Χρόνια Προστατίτιδα

Χρόνια Προστατίτιδα – Συμπτώματα – Αιτίες – Θεραπείες

Προστατίτιδα σημαίνει ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή στον προστάτη σας. Η προστατίτιδα μπορεί να είναι αιφνίδια (οξεία) ή επίμονη (χρόνια). Μπορεί επίσης να προκληθεί από λοίμωξη (μολυσματική) ή να είναι μη μολυσματική. Λιγότερες από 1 στις 10 περιπτώσεις προστατίτιδας οφείλονται σε βακτηριακή λοίμωξη.

Για τη διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας, τα συμπτώματα πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Στην οξεία προστατίτιδα , τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται και υποχωρούν πολύ πιο γρήγορα.

Περίπου 9 στους 10 άνδρες με χρόνια προστατίτιδα έχουν σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Περίπου 1 στους 10 άνδρες με χρόνια προστατίτιδα έχουν χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα.

Οι άντρες με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα τείνουν να έχουν συμπτώματα που με τον καιρο εξασθενούν:

 • Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, μπορεί να έχετε πόνο και δυσφορία. Το νιώθετε αυτό κυρίως στη βάση του πέους σας, γύρω από τον πρωκτό σας, ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό σας ή/και στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο πέος και στους όρχεις (όρχεις). Η αφόδευση επίσης μπορεί να είναι επώδυνη.
 • Μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα από ουρολοίμωξη , όπως πόνο κατά την ούρηση, συχνή ούρηση ή επείγουσα επιθυμία να ουρήσετε.
 • Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας. Ωστόσο, οι άνδρες με έξαρση χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας τείνουν να είναι λιγότερο άρρωστοι από εκείνους με οξεία προστατίτιδα. Για παράδειγμα, ένας υψηλός πυρετός είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί και είναι λιγότερο πιθανό να έχετε  πόνους.
 • Εάν έχετε χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, τα συμπτώματά σας γενικά θα υποχωρήσουν όταν λάβετε αντιβιοτικά. Ωστόσο, εάν τα αντιβιοτικά δεν καθαρίσουν πλήρως τη μόλυνση από τον προστάτη αδένα, κινδυνεύετε να επανεμφανιστεί η λοίμωξη.
 • Ανάμεσα στις εξάρσεις, μπορεί να έχετε κάποιο ήπιο υπολειπόμενο πόνο και κάποια ήπια συμπτώματα από το ουροποιητικό (όπως συχνή ούρηση ή επείγουσα επιθυμία να ουρήσετε).

Τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας/συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου περιλαμβάνουν:

 • Πόνος – αυτός είναι συνήθως γύρω από τη βάση του πέους, γύρω από τον πρωκτό, στο κάτω μέρος της κοιλιάς (κοιλιά) και στο κάτω μέρος της πλάτης. Μερικές φορές ο πόνος εξαπλώνεται μέχρι την άκρη του πέους ή/και στους όρχεις (όρχεις). Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα στη χρόνια προστατίτιδα. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα από μέρα σε μέρα.
 • Συμπτώματα του ουροποιητικού – όπως ήπιος πόνος όταν ουρείτε, επείγουσα επιθυμία να ουρήσετε μερικές φορές, κάποιο δισταγμό όταν προσπαθείτε να ουρήσετε, κακή ροή ούρων.
 • Σεξουαλικά προβλήματα – μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία στη στύση (ανικανότητα), η εκσπερμάτιση μπορεί μερικές φορές να είναι επώδυνη και μερικοί άνδρες έχουν χειρότερο πόνο (όπως περιγράφεται παραπάνω) μετά το σεξ.
 • Άλλα συμπτώματα – μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και να έχετε γενικούς πόνους και πόνους.

Η χρόνια προστατίτιδα είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή. Περίπου 2 στους 10 άνδρες θα έχουν χρόνια προστατίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η χρόνια προστατίτιδα επηρεάζει συχνότερα τους άνδρες ηλικίας 30-50 ετών, αλλά μπορεί να προσβληθούν άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας.

