Αιμορροΐδες

Περιεχόμενα

Τί είναι οι Αιμορροΐδες;

ΑιμορροιδεςΟι αιμορροΐδες (αιμοροιδες) είναι μια συστάδα από αιμοφόρα αγγεία που έχουν διασταλεί (μεγαλώσει) στον πρωκτό και χαμηλά στον ορθό. Ο ορθός είναι η τελευταία περιοχή του μεγάλου εντέρου πριν βγει στον πρωκτό. Ο πρωκτός είναι το τέλος της πεπτικής οδού όπου τα κόπρανα βγαίνουν από το σώμα.

Μερικές φορές οι αιμορροΐδες πρήζονται όταν οι φλέβες μεγαλώνουν και τα τοιχώματα τους τεντώνονται, γίνονται πιο λεπτά και ερεθίζονται από τα κόπρανα που διέρχονται. Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

 • Εσωτερικές, που βρίσκονται στον ορθό, και
 • Εξωτερικές, που βρίσκονται στον πρωκτό.

Οι αιμορροΐδες (επίσης ζοχάδες) πάντα προκαλούσαν πόνο και ερεθισμό σους ανθρώπους. Αν είχατε κρίση με πόνο με αιμορροΐδες, δεν είστε μόνοι. Εκτιμάται ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν αιμορροΐδες σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Ακόμα και ο Ναπολέοντας υπέφερε από αιμορροΐδες, κάτι που τον ταλαιπώρησε πολύ και του προκαλούσε οξύ πόνο στην ήττα του στο Βατερλό.

Συμπτώματα μεγεθυμένων αιμορροΐδων

Οι μεγεθυμένες αιμορροΐδες  σχετίζονται με συμπτώματα όπως

 • φαγούρα,
 • αποβολή βλέννας,
 • κάψιμο στον πρωκτό,
 • οξύς πόνος,
 • μια αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει αδειάσει τελείως και
 • αιμορραγία χωρίς πόνο.

Σε αυτό το άρθρο, οι ειδικοί γιατροί μας θα σας εξηγήσουν από πού προέρχεται ο πόνος των αιμορροΐδων, πως αισθάνεσαι τις αιμορροΐδες και πως γίνεται η διάγνωση τους. Μετά θα ανακαλύψετε διάφορες θεραπείες για τις αιμορροΐδες στο σπίτι αλλά και στο νοσοκομείο, μαζί με τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε θεραπείας για τις αιμορροΐδες.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

εσωτερικες αιμορροιδεςΟι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται στην εσωτερική επένδυση του ορθού και δεν είναι εμφανείς εκτός και αν μεγεθυνθούν σημαντικά, και σε αυτή την περίπτωση γίνονται αισθητές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν πόνο και γίνονται εμφανείς επειδή προκαλούν αιμορραγία καθώς μετακινούνται τα κόπρανα.

Μερικές φορές οι εσωτερικές αιμορροΐδες προσπίπτουν ή προεξέχουν έξω από τον ορθό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε σαν υγρά κομμάτια δέρματος τα οποία είναι πιο ροζ από την περιβάλλουσα περιοχή. Οι προσπίπτουσες αιμορροΐδες μπορεί να πονάνε επειδή ο πρωκτός είναι γεμάτος με αισθητήρια νεύρα. Οι προσπίπτουσες αιμορροΐδες  συνήθως απομακρύνονται μέσα στον ορθό μόνες τους. Αν όχι, μπορεί να σπρωχτούν απαλά μέσα στην θέση τους.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

εξωτερικες αιμορροιδεςΟι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται κάτω από το δέρμα που περιβάλλει τον πρωκτό και είναι πιο χαμηλά από τις εσωτερικές αιμορροΐδες. Μπορείτε να τις νοιώσετε όταν πρήζονται και μπορεί να προκαλέσουν:

 • φαγούρα,
 • πόνο, ή
 • αιμορραγία με την κίνηση των κοπράνων.

Αν μια εξωτερική αιμορροΐδα προσπίπτει προς τα έξω (συνήθως με το πέρασμα των κοπράνων),μπορείτε να την δείτε και να την αισθανθείτε.

