Ενδεικτικά συμπτώματα

Ποια είναι τα ενδεικτικά συμπτώματα των αιμορροΐδων;

hemaproΟι αιμορροΐδες αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ανατομίας και γίνονται ορατές όταν ξεχειλίζουν. Ενώ η αιμορραγία του ορθού είναι συνήθως το μοναδικό σύμπτωμα στην περίπτωση των εσωτερικών αιμορροΐδων, οι εξωτερικές αιμορροΐδες χαρακτηρίζονται από πόνο στον πρωκτό, φαγούρα ή κάψιμο μαζί με αιμορραγία από τον ορθό. Θα παρατηρήσετε επίσης εξογκώματα γύρω από την περιοχή του πρωκτού, τα οποία κάνουν τον καθαρισμό της γύρω περιοχής δύσκολο.

Ο όρος «αιμορροΐδες» έχει αποκτήσει κακή σημασία επειδή προκαλεί ενόχληση σε αυτόν που πάσχει. Είναι γεγονός παρόλα αυτά ότι όλοι μας έχουν αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες αποτελούν μέρος του σώματος μας. Είναι οι ιστοί, που αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία, συνδετικούς ιστούς, και λίγους μύες μέσα στο πρωκτικό κανάλι και την γύρω περιοχή – την περιπρωκτική περιοχή. Όταν πρήζονται οι αιμορροΐδες γίνονται επώδυνες.

Τα αίτια μπορεί να οφείλονται σε δυσκοιλιότητα, διάρροια ή σε δύσκολες συμνθήκες δουλειάς. Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων – οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Αν και τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι περίπου τα ίδια και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν εντούτοις και μικρές διαφορές.

1. Νωπό αίμα στα κόπρανα ή στη λεκάνη της τουαλέτας

Οι αιμορροΐδες όταν είναι διογκωμένες (πρησμένες) παρουσιάζουν ενδεικτικά σημάδια τα οποία είναι εμφανή. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στον ορθό. Όταν πρήζονται, εμφανίζουν μικρά σημάδια από αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας μετά το σκούπισμα είτε ακόμα και στην λεκάνη της τουαλέτας. Αφού η αιμορραγία συμβαίνει στον ορθό, το χρώμα του αίματος θα είναι έντονο κόκκινο. Μην αγνοήσετε την αιμορραγία. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τόσο έντονη που να οδηγήσει σε αναιμία ή ανεπάρκεια σιδήρου.

2. Πόνος στην πρωκτική περιοχή

Ενώ η αιμορραγία στον ορθό είναι σχεδόν το μοναδικό σύμπτωμα των εσωτερικών αιμορροΐδων, οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να εκδηλώσουν περισσότερα προβλήματα όπως έντονος πόνος στον πρωκτό. Αυτός ο πρωκτικός πόνος δεν εμφανίζεται συνήθως στις εσωτερικές αιμορροΐδες, διότι εκεί περιλαμβάνονται μόνο εσωτερικά νεύρα. Αυτά μεταφέρουν ένα αίσθημα πίεσης. Παρόλα αυτά, στις εξωτερικές αιμορροΐδες, περιλαμβάνονται τα νεύρα που μεταφέρουν τον πόνο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν πρωκτικό πόνο αν υπάρχει πρόπτωση ή οι αιμορροΐδες ξεφύγουν από το πρωκτικό κανάλι.

3. Φαγούρα και κάψιμο στον ορθό

Εκτός από πόνο στον πρωκτό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ή μετά την αφόδευση, παρατηρούνται φαγούρα και κάψιμο, κυρίως ενώ κάθεστε.

4. Πρήξιμο γύρω από τον ορθό

Εξαιτίας της πρόπτωσης, είναι δύσκολο να καθαριστεί η περιοχή του πρωκτού. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν ένα ή δύο εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό. Αυτά τα εξογκώματα συνήθως είναι σκληρά αλλά και ευαίσθητα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι γαλαζωπό εξαιτίας του θρόμβου αίματος που βρίσκεται από κάτω. Αυτό το πρήξιμο ή η πρόπτωση γίνονται πιο έντονα κατά την διάρκεια της αφόδευσης. Οι αιμορροΐδες μπορεί να επιστρέψουν μόνες τους στην θέση τους ή μπορείτε να τις σπρώξετε με το χέρι.

Οι αιμορροΐδες είναι μια επώδυνη πάθηση αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές θεραπείες – χάπια σε ήπιες περιπτώσεις και χειρουργική αφαίρεση στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Επομένως, αν υποπτεύεστε αιμορροΐδες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.