Προστατιτιδα

Προστατίτιδα: Τι Είναι – Συμπτώματα, Αίτιες, Θεραπεία

προστατίτιδαΗ Προστατίτιδα είναι η φλεγμονή (πρήξιμο) του αδένα του προστάτη. Μπορεί να είναι πολύ επώδυνο και ενοχλητικό, αλλά στις περισσότερες φορές περνάει στο τέλος.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας τον οποίο έχουν οι άντρες και βρίσκεται ανάμεσα στο πέος και την ουροδόχο κύστη. Ο προστάτης παράγει ένα υγρό το οποίο αναμιγνύεται με το σπέρμα.

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις του προστάτη, όπως η υπερτροφία του προστάτη ή ο καρκίνος του προστάτη, οι οποίες προσβάλουν συνήθως τους μεγαλύτερους άντρες, η προστατιτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε άντρες όλων των ηλικιών. Παρόλα αυτά, συνήθως προσβάλει τους άντρες ηλικίας 30 ως 50.

Υπάρχουν δύο είδη προστατίτιδας:

 • Χρόνια προστατίτιδα – όπου το συμπτώματα έρχονται και φεύγουν για μια περίοδο μηνών. Είναι το πιο συνηθισμένο είδος και δεν προκαλείται συνήθως από μια μόλυνση
 • Οξεία προστατίτιδα – όπου τα συμπτώματα είναι έντονα και εκδηλώνονται ξαφνικά. Είναι σπάνια αλλά είναι σοβαρή και απαιτεί άμεση θεραπεία. Πάντα προκαλείται από μια μόλυνση

Τι Προκαλεί Προστατίτιδα;

Η οξεία προστατίτιδα προκαλείται συνήθως όταν βακτήρια από την περιοχή του ουροποιητικού συστήματος μπαίνουν στον προστάτη. Η περιοχή του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά, τους σωλήνες που ενώνουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη (ουρητήρες) και την ουρήθρα.

Στην χρόνια προστατίτιδα, τα σημάδια μόλυνσης του προστάτη δεν μπορούν να βρεθούν συνήθως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αιτία των συμπτωμάτων δεν είναι ξεκάθαρη.

Συμπτώματα της Προστατίτιδας

Οξεία Προστατίτιδα

Τα συμπτώματα οξείας προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος, μέσα ή γύρω από το πέος, τους όρχεις, τον πρωκτό, το χαμηλό μέρος της κοιλιάς ή χαμηλά στην πλάτη – η αφόδευση μπορεί να είναι επώδυνη
 • Συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως πόνος κατά την διάρκεια της ούρησης, ανάγκη για ούρηση συχνά (ιδιαίτερα την νύχτα), προβλήματα στο ξεκίνημα της ούρησης ή  ούρηση με παύσεις, μια άμεση ανάγκη για ούρηση και μερικές φορές αίμα στα ούρα
 • Έλλειψη ικανότητας για ούρηση, που οδηγεί σε συγκέντρωση ούρων στην ουροδόχο κύστη, μια κατάσταση γνωστή σαν οξεία ουρολοίμωξη. Αυτή η πάθηση απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα
 • Ένα αίσθημα αδιαθεσίας, με πόνους και πιθανόν και πυρετό
 • Μια μικρή ποσότητα παχύρευστου υγρού (έκκριση) μπορεί να βγει στο πέος σας από την ουρήθρα (τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη)

Απευθυνθείτε στον ουρολόγο μας άμεσα αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, έτσι ώστε να διερευνηθεί η αιτία και να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Χρόνια Προστατίτιδα

Μπορεί να έχετε χρόνια προστατίτιδα αν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα για τουλάχιστον τρεις μήνες:

 • Πόνο μέσα και γύρω από το πέος, τους όρχεις, τον πρωκτό, το χαμηλό μέρος της κοιλιάς ή χαμηλά στην πλάτη
 • Πόνο κατά την διάρκεια της ούρησης, μια συχνή ανάγκη ούρηση, ιδιαίτερα την νύχτα, ή ούρηση με παύσεις
 • Υπερτροφικό προστάτη ή ευαίσθητο προστάτη, το οποίο προσδιορίζεται μετά από  εξέταση του όρθρου, αν και σε μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό
 • Σεξουαλικά προβλήματα, όπως στυτική δυσλειτουργία, πόνο στην εκσπερμάτωση ή πόνο στο πέος μετά το σεξ

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υπάρχει βελτίωση με θεραπεία.

Θεραπεία της Προστατίτιδας

Η θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτάται από το αν έχετε οξεία ή χρόνια προστατίτιδα.

Οξεία Προστατίτιδα

Η οξεία προστατίτιδα (όπου τα συμπτώματα είναι ξαφνικά και έντονα) θεραπεύεται συνήθως με παυσίπονα και έναν κύκλο με αντιβιοτικά για δυο ως τέσσερις εβδομάδες.

Μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο αν είστε πολύ άρρωστοι ή δεν μπορείτε να ουρήσετε (οξεία ουρολοίμωξη).

