Περιεχόμενα

Η στύση είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης ροής αίματος στο πέος. Αλλά ίσως να έχετε αναρωτηθεί πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό και αν υπάρχει μια συγκεκριμένη ποσότητα αίματος που χρειάζεται το πέος σας για να επιτευχθεί στύση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μειωμένη ροή αίματος στο πέος μπορεί να προκαλέσει αισθητές αλλαγές στο πέος. Αλλά πολλά άλλα μέρη του σώματός σας, όπως το νευρικό σας σύστημα και οι ορμόνες, επηρεάζουν επίσης το πώς και πότε το πέος σας σκληραίνει.

Διαβάστε πιο κάτω ώστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι σχέση έχει το αίμα με τις στύσεις. Θα μάθουμε επίσης τι μπορείτε να κάνετε αν αισθάνεστε ανικανοποίητοι από τη στύση σας όταν αυνανίζεστε ή κάνετε σεξ.

Πόσο αίμα χρειάζεται για να υπάρξει στύση;

Η πραγματική ποσότητα αίματος που απαιτείται για να έρθει σε στύση κάποιος διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων. Κατά μέσο όρο, θεωρείται ότι είναι περίπου 130 χιλιοστόλιτρα (ml). Πρόκειται για ένα μικρό κλάσμα του 1,2 έως 1,5 γαλόνι (4.500 έως 5.600 mL) αίματος που κυκλοφορεί σε όλο το ανθρώπινο ενήλικο σώμα ανά πάσα στιγμή.

Επειδή η στύση χρειάζεται μια σχετικά μικρή ποσότητα αίματος, δεν υπάρχει αύξηση της παραγωγής αίματος στο σώμα. Αλλά το αίμα ανακατευθύνεται για να τροφοδοτήσει τους ιστούς στο πέος, πράγμα που σημαίνει ότι λίγο λιγότερο αίμα μπορεί να κατευθυνθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

Τι σχέση έχει το αίμα με τη στύση;

Εδώ θα δείτε τι ακριβώς συμβαίνει φυσιολογικά στο πέος κατά τη διάρκεια μιας στύσης και πώς εμπλέκεται το αίμα σε αυτή τη διαδικασία:

Στο εσωτερικό του άξονα του πέους υπάρχουν δύο στήλες σπογγώδους ιστού που ονομάζονται corpora cavernosa. Αυτός ο ιστός περιέχει αιμοφόρα αγγεία. Όταν το πέος σας είναι χαλαρό, οι αρτηρίες είναι συρρικνωμένες, παρέχοντας μόλις αρκετή ροή αίματος για να διατηρηθεί υγιής ο ιστός στα corpora cavernosa.

Όταν διεγείρεστε, οι λείοι μύες των αρτηριών του πέους χαλαρώνουν, επιτρέποντας στα αιμοφόρα αγγεία να επεκταθούν και να γεμίσουν με περισσότερο αίμα. Αυτό επεκτείνει και τον ιστό του corpora cavernosa, κάνοντας το πέος σας μεγαλύτερο και πιο σφριγηλό.

Για να συμβεί μια στύση, επιστρατεύονται ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία και ορισμένες ορμόνες. Να πώς λειτουργεί αυτό το κομμάτι:

  • Τα νευρικά σήματα από τον εγκέφαλο που βασίζονται σε διεγερτικά ερεθίσματα, όπως οι οπτικές εικόνες ή οι ερωτικές σκέψεις, μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση των μυών στο σπηλαιώδες σώμα.
  • Η αισθητηριακή διέγερση του πέους ή της γύρω περιοχής μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αντίδραση, με νευρικά ερεθίσματα που στέλνουν σήμα στον ιστό στο corpora cavernosa να προετοιμαστεί για τη σεξουαλική επαφή.
  • Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης, το σώμα απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ). Αυτό βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ενεργοποιεί ένα ένζυμο που ονομάζεται γουανυλική κυκλάση για να προκαλέσει την απελευθέρωση κυκλικής μονοφωσφορικής γουανοσίνης (cGMP). Αυτή η χημική ουσία χαλαρώνει τον σπογγώδη ιστό και του επιτρέπει να διογκώνεται καθώς οι αρτηρίες διαστέλλονται με μεγαλύτερη ροή αίματος.
  • Μετά από έναν οργασμό, το επιπλέον αίμα που διογκώνει τα σπηλαιώδη σώματα θα αρχίσει να ρέει μέσω των φλεβών του πέους. Η ίδια ποσότητα που εισήλθε στην αρχή της διαδικασίας θα εξέλθει επίσης.

