Πληροφορίες για τον Προστάτη

Προστάτης

Προβλήματα του Προστάτη: Καρκίνος, Προστατίτιδα, Υπερτροφία του Προστάτη

προστατης εξετασηΌλοι οι άντρες έχουν έναν. Είναι σημαντικός για την ερωτική ζωή τους. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι δεν ξέρουν τίποτα για τον προστάτη τους ή για τα προβλήματα του.

Η καλύτερη ενημέρωση για αυτόν τον αδένα, ο οποίος έχει μέγεθος καρυδιού, θα βοηθήσει τους άντρες να πάρουν καλύτερες αποφάσεις για τον σωστό έλεγχο και θεραπεία.

Ο προστάτης βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Παράγει ένα μέρος του υγρού του σπέρματος και είναι πολύ σημαντικός για την ερωτική ζωή του άντρα.

Ο προστάτης συνήθως μεγαλώνει καθώς αυξάνεται η ηλικία του άντρα, αλλά στα δυο τρίτα των αντρών, οι οποίοι είναι πάνω από 50, αυτό δεν προκαλεί προβλήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις, ένας μεγαλύτερος προστάτης μπορεί να ασκεί πίεση στον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει ουροποιητικά προβλήματα. Αυτό είναι γνωστό σαν καλοήθης υπερτροφία προστάτη.

Άλλες παθήσεις του προστάτη είναι το πρήξιμο, γνωστό σαν προστατίτιδα, η οποία μερικές φορές προκαλείται από μόλυνση. Αυτό μπορεί να κάνει την ούρηση επώδυνη. Μερικές φορές, ένα απλό κύτταρο στον προστάτη ξεκινάει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και μπορεί να εκδηλωθεί καρκίνος.

Προβλήματα του Προστάτη

Τα προβλήματα του προστάτη είναι συχνά στους άντρες, ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι πάνω από την ηλικία των 50.

Σε αυτήν την σελίδα, μπορείτε να διαβάσετε, τι είναι ο προστάτης και τα κύρια προβλήματα που τον επηρεάζουν, τα οποία είναι:

Παρακάτω είναι μια σύνοψη αυτών των παθήσεων, μαζί με κάποιους συνδέσμους με περισσότερες πληροφορίες για αυτές.

Καρκίνος του Προστάτη

καρκινος του προστατηΟ καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στους άντρες στην Ελλάδα, με παραπάνω από 40,000 άντρες να διαγιγνώσκονται ετησίως.

Παραπάνω από 11,000 άντρες πεθαίνουν από αυτόν κάθε χρόνο, κάνοντας τον την δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες, μετά από αυτόν στους πνεύμονες.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει, αλλά οι πιθανότητες να εκδηλώσετε καρκίνο του προστάτη αυξάνονται όσο μεγαλώνετε. Αυτή η πάθηση επηρεάζει κυρίως τους άντρες πάνω από τα 65, παρότι κινδυνεύουν και οι άντρες πάνω από 50.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται επίσης στους άντρες που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρα ή αδερφό) με καρκίνο του προστάτη και στους άντρες με καταγωγή από την Αφρική ή την Καραϊβική.

Παρόλα αυτά, αν ο καρκίνος στον προστάτη διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι γενικά αρκετές.

Περίπου το 90% των αντρών που θα διαγνωστούν έγκαιρα, θα ζήσουν τουλάχιστον πέντε ακόμα χρόνια, και το 65-90% θα ζήσουν τουλάχιστον 10 ακόμα χρόνια.

Οι περισσότεροι άντρες με πρώιμο καρκίνο του προστάτη δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα καρκίνου του προστάτη μπορεί να προκληθούν και από άλλα προβλήματα του προστάτη.

Τα συμπτώματα που οφείλονται σε προβλήματα του προστάτη είναι:

 • Ανάγκη για συχνή ούρηση, ιδιαίτερα την νύχτα
 • Δυσκολία στο ξεκίνημα της ούρησης
 • Ανάγκη να τρέξετε στην τουαλέτα
 • Κόπος κατά την διάρκεια της ούρησης ή μεγάλη χρονική διάρκεια για να τελειώσετε
 • Πόνος κατά την διάρκεια της ούρησης ή του σεξ
 • Χαμηλή ροή
 • Αίσθημα ότι η ουροδόχος κύστη σας δεν έχει αδειάσει πλήρως

Πολλοί άντρες πάνω από 70, έχουν καρκίνο του προστάτη, αν και οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα διαγνωστούν ποτέ ή δεν θα εκδηλώσουν ποτέ συμπτώματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτός είναι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται αργά και μπορεί να μείνει χωρίς να διαγνωστεί επειδή δεν προκαλεί ποτέ συμπτώματα ή προβλήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις, τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα και να κινηθούν έξω από τον προστάτη, εξαπλώνοντας τον καρκίνο σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα κόκκαλα.

Τα συμπτώματα καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστούν από αυτά της υπερτροφίας του προστάτη.

Το μέλλον για τον καρκίνο του προστάτη είναι γενικά καλό, σε αντίθεση με άλλα είδη καρκίνου, επειδή αναπτύσσετε με πολύ αργό ρυθμό. Πολλοί άντρες πεθαίνουν με καρκίνο του προστάτη και όχι σαν αποτέλεσμα αυτού.

Ο καρκίνος του προστάτη συνεπώς, δεν χρειάζεται πάντα να θεραπευτεί άμεσα. Μερικές φορές μπορεί απλά να παρακολουθηθεί και να θεραπευτεί αν χειροτερεύσει.

Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, υπάρχει το PrestePlus.

Ποιος Κινδυνεύει από τον Καρκίνο στον Προστάτη;

Ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο του προστάτη, αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Οι περισσότεροι άντρες διαγιγνώσκονται με αυτήν την πάθηση μετά την ηλικία των 50.

Αν έχετε πατέρα ή αδερφό που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος να εκδηλώσετε την ασθένεια είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο. Ο κίνδυνος αυξάνεται σε 4,3 αν ο συγγενής σας έχει διαγνωστεί πριν την ηλικία των 60.

Οι μαύροι άντρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους λευκούς. Οι ερευνητές ψάχνουν την αιτία του αυξημένου κίνδυνου, αλλά πιθανώς σημαντικό παράγοντα αποτελούν τα γονίδια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα ζωικά λίπη και το κόκκινο κρέας μπορεί να ευθύνονται για την μεγάλη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στις Δυτικές χώρες.

Μειώνοντας την πρόσληψη ζωικού λίπους και τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη ή την εξάπλωση του.

Για τον Αδένα του Προστάτη

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, ο οποίος βρίσκεται μόνο στους άντρες. Περιβάλλει την ουρήθρα (τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα). Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και το άνοιγμα του σπερματικού πόρου (του σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις στην ουρήθρα).

Ο αδένας του προστάτη παράγει ένα παχύρευστο, άσπρο υγρό το οποίο αναμιγνύεται με το σπέρμα.

Ο αδένας του προστάτη έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός καρυδιού, αλλά τείνει να μεγαλώνει καθώς αυξάνεται η ηλικία του άντρα. Μερικές φορές μπορεί να πρήζεται ή να μεγαλώνει εξαιτίας ιατρικών παθήσεων όπως αυτές που περιγράφονται παρακάτω.

Υπερτροφία του Προστάτη

προστατης και υπερτροφια του προστατηΗ υπερτροφία του προστάτη είναι μια πολύ συχνή πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία. Πάνω από το ένα τρίτο των αντρών πάνω από 50, θα εκδηλώσουν κάποια συμπτώματα υπερτροφίας του προστάτη.

Δεν είναι γνωστό γιατί ο προστάτης μεγαλώνει καθώς αυξάνει η ηλικία, αλλά δεν προκαλείται από τον καρκίνο και δεν αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσετε καρκίνο του προστάτη.

Ένας προστάτης με υπερτροφία μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουρήθρα, και να επηρεάσει το πώς ουρείτε.

Σημάδια υπερτροφίας του προστάτη είναι:

 • δυσκολία στην  έναρξη και στο σταμάτημα της ούρησης
 • χαμηλή ροή ούρων
 • κόπος κατά την διάρκεια της ούρησης
 • αίσθημα ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας
 • παρατεταμένο στάξιμο μετά το τελείωμα της ούρησης
 • ανάγκη για συχνή ή πιο ξαφνική ούρηση
 • ξύπνημα κατά την διάρκεια της νύχτας για να ουρήσετε

Μερικά μέτρα όπως η μείωση της ποσότητας υγρών που πίνετε (ιδιαίτερα το τσάι, ο καφές και το αλκοόλ) πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του μεγέθους του προστάτη και να χαλαρώσει τους μύες της ουροδόχου κύστεως σας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, που δεν υπάρχει βελτίωση με την φαρμακευτική αγωγή, το εσωτερικό μέρος του προστάτη μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Διαβάστε περισσότερα για την υπερτροφία του προστάτη.

Προστατίτιδα

προστατιτιδαΗ Προστατίτιδα είναι εκεί όπου ο αδένας του προστάτη παθαίνει φλεγμονή (πρήζεται). Μερικές φορές προκαλείται από βακτηριδιακή μόλυνση, αν και τις περισσότερες φορές δεν βρίσκεται μόλυνση και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο συνέβη.

Σε αντίθεση με την υπερτροφία του προστάτη ή τον καρκίνο του προστάτη – τα οποία συνήθως επηρεάζουν τους μεγαλύτερους άντρες – η προστατίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε άντρες όλων των ηλικιών. Παρόλα αυτά, είναι πιο συχνή σε άντρες ηλικίας 30 ως 50 χρονών.

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • πόνο στο πέος, στα γεννητικά όργανα, χαμηλά στην πλάτη και στα οπίσθια
 • πόνο κατά την διάρκεια της ούρησης
 • συχνή ανάγκη για ούρηση
 • δυσκολία στην ούρηση, όπως προβλήματα στην έναρξη της ούρησης
 • πόνο κατά την εκσπερμάτωση
 • πόνο στο περίνεο (την περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και το όσχεο), ο οποίος επιδεινώνεται από παρατεταμένη διάρκεια καθίσματος

Η Προστατίτιδα μπορεί να θεραπευτεί με έναν συνδυασμό παυσίπονων και ένα είδος θεραπείας, γνωστή σαν άλφα αποκλεισμός, η οποία βοηθάει στο χαλάρωμα των μυών του προστάτη και την λαιμό της ουροδόχου κύστεως. Η φαρμακευτική αγωγή η οποία μικραίνει τον αδένα του προστάτη μπορεί να βοηθήσει επίσης.

Οι περισσότεροι άντρες αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, αν και μερικοί μπορεί να έχουν τα συμπτώματα για περισσότερο.

Διαβάστε περισσότερα για την προστατίτιδα.

Μενού