Μερικές φορές σχηματίζονται θρομβώσεις μέσα στις εξωτερικές αιμορροΐδες, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη κατάσταση που λέγεται θρόμβωση. Αν μια εξωτερική αιμορροΐδα πάθει θρόμβωση, μπορεί να φαίνεται τρομακτική, με χρώμα μωβ ή μπλε και ίσως αιμορραγεί.

Παρά την εμφάνιση τους, οι αιμορροΐδες που έχουν υποστεί θρόμβωση συνήθως δεν αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα, αν και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες. Θα απομακρυνθούν μόνες τους σε μερικές εβδομάδες. Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τον θρόμβο από μια αιμορροΐδα, κάτι που θα σταματήσει τον πόνο.

Όλοι μας Έχουμε Αιμορροΐδες

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αιμορροΐδες είναι ασυνήθιστες, όλοι τις έχουν. Οι αιμορροΐδες βοηθούν στον έλεγχο της κίνησης των κοπράνων. Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ή να θεωρηθούν σαν πάθηση όταν οι συστάδες των αιμορροΐδων αγγείων μεγενθύνονται.

Οι αιμορροΐδες  μπορούν να συμβούν σε όλους, και ένα ποσοστό 75% των ανθρώπων θα βιώσουν μεγεθυμένες αιμορροΐδες  κάποια στιγμή. Παρόλα αυτά, μόνο το 4% θα πάει σε γιατρό εξαιτίας τους. Οι αιμορροΐδες  που προκαλούν προβλήματα βρίσκονται και σε άντρες και σε γυναίκες στον ίδιο βαθμό και εμφανίζονται ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 45 και 65.

Τι Προκαλεί Αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται από πρήξιμο στις φλέβες του πρωκτού ή του ορθού. Αυτό τις κάνει ευαίσθητες σε ερεθισμούς.

Το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, όπως:

 • παχυσαρκία,
 • εγκυμοσύνη,
 • μεγάλη διάρκεια ορθοστασίας ή καθιστική ζωή,
 • πίεση στην τουαλέτα,
 • χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια,
 • διατροφή με λίγες φυτικές ίνες,
 • βήχας,
 • φτέρνισμα,
 • εμετός και
 • αν κρατάτε την ανάσα σας ενώ κάνετε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Αιτίες για Αιμορροΐδες: Διατροφή

Η διατροφή έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πρόκληση —και στην αποτροπή — των αιμορροΐδων. Οι άνθρωποι που τρώνε συνεχώς φαγητά με πολλές φυτικές ίνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορροΐδες, ενώ αυτοί που τρώνε συχνά επεξεργασμένα φαγητά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, κάτι που συμβάλει στις αιμορροΐδες με δύο τρόπους:

 1. Οδηγεί σε πίεση στην τουαλέτα και
 2. Χειροτερεύει τις αιμορροΐδες γιατί παράγει πιο σκληρά κόπρανα τα οποία ερεθίζουν τις πρησμένες φλέβες.

Συμπτώματα των Αιμορροΐδων: Αιμορροΐδες που αιμορραγούν

αιμορροιδες που αιμορραγουνΤο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα και σημάδι για αιμορροΐδες είναι η επώδυνη αιμορραγία. Κάποιος που υποφέρει από αιμορροΐδες μπορεί να προσέξει έντονα κόκκινο αίμα στο εξωτερικό μέρος των κοπράνων, στο χαρτί της τουαλέτας ‘η να στάζει στην λεκάνη της τουαλέτας.

Η αιμορραγία συνήθως περνάει χωρίς θεραπεία. Παρόλα αυτά, η αιμορραγία με την κίνηση των κοπράνων δεν είναι φυσιολογική και πρέπει να επισπεύσετε μια επίσκεψη σε ένα ειδικό. Ενώ οι αιμορροΐδες  είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αιμορραγίας με την κίνηση των κοπράνων, μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες αιμορραγίας, όπως:

 • Φλεγμονή στο έντερο,
 • μόλυνση, και
 • όγκους.

Μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα των εσωτερικών και των εξωτερικών αιμορροΐδων στις ακόλουθες διαφάνειες.

