Αζωοσπερμία

Τι Είναι η Αζωοσπερμία

azoospermiaΗ αζωοσπερμία είναι η απουσία σπέρματος στην εκσπερμάτιση. Αλλά ανάλογα με τον τύπο της αζωοσπερμίας που έχετε, μπορεί να είναι θεραπεύσιμη.

Σε γενικές γραμμές, τα ζευγάρια θεωρούνται υπογόνιμα μετά από περίπου ένα χρόνο προσπάθειας σύλληψης με σεξ χωρίς προφυλάξεις. Το πέρασμα της αόρατης γραμμής στον κόσμο της υπογονιμότητας μπορεί να είναι συγκλονιστικό και εκφοβιστικό. Εκτός από την αίσθηση ότι οι ανακοινώσεις εγκυμοσύνης αναρτώνται παντού, μπορεί να ανησυχείτε για τη γενική σας υγεία και να μην ξέρετε τι να κάνετε στη συνέχεια.

Δεν είστε η μόνη. Περίπου 12 έως 13 στα 100 ζευγάρια βιώνουν υπογονιμότητα. Έως και το 50 τοις εκατό αυτών των περιπτώσεων μπορεί να αποδοθεί σε αυτό που ονομάζεται υπογονιμότητα ανδρικού παράγοντα. Πιθανή αιτία είναι η αζωοσπερμία, η οποία χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη σπέρματος στο σπέρμα. Αν και σπάνια, περίπου το 1 τοις εκατό των ανδρών έχουν αζωοσπερμία και είναι η ρίζα του 10 έως 15 τοις εκατό των περιπτώσεων υπογονιμότητας.

Μηδενικός Αριθμός Σπερματοζωαρίων

Ακολουθεί ένα γρήγορο μάθημα για το πώς λειτουργεί το σώμα: Το σπέρμα παράγεται στους όρχεις. Ταξιδεύει μέσω της αναπαραγωγικής οδού και αναμιγνύεται με το υγρό που βρίσκεται στους σπερματικούς πόρους. Μαζί, το σπέρμα και αυτό το υγρό δημιουργούν το σπέρμα – την παχιά, λευκή εκσπερμάτιση που βγαίνει από το πέος.

Με την αζωοσπερμία, το σπέρμα βγαίνει από την εξίσωση. Μπορεί να έχετε εκσπερμάτιση, αλλά αυτή δεν περιέχει σπέρμα. Μπορεί να γνωρίζετε τον όρο «χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων» – αλλά η αζωοσπερμία, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ως «μηδενικός αριθμός σπερματοζωαρίων».

Υπάρχουν τρεις τύποι αζωοσπερμίας:

 • Η προ-ορχική αζωοσπερμία (μη αποφρακτική) προκαλείται από μειωμένη παραγωγή των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία σπέρματος.
 • Η ορχική αζωοσπερμία (μη αποφρακτική) προκαλείται από οποιεσδήποτε ανωμαλίες στη λειτουργία ή τη δομή των όρχεων.
 • Η μετα-ορχική αζωοσπερμία (αποφρακτική) προκαλείται από προβλήματα με την εκσπερμάτιση λόγω κάποιου είδους απόφραξης στην αναπαραγωγική οδό.

Τι Προκαλεί τους Διάφορους Τύπους Αζωοσπερμίας;

Κάθε τύπος αζωοσπερμίας έχει τις δικές του πιθανές αιτίες ή συναφείς καταστάσεις. Συνολικά, οι γενετικές καταστάσεις που επηρεάζουν το χρωμόσωμα Υ μπορεί να προκαλέσουν μεταξύ 10% και 15% των περιπτώσεων μηδενικού ή χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Προ-ορχική Αζωοσπερμία

Αυτός ο μη αποφρακτικός τύπος μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες γενετικές διαταραχές. Για παράδειγμα, το σύνδρομο Kallmann επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπινών (GnRH) και μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος.

Ζητήματα με τον εγκέφαλο, συγκεκριμένα βλάβη στον υποθάλαμο ή την υπόφυση, μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο αζωοσπερμίας. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή οι θεραπείες ακτινοβολίας για καρκίνο μπορεί επίσης να συμβάλλουν.