Χρόνια Προστατίτιδα

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας (όπου τα συμπτώματα πάνε και έρχονται για αρκετούς μήνες) συνήθως στοχεύει στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Οι ακόλουθες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματα σας:

 • Παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή ασπιρίνη, μπορεί να καταπραΰνουν τον πόνο
 • Μια θεραπευτική αγωγή που ονομάζεται άλφα αποκλειστές, όπως η ταμσουλοζίνη, μπορεί να συνταγογραφηθεί αν έχετε προβλήματα στην ούρηση. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην χαλάρωση των μυών στον αδένα του προστάτη και στην βάση της ουροδόχου κύστεως. Προτείνουμε το ProstEro. Κάντε κλίκ εδώ.
 • Περιστασιακά, ένας κύκλος αντιβιοτικών για τέσσερις ως έξι εβδομάδες, όπως σιπροφλοξασίνη, μπορεί να συνταγογραφηθεί ακόμα και αν δεν βρεθεί μόλυνση. Αυτό είναι για να δείτε αν θα βελτιωθεί η κατάσταση σας
 • Αν τα συμπτώματα σας είναι έντονα,  μπορεί να χορηγηθούν ισχυρά παυσίπονα, όπως η αμιτριπτυλίνη και η γκαμπαπεντίνη

Ο σκοπός είναι να μειωθούν τα συμπτώματα σε ένα βαθμό που θα παρεμβαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερο στις καθημερινές δραστηριότητες, αντί για να απαλλαγείτε από τον πόνο εντελώς.

Μπορείτε να σκεφτείτε και μια επίσκεψη στον ουρολόγο μας.

Πότε να Ζητήσετε Ιατρική Φροντίδα

Απευθυνθείτε στον ουρολόγο μας αν έχετε συμπτώματα προστατίτιδας, όπως πόνο στο πέος, δυσκολία ή πόνο κατά την διάρκεια της ούρησης ή πόνο στην εκσπερμάτωση.

Ο ουρολόγος μας, θα σας ρωτήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θα εξετάσει την κοιλιά σας. Μπορεί να υποβληθείτε επίσης σε ψηφιακή εξέταση του όρθρου (DRE). Ο ουρολόγος μας θα εισάγει ένα δάχτυλο φορώντας γάντι στον όρθρο σας έτσι ώστε να αισθανθεί τυχόν ανωμαλίες. Μπορεί να είναι λίγο επώδυνο αν ο προστάτης σας είναι πρησμένος ή ευαίσθητος.

Τα ούρα σας θα ελεγχθούν για σημάδια μόλυνσης, και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Επισκεφτείτε τον ουρολόγο μας άμεσα αν εκδηλώσετε ξαφνικά και έντονα συμπτώματα προστατίτιδας. Μπορεί να έχετε οξεία προστατίτιδα, κάτι το οποίο απαιτεί αξιολόγηση και γρήγορη θεραπεία, επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως ξαφνική έλλειψη δυνατότητας για ούρηση.

Αν έχετε επίμονα συμπτώματα (χρόνια προστατίτιδα), μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε τον ουρολόγο μας για ειδική αξιολόγηση και διαχείριση.

Επικίνδυνοι Παράγοντες της Προστατίτιδας

Επικίνδυνοι παράγοντες για οξεία προστατίτιδα:

 • Αν είχατε μόλυνση στην περιοχή του ουροποιητικού συστήματος στο πρόσφατο παρελθόν
 • Αν έχετε καθετήρα στο ουροποιητικός σας σύστημα (έναν ευέλικτο σωλήνα που χρησιμοποιείται για στραγγίξετε τα ούρα από την ουροδόχο κύστη)
 • Αν έχετε κάνει βιοψία του προστάτη
 • Αν έχετε μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση
 • Αν έχετε HIV ή AIDS
 • Αν έχετε πρόβλημα στην περιοχή του ουροποιητικού σας συστήματος
 • Πρωκτικό σεξ
 • Τραυματισμό του πέους σας

Επικίνδυνοι παράγοντες για χρόνια προστατίτιδα:

 • Αν είστε μεσήλικες (30-50 χρονών)
 • Αν είχατε προστατιτιδα στο παρελθόν
 • Αν έχετε άλλες επώδυνες παθήσεις στην κοιλιά σας, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
 • Σεξουαλική κακοποίηση

Στάση για το Μέλλον

Οξεία Προστατίτιδα

Η οξεία προστατίτιδα συνήθως καθαρίζει με έναν κύκλο αντιβιοτικών. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε όλον τον κύκλο έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι θα καθαρίσει τελείως η μόλυνση.

Σπάνια, μπορούν να συμβούν και άλλες επιπλοκές στην οξεία προστατίτιδα. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Οξεία ουρολοίμωξη – επειδή η ούρηση είναι επώδυνη, τα ούρα μπορεί να συγκεντρωθούν στην ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας πόνο χαμηλά στην κοιλιά σας και ανικανότητα να ουρήσετε. Για να ανακουφιστείτε από αυτό χρειάζεται ένας καθετήρας  (ένας λεπτός και ευαίσθητος σωλήνας)
 • Απόστημα στον προστάτη – αν τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία της μόλυνσης του προστάτη, μπορεί να εκδηλωθείς σπάνια ένα απόστημα στον αδένα του προστάτη σας. Ο ουρολόγος μας μπορεί να το υποπτευθεί αυτό αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται παρά την θεραπεία με αντιβιοτικά. Χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το απόστημα στον προστάτη, όπως ένα υπερηχογράφημα ή μια αξονική τομογραφία του αδένα του προστάτη. Αν υπάρχει απόστημα θα χρειαστεί επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Χρόνια Προστατίτιδα

Η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να είναι δύσκολη στην θεραπεία, επειδή δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι την προκαλεί. Οι περισσότεροι άντρες θα αναρρώσουν σταδιακά, αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες ή χρόνια.

Σε μερικοί άντρες με προστατίτιδα, τα συμπτώματα επιστρέφουν αργότερα, κάτι που απαιτεί επιπλέον θεραπεία.

Η προστατίτιδα δεν είναι καρκίνος του προστάτη και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.