Υπερτροφία του Προστάτη

Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη

προστατης και υπερτροφια του προστατηΗ καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι ο ιατρικός όρος για να περιγράψει έναν υπερτροφικό προστάτη, μια πάθηση η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο περνάνε τα ούρα.

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι συνηθισμένη σε άντρες ηλικίας άνω των 50. Δεν είναι καρκίνος και συνήθως δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία.

Συμπτώματα της Καλοήθους Υπερτροφία του Προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, ο οποίος βρίσκεται στην λεκάνη, ανάμεσα στο πέος και την ουροδόχο κύστη.

Όταν μεγαλώνει ο προστάτης, μπορεί να ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα (τον σωλήνα μέσα από τον οποίο περνάνε τα ούρα).

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ουρείτε και μπορεί να προκαλέσει:

 • Δυσκολία στην αρχή της ούρησης
 • Κόπο για να ουρήσετε
 • Αδύναμη ροή ούρων
 • Ούρηση με διακοπές
 • Άμεση και/ ή συχνή ούρηση
 • Συχνή ανάγκη για ούρηση την νύχτα
 • Διαρροή ούρων (ακράτεια ούρων)

Η διαρροή ούρων μπορεί να συμβεί όταν νοιώθετε μια ξαφνική ανάγκη για ούρηση και δεν μπορείτε να σταματήσετε την διαρροή ούρων πριν φτάσετε στην τουαλέτα. Αυτό ονομάζεται ακράτεια ούρων.

Η διαρροή ούρων μπορεί να συμβεί επίσης όταν καταπονήστε, για παράδειγμα όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο. Αυτό είναι η ακράτεια ούρων.

Η πιο συνηθισμένη μορφή διαρροής είναι όταν μια μικρή ποσότητα ούρων στάζει στο εσώρουχο σας μετά το τέλος της ούρησης.

Σε μερικούς άντρες, τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν χρειάζονται θεραπεία. Σε άλλους όμως, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Πολλοί άντρες που έχουν υπερτροφικό προστάτη, έχουν και αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη. Αυτό δεν ισχύει όμως.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη σε άντρες με υπερτροφικό προστάτη δεν είναι μεγαλύτερος σε σχέση με αυτούς με κανονικό μέγεθος προστάτη.

Αίτια της Καλοήθους Υπερτροφίας του Προστάτη

Η αιτία της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι συνδέεται με ορμονικές μεταβολές καθώς μεγαλώνει ο άντρας.

Η ισορροπία των ορμονών στο σώμα σας αλλάζει καθώς μεγαλώνετε και αυτό μπορεί να κάνει τον αδένα του προστάτη σας να μεγαλώσει.

Διάγνωση της Καλοήθους Υπερτροφίας του Προστάτη

Μπορείτε να υποβληθείτε σε πολλές και διαφορετικές εξετάσεις, για να μάθετε αν έχετε υπερτροφικό προστάτη.

Ο Ουρολόγος μας μπορεί να κάνει κάποιες από αυτές τις εξετάσεις, όπως μια εξέταση ούρων, αλλά οι υπόλοιπες πρέπει να γίνουν στο νοσοκομείο.

Μπορεί να χρειαστούν μερικές εξετάσεις έτσι ώστε να αποκλειστούν κάποιες άλλες παθήσεις που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Παραπομπή σε έναν Ουρολόγο

Ίσως χρειαστείτε έναν ουρολόγο ή άλλον ειδικό αν:

 • Οι προηγούμενες θεραπείες δεν βοήθησαν στα ουροποιητικά σας προβλήματα
 • Μια ουροποιητική λοίμωξη δεν σταματάει ή επανέρχεται τακτικά
 • Δεν μπορείτε να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας
 • Έχετε προβλήματα στα νεφρά
 • Έχετε ακράτεια ούρων: όταν υπάρχει διαρροή  ούρων, ιδιαίτερα όταν η ουροδόχος κύστη σας είναι κάτω από πίεση, για παράδειγμα όταν βήχετε ή γελάτε

Πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν ουρολόγο αν ανησυχείτε ότι τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από καρκίνο, αν και για τους περισσότερους άντρες δεν ευθύνεται ο καρκίνος.

Για ν ανακαλύψετε τι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματα και να αποφασίσετε πώς να τα διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο, θα πρέπει να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις για να μετρήσετε:

 • Την ταχύτητα της ροής των ούρων σας
 • Πόσα ούρα παραμένουν στην ουροδόχο κύστη μετά το τέλος της ούρησης

Μπορείτε επίσης να κάνετε και άλλες εξετάσεις, ανάλογα με τα συμπτώματα ή την θεραπεία που εσείς και ο ουρολόγος σας σκέφτεστε

Θεραπεία της Καλοήθους Υπερτροφίας του Προστάτη

Η θεραπεία για έναν υπερτροφικό αδένα του προστάτη εξαρτάται από την δριμύτητα των συμπτωμάτων σας.