Ορχική Αζωοσπερμία

Αυτός ο μη αποφρακτικός τύπος μπορεί να οφείλεται σε:

 • την απουσία όρχεων (ανορχία)
 • όρχεις που δεν έχουν πέσει (κρυψορχία)
 • όρχεις που δεν παράγουν σπέρμα (σύνδρομο μόνο με κύτταρα sertoli)
 • όρχεις που δεν παράγουν ώριμο σπέρμα (σπερματογενετική ανακοπή)

Το σύνδρομο Klinefelter είναι μια άλλη πιθανότητα και μπορεί να προκύψει όταν ένα άτομο γεννιέται με χρωμοσώματα XXY αντί για XY.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

 • παρωτίτιδα στην προχωρημένη εφηβεία
 • όγκοι
 • ακτινοβολία
 • διαβήτης
 • προηγούμενη χειρουργική επέμβαση
 • αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα
 • κιρσοκήλη (όταν οι φλέβες που προέρχονται από τους όρχεις είναι διεσταλμένες/διασταλμένες)

Μετά-ορχική Αζωοσπερμία

Αυτός ο αποφρακτικός τύπος είναι παρών σε περίπου 40 τοις εκατό των περιπτώσεων αζωοσπερμίας. Η απόφραξη μπορεί να συμβεί λόγω έλλειψης σύνδεσης κάπου, όπως στην επιδιδυμίδα ή στους σωλήνες του σπερματικού πόρου που μεταφέρουν και αποθηκεύουν το σπέρμα.

Συγγενείς καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν απόφραξη. Για παράδειγμα, η συγγενής αμφοτερόπλευρη απουσία του σπερματικού πόρου (CBAVD) είναι μια γενετική κατάσταση όπου μπορεί να λείπουν οι αγωγοί του σπερματικού πόρου που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις. Συνδέεται είτε με την ύπαρξη είτε με τη μεταφορά γονιδίων για κυστική ίνωση.

Άλλες αιτίες αποφρακτικής αζωοσπερμίας περιλαμβάνουν πράγματα όπως προηγούμενη ή τρέχουσα λοίμωξη, κύστεις, τραυματισμό ή αγγειεκτομή.

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Αζωοσπερμίας;

Μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα ή ακόμη και να μην ξέρετε ότι έχετε αζωοσπερμία μέχρι να αποτύχουν οι προσπάθειές σας για σύλληψη. Οποιαδήποτε άλλα σημάδια ή συμπτώματα που αντιμετωπίζετε μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με τα υποκείμενα αίτια, όπως ορμονικές ανισορροπίες ή γενετικές χρωμοσωμικές καταστάσεις.

Διαφορετικά, τα πιθανά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • χαμηλή σεξουαλική ορμή
 • στυτική δυσλειτουργία
 • εξόγκωμα, πρήξιμο ή δυσφορία γύρω από τους όρχεις
 • μειωμένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή το σώμα

Πώς Διαγιγνώσκεται η Αζωοσπερμία;

Ο βασικότερος τρόπος διάγνωσης της αζωοσπερμίας είναι η ανάλυση σπέρματος. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να εκσπερματώσετε σε ένα κύπελλο και να στείλετε το δείγμα σε ένα εργαστήριο για εξέταση. Εάν δεν παρατηρηθεί ζωντανό σπέρμα στην εκσπερμάτιση, είναι πιθανό να έχετε αζωοσπερμία.

Μαζί με τη φυσική εξέταση, ο γιατρός σας θα ενδιαφερθεί για το ιατρικό σας ιστορικό. Μπορεί να σας θέσει ερωτήσεις σχετικά με:

 • το ιστορικό γονιμότητάς σας (αν έχετε συλλάβει παιδιά ή όχι)
 • το οικογενειακό σας ιστορικό (όπως κυστική ίνωση ή προβλήματα γονιμότητας)
 • ασθένειες που είχατε ως παιδί
 • διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις που έχετε κάνει στην περιοχή της πυέλου ή του αναπαραγωγικού συστήματος
 • ιστορικό λοιμώξεων, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) ή σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ)
 • προηγούμενη ή τρέχουσα έκθεση σε πράγματα όπως ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία
 • προηγούμενη ή τρέχουσα χρήση φαρμάκων
 • τυχόν κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ
 • πρόσφατη ασθένεια με πυρετό
 • πρόσφατη έκθεση σε μεγάλη ζέστη

Άλλα διαγνωστικά εργαλεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση των επιπέδων ορμονών ή γενετικών καταστάσεων
 • υπερηχογράφημα για την απεικόνιση του οσχέου και άλλων τμημάτων του αναπαραγωγικού συστήματος
 • απεικόνιση του εγκεφάλου για την αναζήτηση προβλημάτων στον υποθάλαμο ή την υπόφυση
 • βιοψίες για να εξεταστεί πιο προσεκτικά η παραγωγή σπέρματος

Ποιες Είναι οι Ιατρικές Θεραπείες για την Αζωοσπερμία;

Η αποφρακτική αζωοσπερμία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με επανασύνδεση είτε με ανακατασκευή των σωλήνων ή των αγωγών που δεν επιτρέπουν τη ροή του σπέρματος. Αυτό μπορεί να σημαίνει χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες. Οι ορμονικές θεραπείες και τα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσουν εάν η υποκείμενη αιτία είναι η χαμηλή παραγωγή ορμονών.

