Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Εκσπερμάτιση: Τα 3 Βασικά Προβλήματα

Τα προβλήματα εκσπερμάτισης όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κοινά σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες.

Τα τρία βασικά προβλήματα είναι τα εξής:

 • Πρόωρη εκσπερμάτιση
 • Καθυστερημένη εκσπερμάτιση
 • Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Αυτά περιγράφονται λεπτομερέστερα παρακάτω.

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Εκσπερματιση ΠροβληματαΗ πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο κοινό πρόβλημα εκσπερμάτισης. Συμβαίνει όταν ο άνδρας εκσπερματώνει πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Πολλοί άνδρες είναι αβέβαιοι για το πόση ώρα πρέπει να διαρκεί το «κανονικό» σεξ πριν την εκσπερμάτιση. Μια μελέτη η οποία εξέτασε 500 ζευγάρια από πέντε διαφορετικές χώρες βρήκε ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της τοποθέτησης του πέους του άνδρα στον κόλπο της συντρόφου του και της εκσπερμάτισης ήταν περίπου πεντέμισι λεπτά.

Ωστόσο, είναι στο χέρι του άνδρα και της συντρόφου του να αποφασίσει κατά πόσον είναι ή δεν είναι ικανοποιημένοι με το χρόνο που αυτός χρειάζεται για να εκσπερματώσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τη διάρκεια της συνουσίας.

Περιστασιακά επεισόδια πρόωρης εκσπερμάτισης είναι κοινά και δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Εάν όμως έχετε διαπιστώσει ότι το ήμισυ περίπου των προσπαθειών σας για σεξουαλική επαφή έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη εκσπερμάτιση, τότε η αναζήτηση θεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι περισσότεροι άνδρες με αυτό το πρόβλημα δεν το είχαν πάντα – προηγουμένως εκσπερμάτωναν κανονικά. Αυτό αναφέρεται και ως «δευτερεύουσα» πρόωρη εκσπερμάτιση.

Είναι λιγότερο σύνηθες για έναν άνδρα να βίωνε πάντα πρόωρη εκσπερμάτιση (από τότε που έγινε σεξουαλικά ενεργός) – κάτι που είναι γνωστό ως «πρωτογενής» ή της διά βίου πρόωρη εκσπερμάτιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις της δια βίου πρόωρης εκσπερμάτισης:

 • Υπάρχει αδυναμία στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια του σεξ, είτε κάθε φορά είτε τις περισσότερες φορές.
 • Η κατάσταση προκαλεί αισθήματα ντροπής ή απογοήτευσης και έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής, οδηγώντας τον άνδρα στην αποφυγή της σεξουαλικής οικειότητας.

Συνιστώμενα Προϊόντα

Νέα Κουπόνια

PEOS10 - για 10% έκπτωση

PEOS20 - για 20% έκπτωση άνω των €100

Κουπονι εκπτωσης επιμηκυνσης πεους

Χάπια SizeGain Plus

Καθυστερημένη εκσπερμάτιση

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση (αρσενική οργασμική διαταραχή) έχει χαρακτηριστεί είτε ως:

 • Bίωση μιας σημαντικής καθυστέρησης προτού γίνει δυνατή η εκσπερμάτιση.
 • Πλήρης αδυναμία εκσπερμάτισης, ακόμη κι αν ο άνδρας θέλει και η στύση του είναι κανονική.

Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός που να περιγράφει το «χρονικό διάστημα που είναι υπερβολικό», αλλά μια επίμονη (και ανεπιθύμητη) καθυστέρηση της εκσπερμάτισης που διαρκεί 30 έως 60 λεπτά ενδεχομένως να υποδηλώνει καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκσπερμάτιση τουλάχιστον κατά το ήμισυ των περιπτώσεων που κάνετε σεξ, πιθανώς να έχετε καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Όπως και με την πρόωρη εκσπερμάτιση, η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι είτε επίκτητη είτε δια βίου. Η δια βίου καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι λιγότερο συχνή και προσβάλλει περίπου τον ένα στους 1.000 άνδρες.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί είτε σε όλες τις σεξουαλικές καταστάσεις, είτε μόνο σε ορισμένες – για παράδειγμα, πιθανόν να μπορείτε να εκσπερματώνετε κανονικά κατά τον αυνανισμό, αλλά όχι κατά τη διάρκεια του σεξ. Όταν η καθυστερημένη εκσπερμάτιση συμβαίνει μόνο σε ορισμένες καταστάσεις, συνήθως υπάρχει κάποιο ψυχολογικό αίτιο.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι ένας ακόμη πιο σπάνιος τύπος προβλήματος εκσπερμάτισης. Συμβαίνει όταν το σπέρμα ταξιδεύει προς τα πίσω και εισέρχεται στην κύστη αντί να εξέρχεται από το άκρο της ουρήθρας (του σωλήνα μέσω του οποίου περνούν τα ούρα).