Πόνος από Αιμορροΐδες: Πως νοιώθουν όσοι έχουν αιμορροΐδες;

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν ένα σύστημα διαβάθμισης για να χωρίσουν τις αιμορροΐδες  σε τέσσερα στάδια:

 1. Αιμορροΐδες πρώτου βαθμού: Αιμορροΐδες που αιμορραγούν, αλλά δεν προσπίπτουν. Είναι ελαφρά μεγεθυμένες αιμορροΐδες, αλλά δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό.
 2. Αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού: Αιμορροΐδες που προσπίπτουν και μαζεύονται μόνες τους (με ή χωρίς αιμορραγία).Μπορεί να βγαίνουν από τον πρωκτό κατά την διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όπως όταν περνάνε τα κόπρανα, και μετά επιστρέφουν μέσα στο σώμα.
 3. Αιμορροΐδες τρίτου βαθμού: Αιμορροΐδες που προσπίπτουν και πρέπει να πιεστούν πάλι μέσα με το δάχτυλο.
 4. Αιμορροΐδες τετάρτου βαθμού: Αιμορροΐδες που προσπίπτουν και δεν μπορούν να πιεστούν μέσα στον πρωκτό. Αυτές οι αιμορροΐδες περιλαμβάνουν επίσης αιμορροΐδες που έχουν θρόμβωση (περιέχουν θρόμβους αίματος) ή που τραβάνε μεγάλο μέρος της επένδυσης του ορθού μέσα από τον πρωκτό.

Συμπτώματα από Προσπίπτουσες Εσωτερικές Αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες προσπίπτουν όταν τα αιμοφόρα αγγεία πρήζονται και επεκτείνονται από εκεί που βρίσκονται στον ορθό μέσα από τον πρωκτό. Μέσα στον πρωκτικό σωλήνα, η αιμορροΐδα εκτίθεται σε τραύμα από την διέλευση των κοπράνων, ιδιαίτερα των σκληρών κοπράνων που σχετίζονται με την δυσκοιλιότητα. Το τραύμα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και μερικές φορές πόνο όταν περνάνε τα κόπρανα.

Η παρουσία:

 • κοπράνων,
 • φλεγμονής και
 • συνεχούς υγρασίας

μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στο πρωκτό (πρωκτικός κνησμός), και περιστασιακά την συνεχή αίσθηση ότι κινείται το έντερο. Η προσπίπτουσα αιμορροΐδα συνήθως επιστρέφει στον κανάλι του πρωκτού μόνη της ή μπορεί να πιεστεί με το δάχτυλο, αλλά προσπίπτει και πάλι με την επόμενη κίνηση του εντέρου.

Συμπτώματα από Εξωτερικές Αιμορροΐδες με Θρόμβωση

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες δίνουν την αίσθηση εξογκώματος στον πρωκτό, αλλά συνήθως προκαλούν λίγα από τα συμπτώματα που είναι συνηθισμένα στις εσωτερικές αιμορροΐδες.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, παρόλα αυτά, όταν έχουν θρόμβους αίματος μέσα τους. Αυτό λέγεται θρόμβωση. Η θρόμβωση μιας εξωτερικής αιμορροΐδας προκαλεί ένα εξόγκωμα στον πρωκτό το οποίο είναι:

 • πολύ επώδυνο,
 • ευαίσθητο, και
 • συχνά απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Η αιμορροΐδα με θρόμβωση μπορεί να αφήσει σημάδι και να αφήσει ένα κομμάτι δέρματος να προεξέχει από τον πρωκτό. Περιστασιακά, αυτό το κομμάτι είναι μεγάλο, και μπορεί να κάνει την υγιεινή του πρωκτού (καθάρισμα) δύσκολη ή να ερεθίζει τον πρωκτό.

Πώς να απαλλαγείτε από τις Αιμορροΐδες: Διάγνωση και Θεραπείες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αιμορροΐδες τις ανακαλύπτουν ή

 • όταν νοιώθουν το εξόγκωμα από μια εξωτερική αιμορροΐδα όταν σκουπίζονται μετά από μια κίνηση του εντέρου,
 • ή όταν βλέπουν σταγόνες αίματος στην λεκάνη ή στο χαρτί
 • ή όταν έχουν την αίσθηση μια προσπίπτουσας αιμορροΐδας (που προεξέχει από τον πρωκτό) μετά από κίνηση των εντέρων.

