1. Αρχική
  2. Σεξουαλική Υγεία
  3. Περιτομή : Πως γίνεται, ποια ειναι τα υπερ και τα κατά

Περιτομή : Πως γίνεται, ποια ειναι τα υπερ και τα κατά

Περιεχόμενα

Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του δέρματος που καλύπτει την άκρη του πέους. Η διαδικασία είναι αρκετά συνηθισμένη για τα νεογέννητα αγόρια σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας. Η περιτομή μπορεί να γίνει ακόμα και αν μεγαλώσει το παιδί, αλλά πρόκειται για μια πιο περίπλοκη διαδικασία.

Για ορισμένες οικογένειες, η περιτομή αποτελεί θρησκευτικό τελετουργικό. Η διαδικασία μπορεί επίσης να είναι θέμα οικογενειακής παράδοσης, προσωπικής υγιεινής ή προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης. Για άλλους, ωστόσο, η περιτομή φαίνεται περιττή ή παραμορφωτική.

Γιατί γίνεται η περιτομή

Η περιτομή αποτελεί θρησκευτικό ή πολιτιστικό τελετουργικό για πολλές εβραϊκές και ισλαμικές οικογένειες, καθώς και για ορισμένες φυλές ιθαγενών στην Αφρική και την Αυστραλία. Η περιτομή μπορεί επίσης να είναι θέμα οικογενειακής παράδοσης, προσωπικής υγιεινής ή προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης.

Μερικές φορές υπάρχει ιατρική ανάγκη για περιτομή, όπως όταν η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτή για να τραβηχτεί πίσω (να ανασυρθεί) πάνω από τη βάλανο. Σε άλλες περιπτώσεις, ιδίως σε μέρη της Αφρικής, η περιτομή συνιστάται για μεγαλύτερα αγόρια ή άνδρες για να μειωθεί ο κίνδυνος ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Η περιτομή μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία

περιτομή Ευκολότερη υγιεινή. Η περιτομή καθιστά απλούστερο το πλύσιμο του πέους. Ωστόσο, τα αγόρια με πέος χωρίς περιτομή μπορούν να διδαχθούν να πλένονται τακτικά κάτω από την ακροποσθία.

Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ο κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες είναι χαμηλός, αλλά οι λοιμώξεις αυτές είναι πιο συχνές στους άνδρες με περιτομή. Οι σοβαρές λοιμώξεις νωρίς στη ζωή μπορεί να οδηγήσουν αργότερα σε προβλήματα στα νεφρά.

Μειωμένος κίνδυνος σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Οι άνδρες με περιτομή μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Παρόλα αυτά, οι ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές παραμένουν απαραίτητες.

Πρόληψη των προβλημάτων του πέους. Περιστασιακά, η ακροποσθία σε ένα πέος χωρίς περιτομή μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να ανασυρθεί (φίμωση). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της ακροποσθίας ή της κεφαλής του πέους.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του πέους. Αν και ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος, είναι λιγότερο συχνός στους άνδρες με περιτομή. Επιπλέον, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι λιγότερο συχνός στις γυναίκες σεξουαλικές συντρόφους των περιτομημένων ανδρών.

Οι κίνδυνοι από τη μη περιτομή, ωστόσο, δεν είναι μόνο σπάνιοι, αλλά μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή φροντίδα του πέους.

Η περιτομή μπορεί να μην αποτελεί επιλογή εάν υπάρχουν ορισμένες διαταραχές της πήξης του αίματος. Επίσης, η περιτομή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για πρόωρα μωρά που εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική φροντίδα σε θερμοκοιτίδα του νοσοκομείου ή για μωρά που γεννιούνται με ανωμαλίες του πέους.

