Περιεχόμενα

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) να αισθάνονται θυμωμένοι, απογοητευμένοι, λυπημένοι ή ακόμη και αβέβαιοι για τον εαυτό τους. Υπάρχουν πολλές ιατρικές αιτίες της ΣΔ, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με ΣΔ μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κλινική κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα.

Σε αυτήν την περίπτωση η κατάθλιψη που συνοδεύει την ΣΔ είναι θεραπεύσιμη. Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας και τον γιατρό σας. Αφού η κατάθλιψη βγει στο φως, η αντιμετώπισή της θα είναι ευκολότερη και λιγότερο αγχωτική.

Αναγνώριση της κατάθλιψης με ΣΔ

Οι χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο προκαλούν κατάθλιψη. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν από μόνες τους ως αποτέλεσμα γενετικών και ορμονικών προβλημάτων. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να συνυπάρχει με άλλες ασθένειες. Ανεξάρτητα από την ακριβή αιτία της κατάθλιψης, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη, αισθήματα απελπισίας και απαισιόδοξη προοπτική. Τα πιο γνωστά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Απώλεια του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προηγουμένως ήταν ευχάριστες
  • Κόπωση
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Διαταραχές ύπνου
  • Απάθεια
  • επίμονη θλίψη
  • ενοχή και απελπισία
  • ευερεθιστότητα και άγχος
  • αδυναμία
  • σεξουαλική δυσλειτουργία
  • δυσκολίες συγκέντρωσης
  • απώλεια ή αύξηση βάρους (συνήθως από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες)
  • αυτοκτονική διάθεση

Η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεται κανείς για τον εαυτό του και τον τρόπο που σκέφτεται για τη ζωή. Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη δεν μπορούν απλά να “συνέλθουν” και να γίνουν καλύτερα. Χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να επιμένουν για μήνες ή και χρόνια. Η κατάλληλη θεραπεία, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερους που πάσχουν από κατάθλιψη να επανέλθουν στο σωστό επίπεδο.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης ποικίλλουν σε συχνότητα και βαρύτητα για κάθε άτομο. Γενικά, όσο πιο σοβαρή κατάθλιψη έχετε, τόσο περισσότερα προβλήματα είναι πιθανό να έχετε με τη σεξουαλική υγεία.

Η σεξουαλική επιθυμία καλλιεργείται στον εγκέφαλο και τα γεννητικά όργανα βασίζονται σε χημικές ουσίες στον εγκέφαλο για την προώθηση της λίμπιντο καθώς και τις αλλαγές στη ροή του αίματος που απαιτούνται για τη σεξουαλική πράξη. Όταν η κατάθλιψη διαταράσσει αυτές τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, μπορεί να κάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα πιο δύσκολη. Αυτό μπορεί να είναι χειρότερο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήδη περιστασιακά προβλήματα με σεξουαλική δυσλειτουργία.

Επίσης, δεν είναι μόνο η ίδια η κατάθλιψη που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία. Στην πραγματικότητα, τα αντικαταθλιπτικά – οι πιο κοινές μορφές ιατρικής θεραπείας για την κατάθλιψη – μπορεί συχνά να έχουν ανεπιθύμητες σεξουαλικές παρενέργειες. Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι είναι:

Διάγνωση της κατάθλιψης με ΣΔ

Εάν έχετε ΣΔ και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, μην υποφέρετε σιωπηλά. Η κατάθλιψη δεν είναι ένδειξη προσωπικής αδυναμίας. Πείτε στο γιατρό σας πώς αισθάνεστε, ώστε να αρχίσετε να αισθάνεστε ξανά ο εαυτός σας. Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό τεστ που να μπορεί να διαγνώσει την κατάθλιψη- ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μοτίβα που αναζητούν οι γιατροί προκειμένου να κάνουν τη διάγνωση. Κατά συνέπεια, ο γιατρός σας θα σας κάνει διάφορες ερωτήσεις. Να είστε ειλικρινείς με τις απαντήσεις σας, ώστε να λάβετε την περίθαλψη που χρειάζεστε.

Θεραπεία της κατάθλιψης με ΣΔ

Η θεραπεία για την κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία (θεραπεία συζήτησης) ή συνδυασμό και των δύο.

Αντικαταθλιπτικά: Elavil, Prozac, Wellbutrin και Zoloft χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ΣΔ, γι’ αυτό να είστε ειλικρινείς με το γιατρό σας σχετικά με την κατάστασή σας, ώστε να σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ομιλητική θεραπεία: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ένας γιατρός ψυχικής υγείας σας βοηθά να εντοπίσετε και να επεξεργαστείτε θέματα που σχετίζονται με την ΣΔ και την κατάθλιψη. Τα είδη της θεραπείας συζήτησης περιλαμβάνουν τη θεραπεία ζευγαριών, την ατομική θεραπεία και την ομαδική θεραπεία.

Η θεραπεία της κατάθλιψης είναι μόνο ένας τρόπος για να ξεπεράσετε τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Family Physician , το 70 τοις εκατό των ενηλίκων που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη χωρίς θεραπεία είχαν προβλήματα με τη λίμπιντο. Το να νιώθετε ξανά καλά μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε μια κανονική σεξουαλική ζωή.

Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να μην επιλύεται πάντα σε ενήλικες που αναζητούν θεραπεία κατάθλιψης. Εάν ο ο γιατρός σας κρίνει ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι παρενέργεια ενός αντικαταθλιπτικού που παίρνετε, μπορεί να σας τα αλλάξει και να πάρετε διαφορετικά φάρμακα. Η μιρταζαπίνη (Remeron), η νεφαζοδόνη (Serzone) και η βουπροπιόνη (Wellbutrin) δεν προκαλούν συνήθως σεξουαλικές παρενέργειες.

Εκτός από τις προσθήκες και τις προσαρμογές στη συμβατική θεραπεία της κατάθλιψης, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε τα οποία μπορεί να βελτιώσουν τη συνολική σεξουαλική υγεία:

  • Πάρτε την δόση του αντικαταθλιπτικού σας μετά από το σεξ.
  • Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με την προσθήκη ενός φαρμάκου για τη σεξουαλική λειτουργία (όπως το Viagra ή το Vigrax).
  • Ασκηθείτε τακτικά για να βελτιώσετε τη διάθεση και τη σωματική σας ευεξία.
  • Μιλήστε με τον σύντροφό σας για το πώς η κατάθλιψή σας επηρεάζει τη σεξουαλική σας υγεία. Η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να μην επιλύσει αυτόματα το πρόβλημα, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συναισθημάτων ενοχής.

Η άποψη μας

Η κατάθλιψη και η σχετική θεραπεία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα με τη σεξουαλική υγεία, αλλά υπάρχει ελπίδα για την επίλυση και των δύο προβλημάτων. Η θεραπεία του ενός μπορεί συχνά να βοηθήσει τον άλλον. Ωστόσο, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μπορεί να πάρει χρόνο και υπομονή. Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να τροποποιήσετε κανένα φάρμακο μόνοι σας χωρίς να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Ενημερώστε τον τον γιατρό σας εάν η σεξουαλική δυσλειτουργία επιδεινώνεται παρά τις τυχόν αλλαγές στη θεραπεία.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι, ενώ η κατάθλιψη και η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορούν να συμβαδίσουν, υπάρχουν επίσης διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη σεξουαλική υγεία.

Φυτικά Προϊόντα για την θεραπεία της Στυτικής Δυσλειτουργίας

Share This

Post Author

Στυτική Δυσλειτουργία : Ψυχολογικά Αίτια
Στυτική δυσλειτουργία και διαχείριση του άγχους
Μενού