Τι προκαλεί τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα;

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα είναι ένας τύπος λοιμώδους προστατίτιδας. Προκαλείται από επίμονη (χρόνια) λοίμωξη με μικρόβιο (βακτηριακή λοίμωξη) του προστάτη αδένα. Ένας άνδρας με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα θα έχει συνήθως επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις . Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται συνήθως από τον ίδιο τύπο μικροβίων (βακτήρια) που προκαλούν τις ουρολοιμώξεις. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Τι προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας προστατίτιδας

Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια επίμονη (χρόνια) ενόχληση ή πόνος που νιώθετε στην κάτω περιοχή της πυέλου σας – κυρίως στη βάση του πέους σας και γύρω από τον πρωκτό σας. Συνήθως διαγιγνώσκεται εάν είχατε πόνο για τουλάχιστον τρεις μήνες μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες. Η αιτία αυτού του τύπου χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητή.

 • Εξέταση του προστάτη σας . Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τον προστάτη σας, χρησιμοποιώντας ένα δάχτυλο με γάντι στην πίσω δίοδο σας (ορθό). Ο προστάτης σας μπορεί να είναι ευαίσθητος κατά την εξέταση σε χρόνια προστατίτιδα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε περίπτωση.
 • Συνήθως λαμβάνεται δείγμα ούρων για να αποκλειστεί η μόλυνση των ούρων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, αν και, μεταξύ των εξάρσεων, μπορεί να μην υπάρχουν σημεία μόλυνσης.
 • Περαιτέρω εξετάσεις των νεφρών και του ουροποιητικού σας συστήματος . Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, μπορεί να σας προτείνει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλείσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το ουροποιητικό σας σύστημα που μπορεί να έχει συμβάλει (ή να έχει προκαλέσει) τη λοίμωξη. Για παράδειγμα, μια εξεταση με υπέρηχους των νεφρών σας για να αναζητηθούν τυχόν ανωμαλίες.
 • Δοκιμές για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών για τα συμπτώματά σας , όπως:
  • Ορισμένες εξετάσεις ούρων για τον αποκλεισμό μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα με τη χρόνια προστατίτιδα. Σημειώστε ότι η χρόνια προστατίτιδα δεν είναι από μόνη της σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.
  • Μπορεί να συνιστώνται άλλες εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων του προστάτη σας ή των κοντινών οργάνων σας, εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι τυπικά. Για παράδειγμα, μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια εξέταση αίματος για να αποκλείσει άλλα προβλήματα με τον προστάτη σας.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε χρόνια προστατίτιδα, μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό (συνήθως ουρολόγο) για περαιτέρω αξιολόγηση. Εάν παραπεμφθείτε σε ειδικό, μπορεί να συλλεχθεί δείγμα υγρού («εκκρίσεις») από τον προστάτη για να αποκλειστεί η μόλυνση στον προστάτη σας. Για να γίνει αυτό, ένας γιατρός μπορεί να κάνει απαλό μασάζ στον προστάτη σας, με ένα δάχτυλο με γάντι στο ορθό σας. Με αυτόν τον τρόπο, υγρό από τον προστάτη ωθείται προς τα έξω στην ουρήθρα και βγαίνει από το πέος για να συλλεχθεί και να εξεταστεί για μικρόβια (βακτήρια). 

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα βελτιώνονται με μήνες ή χρόνια.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε χρόνια προστατίτιδα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συνήθως θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση. Εν τω μεταξύ, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω.

 • Τα παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο.
 • Τα καθαρτικά μπορεί να είναι χρήσιμα εάν είναι επώδυνη ή δύσκολη η κένωση.
 • Τα αντιβιοτικά  συνιστώνται εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Η θεραπεία με αντιβιοτικά πρέπει να διαρκεί 2-4 εβδομάδες. Τα αντιβιοτικά συνήθως συνιστώνται εάν είχατε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή επεισόδιο οξείας προστατίτιδας τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό είναι για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν υπάρχει μόλυνση.