Τα κύρια συμπτώματα της παλίνδρομης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

 • Μη παραγωγή σπέρματος ή παραγωγή μόνο μιας μικρής ποσότητας κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης.
 • Παραγωγή θολών ούρων (λόγω του σπέρματος εντός τους) την πρώτη φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα μετά το σεξ.

Οι άνδρες με παλίνδρομη εκσπερμάτιση εξακολουθούν να βιώνουν το αίσθημα του οργασμού και η κατάσταση δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Μπορεί ωστόσο να επηρεάσει την ικανότητα τεκνοποίησης (διαβάστε σχετικά με την υπογονιμότητα).

Θεραπεία προβλημάτων εκσπερμάτισης

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, όπως π.χ. με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ένα είδος αντικαταθλιπτικού το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης.

Η θεραπεία ζευγαριών, μια μορφή συμβουλευτικής, μπορεί να είναι χρήσιμη στο σχεδιασμό τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι σύντροφοι για την καθυστέρηση της εκσπερμάτισης.

Οι συνιστώμενες θεραπείες για την καθυστερημένη εκσπερμάτιση εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Αν εικάζεται ότι είναι κάποια παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, τότε η μετάβαση σε ένα εναλλακτικό φάρμακο θα βοηθήσει. Ωστόσο, αν η αιτία εικάζεται ότι είναι ψυχολογική, τότε μπορεί να προταθεί η συμβουλευτική.

Οι περισσότεροι άνδρες δεν χρειάζονται θεραπεία για την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, επειδή είναι ακόμη σε θέση να απολαύσουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και η κατάσταση δεν επηρεάζει την υγεία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση της φυσιολογικής εκσπερμάτισης.

Ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε παιδιά, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία γονιμότητας ώστε να εξαγάγετε ένα δείγμα σπέρματος.

Συχνές Ερωτήσεις

Προβλήματα εκσπερμάτισης είναι πολύπλοκα και μπορεί να προκληθούν από διάφορα πράγματα, όπως:

 • Το στρες.
 • Προβλήματα σχέσεων.
 • Άγχος – όπως π.χ. ένας άνδρας που αγχώνεται ότι θα χάσει τη στύση του (στυτική δυσλειτουργία), οδηγώντας τον σε «βιασύνη» κατά τη συνουσία.
 • Προηγούμενες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες.
 • Κατάθλιψη.
 • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα – ο διαβήτης για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε πρόωρη εκσπερμάτιση λόγω της βιολογικής τους κατασκευής, έχοντας για παράδειγμα ασυνήθιστα ευαίσθητο πέος.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση προκαλείται από βλάβη των νεύρων ή των μυών που περιβάλλουν το λαιμό της ουροδόχου κύστης (το σημείο όπου η ουρήθρα συνδέεται με την ουροδόχο κύστη). Αυτή η βλάβη μπορεί συχνά να εμφανιστεί ως επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης προστάτη ή ουροδόχου κύστης.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο κοινό είδος προβλήματος εκσπερμάτισης.

Ένας αριθμός ερευνών έχουν βρει ότι περίπου ένας στους τρεις άνδρες ανέφεραν ότι έχουν αντιμετωπίσει πρόωρη εκσπερμάτιση. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος καθώς πολλοί άνδρες είναι απρόθυμοι να παραδεχθούν ότι έχουν το πρόβλημα αυτό.

Αν και λιγότερο συχνή, η καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα στα 20 άτομα είχαν προβλήματα επίτευξης οργασμού κατά τη διάρκεια ενός μήνα του προηγούμενου έτους.

Παρόλο που η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι σπάνια, μπορεί να αποτελεί κοινή επιπλοκή ορισμένων τύπων χειρουργικής επέμβασης, όπως η χειρουργική επέμβαση του προστάτη, ή σε άνδρες με ορισμένες καταστάσεις υγείας που μπορεί να βλάψουν τα νεύρα, όπως ο διαβήτης ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αν έχετε προβλήματα με τη σεξουαλική σας ζωή και αναζητάτε θεραπεία, συνιστάται συνήθως να συμπεριλαμβάνετε το/τη σύντροφό σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η γνωστοποίηση των ανησυχιών σας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίλυσή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο/η σύντροφός σας μπορεί να έχει επίσης δικά του/της προβλήματα που να συμβάλλουν στα προβλήματα της σεξουαλικής σας ζωής.

Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες δεν είναι σε θέση να φτάσουν σε κορύφωση κατά τη διάρκεια της «κανονικής» επαφής και απαιτούν χειρωνακτική ή στοματική διέγερση.

Η εύρεση αίματος στο σπέρμα σας (haematospermia) μπορεί να είναι ανησυχητική. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν είναι κάτι σοβαρό και περνά μέσα σε λίγες ημέρες.

Η πιο πιθανή αιτία είναι η μόλυνση της ουρήθρας σας (ουρηθρίτιδα) και του προστάτη (προστατίτιδα).

Δείτε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν, ή επισκεφθείτε την τοπική ουρολογική κλινική σας, καθώς οι αιτίες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.