Αιμορροΐδες Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συνήθως εξαρτώνται από τον τύπο της αιμορροΐδας.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Αυτές βρίσκονται κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό σας. Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κνησμός ή ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού σας
  • Πόνος ή δυσφορία
  • Πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό σας
  • Αιμορραγία

 

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Αυτές βρίσκονται μέσα στο ορθό. Συνήθως δεν μπορείτε να τα δείτε ή να τα νιώσετε και σπάνια προκαλούν ενόχληση. Αλλά η καταπόνηση ή ο ερεθισμός κατά την κένωση μπορεί να προκαλέσει:

  • Ανώδυνη αιμορραγία κατά τις κενώσεις του εντέρου. Μπορεί να παρατηρήσετε μικρές ποσότητες έντονο κόκκινο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας ή στην τουαλέτα.
  • Μια αιμορροΐδα για να σπρώξει το άνοιγμα του πρωκτού (πρόπτωση ή προεξέχουσα αιμορροΐδα), με αποτέλεσμα πόνο και ερεθισμό.

Θρομβωμένες αιμορροΐδες

Εάν το αίμα συγκεντρωθεί σε μια εξωτερική αιμορροΐδα και σχηματίσει θρόμβο (θρόμβος), μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Έντονος πόνος
  • Πρήξιμο
  • Φλεγμονή
  • Ένα σκληρό εξόγκωμα κοντά στον πρωκτό σας

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κενώσεων ή έχετε αιμορροΐδες που δεν βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα φροντίδας στο σπίτι, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μην υποθέτετε ότι η αιμορραγία από το ορθό οφείλεται σε αιμορροΐδες, ειδικά εάν έχετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή εάν τα κόπρανα σας αλλάζουν χρώμα ή σύσταση. Η ορθική αιμορραγία μπορεί να συμβεί με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πρωκτού.

Αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν έχετε μεγάλες ποσότητες αιμορραγίας από το ορθό, ζαλάδα, ζάλη ή λιποθυμία.

HemaPro

Hemapro Cream
 
Είναι μια από τις καλύτερες αλοιφές στον κόσμο για άμεση ανακούφιση από τον πόνο των αιμορροΐδων.
 
29,95€  35€

Τα κύρια συμπτώματα των αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ανατομίας και γίνονται ορατές όταν βγαίνουν έξω από τον πρωκτό. Ενώ η αιμορραγία του ορθού είναι συνήθως το μοναδικό σύμπτωμα στην περίπτωση των εσωτερικών αιμορροΐδων, οι εξωτερικές αιμορροΐδες χαρακτηρίζονται από πόνο στον πρωκτό, φαγούρα ή κάψιμο μαζί με αιμορραγία από τον ορθό. Θα παρατηρήσετε επίσης εξογκώματα γύρω από την περιοχή του πρωκτού, τα οποία κάνουν τον καθαρισμό της γύρω περιοχής δύσκολο.

Ο όρος «αιμορροΐδες» έχει αποκτήσει κακή σημασία επειδή προκαλεί ενόχληση σε αυτόν που πάσχει. Είναι γεγονός παρόλα αυτά ότι όλοι έχουν αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες αποτελούν μέρος του σώματος μας. Είναι οι ιστοί, που αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία, συνδετικούς ιστούς, και λίγους μύες μέσα στο πρωκτικό κανάλι και την γύρω περιοχή, την περιπρωκτική περιοχή. Όταν πρήζονται οι αιμορροΐδες γίνονται επώδυνες.

Τα αίτια μπορεί να οφείλονται σε δυσκοιλιότητα, διάρροια ή σε δύσκολες συνθήκες δουλειάς. Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων, οι εσωτερικές αιμορροΐδες και οι εξωτερικές αιμορροΐδες. Αν και τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι περίπου τα ίδια και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν εντούτοις και μικρές διαφορές.

1. Νωπό αίμα στα κόπρανα ή στη λεκάνη της τουαλέτας

Οι αιμορροΐδες όταν είναι διογκωμένες (πρησμένες) παρουσιάζουν ενδεικτικά σημάδια τα οποία είναι εμφανή. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στον ορθό. Όταν πρήζονται, εμφανίζουν μικρά σημάδια από αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας μετά το σκούπισμα είτε ακόμα και στην λεκάνη της τουαλέτας. Αφού η αιμορραγία συμβαίνει στον ορθό, το χρώμα του αίματος θα είναι έντονο κόκκινο. Μην αγνοήσετε την αιμορραγία. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τόσο έντονη που να οδηγήσει σε αναιμία ή ανεπάρκεια σιδήρου.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα δείτε αίμα στα κόπρανα, καλό θα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να γίνει μια εξέταση ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αιμορραγία να οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα του παχέος εντέρου.