Η επιβεβαίωση και η εξήγηση είναι επίσης μερικές φορές χρήσιμες. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν μια σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος του προστάτη. Η ανησυχία και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Επομένως, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι έχετε χρόνια προστατίτιδα και όχι κάποια άλλη ασθένεια. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι ο πόνος ή η ενόχληση είναι πιθανό να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Θεραπείες που μπορεί να προτείνει ένας γιατρός

Διάφορες θεραπείες έχουν δοκιμαστεί για τη χρόνια προστατίτιδα. Μπορεί να ωφελούν μερικούς ανθρώπους, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες ερευνητικές μελέτες που επιβεβαιώνουν αν βοηθούν στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν είναι «τυποποιημένες» ή συνήθεις θεραπείες, αλλά ένας ειδικός μπορεί να σας συμβουλεύσει να δοκιμάσετε μία.

Για τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα , οι πιθανές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

 • Μια μεγαλύτερη διάρκεια αντιβιοτικών . Εάν ουρολόγος υποψιάζεται ότι έχετε χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα και τα συμπτώματά σας δεν έχουν υποχωρήσει μετά από μια σειρά τεσσάρων εβδομάδων αντιβιοτικών, μπορεί να προτείνει μεγαλύτερη διάρκεια. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μια πορεία έως και τριών μηνών.
 • Η αφαίρεση του προστάτη (προστατεκτομή) μπορεί να εξεταστεί εάν έχετε μικρές πέτρες (λίθους) στον προστάτη. Δεν είναι σαφές πόσο μπορεί να βοηθήσει αυτό, αλλά έχει προταθεί ότι αυτές οι μικρές πέτρες μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι έχουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Ωστόσο, αυτό δεν πραγματοποιείται συνήθως και δεν είναι κατάλληλο σε όλους. Ο ειδικός σας θα σας συμβουλεύσει.

Για τη χρόνια προστατίτιδα οι πιθανές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

 • Αντιβιοτικά – αυτά μπορεί να δοκιμαστούν αρχικά, αν και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους είναι περιορισμένα. Μπορεί ορισμένα αντιβιοτικά να έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ή να καθαρίζουν ορισμένα μικρόβια (βακτήρια) που είναι δύσκολο να βρεθούν όταν ελέγχονται τα ούρα σας.
 • Οι άλφα-αναστολείς – είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διεύρυνσης του προστάτη . Χαλαρώνουν τον μυϊκό ιστό του προστάτη και την έξοδο της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι βοηθούν στο CPPS και ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε.
 • Άλλα φάρμακα – για παράδειγμα, βιοφλαβονοειδή (όπως η κερσετίνη) και η φιναστερίδη (ένα φάρμακο που μπορεί να «συρρικνώσει» τον προστάτη).
 • Διαχείριση του στρες – αυτή και άλλες τεχνικές ανακούφισης του πόνου μερικές φορές δοκιμάζονται για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του επίμονου πόνου.

Είναι δύσκολο να δώσουμε μια προοπτική (πρόγνωση). Τα συμπτώματά σας μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και μπορεί να ‘έρχονται και να φεύγουν’ ή να διαφέρουν σε βαρύτητα. Τα παυσίπονα μπορούν να περιορίσουν την ενόχληση στο ελάχιστο.

Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με χρόνια προστατίτιδα τείνουν να έχουν βελτίωση στα συμπτώματά τους τους επόμενους έξι μήνες. Σε μια μελέτη, περίπου το ένα τρίτο των ανδρών δεν είχαν άλλα συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα. Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη, το ένα τρίτο των ανδρών παρουσίασε μέτρια έως αξιοσημείωτη βελτίωση σε διάστημα δύο ετών. 

Μενού