Οι κύριες θεραπείες είναι:

Αλλαγή του Τρόπου Ζωής

Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα κάνοντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως:

Μικρότερη κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, αλκοόλ, καφεΐνης και τεχνικών γλυκαντικών.

Τα ποτά που περιέχουν ανθρακικό, αλκοόλ, καφεΐνη (όπως το τσάι, ο καφές ή η κόκα κόλα) και φυσικά γλυκαντικά, μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα.

Μικρότερη κατανάλωση υγρών το βράδυ

Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα υγρών  που πίνετε το βράδυ και αποφύγετε να πιείτε οτιδήποτε για δυο ώρες τουλάχιστον πριν πάτε για ύπνο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να σηκωθείτε το βράδυ την νύχτα. Βεβαιωθείτε παρόλα αυτά ότι πίνετε αρκετά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Θυμηθείτε να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας

Θυμηθείτε να πάτε τουαλέτα πριν από μεγάλα ταξίδια ή όταν γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε εύκολα πρόσβαση σε τουαλέτα.

Διπλό άδειασμα

Αυτό περιλαμβάνει το να περιμένετε λίγα λεπτά αφού έχετε τελειώσει την ούρηση πριν δοκιμάσετε και πάλι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας σωστά. Προσέξτε όμως να μην πιεστείτε ή να ζοριστείτε.

Ελέγξτε τα φάρμακα σας

Ελέγξτε με τον ουρολόγο σας αν τα φάρμακα τα οποία λαμβάνετε, για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά ή τα αποσυμφορητικά, χειροτερεύουν τα ουροποιητικά συμπτώματα σας.

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και φυτικές ίνες

Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη και να χειροτερεύσει τα συμπτώματα του υπερτροφικού προστάτη.

Χρήση ενίσχυσης ή θήκης

Τα απορροφητικά μαξιλαράκια ή εσώρουχα μπορούν να φορεθούν μέσα από το εσώρουχο σας ή να το αντικαταστήσουν τελείως, και θα απορροφήσουν οποιεσδήποτε διαρροές.

Οι ουροποιητικές θήκες μπορούν να βοηθήσουν με τις σταγόνες. Μοιάζουν με προφυλακτικά με ένα σωλήνα στο τέλος. Ο σωλήνας συνδέεται με μια τσάντα, την ποία μπορείτε να δέσετε στο πόδι σας κάτω από τα ρούχα σας.

Εκγύμναση της ουροδόχου κύστεως

Η εκγύμναση της ουροδόχου κύστεως είναι ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που στοχεύει στο να σας βοηθήσει να κρατηθείτε χωρίς να ουρήσετε για περισσότερο χρονικό διάστημα και να κρατήσετε περισσότερα ούρα στην ουροδόχο κύστη σας. Σας δίνετε ένας στόχος, όπως το να περιμένετε τουλάχιστον για δυο ώρες ανάμεσα στην κάθε φορά που πηγαίνετε να ουρήσετε.

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα διάγραμμα για την εκγύμναση της ουροδόχου κύστεως, γιατί θα σας επιτρέψει να καταγράφετε την κάθε φορά που πηγαίνετε να ουρήσετε και τον όγκο των ούρων που αποβάλλετε – θα χρειαστείτε μια πλαστική κανάτα για να τα μετρήσετε. Το διάγραμμα μπορεί να σας το δώσει ο ουρολόγος σας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μερικές άλλες ασκήσεις, όπως ασκήσεις αναπνοής, χαλάρωσης και μυϊκές για να μην σκέφτεστε την ανάγκη για ούρηση.

Με την πάροδο του χρόνου ο χρόνος στον οποίο στοχεύετε θα αυξάνεται, και στο τέλος του προγράμματος θα δείτε ότι θα μπορείτε να αντέξετε αρκετά περισσότερο χωρίς να ουρήσετε.

Επικοινωνήστε με τον ουρολόγο μας συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Φάρμακα

Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας δεν βοηθούν ή δεν είναι κατάλληλες για εσάς, μπορείτε να λάβετε φάρμακα. (Προτείνουμε το ProstEro)

Οι Άλφα αποκλειστές χαλαρώνουν τους μύες στον αδένα του προστάτη και στην βάση της ουροδόχου κύστεως, κάνοντας την διέλευση των ούρων ευκολότερη. Οι πιο συνηθισμένοι άλφα αποκλειστές είναι η ταμσουλοσίνη και η αλφουζοσίνη.

Τα αντιχολινεργικά χαλαρώνουν τον μυ της ουροδόχου κύστεως αν είναι υπερδραστήριος.

Οι Αναστολείς της 5 άλφα αναγωγάσης μικραίνουν τον αδένα του προστάτη αν είναι υπερτροφικός. Η Φιναστερίδη και η Ντουταστερίδη είναι οι δύο διαθέσιμοι αναστολείς της 5 άλφα αναγωγάσης.

