τριφύλλι εφαρμόζονται στο δέρμα για τη θεραπεία της ψωρίασης, του εκζέματος και άλλων εξανθημάτων. Το κόκκινο τριφύλλι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για το βήχα για τα παιδιά. Πιο πρόσφατα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να έχουν ψυχολογικά οφέλη.

Δοσολογία και χορήγηση

Το κόκκινο τριφύλλι διατίθεται σε διάφορα παρασκευάσματα, όπως τσάι, βάμματα, δισκία, κάψουλες, υγρό εκχύλισμα και εκχυλίσματα τυποποιημένα σε συγκεκριμένες περιεκτικότητες ισοφλαβονών. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί ως αλοιφή για τοπική (δερματική) εφαρμογή. Λόγω έλλειψης μακροχρόνιων μελετών, η αυτοθεραπεία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 έως 6 μήνες χωρίς την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Παιδιατρική

Το κόκκινο τριφύλλι έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως βραχυπρόθεσμο φάρμακο για το βήχα για παιδιά. Ωστόσο, τα προϊόντα που περιέχουν απομονωμένες ισοφλαβόνες του κόκκινου τριφυλλιού είναι πολύ διαφορετικά από ολόκληρο το βότανο και δεν συνιστώνται για παιδιά. Μην δίνετε σε παιδί κόκκινο τριφύλλι χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρό σας.

Ενηλίκων

Η δόση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά οι γενικές οδηγίες έχουν ως εξής:

1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα άνθη ή ανθισμένες κορυφές βρασμένα σε 250 ml ζεστό νερό για 1/2 ώρα, πίνετε 2 έως 3 φλιτζάνια ημερησίως.

  • Βότανο σε σκόνη (διαθέσιμο σε κάψουλες): 40 έως 160 mg ημερησίως ή 28 έως 85 mg ισοφλαβόνες κόκκινου τριφυλλιού.
  • Βάμμα (1:5, 30% αλκοόλη): 60 έως 100 σταγόνες (3 έως 5 ml), 3 φορές την ημέρα- μπορεί να προστεθεί σε ζεστό νερό ως τσάι
  • Υγρό εκχύλισμα (1:1): 1 ml, 3 φορές την ημέρα- μπορεί να προστεθεί σε ζεστό νερό ως τσάι
  • Τυποποιημένα εκχυλίσματα ισοφλαβονών κόκκινου τριφυλλιού: ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων
  • Τοπική θεραπεία (όπως για ψωρίαση ή έκζεμα): έγχυμα, υγρό εκχύλισμα ή αλοιφή που περιέχει 10 έως 15% ανθοκεφαλές- εφαρμόστε όσο χρειάζεται, εκτός αν αναπτυχθεί ερεθισμός. ΜΗΝ εφαρμόζετε σε ανοιχτή πληγή χωρίς την επίβλεψη γιατρού.

Παρόλο που ορισμένες ισοφλαβόνες του κόκκινου τριφυλλιού μελετώνται για διάφορες παθήσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα εκχυλίσματα των ισοφλαβονών του κόκκινου τριφυλλιού είναι πολύ διαφορετικά από ολόκληρο το βότανο. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό, εξαιρετικά συμπυκνωμένο μέρος ολόκληρου του βοτάνου.

Προφυλάξεις

Παρενέργειες

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που λαμβάνουν κόκκινο τριφύλλι για έως και 1 έτος. Οι γενικές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία και εξάνθημα. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πως ζώα που βόσκουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου τριφυλλιού  για μεγάλα χρονικά διαστήματα (χρόνια) έχουν γίνει στείρα.

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κόκκινο τριφύλλι χωρίς να το συζητήσουν με τον γιατρό τους. Το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ιδίως σε όσους λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν κόκκινο τριφύλλι.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται ορισμένα φάρμακα που διασπώνται από τα ηπατικά ένζυμα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε κόκκινο τριφύλλι.

Οιστρογόνα, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και αντισυλληπτικά χάπια: Το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις των οιστρογόνων.

Ταμοξιφαίνη: Το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να επηρεάσει την ταμοξιφαίνη.

Αντιπηκτικά (αντιπηκτικά): Το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να ενισχύσει την επίδραση αυτών των φαρμάκων, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας. Το ίδιο ισχύει και για τα βότανα και τα συμπληρώματα που έχουν αντιπηκτική δράση (όπως το γκίνγκο, το τζίντζερ, το σκόρδο και η βιταμίνη Ε).

Share This

Post Author

Κουρκουμάς για την ενίσχυση της υγείας του προστάτη
Pygeum Bark: Το αφρικανικό βότανο για τον προστάτη
Μενού