Με το ιστορικό των συμπτωμάτων, ένας γιατρός μπορεί να ξεκινήσει την διάγνωση βασισμένη σε μια προσεκτική εξέταση του πρωκτού και του πρωκτικού καναλιού. ΑΝ και ο γιατρός πρέπει να προσπαθήσει για να αναγνωρίσει τις αιμορροΐδες, είναι πιο σημαντικό να αποκλείσει άλλες περιπτώσεις με συμπτώματα  σαν αυτά που απαιτούν άλλη θεραπεία όπως:

 • πρωκτικά σκισίματα,
 • σιρίγγια,
 • περιπρωκτικές (γύρω από τον πρωκτό) δερματικές παθήσεις,
 • μολύνσεις, και
 • όγκους.

Επίσκεψη σε έναν γιατρό για τις αιμορροΐδες

Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να πάνε σε έναν γιατρό για τις αιμορροΐδες τους, και αυτός είναι ο λόγος που μόλις το 4% των ανθρώπων επισκέπτονται έναν γιατρό παρότι το 75% από εμάς βιώνουν κάποια στιγμή μεγεθυμένες αιμορροΐδες. Παρά την αμηχανία, οι αιμορροΐδες πρέπει πάντα να ελέγχονται από επαγγελματία. Μια ιατρική εξέταση θα βοηθήσει τον γιατρό να προτείνει αποτελεσματική θεραπεία και θα αποκλείσει πιο σοβαρές αιτίες για αυτά τα συμπτώματα.

Όταν επισκεφτείτε τον γιατρό σας, θα σας ζητήσει να του περιγράψετε τα συμπτώματα σας. Ο γιατρός θα κάνει μια εξέταση για να δει αν υπάρχει φλεγμονή στον πρωκτό σας και αν υπάρχουν μεγεθυμένες αιμορροΐδες.

Ο γιατρός θα θέλει να μάθει αν βρήκατε αίμα στα κόπρανα σας, κάτι το οποίο ίσως απαιτήσει ενδοσκοπική εξέταση του εντέρου. Ο γιατρός θα εντοπίσει τίποτα ασυνήθιστο μέσα από μια ψηφιακή πρωκτική εξέταση.

Θυμηθείτε ότι αν και είναι λίγο αμήχανο και άβολο, οι εξετάσεις στις αιμορροΐδες είναι συνήθως ανώδυνες. Επίσης ο γιατρός σας είναι εξοικειωμένος με την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, γιατί είναι αρκετά συνηθισμένο.

Αν φαίνεται ότι έχετε μεγεθυμένες αιμορροΐδες, ο γιατρός πιθανώς θα προτείνει πρωκτοσκόπηση. Κατά την διάρκεια μιας πρωκτοσκόπησης, χρησιμοποιείται ένας μικρός σωλήνας με φως και φακούς για να εξετάσει τις μεμβράνες στην επένδυση του ορθού σας. Αυτό θα επιτρέψει στον γιατρό σας να δει τις μεγεθυμένες αιμορροΐδες και να προσδιορίσει το μέγεθος τους. Και πάλι, αυτή η διαδικασία είναι συνήθως ανώδυνη.

Πώς να θεραπεύσετε τις εσωτερικές αιμορροΐδες: Διάγνωση

Η διάγνωση μιας εσωτερικής αιμορροΐδας είναι εύκολη αν η αιμορροΐδα προεξέχει από τον πρωκτό. Αν και η εξέταση του ορθού με το χέρι φορώντας γάντι μπορεί να αποκαλύψει μια εσωτερική αιμορροΐδα ψηλά στο κανάλι του πρωκτού, η εξέταση του ορθού είναι πιο χρήσιμη για να αποκλειστούν σπάνιους καρκίνους στο κανάλι του πρωκτού και δίπλα στον ορθό.

Μια πιο λεπτομερής εξέταση για εσωτερικές αιμορροΐδες γίνεται με την χρήση  ορθοσκόπησης, η οποία είναι παρόμοια με την πρωκτοσκόπηση. Είτε βρεθούν αιμορροΐδες είτε όχι, αν υπάρχει αιμορραγία, το παχύ έντερο του ορθού πρέπει να εξεταστεί για να αποκλειστούν άλλα σημαντικά αίτια αιμορραγίας όπως:

 • καρκίνος του παχέος εντέρου,
 • πολύποδες, και
 • κολίτιδα.