Τα διουρητικά επιταχύνουν την παραγωγή ούρων. Αν ληφθούν κατά την διάρκεια της ημέρας, μειώνουν την ποσότητα ούρων που παράγεται την νύχτα.

Η Δεσμοπρεσσίνη επιβραδύνει την παραγωγή ούρων έτσι ώστε να παράγονται λιγότερα ούρα την νύχτα.

Προτείνουμε το ProstEro, ένα φυτικό προϊόν που βοηθάει στη θεραπεία του προστάτη.

Ο ουρολόγος σας δεν πρέπει να σας προτείνει ομοιοπαθητική ή βελονισμό για να θεραπεύσει τα ουροποιητικά συμπτώματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία για το πόσο καλά δουλεύουν ή για το πόσο ασφαλή είναι.

Καθετήρες

Αν έχετε συνεχή προβλήματα στην ούρηση, μια πάθηση που λέγεται χρόνια απόφραξη του ουροποιητικό συστήματος, μπορεί να χρειαστείτε καθετήρα για να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας.

Ο καθετήρας είναι ένας μαλακός σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα. Μπορεί να περάσει από την ουρήθρα, ή από μια μικρή τρύπα που γίνεται στην κοιλιά πάνω από το ηβικό οστό.

Μπορεί να σας συστήσουν έναν αφαιρούμενο καθετήρα ή έναν καθετήρα ο οποίος μένει στην ουροδόχο κύστη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χειρουργική Επέμβαση

Οι περισσότεροι άνδρες με ουροποιητικά προβλήματα δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να είναι μια επιλογή αν οι άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Διουρηθρική προστατεκτομή

Η διουρηθρική προστατεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του αδένα του προστάτη, χρησιμοποιώντας συνήθως έναν σωλήνα που περνάει μέσα από την ουρήθρα. Είναι κατάλληλη για τους άντρες που έχουν υπερτροφικό προστάτη.

Ανοιχτή προστατεκτομή

Μια ανοιχτή προστατεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του αδένα του προστάτη μέσω μιας τομής στο σώμα σας. Αυτή η διαδικασία είναι κατάλληλη για άντρες με υπερτροφικό προστάτη πάνω από ένα συγκεκριμένο μέγεθος.

Κυστεοπλαστική

Η κυστεοπλαστική είναι μια διαδικασία για να αυξηθεί το μέγεθος της ουροδόχου κύστεως και γίνεται ράβοντας ένα μικρό κομμάτι ιστού από τα έντερα στον τοίχο της ουροδόχου κύστεως. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει τους άντρες των οποίων ο μυς στην ουροδόχο κύστη συσπάται πριν γεμίσει η ουροδόχος κύστη.

Βοτουλινική τοξίνη

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ενέσεις με βοτουλινική τοξίνη στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστεως. Αυτή η επέμβαση μπορεί να βοηθήσει τους άντρες των οποίων ο μυς στην ουροδόχο κύστη συσπάται πριν γεμίσει η ουροδόχος κύστη.

Διέγερση νεύρου του ιερού οστού με εμφύτευση

Μια μικρή ηλεκτρική συσκευή εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και στέλνει ριπές ηλεκτρικών σημάτων στην ουροδόχο κύστη και στο ουροποιητικό σύστημα για καλύτερο έλεγχο. Αυτό είναι κατάλληλο για τους άντρες των οποίων ο μυς στην ουροδόχο κύστη συσπάται πριν γεμίσει η ουροδόχος κύστη.

Εκτροπή ούρων

Η εκτροπή ούρων περιλαμβάνει την σύνδεση των σωλήνων που ενώνουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα έτσι ώστε τα ούρα να μπορούν να συλλέγονται χωρίς να περνάνε μέσα από την ουροδόχο κύστη.

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για άντρες των οποίων τα συμπτώματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτό διαχείριση και φάρμακα, και οι οποίοι δεν μπορούν – ή δεν θέλουν – να κάνουν κυστεοπλαστική ή διέγερση νεύρου του ιερού οστού με εμφύτευση.

Επιπλοκές της Υπερτροφίας του Προστάτη

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη μπορεί να οδηγήσει μερικές φορές σε επιπλοκές όπως:

 • Ουρολοίμωξη
 • Οξεία επίσχεση ούρων

Η οξεία επίσχεση ούρων είναι μια ξαφνική ανικανότητα για ούρηση.

Τα συμπτώματα της οξείας επίσχεσης ούρων περιλαμβάνουν:

 • Το να μην μπορείτε ξαφνικά να ουρήσετε καθόλου
 • Οξύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά
 • Πρήξιμο της ουροδόχου κύστεως, το οποίο μπορείτε ν αντιληφθείτε με τα χέρια σας

Αν έχετε συμπτώματα οξείας επίσχεσης ούρων, επικοινωνήστε με τον ουρολόγο μας συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας.