Περιεχόμενα

Τα αποδεδειγμένα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία

Το μπαχαρικό που είναι γνωστό ως κουρκουμάς μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής που υπάρχει. Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Αρκετά από τα συγκεκριμένα οφέλη προέρχονται από το κύριο ενεργό συστατικό του, την κουρκουμίνη.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές δόσεις κουρκουμά (1/2 κουταλάκι του γλυκού μερίδα την ημέρα) μπορεί να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα σε καταστάσεις όπως η καλοήθη υπερτροφία του προστάτη (BPH) αλλά απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες επιβεβαίωσης καθώς μόνο ένα μικρό κλάσμα κουρκουμά απορροφάται από του γαστρεντερικού σωλήνα σε αυτές τις χαμηλές δόσεις.

Πιο κάτω θα μάθετε περισσότερα για το τι λέει η επιστήμη για τον κουρκουμά και την κουρκουμίνη καθώς και τα οφέλη τους.

Τι είναι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη;

Πρόκειται για το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του. Χρησιμοποιείται διαχρονικά στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φαρμακευτικό βότανο. Πρόσφατα, η επιστήμη άρχισε να επιβεβαιώνει τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς ότι ο κουρκουμάς περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη χαρακτηρίζεται ως το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Ακολουθούν τα 10 κορυφαία τεκμηριωμένα οφέλη του κουρκουμά και της κουρκουμίνης για την υγεία.

Διαθέτει βιοδραστικές ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες

Παρόλα αυτά, η περιεκτικότητα του κουρκουμά σε κουρκουμίνη δεν είναι τόσο υψηλή. Είναι περίπου 3%, κατά βάρος. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με αυτό το βότανο χρησιμοποιούν εκχυλίσματα κουρκουμά που περιέχουν κυρίως την ίδια την κουρκουμίνη, με δόσεις που συνήθως ξεπερνούν το 1 γραμμάριο την ημέρα.

Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσετε σε αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας απλώς τον κουρκουμά ως μπαχαρικό στα τρόφιμά σας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν συμπληρώματα.

Ωστόσο, η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Για να βιώσετε τα πλήρη αποτελέσματα της κουρκουμίνης, η βιοδιαθεσιμότητά της (ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας απορροφά μια ουσία) πρέπει να βελτιωθεί.

Βοηθάει να την καταναλώνετε μαζί με μαύρο πιπέρι, το οποίο περιέχει πιπερίνη. Η πιπερίνη χαρακτηρίζεται ως μια φυσική ουσία που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%.

Στην πραγματικότητα, τα καλύτερα συμπληρώματα κουρκουμίνης περιέχουν πιπερίνη και αυτό τα καθιστά σημαντικά πιο αποτελεσματικά.

Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση

Η φλεγμονή είναι απίστευτα σημαντική. Βοηθά στην καταπολέμηση των ξένων εισβολέων και έχει ρόλο στην αποκατάσταση των βλαβών στο σώμα σας.

Παρόλο που η οξεία, βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι ευεργετική, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία αν γίνει χρόνια και επιτεθεί στους ιστούς του σώματός σας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε ορισμένες καταστάσεις υγείας και ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν

  • Καρδιακή νόσος
  • Καρκίνος
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Νόσος του Alzheimer
  • Διάφορες εκφυλιστικές καταστάσεις

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής είναι δυνητικά σημαντικό για την πρόληψη και τη συμβολή στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

Ενώ το θέμα της φλεγμονής είναι πολυεπίπεδο και πιθανώς δεν υπάρχει απλή απάντηση, το βασικό συμπέρασμα σχετικά με την κουρκουμίνη είναι ότι πρόκειται για μια βιοδραστική ουσία που μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Ωστόσο, απαιτούνται πολύ υψηλές δόσεις για να παραχθούν φαρμακευτικά αποτελέσματα.