Η περιτομή δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ούτε θεωρείται γενικά ότι η περιτομή ενισχύει ή μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση για τους άνδρες ή τις συντρόφους τους. Διαβάστε επίσης : στυτική δυσλειτουργία

Περιτομή και σεξουαλική αίσθηση

Η ακροποσθία έχει τις περισσότερες νευρικές απολήξεις από οποιοδήποτε μέρος του πέους, λέει ο Amin Herati, MD, ουρολόγος στο Johns Hopkins Medicine που ειδικεύεται στην περιτομή ενηλίκων. Και το δέρμα στο κεφάλι του πέους γίνεται πιο παχύ μετά την περιτομή λόγω της αυξημένης τριβής. Αυτό έκανε ορισμένους άνδρες να ανησυχούν ότι η διαδικασία μπορεί να μειώσει την ευαισθησία και την ευχαρίστηση στο πέος τους.

Εκτεταμένες μελέτες, ωστόσο, έχουν διαπιστώσει ότι η περιτομή δεν έχει καμία επίδραση στην αίσθηση ή τη λειτουργία του πέους, λέει ο Herati. Σημειώνει ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι η περιτομή δεν μπορεί να διορθώσει την πρόωρη εκσπερμάτιση κάνοντας τα υπερευαίσθητα πέη των ανδρών λιγότερο ευαίσθητα. “Οι μεγαλύτερες νευρικές ίνες που είναι υπεύθυνες για τη σεξουαλική λειτουργία βρίσκονται σε βαθύτερο επίπεδο” από το δέρμα που κόβεται κατά την περιτομή, λέει.

Μέχρι σήμερα, ο Herati λέει ότι κανένας ασθενής δεν του έχει πει ποτέ ότι η περιτομή επηρέασε τη σεξουαλική του ζωή. Οι άνδρες που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία αργότερα στη ζωή τους συμφωνούν.

Ο Τζέιμς* επέλεξε να κάνει περιτομή το περασμένο φθινόπωρο σε ηλικία 28 ετών επειδή το δέρμα που συνδέει την ακροποσθία με το πέος ήταν μερικές φορές πολύ ερεθισμένο και επώδυνο μετά το σεξ. Ήταν ξύπνιος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, την οποία έκανε στο The Urology Place.

“Είχα ημικρανίες που πονούσαν χειρότερα”, λέει ο Τζέιμς, ο οποίος πήρε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ανακουφιστεί από τον πόνο. Μέσα σε δύο εβδομάδες, είχε θεραπευτεί και ήταν έτοιμος για σεξ. Ούτε ο Τζέιμς ούτε η σύζυγός του παρατήρησαν διαφορές στη σεξουαλική τους ζωή μετά την επέμβαση. Ο ίδιος λέει ότι το πέος του με περιτομή το αισθάνεται πιο ευαίσθητο. “Τώρα υπάρχει περισσότερη αίσθηση του κόλπου κατά τη διάρκεια της συνουσίας, αντί η ακροποσθία να γλιστράει μπρος-πίσω πάνω στην κεφαλή”, λέει ο James.

Κίνδυνοι

Οι πιο συχνές επιπλοκές που σχετίζονται με την περιτομή είναι η αιμορραγία και η λοίμωξη. Οι παρενέργειες που σχετίζονται με την αναισθησία είναι επίσης πιθανές.

Σπάνια, η περιτομή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της ακροποσθίας. Για παράδειγμα:

  • Η ακροποσθία μπορεί να κοπεί πολύ κοντή ή πολύ μακριά
  • Η ακροποσθία μπορεί να μην επουλωθεί σωστά
  • Η εναπομείνασα ακροποσθία μπορεί να επανακολληθεί στο άκρο του πέους, απαιτώντας μικρή χειρουργική αποκατάσταση

Πώς προετοιμάζεστε

Πριν από την περιτομή, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας. Είτε σχεδιάζετε να κάνετε περιτομή στον γιο σας είτε επιδιώκετε την περιτομή για τον εαυτό σας, πιθανότατα θα χρειαστεί να δώσετε γραπτή συγκατάθεση για τη διαδικασία.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Η περιτομή του νεογέννητου γίνεται συχνά στο νοσοκομείο – κλινική, συνήθως εντός 10 ημερών μετά τη γέννηση.