Η μη αποφρακτική αζωοσπερμία μπορεί να ανταποκριθεί ή να μην ανταποκριθεί σε ιατρική θεραπεία. Αλλά υπάρχουν και καλά νέα: Μπορεί να εξακολουθείτε να είστε σε θέση να επιτύχετε εγκυμοσύνη με ένα βιολογικό παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος.

Πώς; Ο γιατρός σας μπορεί να εξάγει σπέρμα από τους όρχεις χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική βελόνα. Αυτή η ανάκτηση μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αν έχετε μόνο λίγα σπερματοζωάρια στους όρχεις σας.

Εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε αυτή την οδό, είναι σημαντικό να λάβετε γενετική συμβουλευτική για να κατανοήσετε τη βασική αιτία και πώς μπορεί να επηρεάσει τυχόν βιολογικά παιδιά.

Υπάρχουν Φυσικές Θεραπείες που Μπορούν να Βοηθήσουν;

Οι οικιακές μέθοδοι που βοηθούν στην παραγωγή σπέρματος μπορεί να λειτουργήσουν ή να μην λειτουργήσουν με την αζωοσπερμία. Ενώ ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να ανταποκριθεί καλά σε ορισμένα βότανα και διατροφικές αλλαγές, το σπέρμα που απουσιάζει λόγω απόφραξης ή γενετικής πάθησης μπορεί να μην ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο (αν ανταποκριθεί).

Αυτό δεν σημαίνει ότι η φροντίδα του εαυτού σας με μια ισορροπημένη διατροφή, η άφθονη ξεκούραση, η κατανάλωση αρκετών υγρών και η συγκράτηση του στρες δεν μπορούν να βοηθήσουν. Εκτός από τη φροντίδα για τη γενική σας ευεξία, σκεφτείτε να συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας για να καθορίσετε ποιες – αν υπάρχουν – φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωσή σας.

Πράγματα να δοκιμάστε:

 • να τρώτε μια διατροφή γεμάτη ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα για να ενισχύσετε την παραγωγή σπέρματος
 • ασκηθείτε τακτικά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων τεστοστερόνης
 • δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας. Η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης
 • ρωτήστε τον γιατρό σας για βότανα και συμπληρώματα που μπορεί να προάγουν την ανδρική γονιμότητα, όπως το Tribulus terrestris, ο μαύρος σπόρος, το συνένζυμο Q10, το φολικό οξύ, το κάστανο αλόγου, η L-καρνιτίνη, το Panax ginseng και ο ψευδάργυρος.

Συνιστώμενα Προϊόντα

 Maxatin Greece - ποσότητα του σπέρματος

Χάπια Volume500

Πρόληψη της Αζωοσπερμίας

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε την παραγωγή σπέρματος σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας που προκαλούνται από πράγματα όπως τραυματισμοί ή ορισμένα φάρμακα.

Προσπαθήστε να:

 • μείνετε μακριά από οποιεσδήποτε δραστηριότητες, όπως αθλήματα σκληρής επαφής, που μπορεί να βλάψουν τους όρχεις και την αναπαραγωγική σας οδό.
 • περιορίστε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία.
 • μιλήστε με το γιατρό σας για τα οφέλη και τους κινδύνους των φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος.
 • αποφύγετε δραστηριότητες που μπορεί να εκθέσουν τους όρχεις σας σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως σάουνες ή ατμόλουτρα.

Σύνοψη

Η διάγνωση της αζωοσπερμίας ή το άκουσμα των λέξεων “δεν υπάρχει αριθμός σπερματοζωαρίων” μπορεί να είναι τρομακτικό. Πάρτε μια βαθιά ανάσα – το να έχετε αυτή την πάθηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε βιολογικά παιδιά.

Είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσετε τι προκαλεί το πρόβλημα. Αφού συζητήσετε και αντιμετωπίσετε την αιτία, ο γιατρός σας μπορεί να έχει διάφορες θεραπευτικές επιλογές που διορθώνουν την απόφραξη. Διαφορετικά, διαδικασίες όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να σας βοηθήσουν να επιτύχετε εγκυμοσύνη με τον σύντροφό σας.

Μενού