2. Πόνος στην πρωκτική περιοχή

Ενώ η αιμορραγία στον ορθό είναι σχεδόν το μοναδικό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων, οι εξωτερικές αιμορροΐδες όταν βρίσκονται έξω από τον πρωκτό μπορούν να εκδηλώσουν περισσότερα προβλήματα όπως έντονος πόνος. Αυτός ο πρωκτικός πόνος δεν εμφανίζεται συνήθως στις εσωτερικές, διότι εκεί περιλαμβάνονται μόνο εσωτερικά νεύρα. Αυτά μεταφέρουν ένα αίσθημα πίεσης.

Παρόλα αυτά, στις εξωτερικές, περιλαμβάνονται τα νεύρα που μεταφέρουν τον πόνο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν πρωκτικό πόνο αν υπάρχει πρόπτωση ή οι αιμορροΐδες ξεφύγουν από το πρωκτικό κανάλι.

Επιπρόσθετα, η έντονη προσπάθεια να διώξουμε τον πόνο και το τρίψιμο γύρω από το πρωκτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των αιμορροΐδων με αιμορραγία.

3. Φαγούρα και κάψιμο στον ορθό

Εκτός από πόνο στον πρωκτό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ή μετά την αφόδευση, παρατηρούνται φαγούρα και κάψιμο, κυρίως ενώ κάθεστε.

4. Πρήξιμο γύρω από τον ορθό

Εξαιτίας της πρόπτωσης, είναι δύσκολο να καθαριστεί η περιοχή του πρωκτού. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν ένα ή δύο εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό. Αυτά τα εξογκώματα συνήθως είναι σκληρά αλλά και ευαίσθητα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι γαλαζωπό εξαιτίας του θρόμβου αίματος που βρίσκεται από κάτω. Αυτό το πρήξιμο ή η πρόπτωση γίνονται πιο έντονα κατά την διάρκεια της αφόδευσης. Οι αιμορροΐδες μπορεί να επιστρέψουν μόνες τους στην θέση τους ή μπορείτε να τις σπρώξετε με το χέρι.

Οι αιμορροΐδες είναι μια επώδυνη πάθηση αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές θεραπείες χάπια σε ήπιες περιπτώσεις και χειρουργική αφαίρεση στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Επομένως, αν υποπτεύεστε αιμορροΐδες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

Ταξινόμηση Αιμορροΐδων

Ανάλογα με το μέγεθός τους οι εσωτερικές ταξινομούνται σε μια κλίμακα 4ων βαθμών. Οι εξωτερικές δεν ταξινομούνται σύμφωνα με το μέγεθος τους.

1ου Βαθμού: αιμορροΐδες που δεν προσπίπτουν του δακτυλίου.
2ου Βαθμού: αιμορροΐδες που προσπίπτουν του δακτυλίου κατά την αφόδευση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα.
3ου Βαθμού: αιμορροΐδες που προσπίπτουν του δακτυλίου κατά την αφόδευση, αλλά μπορούν να αναταχθούν μηχανικά.
4ου Βαθμού: αιμορροΐδες που προσπίπτουν του δακτυλίου κατά την αφόδευση και δεν μπορούν να αναταχθούν.

 

Προληπτική θεραπεία των αιμορροΐδων

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες είναι να διατηρήσετε τα κόπρανα σας μαλακά, ώστε να περνούν εύκολα. Για να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες και να μειώσετε τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να μην μας καθιστούν απρόσβλητους, αλλά μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσουμε εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των αιμορροΐδων παίζει η καθημερινότητα μας. Αν δεν ασκείστε, δεν περπατάτε και κάνετε μια δουλειά που είναι καθιστική, έχετε πολύ μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσετε το πρόβλημα της διόγκωσης των αιμορροΐδων. Αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε να μην εμφανιστεί αυτό το πρόβλημα ή έστω να το καθυστερήσετε, αυτό είναι να ακολουθήσετε μια διατροφή που να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μην ζορίζεστε όταν κάθεστε στην τουαλέτα. Η καταπόνηση και το κράτημα της αναπνοής σας όταν προσπαθείτε να κάνετε κόπρανα δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στις φλέβες στο κάτω μέρος του ορθού.

Πήγαινε στην τουαλέτα μόλις νιώσεις την ανάγκη . Εάν περιμένετε να περάσετε μια κένωση και η ανάγκη εξαφανιστεί, τα κόπρανα σας μπορεί να στεγνώσουν και να είναι πιο δύσκολο να βγουν στην επόμενη κένωση. Διαβάστε επίσης : αιμορροΐδες αντιμετώπιση στο σπίτι

Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε τροφές που έχουν φυτικές ίνες, τότε μια καλή λύση είναι να λαμβάνεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών όπως είναι τα χάπια Hemapro. Σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη εμφάνισης των αιμορροΐδων είναι και το νερό. Οι γιατροί συνιστούν να ασκείστε καθημερινά,  πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως και αυτό να συνδυάζεται με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

HemaPro

Hemapro Cream
 
Είναι μια από τις καλύτερες αλοιφές στον κόσμο για άμεση ανακούφιση από τον πόνο των αιμορροΐδων.
 
29,95€  35€

Μενού