Η Κουρκουμίνη στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της υπερτροφίας του προστάτη

Μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιταλική Panminerva Medica το 2012 παρακολούθησε 33 ασθενείς με καλοήθη δυσπλασία του προστάτη (ΒΡΗ) που έλαβαν συμπληρώματα κουρκουμίνης για έξι μήνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι άνδρες είχαν λιγότερα συμπτώματα, βελτιωμένη ροή ούρων και καλύτερη ποιότητα ζωής από αυτούς που δεν έπαιρναν συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ιατρικής της Σεούλ, η κουρκουμίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει τον οργανισμό να μειώσει φυσικά την επίδραση ορισμένων ενώσεων που οδηγούν σε διόγκωση του προστάτη.

Δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι; Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Complementary and Alternative Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη εμπόδιζε την ανάπτυξη του προστάτη και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «λειτουργική τροφή» που βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της BPH.

Ο κουρκουμάς μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος

Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη γήρανση και πολλές ασθένειες. Περιλαμβάνει ελεύθερες ρίζες, ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες τείνουν να αντιδρούν σημαντικά με σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες ή DNA.

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά είναι ότι προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής της δομής.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα και κύτταρα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των ελεύθερων ριζών και μπορεί να διεγείρει τη δράση άλλων αντιοξειδωτικών. Απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

Η κουρκουμίνη ενισχύει τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο

Πριν οι επιστήμονες κατανοήσουν καλύτερα τους νευρώνες, πίστευαν ότι δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, τώρα γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Οι νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Ένας από τους κύριους κινητήριους μοχλούς αυτής της διαδικασίας είναι ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Πρόκειται για ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης υπεύθυνης για την προώθηση της ζωής των νευρώνων.

Η πρωτεΐνη BDNF παίζει μεγάλο ρόλο στην μνήμη και την μάθηση και μπορεί να βρεθεί σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το φαγητό, το ποτό και το σωματικό βάρος.

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης BDNF, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της νόσου Αλτσχάιμερ. Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλο.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών εγκεφαλικών ασθενειών και των μειώσεων της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι οι μελέτες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, είναι δύσκολο να πούμε τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για τον άνθρωπο.

Μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής, κάτι που φαίνεται λογικό δεδομένης της επίδρασής του στα επίπεδα του BDNF. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Η κουρκουμίνη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στον κόσμο. Οι ερευνητές τη μελετούν εδώ και πολλές δεκαετίες και έχουν μάθει πολλά για το γιατί συμβαίνει. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι απίστευτα περίπλοκες και διάφορα πράγματα συμβάλλουν σε αυτές.

Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή πολλών βημάτων κατά την διαδικασία της καρδιακής νόσου. Ίσως το κύριο όφελος της κουρκουμίνης όσον αφορά την καρδιακή νόσο είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, της επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων σας.

Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι ένας σημαντικός μοχλός πρόκλησης καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει όταν το ενδοθήλιό σας αδυνατεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, την πήξη του αίματος και διάφορους άλλους παράγοντες.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την άσκηση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και της οξείδωσης (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), οι οποίες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στις καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μελέτη με 121 άτομα που υποβλήθηκαν σε επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, οι ερευνητές τους χορήγησαν είτε εικονικό φάρμακο είτε 4 γραμμάρια κουρκουμίνης την ημέρα λίγες ημέρες πριν και μετά την επέμβαση. Η ομάδα της κουρκουμίνης είχε 65% μειωμένο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή στο νοσοκομείο.

Ο κουρκουμάς βοηθάει στην πρόληψη κατά του καρκίνου

Πρόκειται για μια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μορφές καρκίνου που φαίνεται να επηρεάζονται από τα συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως ευεργετικό βότανο στη θεραπεία του καρκίνου και έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί:

  • Να συμβάλλει στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων
  • Να μειώσει σημαντικά την αγγειογένεση (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στους όγκους)
  • Να μειώσει τη μετάσταση (εξάπλωση του καρκίνου)
  • Το κατά πόσον η κουρκουμίνη σε υψηλές δόσεις – κατά προτίμηση με έναν ενισχυτή απορρόφησης όπως η πιπερίνη – μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου στον άνθρωπο δεν έχει ακόμη μελετηθεί σωστά.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο από το να εμφανιστεί εξαρχής, ειδικά τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Σε μια μελέτη 30 ημερών σε 44 άνδρες με αλλοιώσεις στο παχύ έντερο που μερικές φορές μετατρέπονται σε καρκινικές, 4 γραμμάρια κουρκουμίνης την ημέρα μείωσαν τον αριθμό των αλλοιώσεων κατά 40%.

Η κουρκουμίνη είναι χρήσιμη στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και μπορεί να συμβάλει στο 70% των περιπτώσεων άνοιας. Ενώ υπάρχει θεραπεία για ορισμένα από τα συμπτώματά της, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντική η πρόληψη της εμφάνισής της εξαρχής.

Μπορεί να υπάρχουν καλά νέα στον ορίζοντα, επειδή η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή και η οξειδωτική βλάβη παίζουν ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ και η κουρκουμίνη έχει ευεργετικές επιδράσεις και στα δύο.

Επιπλέον, ένα βασικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η συσσώρευση πρωτεϊνικών δεσμών που ονομάζονται πλάκες αμυλοειδούς. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάριση αυτών των πλακών.

Το κατά πόσον η κουρκουμίνη μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αντιστρέψει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους είναι προς το παρόν άγνωστο και πρέπει να μελετηθεί.

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα ανταποκρίνονται αρκετά καλά στα συμπληρώματα κουρκουμίνης

Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, οι περισσότεροι από τους οποίους περιλαμβάνουν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση, είναι λογικό ότι μπορεί να βοηθήσει με την αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση.

Σε μια μελέτη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη ήταν πιο αποτελεσματική ακόμη και από ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Μπορεί άλλες μελέτες να εξέτασαν τις επιδράσεις της κουρκουμίνης στην αρθρίτιδα και να σημείωσαν βελτιώσεις σε διάφορα συμπτώματα

Η κουρκουμίνη έχει οφέλη κατά της κατάθλιψης

Η κουρκουμίνη έχει δείξει κάποιες υποσχέσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Σε μια ελεγχόμενη δοκιμή, 60 άτομα με κατάθλιψη τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα έλαβε Prozac, μια άλλη ομάδα έλαβε 1 γραμμάριο κουρκουμίνης και η τρίτη ομάδα έλαβε τόσο Prozac όσο και κουρκουμίνη.

Μετά από 6 εβδομάδες, η κουρκουμίνη είχε οδηγήσει σε βελτιώσεις παρόμοιες με εκείνες του Prozac. Η ομάδα που πήρε τόσο Prozac όσο και κουρκουμίνη τα πήγε καλύτερα.

Σύμφωνα με αυτή την μελέτη, η κουρκουμίνη είναι το ίδιο αποτελεσματική με ένα αντικαταθλιπτικό. Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με μειωμένα επίπεδα BDNF και συρρίκνωση του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου με ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων του BDNF, αντιστρέφοντας ενδεχομένως ορισμένες από αυτές τις αλλαγές.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σεροτονίνη και ντοπαμίνη.

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης

Αν η κουρκουμίνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ, μπορεί να έχει οφέλη και για τη μακροζωία.

Αυτό υποδηλώνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει δυνατότητες ως συμπλήρωμα κατά της γήρανσης.

Δεδομένου ότι η οξείδωση και η φλεγμονή πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη γήρανση, η κουρκουμίνη μπορεί να έχει αποτελέσματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόληψη των ασθενειών.

Συνοψίζοντας..

Ο κουρκουμάς  και ιδιαίτερα η πιο δραστική του ένωση, η κουρκουμίνη έχει πολλά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, όπως η δυνατότητα βελτίωσης της υγείας της καρδιάς, η πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και του καρκίνου και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσπλασίας του Προστάτη.

Είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό. Επίσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της αρθρίτιδας.

Ενώ αυτά τα οφέλη είναι πιθανά, είναι περιορισμένα προς το παρόν λόγω της περιορισμένης βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Συμπληρώματα διατροφής για την βελτίωση της υγείας του προστάτη

prostamin-forte-xapia

Prostamin Forte Αγορά
 
Απαλλαγείτε μία και καλή από την προστατίτιδα.
 
39,00€  78€

Share This

Post Author

Rye Grass Pollen – Γύρη Σίκαλης για την Υγεία του προστάτη
Red Clover : Το κόκκινο τριφύλλι για την ενίσχυση του προστάτη
Μενού