προστατίτιδα

Προστατίτιδα

Προστατίτιδα: Τι Είναι – Συμπτώματα, Αίτιες, Θεραπεία

προστατίτιδαΗ Προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη. Μπορεί να είναι πολύ επώδυνο και ενοχλητικό, αλλά στις περισσότερες φορές περνάει στο τέλος.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας τον οποίο έχουν οι άντρες και βρίσκεται ανάμεσα στο πέος και την ουροδόχο κύστη. Ο προστάτης παράγει ένα υγρό το οποίο αναμιγνύεται με το σπέρμα.

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις του προστάτη, όπως η υπερπλασία του προστάτη ή τον καρκίνο του προστάτη, οι οποίες προσβάλουν συνήθως τους μεγαλύτερους άντρες, η προστατιτιδα ( φλεγμονή του προστάτη) μπορεί να εκδηλωθεί σε άντρες όλων των ηλικιών. Παρόλα αυτά, συνήθως προσβάλει τους άντρες ηλικίας 30 ως 50.

Η προστατίτιδα διαχωρίζεται σε: οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Όλες αυτές οι μορφές διαχωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

 • Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα – Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή του προστάτη, η οποία σε αντίθεση με την οξεία εμφανίζει ηπιότερα και πολλές φορές ακαθόριστα συμπτώματα. Η αντιμετώπιση της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας απαιτεί τη χορήγηση αντιμικροβιακών φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα –  Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια λοίμωξη του προστάτη που προκαλείται από κάποια βακτήρια. Τα πιο συχνά είναι η Ecoli, η Klebsiella και ο Proteus.
 • Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα – Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα ή σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε μακροχρόνια φλεγμονή στην περιοχή του προστάτη, χωρίς την ύπαρξη βακτηριακής λοίμωξης
 • Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα – Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομα της, δηλαδή δεν υπάρχουν συμπτώματα. Συνήθως διαγιγνώσκεται τυχαία σε κάποια βιοψία προστάτη που γίνεται για άλλο λόγο.

Τι Προκαλεί Προστατίτιδα;

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται συνήθως όταν βακτήρια από την περιοχή του ουροποιητικού συστήματος μπαίνουν στον προστάτη. Η περιοχή του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά, τους σωλήνες που ενώνουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη (ουρητήρες) και την ουρήθρα.

Στην χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, τα σημάδια μόλυνσης του προστάτη αδένα δεν μπορούν να βρεθούν συνήθως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αιτία των συμπτωμάτων δεν είναι ξεκάθαρη.

 

Αιτίες

Τα αίτια ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της προστατίτιδας.

 • Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται συνήθως από κοινά στελέχη βακτηρίων. Η μόλυνση μπορεί να έχει εξαπλωθεί από άλλα μέρη του ουροποιητικού ή του αναπαραγωγικού συστήματος.
 • Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα έχει γενικά την ίδια αιτία με την οξεία βακτηριακή λοίμωξη. Μπορεί να συμβεί όταν η θεραπεία για μια οξεία λοίμωξη δεν είναι αρκετά μεγάλη ή αποτυγχάνει να σκοτώσει όλα τα βακτήρια.
 • Η χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου δεν είναι καλά κατανοητή. Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν συλλογικά έναν ρόλο. Αυτά περιλαμβάνουν προηγούμενη μόλυνση, δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ψυχολογικό στρες ή ακανόνιστη ορμονική δραστηριότητα.
 • Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα, η οποία δεν έχει γνωστή αιτία, εντοπίζεται γενικά μόνο κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης για άλλες ιατρικές καταστάσεις και δεν αντιμετωπίζεται.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της προστατίτιδας

