Τροφές για την υπερπλασία του προστάτη

Πώς θα μειώσετε την υπερπλασία προστάτη με φυσικό τρόπο

Η διεύρυνση του προστάτη συμβαίνει όταν η συσσώρευση ανδρογόνων εμποδίζει τον θάνατο των προστατικών κυττάρων και προωθεί τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, αυξάνοντας το μέγεθος του προστατικού αδένα.

Ο διογκωμένος προστάτης, ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), μπορεί να προκαλέσει απογοητευτικά και δυσάρεστα συμπτώματα όπως  δυσκολίες στην ούρηση και τη σεξουαλική ζωή. Ωστόσο, αρκετές φυσικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η BPH δεν αποτελεί συνήθως μεγάλη απειλή για την υγεία, αλλά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε αναλυτικά 10 φυσικές θεραπείες για τη διόγκωση του προστάτη και συζητάμε τις αιτίες και τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο.

Φυσικές θεραπείες για διευρυμένο προστάτη

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων BPH του ατόμου θα καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές που θα έχει. Εάν η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, όπως αναστολείς άλφα-αναστολέων και αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης, ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Οι άλφα-αναστολείς συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ΒΡΗ με τη χαλάρωση των μυών στην ουρήθρα και στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη ροή των ούρων.

Το φάρμακο 5-άλφα μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT είναι ένα ανδρογόνο που εμποδίζει την καταστροφή των κυττάρων του προστάτη και προάγει τον πολλαπλασιασμό τους σε μεγάλο βαθμό. Μέσω αυτών των επιδράσεων, αυξάνει το μέγεθος του προστάτη. Η αναστολή της παραγωγής αυτού του ανδρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να δοκιμάσουν φυσικές θεραπείες για την υπερτροφία του προστάτη. Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτές τις θεραπείες θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό.

1. Saw palmetto (Serenoa repens)

Το Saw palmetto είναι ένας φοίνικας που κατάγεται από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το εκχύλισμα του εν λόγω φυτού χαρακτηρίζεται ως ένα δημοφιλές φυτικό συμπλήρωμα για τη θεραπεία της BPH.

Το Saw palmetto είναι ένας αναστολέας της 5-άλφα-αναγωγάσης. Έχει επίσης αρκετές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των υποδοχέων οιστρογόνων αλλά και ανδρογόνων (DHT).

Η επιστημονική κοινότητα  έχει συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος saw palmetto με μείωση των συμπτωμάτων της BPH. Το φυτικό εκχύλισμα έχει πιθανώς αυτό το αποτέλεσμα επειδή αναστέλλει την παραγωγή της DHT, μιας ορμόνης που μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση ανάπτυξης του προστάτη.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2012, η οποία αφορούσε περισσότερους από 5.600 συμμετέχοντες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του saw palmetto και του εικονικού φαρμάκου στη θεραπεία των συμπτωμάτων της BPH. Το National Center for Complementary and Integrative Health έχει επαναλάβει έκτοτε παρόμοια ευρήματα όπως αυτό.

2. Γύρη σίκαλης (Secale cereale)

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτικά συμπληρώματα που παρασκευάζονται από γύρη χόρτου σίκαλης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΒΡΗ και τη μείωση της φλεγμονής του προστάτη.

Το Cernilton είναι ένα επώνυμο φαρμακευτικό προϊόν με γύρη χόρτου σίκαλης. Αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη.

Το εκχύλισμα χόρτου σίκαλης περιέχει ουσίες που μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των προστατικών κυττάρων και να μειώσουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες που έγιναν. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της BPH, όπως η συχνουρία και η νυκτουρία.

Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά του, η σύγχρονη έρευνα δεν έχει δείξει ότι το Cernilton επηρεάζει τα συμπτώματα της BPH σε επιστημονικές μελέτες μεγάλης κλίμακας. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας.

3. Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα περιέχει παρόμοιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις με το saw palmetto. Στην πραγματικότητα, οι φυσικές θεραπείες για διάφορες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος χρησιμοποιούν συχνά τη ρίζα τσουκνίδας σε συνδυασμό με το saw palmetto.

Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα ρίζας τσουκνίδας μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ΒΡΗ, βελτιώνοντας την συνολική ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτήν την πάθηση.