Ποιες ορμόνες εμπλέκονται στη στύση;

Εκτός από το αίμα, οι ορμόνες τεστοστερόνη και ωκυτοκίνη μπορεί να παίζουν ρόλο στην απόκτηση και τη διατήρηση της στύσης.

Μια μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine σημειώνει ότι η τεστοστερόνη μπορεί να παίζει ρόλο στον χρόνο της στύσης βοηθώντας στη χαλάρωση των αρτηριών του πέους ώστε να μπορούν να γεμίσουν με αίμα.

Ορισμένα άτομα με στυτική δυσλειτουργία και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επωφεληθούν από τη θεραπεία τεστοστερόνης, αλλά τα επίπεδα κάτω από το φυσιολογικό εύρος εξακολουθούν να είναι αρκετά για την επίτευξη υγιούς στύσης. Η τεστοστερόνη κινεί επίσης τη σεξουαλική επιθυμία και τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν πτώση της λίμπιντο.

Η οξυτοκίνη έχει επίσης αναγνωριστεί ως σημαντικό συστατικό της διέγερσης. Αλλά οι ερευνητές στην ανασκόπηση του 2016 σημείωσαν ότι η χρήση της ωκυτοκίνης για τη δημιουργία σεξουαλικής διέγερσης πρέπει να μελετηθεί ακόμη περισσότερο, ούτως ώστε να υπάρχει πιο συγκεκριμένη άποψη. Η ωκυτοκίνη παράγεται στον  υποθάλαμο του εγκεφάλου  και εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την οπίσθια  υπόφυση .

Η έκκριση εξαρτάται από την ηλεκτρική δραστηριότητα των  νευρώνων  στον υποθάλαμο, απελευθερώνεται στο αίμα όταν αυτά τα κύτταρα διεγείρονται. Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι διεγείρει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και φαίνεται να παίζει ρόλο στη στύση και τον οργασμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ροής του αίματος στο πέος;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος στο πέος ή την ικανότητα του πέους να στυλώνεται, όπως:

  • Προβλήματα κυκλοφορίας. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στο πέος και σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή σηματοδότηση από τον εγκέφαλο για την έναρξη της διαδικασίας σεξουαλικής διέγερσης.
  • Βλάβη του ιστού. Η ακτινοθεραπεία στην ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη μπορεί μερικές φορές να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν νευρικά και χημικά σήματα στην περιοχή για τη διέγερση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολο ή αδύνατο για το πέος να γεμίσει με αίμα.

Μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την ροή του αίματος στο πέος

Ένας τρόπος ζωής που επικεντρώνεται στην καλή σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Αυτός είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην αύξηση της πιθανότητας στυτικής λειτουργίας.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να υποστηρίξετε την υγιή στύση και τη συνολική σας ευεξία:

  • Εξετάστε το ενδεχόμενο διακοπής ή μείωσης του καπνίσματος. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορούν να τραυματίσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας.
  • Κάντε τακτική αερόβια άσκηση. Η άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας, της ενέργειας και της συνολικής φυσικής κατάστασης και αυτοπεποίθησης.
  • Να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Επικεντρωθείτε στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις άπαχες πηγές πρωτεϊνών.
    Αντιμετωπίστε θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο τη σεξουαλική σας υγεία, αλλά και τη συνολική σας υγεία.
    Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με μείωση των συμπτωμάτων στυτικής δυσλειτουργίας, σε σύγκριση με μια τυπική δυτική διατροφή υψηλή σε λιπαρά και επεξεργασμένα σάκχαρα.Μια άλλη μελέτη του 2018 διαπίστωσε επίσης ότι ένα πρόγραμμα άσκησης 40 λεπτών που γίνεται τέσσερις φορές την εβδομάδα μείωσε την ΣΔ μέσα σε 6 μήνες, ειδικά για τα άτομα που την αντιμετωπίζουν και έχει προκληθεί από καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία ή καθιστική ζωή.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ κάποιον ειδικό γιατρό;