Για την περιτομή νεογέννητου, ο γιος σας θα ξαπλώσει ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια του δεμένα. Αφού καθαριστεί το πέος και η γύρω περιοχή, ένα αναισθητικό θα εγχυθεί στη βάση του πέους ή θα εφαρμοστεί στο πέος ως κρέμα. Ένας ειδικός σφιγκτήρας ή ένας πλαστικός δακτύλιος θα τοποθετηθεί στο πέος και η ακροποσθία θα αφαιρεθεί.

Στη συνέχεια, το πέος θα καλυφθεί με μια αλοιφή, όπως ένα τοπικό αντιβιοτικό ή βαζελίνη, και θα τυλιχτεί χαλαρά με γάζα. Η διαδικασία διαρκεί γενικά περίπου 10 λεπτά.

Η περιτομή είναι παρόμοια για τα μεγαλύτερα αγόρια και τους ενήλικες. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να γίνει υπό γενική αναισθησία, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και ο κίνδυνος επιπλοκών μπορεί να είναι μεγαλύτερος όταν γίνεται αργότερα στη ζωή.

Μετά τη διαδικασία

Συνήθως χρειάζονται επτά έως 10 ημέρες για την επούλωση του πέους. Το άκρο του πέους είναι πιθανό να πονάει στην αρχή και το πέος μπορεί να φαίνεται κόκκινο, πρησμένο ή μελανιασμένο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα κίτρινου υγρού στην άκρη του πέους.

Εάν το παιδί σας είναι ανήσυχο καθώς η αναισθησία εξασθενεί, κρατήστε το απαλά – προσέχοντας να μην ασκείτε πίεση στο πέος.

Δεν πειράζει να πλύνετε το πέος καθώς επουλώνεται. Για τα μικρά παιδιά, αλλάξτε τον επίδεσμο με κάθε αλλαγή πάνας και απλώστε μια σταγόνα βαζελίνη στην άκρη του πέους για να μην κολλάει στην πάνα. Αλλάζετε συχνά την πάνα του μωρού σας και βεβαιωθείτε ότι η πάνα είναι χαλαρά στερεωμένη.

Αν υπάρχει πλαστικός δακτύλιος αντί για επίδεσμο, θα πέσει από μόνος του – συνήθως μέσα σε περίπου μία εβδομάδα. Μόλις επουλωθεί το πέος, πλύνετέ το με σαπούνι και νερό κατά τη διάρκεια του κανονικού μπάνιου.

Τα αγόρια δεν πρέπει να κολυμπούν ή να κάνουν μπάνιο για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη διαδικασία. Θα πρέπει να αποφεύγουν την ποδηλασία και το κάθισμα σε παιχνίδια για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και δεν πρέπει να κάνουν επίπονες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο για 4-6 εβδομάδες.

Οι ενήλικες μπορούν να αρχίσουν να είναι δραστήριοι περπατώντας, κάνοντας λίγο περισσότερο χρόνο κάθε μέρα, αλλά θα πρέπει να περιμένουν 4 έως 6 εβδομάδες για να επιστρέψουν σε δραστηριότητες όπως το τζόκινγκ ή η άρση βαρών.

Τα προβλήματα μετά την περιτομή είναι ασυνήθιστα. Επικοινωνήστε με το γιατρό εάν:

  • Η κανονική ούρηση δεν επανέρχεται εντός 12 ωρών από την περιτομή
  • Υπάρχει επίμονη αιμορραγία
  • Υπάρχει αποστράγγιση με άσχημη μυρωδιά από την άκρη του πέους
  • Ο πλαστικός δακτύλιος παραμένει στη θέση του δύο εβδομάδες μετά την περιτομή

Share This

Post Author

Πάχυνση πέους με υαλουρονικό οξύ
Απώλεια βάρους και Στυτική Δυσλειτουργία
Μενού