4. Pygeum africanum (Prunus africana)

Το εκχύλισμα Pygeum africanum προέρχεται από το φλοιό του αφρικανικού δαμασκηνιού. Αυτό το εκχύλισμα προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και περιέχει ένα ευρύ φάσμα λιπαρών οξέων, αλκοολών και στερολών, όπως η β-σιτοστερόλη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο ουρογεννητικό σύστημα. Το ουρογεννητικό σύστημα περιλαμβάνει το ουροποιητικό και τα γεννητικά όργανα.

Η τρέχουσα έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος Pygeum africanum είναι ελλιπής. Παρόλα αυτά, μια παλαιότερη μελέτη του 2007 σχεταναφορικά ικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας της BPH σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε θετικές βελτιώσεις σε όσους έλαβαν το εκχύλισμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 1 έτος θεραπείας, το 43% των συμμετεχόντων που έλαβαν είτε Pygeum africanum είτε Serenoa repens (saw palmetto) παρουσίασαν βελτίωση στη Διεθνή Βαθμολογία Συμπτωμάτων του Προστάτη (IPSS) και στην ποιότητα ζωής τους.

Ωστόσο, άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς η σημερινή υπερεκμετάλλευση του φλοιού του πυγμαίου απειλεί την επιβίωση του είδους.

5. Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μια φυσική χρωστική ουσία που υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση εμπλουτισμένου με λυκοπένιο έξτρα παρθένου ελαιολάδου βελτίωσε την υγεία του προστάτη και μείωσε τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου.

Οι ντομάτες είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου που είναι διαθέσιμη στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικά άλλα φρούτα και λαχανικά περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτού του αντιοξειδωτικού.

Συνήθως, όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα ενός ροζ ή κόκκινου φρούτου ή λαχανικού, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο.

Άλλες πηγές λυκοπενίου περιλαμβάνουν:

  • παπάγια
  • ροζ γκρέιπφρουτ
  • καρπούζι
  • γκουάβα
  • καρότα
  • κόκκινες πιπεριές
  • βερίκοκα
  • κόκκινο λάχανο

6. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μεγάλα επίπεδα αντιοξειδωτικών, κάποια από τα οποία, όπως έχει δείξει έρευνα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιθανότατα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καλοήθων κυττάρων του προστάτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει ξαφνική ανάγκη για ούρηση, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα της BPH.

7. Ψευδάργυρος

Τα οιστρογόνα αναστέλλουν την πρόσληψη ψευδαργύρου στο έντερο. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων ενός ατόμου αυξάνονται με την ηλικία, η πρόσληψη ψευδαργύρου μειώνεται.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μια χρόνια έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα της BPH και του καρκίνου του προστάτη σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου ή η αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχει έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή της DHT και να εμποδίσει αυτό το ανδρογόνο να συνδεθεί με τους υποδοχείς, μειώνοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα της BPH.

Τα πουλερικά, τα θαλασσινά και αρκετοί σπόροι και ξηροί καρποί, όπως το σουσάμι και οι κολοκυθόσποροι, περιέχουν ψευδάργυρο.

8. Σόγια

Η σόγια είναι αναστολέας της 5-άλφα-αναγωγάσης και οιστρογόνο χαμηλής ισχύος. Η σόγια μπορεί να μπλοκάρει τις θέσεις υποδοχέων που χρησιμοποιούν τα ισχυρότερα οιστρογόνα για να αυξήσουν τη συσσώρευση της DHT.

Η β-σιτοστερόλη είναι μια σημαντική ένωση που εμφανίζεται φυσικά στη σόγια. Μια παλαιότερη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι τα άτομα με BPH που έλαβαν μια δόση β-σιτοστερόλης 20 χιλιοστογραμμαρίων (mg)  τρεις φορές την ημέρα παρουσίασαν αύξηση της ροής των ούρων και μείωση του υπολειπόμενου όγκου ούρων στην ουροδόχο κύστη.

9. Ωμέγα-3

Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δράσης ενώσεων που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή του προστάτη.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν ψάρια ψυχρού νερού, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και τα αυγά, τα καρύδια και ορισμένα φυτικά έλαια.

10. Cranberry

Τα κράνμπερι περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μια μελέτη του 2019, 21 άνδρες έλαβαν 500 mg αποξηραμένης σκόνης κράνμπερι τρεις φορές την ημέρα για 6 μήνες. Σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των cranberry είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στο IPSS, στην ποιότητα ζωής και στις μετρήσεις της ροής των ούρων.