Η καλλιέργεια ούρων είναι ίσως ο πιο βασικός τρόπος για την διάγνωση της προστατίτιδας και μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσουμε εάν υπάρχει βακτήριο στον προστάτη αδένα και από τι είδος προστατίτιδας πάσχουμε, αλλά δεν είναι ο μοναδικός τρόπος.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της φλεγμονής του προστάτη συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Ψηφιακή ορθική εξέταση. Με αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός εισάγει ένα δάχτυλο με γάντια στο ορθό σας για να ανιχνεύσει τη φλεγμονή του προστάτη (κλινική εξέταση).
 • Καλλιέργεια ούρων. Θα χρειαστεί να δώσετε ένα δείγμα ούρων για να ελεγχθεί για την παρουσία και τον τύπο βακτηριακής λοίμωξης.
 • Εξέταση αίματος. Τα δείγματα αίματος μπορούν να ελεγχθούν για σημεία μόλυνσης και άλλα προβλήματα του προστάτη.
 • Δοκιμασία προστατικού δείγματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να κάνει απαλό μασάζ στον προστάτη κατά τη διάρκεια μιας ορθικής εξέτασης (κλινική εξέταση) για να απελευθερώσει το υγρό του προστάτη στην ουρήθρα σας. Ένα δείγμα ούρων μετά το μασάζ αποβάλλει το υγρό του προστάτη για βακτηριακό έλεγχο.

Συμπτώματα της Προστατίτιδας

 

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Τα συμπτώματα οξείας προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος, μέσα ή γύρω από το πέος, τους όρχεις, τον πρωκτό, το χαμηλό μέρος της κοιλιάς ή χαμηλά στην πλάτη – η αφόδευση μπορεί να είναι επώδυνη
 • Συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως πόνος κατά την διάρκεια της ούρησης, ανάγκη για ούρηση συχνά (ιδιαίτερα την νύχτα), προβλήματα στο ξεκίνημα της ούρησης ή  ούρηση με παύσεις, μια άμεση ανάγκη για ούρηση και μερικές φορές αίμα στα ούρα
 • Έλλειψη ικανότητας για ούρηση, που οδηγεί σε συγκέντρωση ούρων στην ουροδόχο κύστη, μια κατάσταση γνωστή σαν οξεία ουρολοίμωξη. Αυτή η πάθηση απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα
 • Ένα αίσθημα αδιαθεσίας, με πόνους και πιθανόν και πυρετό
 • Μια μικρή ποσότητα παχύρευστου υγρού (έκκριση) μπορεί να βγει στο πέος σας από την ουρήθρα (τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη)

Απευθυνθείτε στον ουρολόγο μας άμεσα αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, έτσι ώστε να διερευνηθεί η αιτία και να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Συμπτώματα Χρόνιας Προστατίτιδας

Μπορεί να έχετε χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα αν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα για τουλάχιστον τρεις μήνες:

 • Πόνο μέσα και γύρω από το πέος, τους όρχεις, τον πρωκτό, το χαμηλό μέρος της κοιλιάς ή χαμηλά στην πλάτη
 • Πόνο κατά την διάρκεια της ούρησης, μια συχνή ανάγκη ούρηση, ιδιαίτερα την νύχτα, ή ούρηση με παύσεις
 • Υπερτροφικό προστάτη ή ευαίσθητο προστάτη, το οποίο προσδιορίζεται μετά από  εξέταση του όρθρου, αν και σε μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό
 • Σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία, πόνο στην εκσπερμάτωση ή πόνο στο πέος μετά το σεξ

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υπάρχει βελτίωση με θεραπεία.

Θεραπεία της Προστατίτιδας

Η θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτάται από το αν έχετε οξεία ή χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα.

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Η οξεία προστατίτιδα (όπου τα συμπτώματα είναι ξαφνικά και έντονα) θεραπεύεται συνήθως με παυσίπονα και έναν κύκλο με αντιβιοτικά για δυο ως τέσσερις εβδομάδες.

Μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο αν είστε πολύ άρρωστοι ή δεν μπορείτε να ουρήσετε (οξεία ουρολοίμωξη).

