1. Αρχική
  2. Σεξουαλική Υγεία
  3. Αυτές οι τροφές είναι καλές για έναν διευρυμένο προστάτη

Αυτές οι τροφές είναι καλές για έναν διευρυμένο προστάτη

Τροφές που είναι καλές για τον προστάτη

Περιεχόμενα

Ο προστάτης είναι ένας σχετικά μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού και βρίσκεται πίσω από την ουροδόχο κύστη στους άνδρες. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, ο αδένας του προστάτη βοηθά στην παραγωγή σπέρματος, του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά υγρού που μεταφέρει το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση.

Καθώς ορισμένοι άνδρες μεγαλώνουν, ο αδένας του προστάτη μπορεί να διογκωθεί επικίνδυνα και αποτελεί μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή BPH.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε ποιες τροφές πρέπει να τρώτε για να αποφύγετε από τα συμπτώματα της BPH.

Διατροφή και διευρυμένος προστάτης

Ο αδένας του προστάτη ελέγχεται πλήρως από ισχυρές ορμόνες, γνωστές ως ορμόνες του φύλου, συμπεριλαμβανομένης και της τεστοστερόνης.

Στον αδένα του προστάτη, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε μια άλλη ορμόνη που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα υψηλά επίπεδα της DHT προκαλούν διόγκωση των κυττάρων του προστάτη.

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία του προστάτη λόγω των επιδράσεών τους στην τεστοστερόνη και σε άλλες ορμόνες.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεύρυνσης του προστάτη και καρκίνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ένα άτομο δεν ενσωματώνει αρκετά λαχανικά στη διατροφή του.

Τρόφιμα για την υγεία του προστάτη

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά θεωρείται ότι προστατεύει τον προστάτη.

Συγκεκριμένα τα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι ωφελούν σημαντικά τον προστάτη περιλαμβάνουν:

  • Σολομός: Ο σολομός είναι πλούσιος σε υγιεινά λιπαρά που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη και τη μείωση της φλεγμονής μέσα στο σώμα. Άλλα ψάρια κρύου νερού, όπως οι σαρδέλες και η πέστροφα, είναι επίσης πλούσια σε αυτούς τους τύπους λιπαρών.
  • Ντομάτες: Οι ντομάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα από λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να ωφελήσει τα κύτταρα του προστάτη. Το μαγείρεμα της ντομάτας, όπως στη σάλτσα ντομάτας ή στη σούπα, βοηθά στην απελευθέρωση του λυκοπένιου και το καθιστά πιο εύκολα διαθέσιμο στο σώμα.
  • Μούρα: Φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα και βατόμουρα είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τα υποπροϊόντα αντιδράσεων που συμβαίνουν μέσα στο σώμα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και ασθένειες με την πάροδο του χρόνου.
  • Μπρόκολο: Το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το bok choy, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, περιέχουν μια χημική ουσία γνωστή ως σουλφοραφάνη. Αυτό θεωρείται ότι στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και προάγει έναν υγιή προστάτη.
  • Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ένα ιχνοστοιχείο. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον προστάτη και πιστεύεται ότι συμβάλλει στην εξισορρόπηση της τεστοστερόνης και της DHT. Εκτός από τους ξηρούς καρπούς, τα οστρακοειδή και τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο.
  • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του προστάτη.
  • Κρεμμύδια και σκόρδο: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με BPH τείνουν να τρώνε λιγότερο σκόρδο και κρεμμύδια σε σχέση με τους άνδρες χωρίς BPH. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι υγιεινές προσθήκες στις περισσότερες δίαιτες.

Επίσης, ορισμένες μελέτες για θεραπείες με φυτικά εκχυλίσματα, όπως ένα εκχύλισμα από ένα είδος φοίνικα γνωστό ως saw palmetto, έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στο μέγεθος του προστάτη και στη ροή των ούρων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Μια υγιεινή διατροφή για διευρυμένο προστάτη είναι κάτι περισσότερο από την απλή κατανάλωση καλών τροφών. Σημαίνει επίσης την αποφυγή άλλων τύπων τροφών που δεν είναι καλές για τον προστάτη.

Ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινο κρέας: Κρέας: Η έρευνα δείχνει ότι η αποχή από το κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του προστάτη. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση κρέατος σε μεγάλη βάση πιστεύεται ότι τριπλασιάζει τον κίνδυνο διεύρυνσης του προστάτη.
  • Γαλακτοκομικά: Ομοίως με το κρέας, η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης BPH. Η διακοπή ή η μείωση του βουτύρου, του τυριού και του γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της BPH.
  • Καφεΐνη: Η καφεΐνη μπορεί να δράσει ως διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει το πόσο συχνά και πόσο επειγόντως πρέπει να ουρήσει ένα άτομο. Η μείωση σε μεγάλο βαθμό του καφέ, του τσαγιού, της σόδας και της σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τα ουροποιητικά συμπτώματα της BPH.
  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή ούρων. Οι άνδρες με BPH μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται με τη διακοπή του αλκοόλ.
  • Νάτριο: Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζονται με την BPH. Η τήρηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο με τη μη προσθήκη αλατιού στα γεύματα και την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει ορισμένους άνδρες.

Διαχείριση διευρυμένου προστάτη

Οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικές στη διαχείριση ορισμένων συμπτωμάτων της ΒΡΗ, αλλά και άλλες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να διευκολύνουν τα συμπτώματα της BPH περιλαμβάνουν:

  • Διαχείριση του στρες.
  • Διακοπή του καπνίσματος.
  • Αποφυγή υγρών το βράδυ για να μειωθεί η νυχτερινή ούρηση.
  • Άδειασμα της ουροδόχου κύστης πλήρως κατά την ούρηση.
  • Να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους.
  • Αποφυγή φαρμάκων που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, όπως τα αντιισταμινικά, τα διουρητικά και τα αποσυμφορητικά αν είναι δυνατόν.
  • Δοκιμάζοντας ασκήσεις εξάσκησης της ουροδόχου κύστης.
  • Περιορισμός της πρόσληψης υγρών σε 2 λίτρα υγρών κάθε μέρα.

Εάν αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αποτελεσματικές, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή κάποια χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα του διευρυμένου προστάτη

Η διόγκωση του προστάτη ή υπερτροφία του προστάτη είναι αρκετά συχνή στους άνδρες. Πάνω από 14 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και 20 εκατομμύρια άνδρες στην Ευρώπη παρουσίασαν συμπτώματα BPH το 2020.

Τα συμπτώματα της BPH περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη συχνότητα και επείγουσα ανάγκη ούρησης
  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
  • Αδύναμη ροή ούρων ή σταγονίδια στο τέλος της ούρησης
  • Διακοπτόμενη ούρηση
  • Συχνή ούρηση τη νύχτα
  • Πόνος μετά την εκσπερμάτιση
  • Επώδυνη ούρηση
  • Κατακράτηση ούρων ή αδυναμία ούρησης

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ένας διογκωμένος προστάτης αδένας αποφράσσει την ουρήθρα, τον σωλήνα που διέρχεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του εξωτερικού του σώματος. Αυτή η απόφραξη μπορεί να καταστήσει δύσκολη ή και αδύνατη την ούρηση.

Η θεραπεία της ΒΡΗ εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ορισμένες φορές απαιτούνται μόνο βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν κάλλιστα να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του μεγέθους του προστάτη ή των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την BPH.

ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ 

Αγορα Prostamin Forte

Απαλλαγείτε μια και καλή από την προστατίτιδα

PRESTEPLUS

Βελτιώστε την κατάσταση του προστάτη σας

Share This

Post Author

Γιατί μικραίνει το πέος και από τι επηρεάζεται;
Τροφές για να ενισχύσετε την Λίμπιντο και την Στύση
Μενού