Συμβουλές τρόπου ζωής για τη διαχείριση της BPH

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του διογκωμένου προστάτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η προσπάθεια ούρησης τουλάχιστον μία φορά πριν από την έξοδο από το σπίτι για την αποφυγή διαρροής ούρων ή άλλων δυνητικά στρεσογόνων περιστατικών σε δημόσιο χώρο.
  • Η διπλή ούρηση, η οποία περιλαμβάνει την προσπάθεια ούρησης λίγα λεπτά μετά την πρώτη ούρηση για να αδειάσει η κύστη όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τις επισκέψεις στο μπάνιο.
  • Η προσπάθεια να μην πίνετε υγρά τις 2 ώρες πριν από τον ύπνο για να αποφύγετε τον ύπνο με γεμάτη κύστη
    διατήρηση.
  • Αποφυγή ή περιορισμός των προϊόντων που προκαλούν αφυδάτωση, όπως τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τα αποσυμφορητικά
  • Χρήση απορροφητικών σερβιετών ή παντελονιών για την απορρόφηση των διαρροών ούρων και τη μείωση της υγρασίας και της δυσφορίας
  • Χρήση ουροφόρων θηκών, οι οποίες έχουν σχήμα προφυλακτικού και εφαρμόζουν πάνω στο πέος, για την αποστράγγιση των ούρων σε μια μικρή σακούλα που δένεται στο πόδι μετά την ούρηση με μασάζ ουρήθρας, το οποίο περιλαμβάνει την απαλή πίεση των δακτύλων προς τα πάνω από τη βάση του όσχεου, για να προσπαθήσουν να συμπιέσουν τυχόν ούρα που παραμένουν στην ουρήθρα και να αποτρέψουν τυχόν διαρροή αργότερα, περιορίζοντας την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τα οποία περιέχονται στο κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Κατανάλωση άφθονων φυσικών φυτών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσια σε β-σιτοστερόλη, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το πίτουρο ρυζιού, το φύτρο σιταριού, τα φιστίκια, τα καλαμποκέλαια, οι ξηροί καρποί και η σόγια.
  • Αποφυγή συμπληρωμάτων διατροφής ή περιβαλλοντικών εκθέσεων που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των κυκλοφορούντων ορμονών, όπως τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη βοοειδών (rBGH).
  • Αποφυγή φαρμάκων που περιλαμβάνουν δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), ανδροστενεδιόνη, τεστοστερόνη και ανθρώπινη αυξητική ορμόνη

Ποιες είναι οι αιτίες της διόγκωσης του προστάτη;

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η BPH είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν έχει γνωστή αιτία. Οι γιατροί και οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν πώς και γιατί ακριβώς τα κύτταρα του προστάτη ορισμένων ανθρώπων αρχίζουν να διαιρούνται με αφύσικο τρόπο.

Καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις ΒΡΗ προσβάλλουν άτομα άνω των 50 ετών, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ΒΡΗ σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές, συγκεκριμένα με εκείνες που συμβαίνουν φυσιολογικά με την ηλικία. Αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στα επίπεδα της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων και της DHT.

Παράγοντες κινδύνου για διευρυμένο προστάτη

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διευρυμένου προστάτη περιλαμβάνουν:

  • ηλικία
  • διαβήτης
  • παχυσαρκία
  • οικογενειακό ιστορικό BPH
  • καρδιακές παθήσεις

Οι περισσότεροι άνδρες έχουν 50% πιθανότητα να εμφανίσουν ΒΡΗ έως την ηλικία των 60 ετών και 90% πιθανότητα έως την ηλικία των 85 ετών.

Τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν

Οι τροφές που μπορεί να είναι ευεργετικές για τα άτομα με BPH περιλαμβάνουν:

  • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φασόλια και τα σκούρα.
  • Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι συνήθως σκούρα κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί.
  • Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως τα αυγά, τα περισσότερα είδη θαλασσινών και οι ξηροί καρποί.
  • Προϊόντα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα, όπως τρόφιμα σόγιας, ρεβίθια, μηδική και φάβα.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα άτομα με BPH ή εκείνα που διατρέχουν κίνδυνο να την αναπτύξουν, περιλαμβάνουν:

  • τεχνητά γλυκαντικά
  • αλκοόλ
  • νικοτίνη
  • ανθρακούχα ποτά
  • αμυλούχα, ραφιναρισμένα τρόφιμα
  • κόκκινο κρέας

ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ 

Αγορα Prostamin Forte

Απαλλαγείτε μια και καλή από την προστατίτιδα

Μενού