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα

Η θεραπεία της προστατίτιδας (όπου τα συμπτώματα πάνε και έρχονται για αρκετούς μήνες) συνήθως στοχεύει στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η συλλογή ούρων μετά από μάλαξη του προστάτη αυξάνει την πιθανότητα να βρεθεί ο μικροοργανισμός. Οι ακόλουθες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματα σας:

 • Παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή ασπιρίνη, μπορεί να καταπραΰνουν τον πόνο
 • Μια θεραπευτική αγωγή που ονομάζεται άλφα αποκλειστές, όπως η ταμσουλοζίνη, μπορεί να συνταγογραφηθεί αν έχετε προβλήματα στην ούρηση. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην χαλάρωση των μυών στον αδένα του προστάτη και στην βάση της ουροδόχου κύστεως. Προτείνουμε το Presteplus
 • Περιστασιακά, ένας κύκλος αντιβιοτικών για τέσσερις ως έξι εβδομάδες, όπως σιπροφλοξασίνη, μπορεί να συνταγογραφηθεί ακόμα και αν δεν βρεθεί μόλυνση. Αυτό είναι για να δείτε αν θα βελτιωθεί η κατάσταση σας
 • Αν τα συμπτώματα σας είναι έντονα,  μπορεί να χορηγηθούν ισχυρά παυσίπονα, όπως η αμιτριπτυλίνη και η γκαμπαπεντίνη

Η διάρκεια της θεραπείας πρέπει να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, 3 έως και 8 εβδομάδων για να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής. Ο σκοπός είναι να μειωθούν τα συμπτώματα σε ένα βαθμό που θα παρεμβαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερο στις καθημερινές δραστηριότητες, αντί για να απαλλαγείτε από τον πόνο εντελώς.

Μπορείτε να σκεφτείτε και μια επίσκεψη στον ουρολόγο μας.

Εναλλακτικές Θεραπείες

Οι εναλλακτικές θεραπείες που υπόσχονται κάποια υποσχόμενη μείωση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Βιοανάδραση. Ένας ειδικός βιοανάδρασης χρησιμοποιεί σήματα από εξοπλισμό παρακολούθησης για να σας διδάξει να ελέγχετε ορισμένες λειτουργίες και αποκρίσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των μυών σας.
 • Βελονισμός. Αυτή η θεραπεία για τη διαχείριση του πόνου περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων μέσω του δέρματός σας σε διάφορα βάθη σε ορισμένα σημεία του σώματός σας.
 • Φυτικά φάρμακα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα γύρης χόρτου σίκαλης (cernilton) μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου που σχετίζεται με τη χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Μπορείτε να βρείτε διάφορα φυτικά συμπληρώματα όπως είναι το prostamin forte που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της προστατίτιδας.

Τσούξιμο στην ουρήθρα του άνδρα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κάψιμο στην άκρη της ουρήθρας προκαλείται από βακτήρια που εισέρχονται στην ουρήθρα. Αν νιωθετε τσούξιμο στην ουρήθρα υπάρχει περίπτωση να έχετε προστατίτιδα αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως :

1. Προστατίτιδα
2. Ουρολοίμωξη
3. Ουρηθρίτιδα
4. Πέτρες στα νεφρά
5. Στένωση ουρήθρας

Πότε να Ζητήσετε Ιατρική Φροντίδα

Απευθυνθείτε στον ουρολόγο μας αν έχετε συμπτώματα προστατίτιδας, όπως πόνο στο πέος, δυσκολία ή πόνο κατά την διάρκεια της ούρησης ή πόνο στην εκσπερμάτωση.

Ο ουρολόγος μας, θα σας ρωτήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θα εξετάσει την κοιλιά σας. Μπορεί να υποβληθείτε επίσης σε ψηφιακή εξέταση του όρθρου (DRE). Ο ουρολόγος μας θα εισάγει ένα δάχτυλο φορώντας γάντι στον όρθρο σας έτσι ώστε να αισθανθεί τυχόν ανωμαλίες. Μπορεί να είναι λίγο επώδυνο αν ο προστάτης σας είναι πρησμένος ή ευαίσθητος.

