1. Αρχική
 2. Βότανα για Προστατη
 3. Pine Bark Κριτική, Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες

Pine Bark Κριτική, Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες

Pine bark (Pycnogenol)

Περιεχόμενα

Pine Bark Εκχύλισμα χυμού πεύκου

To Pine bark ή φλοιός πεύκου όπως είναι η μετάφραση στα Ελληνικά είναι ένα φυτικό εκχύλισμα που διατίθεται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με την εμπορική ονομασία Pycnogenol. Είναι πλούσιο σε πολλά βιοφλαβονοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το εκχύλισμα φλοιού πεύκου μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων της υπερπλασίας του προστάτη .

Τα θαλάσσια πεύκα (Pinus pinaster) όπως αλλιώς λέγονται, αναπτύσσονται κυρίως σε χώρες της Μεσογείου. Ο φλοιός του μπορεί να είναι επίσης χρήσιμος για την στυτική δυσλειτουργία, την ενδυνάμωση του σπέρματος, το άσθμα και τη βελτίωση της κυκλοφορίας των ποδιών.

Το θαλάσσιο πεύκο περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες που μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος , να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα , να μειώσουν το πρήξιμο, να προλάβουν τις λοιμώξεις και να έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα θαλάσσια πεύκα που αναπτύσσονται στη νοτιοδυτική Γαλλία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του συμπληρώματος Pycnogenol.

Υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση του φλοιού θαλάσσιου πεύκου για διάφορους άλλους σκοπούς, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να πούμε εάν μπορεί να είναι χρήσιμο.

Ιδιότητες Pine Bark (Pycnogenol)

Τελευταίες έρευνες σε Σλοβακία και Ιταλία έχουν δείξει ότι η λήψη από το εκχύλισμα φλοιού πεύκου Pycnogenol μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που υποφέρουν από προβλήματα προστάτη.

Μια κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία διαπίστωσε ότι οι άνδρες με διευρυμένο προστάτη είδαν βελτιώσεις στα συμπτώματά τους μετά τη λήψη Pycnogenol για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων. Τα αποτελέσματα δείχνουν έναν πιθανό ρόλο για το εκχύλισμα φλοιού πεύκου στη θεραπεία των συμπτωμάτων του διευρυμένου προστάτη, γνωστή ως Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη.

Τι είναι ο διευρυμένος προστάτης;

Ένας διογκωμένος προστάτης είναι συχνός στους άνδρες καθώς γερνούν, ειδικά σε άτομα άνω των 50 ετών. Δεν είναι το ίδιο με τον καρκίνο του προστάτη και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή.

Όταν ο προστάτης (ένας μικρός αδένας μεταξύ του πέους και της ουροδόχου κύστης) μεγεθύνεται, ασκεί πίεση τόσο στην ουροδόχο κύστη όσο και στην ουρήθρα, οδηγώντας σε διάφορα συμπτώματα όπως:

 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
 • Ανάγκη για συχνή ούρηση
 • Αδυναμία πλήρους εκκένωσης της ουροδόχου κύστης
 • Συχνή ούρηση τη νύχτα (νυκτουρία)

Η υπερπλασία του προστάτη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος . Δεν υπάρχει οριστική αιτία για τη διεύρυνση του προστάτη, αν και πιστεύεται ότι οφείλεται σε αλλαγές στις ανδρικές ορμόνες με την ηλικία. Το οξειδωτικό στρες (που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες) έχει αποδειχθεί σε άλλες έρευνες ότι συνδέεται με την ανάπτυξη της υπερτροφίας του προστάτη.

Τι συνέβη στη μελέτη του Pine Bark στην Ιταλία

Στη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Chieti-Pescara στο Κιέτι της Ιταλίας, 75 άνδρες με Καλοήθη Υπερτροφία Προστάτη (ΚΥΠ) χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμία από τις οποίες έπαιρνε ένα από τα ακόλουθα κάθε μέρα για 8 εβδομάδες:

 • Pine Bark (Pycnogenol) 150mg – 22 άνδρες
 • Φάρμακο Placebo – 27 άνδρες
 • Φάρμακα για Προστάτη Dutasteride (0,5mg) και finasteride (5mg ) – 26 άνδρες

Τι μετρήθηκε σε αυτή την Έρευνα

Χρησιμοποιώντας έναν τύπο ερωτηματολογίου (οπτική αναλογική κλίμακα), μετρήθηκαν στοιχεία παρατήρησης όπως η συχνότητα και ο επείγων χαρακτήρας. Χρησιμοποιήθηκε υπερηχογράφημα για τη μέτρηση των υπολειπόμενων ούρων στην ουροδόχο κύστη μετά την ούρηση. Μια εξέταση αίματος χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση επιπέδων οξειδωτικού στρες.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της Έρευνας

Όσοι έλαβαν το εκχύλισμα φλοιού πεύκου Pycnogenol είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο και εκείνους που έλαβαν φάρμακα μετά από 8 εβδομάδες σε καθεμία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

 • Δυνατότητα εκκένωσης της κύστης
 • Μειωμένη συχνότητα ούρησης
 • Βελτιωμένη ροή ούρων
 • Λιγότερη καταπόνηση κατά την ούρηση
 • Λιγότερη νυχτερινή ούρηση
 • Λιγότερο επείγουσα επιθυμία για ούρηση
 • Λιγότερο διαλείποντα (διακοπή και επανέναρξη της ούρησης)

Μετρήθηκαν με υπερήχους, όσοι έλαβαν Pycnogenol κατάφεραν να αδειάσουν περισσότερο από το περιεχόμενο της κύστης τους σε σύγκριση με την ομάδα φαρμάκων και εικονικού φαρμάκου.

Η εξέταση αίματος έδειξε μείωση του οξειδωτικού στρες σε όσους λάμβαναν Pycnogenol, ωστόσο μια αύξηση του οξειδωτικού στρες τόσο μεταξύ των ομάδων ελέγχου όσο και των ομάδων φαρμάκων.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή καταδεικνύουν την ικανότητα του εκχυλίσματος φλοιού πεύκου Pycnogenol να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων ενός διευρυμένου προστάτη, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο και ακόμη και σε σύγκριση με συνταγογραφούμενα φάρμακα για την πάθηση. Το συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο περιέχει εκχύλισμα φλοιού θαλάσσιου πεύκου, είναι αναγνωρισμένο για τις ιδιότητές του ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.

Το Pycnogenol έχει μελετηθεί ευρέως τα τελευταία 40 χρόνια, με περισσότερες από 160 κλινικές δοκιμές και 420 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Σε έρευνα, έχει συνδεθεί με την υποστήριξη της κυκλοφορίας, του δέρματος, της υγείας των ματιών, της αναπνευστικής υγείας, της γνωστικής υγείας και της υγείας των γυναικών.

Δοσολογία Pine Bark (Pycnogenol)

Το εκχύλισμα φλοιού θαλάσσιου πεύκου έχει χρησιμοποιηθεί συχνότερα από ενήλικες σε δόση 50 mg, που λαμβάνεται 2-3 φορές την ημέρα, για έως και ένα χρόνο. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας όταν παίρνετε το Pycnogenol για πρώτη φορά. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει ότι είναι ασφαλές για εσάς, αν υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλο φάρμακο και ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία.

Προϊόντα που περιέχουν στην σύνθεσή τους το Pine Bark

Share This

Post Author

Saw Palmetto Κριτική, Ενδείξεις – Δοσολογία – Παρενέργειες
Rye Grass Pollen – Γύρη Σίκαλης για την Υγεία του προστάτη
Μενού