Περιεχόμενα

Η ευαισθησία στο πέος σας είναι φυσιολογική. Αλλά είναι επίσης πιθανό το πέος να είναι υπερβολικά ευαίσθητο. Ένα υπερβολικά ευαίσθητο πέος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή. Μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στις καθημερινές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

Για ορισμένους ανθρώπους, η ευαισθησία του πέους μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εκσπερμάτιση. Για άλλους, το πέος μπορεί να είναι τόσο ευαίσθητο ώστε κάθε είδους επαφή να είναι δυσάρεστη.

Δεν είναι κάθε πέος εξίσου ευαίσθητο. Υπάρχουν διαφορετικά μέρη του πέους που έχουν διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας. Το πέος σας μπορεί επίσης να γίνει λιγότερο ευαίσθητο καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες της ευαισθησίας του πέους και πώς να αντιμετωπίσετε ένα ευαίσθητο πέος.

Τι μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία του πέους;

Η ευαισθησία του πέους μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι θεραπεύσιμες. Ορισμένες πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φίμωση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες που δεν έχουν υποστεί περιτομή. Στα άτομα με αυτή την πάθηση, η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτή και δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω από την κεφαλή του πέους.
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (Προστατίδα). Μια ουρολοίμωξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στο πέος, ειδικά κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση. Η ουρολοίμωξη είναι μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
 • Τραύμα στο πέος. Πρόκειται για τραυματισμό του πέους. Μπορεί να τραυματίσετε το πέος σας από σκληρό σεξ, τραυματισμό κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος επαφής ή πτώση, μεταξύ άλλων. Οι επιπλοκές από το τραύμα του πέους μπορεί να είναι προσωρινές ή ακόμη και μόνιμες.

Επηρεάζει η περιτομή την ευαισθησία του πέους;

Ανά καιρούς υπήρξαν αρκετές συζητήσεις στην ιατρική κοινότητα σχετικά με το πώς η περιτομή μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία του πέους.

Η ακροποσθία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να πιστεύουν ότι οι άνδρες χωρίς περιτομή μπορεί να βιώνουν μεγαλύτερη ευαισθησία του πέους από τους άνδρες που έχουν υποστεί περιτομή. Αλλά τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών δεν έχουν δείξει ότι η περιτομή επηρεάζει την ευαισθησία του πέους.

Αν δεν έχετε περιτομή και αντιμετωπίζετε ακραία ευαισθησία στο πέος σας, μιλήστε με το γιατρό σας για το αν η περιτομή είναι κατάλληλη για εσάς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες άνδρες.

Συζητήστε όλα τα υπέρ και τα κατά μιας μεταγενέστερης περιτομής με το γιατρό σας προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε.

Είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση σημάδι ευαισθησίας του πέους;

Η ευαισθησία του πέους είναι μια κοινή αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης. Η ΠΕ επηρεάζει περίπου το 30 τοις εκατό των ανδρών. Μπορεί να διαγνωσθείτε με ΠΕ εάν, κατά τη διάρκεια του σεξ όπου διεισδύετε στον σύντροφό σας, εκσπερματώνετε τακτικά λιγότερο από ένα λεπτό μετά τη διείσδυση.

Μια μελέτη του 2017 στο περιοδικό Nature διαπίστωσε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της επιδείνωσης της ΠΕ και της μεγαλύτερης υπερευαισθησίας του πέους. Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή που ονομάζεται βιοθεσιόμετρο για να μετρήσουν το επίπεδο των δονήσεων που εφαρμόζονται στο πέος και που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ανεχθούν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνδρες με ΠΕ ανέχονταν λιγότερες δονήσεις από τους άνδρες που δεν είχαν την συγκεκριμένη πάθηση.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση και οι ψυχολογικοί παράγοντες

Η ΠΕ δεν προκαλείται πάντοτε από υπερευαισθησία στο πέος. Οι διαταραχές της διάθεσης και άλλες ψυχολογικές προκλήσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις σχέσεις και τη σεξουαλική λειτουργία.

Ορισμένοι συνήθεις ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ΠΕ μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • προηγούμενη σεξουαλική κακοποίηση
 • πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες
 • κατάθλιψη
 • άγχος
 • κακή εικόνα του σώματος
 • ενοχικά συναισθήματα που σχετίζονται με τις σεξουαλικές δραστηριότητες ή με το να είστε με τον επιλεγμένο σύντροφό σας
 • ανησυχία για πρόωρη εκσπερμάτιση

Πρόωρη εκσπερμάτιση και βιολογικοί παράγοντες

Τα υποκείμενα προβλήματα υγείας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ΠΕ, όπως:

 • ανώμαλα επίπεδα ορμονών.
 • μη φυσιολογικά επίπεδα νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων
 • φλεγμονή ή μόλυνση του προστάτη ή της ουρήθρας.

Πώς να διαχειριστείτε ένα ευαίσθητο πέος

Οι τοπικές αλοιφές ή σπρέι που μειώνουν την ευαισθησία μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στο πέος. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου και της εμφάνισης πρόωρης εκσπερμάτισης.