Ένα περιστασιακό επεισόδιο ΣΔ ή στυτικής δυσαρέσκειας, μια στύση που δεν είναι αρκετά σταθερή για ικανοποιητική συνουσία, είναι φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε:

  • Κουρασμένοι
  • Αφηρημένοι
  • Αγχωμένοι
  • υπό την επήρεια αλκοόλ

Εάν παρατηρήσετε συχνή ΣΔ ή δυσαρέσκεια ακόμη και με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ειδικά εάν δεν υπάρχει προφανής αφορμή, μιλήστε με έναν επαγγελματία πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή έναν ουρολόγο.

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό

  • Αισθητές αλλαγές στη σεξουαλική σας ορμή. Αυτές θα μπορούσαν να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές ή παράγοντες όπως το άγχος, η κατάθλιψη, ο κακός ύπνος ή τα προβλήματα σχέσεων.
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν εκσπερματώνετε πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως περιμένετε.
  • Επώδυνες στύσεις. Αυτές μπορεί να οφείλονται σε βλάβη των ιστών ή σε μόλυνση.
  • Πόνος κατά την ούρηση. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης ή άλλων καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν το ουροποιητικό σας σύστημα.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την στυτική δυσλειτουργία;

Οι πιο κοινές θεραπείες ΣΔ είναι φάρμακα όπως οι αναστολείς PDE5. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ταδαλαφίλη (Cialis) και η σιλδεναφίλη (Viagra). Αυτά τα φάρμακα δρουν προστατεύοντας την cGMP, η οποία ενθαρρύνει τη ροή του αίματος στο πέος και τη μεγαλύτερη κατακράτηση αίματος στο corpora cavernosa κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Μια άλλη πιθανή θεραπεία είναι μια συσκευή στύσης υπό κενό (ή αντλία πέους), ένας σωλήνας που τοποθετείτε πάνω από το πέος σας.

Μια φορητή αντλία τραβάει αέρα από το σωλήνα, δημιουργώντας κενό που ενεργοποιεί τη ροή του αίματος στο πέος. Στη συνέχεια, ένας δακτύλιος τοποθετείται γύρω από το άκρο του πέους σας όταν αφαιρείτε την αντλία για να βοηθήσει στη διατήρηση της στύσης κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι ενέσεις πέους ή η χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος πέους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων ΣΔ ή εκείνων που προκαλούνται από άλλη πάθηση όπως ο διαβήτης (γνωστές ως ανθεκτικές περιπτώσεις).

Το συμπέρασμα

Η υγιής ροή του αίματος στον ιστό μέσα στο πέος βοηθά στην παραγωγή στύσης και χρειάζονται μόνο περίπου 130 ml για να σκληρύνει το μόριο.

Η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη σωστή ροή του αίματος περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, καθώς και ορισμένες ορμόνες και χημικές ουσίες. Πολλοί παράγοντες υπεισέρχονται στην υγιή σεξουαλική λειτουργία και πολλά ζητήματα μπορούν επίσης να την επηρεάσουν.

Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη στυτική σας λειτουργία, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Πρόκειται για μια κοινή ανησυχία και συχνά με μια ποικιλία αποτελεσματικών θεραπειών.

ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΣΤΥΣΗ

Share This

Post Author

10 συμβουλές διατροφής και άσκησης για την υγεία του προστάτη σας
Γιατί μικραίνει το πέος και από τι επηρεάζεται;
Μενού