Τα ούρα σας θα ελεγχθούν για σημάδια μόλυνσης, και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Επισκεφτείτε τον ουρολόγο μας άμεσα αν εκδηλώσετε ξαφνικά και έντονα συμπτώματα προστατίτιδας. Μπορεί να έχετε οξεία προστατίτιδα, κάτι το οποίο απαιτεί αξιολόγηση και γρήγορη θεραπεία, επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως ξαφνική έλλειψη δυνατότητας για ούρηση.

Αν έχετε επίμονα συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε τον ουρολόγο μας για ειδική αξιολόγηση και διαχείριση.

Επικίνδυνοι Παράγοντες της Προστατίτιδας

Επικίνδυνοι παράγοντες για οξεία προστατίτιδα:

 • Αν είχατε μόλυνση στην περιοχή του ουροποιητικού συστήματος στο πρόσφατο παρελθόν
 • Αν έχετε καθετήρα στο ουροποιητικός σας σύστημα (έναν ευέλικτο σωλήνα που χρησιμοποιείται για στραγγίξετε τα ούρα από την ουροδόχο κύστη)
 • Αν έχετε κάνει βιοψία του προστάτη
 • Αν έχετε μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση
 • Αν έχετε HIV ή AIDS
 • Αν έχετε πρόβλημα στην περιοχή του ουροποιητικού σας συστήματος
 • Πρωκτικό σεξ
 • Τραυματισμό του πέους σας

Επικίνδυνοι παράγοντες για χρόνια προστατίτιδα:

 • Αν είστε μεσήλικες (30-50 χρονών)
 • Αν είχατε προστατιτιδα στο παρελθόν
 • Αν έχετε άλλες επώδυνες παθήσεις στην κοιλιά σας, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
 • Σεξουαλική κακοποίηση

Στάση για το Μέλλον

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Η οξεία προστατίτιδα συνήθως καθαρίζει με έναν κύκλο αντιβιοτικών. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε όλον τον κύκλο έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι θα καθαρίσει τελείως η μόλυνση.

Σπάνια, μπορούν να συμβούν και άλλες επιπλοκές στην οξεία προστατίτιδα. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Οξεία ουρολοίμωξη – επειδή η ούρηση είναι επώδυνη, τα ούρα μπορεί να συγκεντρωθούν στην ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας πόνο χαμηλά στην κοιλιά σας και ανικανότητα να ουρήσετε. Για να ανακουφιστείτε από αυτό χρειάζεται ένας καθετήρας  (ένας λεπτός και ευαίσθητος σωλήνας)
 • Απόστημα στον προστάτη – αν τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία της μόλυνσης του προστάτη, μπορεί να εκδηλωθείς σπάνια ένα απόστημα στον αδένα του προστάτη σας. Ο ουρολόγος μας μπορεί να το υποπτευθεί αυτό αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται παρά την θεραπεία με αντιβιοτικά. Χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το απόστημα στον προστάτη, όπως ένα υπερηχογράφημα ή μια αξονική τομογραφία του αδένα του προστάτη. Αν υπάρχει απόστημα θα χρειαστεί επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Χρόνια βακτηριακή Προστατίτιδα

Η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να είναι δύσκολη στην θεραπεία, επειδή δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι την προκαλεί. Οι περισσότεροι άντρες θα αναρρώσουν σταδιακά, αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή χρόνια.

Σε μερικοί άντρες με προστατίτιδα, τα συμπτώματα επιστρέφουν αργότερα, κάτι που απαιτεί επιπλέον θεραπεία.

Η προστατίτιδα δεν είναι καρκίνος του προστάτη και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Αγορα Prostamin Forte

Απαλλαγείτε μια και καλή από την προστατίτιδα

Μενού