Τα σπρέι με αναισθητικές ουσίες και άλλα προϊόντα περιέχουν συνήθως φάρμακα αναισθησίας, όπως λιδοκαΐνη. Αυτά τα φάρμακα έχουν προσωρινή αναισθητική επίδραση στο δέρμα.

Λειτουργούν επιβραδύνοντας την απόκριση των νεύρων, ώστε να μπορείτε να καθυστερήσετε την εκσπερμάτιση. Υπάρχουν διαθέσιμες τόσο συνταγογραφούμενες όσο και μη συνταγογραφούμενες εκδόσεις αυτών των φαρμάκων.

Τα αντικαταθλιπτικά που λαμβάνονται από το στόμα, ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Οι εκλεκτικοί αναστολείς εμποδίζουν τις επιδράσεις που έχει η σεροτονίνη στην εκσπερμάτιση. Η συνταγογράφηση αυτών των αντικαταθλιπτικών για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης θεωρείται χρήση “εκτός επισήμανσης”.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν οι εκλεκτικοί αναστολείς μπορεί να είναι μια επιλογή για εσάς. Εάν ναι, σκεφτείτε να ξεκινήσετε με χαμηλή δόση αυτών των ισχυρών φαρμάκων. Οι ισχυρότεροι εκλεκτικοί αναστολείς μπορεί να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία και άλλες παρενέργειες με την πάροδο του χρόνου.

Η γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς (CBT) ή άλλες μορφές θεραπείας συζήτησης μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την κατάστασή σας με μεγαλύτερη σαφήνεια. Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναπτύξετε περισσότερα εργαλεία για τη διαχείριση των ψυχολογικών επιπτώσεων της υπερευαισθησίας του πέους.

Εάν πιστεύετε ότι η ευαισθησία του πέους σας μπορεί να συνδέεται με τραυματισμό ή λοίμωξη, φροντίστε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για διάγνωση και θεραπεία.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια

Μιλήστε σε γιατρό ή ουρολόγο εάν η ευαισθησία του πέους επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή ή έχει αντίκτυπο στις σεξουαλικές σας δραστηριότητες. Ο ουρολόγος είναι γιατρός που ειδικεύεται στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Μιλήστε σε έναν γιατρό εάν εμφανίζετε τακτικά ΠΕ. Μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία ή θεραπεία εάν η ΠΕ εμφανίζεται μόνο περιστασιακά και η σεξουαλική σας ζωή είναι συνήθως ικανοποιητική για εσάς και τον σύντροφό σας.

Όταν μιλάτε με έναν γιατρό, κάντε ερωτήσεις και συζητήστε ανοιχτά τα συμπτώματά σας. Η γνώση όλων όσων βιώνετε και αισθάνεστε σχετικά με τα συμπτώματά σας μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καταρτίσει ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στην κατάστασή σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να μιλήσετε με έναν αδειούχο σεξουαλικό θεραπευτή. Οι αδειούχοι σεξοθεραπευτές καλούνται μερικές φορές σεξολόγοι. Ένας σεξοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τυχόν προκλήσεις που σχετίζονται με το σεξ. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Πώς να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για την ευαισθησία του πέους

Μιλήστε με τον σύντροφό σας αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε προβλήματα, όπως:

Εξηγήστε τι αισθάνεστε σωματικά και συναισθηματικά. Μερικές φορές η συζήτηση προσωπικών ζητημάτων με αντικειμενικούς ιατρικούς όρους μπορεί να δώσει έμφαση στο ότι πρόκειται για πρόβλημα υγείας και όχι για προσωπικό πρόβλημα. Να είστε σίγουροι και άμεσοι και να ακούτε προσεκτικά τι λέει και ο σύντροφός σας.

Ξεκαθαρίστε ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε το ζήτημα αυτό και ότι θέλετε να το ξεπεράσετε μαζί. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να προσεγγίσετε διαφορετικά τα προκαταρκτικά ή να βρείτε άλλους τρόπους για να είστε κοντά.

Μπορεί επίσης να θέλετε να πειραματιστείτε με διάφορα προϊόντα που μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης, όπως:

 • Κρέμες για τοπική χρήση
 • σπρέι
 • προφυλακτικά

Ποιες είναι οι προοπτικές;

Η ευαισθησία του πέους μπορεί να σας βοηθήσει να ερεθιστείτε και να αποκτήσετε στύση. Αλλά αν το πέος σας είναι υπερευαίσθητο, μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών ή στην καθημερινή ζωή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία.

Εάν το πέος σας είναι υπερευαίσθητο, να θυμάστε ότι υπάρχουν γιατροί, θεραπευτές και προϊόντα που βοηθούν στη διαχείριση αυτής της αρκετά συχνής κατάστασης.

Share This

Post Author

Τα 20 τρόφιμα για να αποφύγετε τη στυτική δυσλειτουργία
Αγιουρβέδα για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας
Μενού