Πώς να θεραπεύσετε την εξωτερική αιμορροΐδα: Διάγνωση

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται σαν εξόγκωμα και/ή σαν μια σκούρα περιοχή  που περιβάλλει στον πρωκτό. Αν το εξόγκωμα είναι ευαίσθητο, αυτό δείχνει ότι η αιμορροΐδα είναι με θρόμβωση. Οποιοδήποτε εξόγκωμα παρόλα αυτά πρέπει να παρακολουθείται και να μην υποθέτετε ότι είναι αιμορροΐδα αφού υπάρχουν σπάνιοι καρκίνοι στην πρωκτική περιοχή οι οποίοι φαίνονται σαν εξωτερικές αιμορροΐδες.

Ποια είναι η θεραπεία για τις αιμορροΐδες;

θεραπεία για τις αιμορροιδες HemaproΗ θεραπεία για τις μεγεθυμένες αιμορροΐδες είναι σημαντική, επειδή μπορεί να χειροτερέψουν με την πάροδο του χρόνου. Οι αιμορροΐδες θεραπεύονται με διάφορα μέτρα, όπως δίαιτα και φάρμακα σαν:

 • κρέμες,
 • λοσιόν,
 • τζελ,
 • τσιρότα, και
 • μαντηλάκια,

και άλλες διαδικασίες όπως:

 • σκληροθεραπεία,
 • απολίνωση με λαστιχένιο επίδεσμο, και
 • εγχείρηση.

Θεραπεία για τις αιμορροΐδες: Δίαιτα

Τα άτομα με αιμορροΐδες πρέπει να κάνουν τα κόπρανα τους πιο μαλακά αυξάνοντας τις φυτικές ίνες στην δίαιτα τους.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε διάφορα φαγητά, όπως:

 • φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα,
 • λαχανικά,
 • σιτηρά, και
 • δημητριακά.

Γενικά, συνιστώνται 20 με 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ η Αμερικάνικη δίαιτα κατά μέσον όρο περιέχει λιγότερο από 15 γραμμάρια. Μπορεί να χορηγηθούν επιπλέον φυτικές ίνες όπως οι ακόλουθες:

 • psyllium,
 • methylcellulose, και
 • calcium polycarbophil

Μπορεί να χρειαστούν και ουσίες που μαλακώνουν τα κόπρανα και συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση υγρών. Παρόλα αυτά, τα οφέλη των φυτικών ινών και των υγρών και των ουσιών για το μαλάκωμα των κοπράνων δεν έχουν ελεγχθεί ενδελεχώς από επιστημονικές μεθόδους όσον αφορά των έλεγχο των αιμορροΐδων.

Θεραπεία για τις αιμορροΐδες: Μη συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές αγωγές

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τις αιμορροΐδες είναι:

Όταν χρησιμοποιούνται γύρω από τον πρωκτό, οι αλοιφές, οι κρέμες και τα τζελ πρέπει να απλώνονται σαν λεπτή επικάλυψη. Όταν εφαρμόζονται μέσα στο πρωκτικό κανάλι, αυτά τα προϊόντα πρέπει να εισάγονται με το δάχτυλο ή ένα «σωλήνα για τις αιμορροΐδες

Οι σωλήνες για τις αιμορροΐδες είναι ποιο αποτελεσματικοί όταν έχουν τρύπες στα πλαϊνά αλλά και στην άκρη. Αυτοί οι σωλήνες πρέπει να καλύπτονται με κρέμα πριν την είσοδο. Τα υπόθετα ή οι αφροί δεν είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις αλοιφές τις κρέμες και τα τζελ.

Πώς να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες: Ζεστά καθιστικά μπάνια

Ένα καθιστικό μπάνιο είναι όταν κάθεστε πάνω σε μερικά εκατοστά ζεστού νερού τρεις φορές την ημέρα, για 15 με 20 λεπτά. Αυτά τα μπάνια βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής των αιμορροΐδων. Είναι σημαντικό να στεγνώστε καλά την περιοχή του πρωκτού μετά από κάθε τέτοιο μπάνιο για να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία η οποία ερεθίζει το δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Καταπραϋντικά κοπράνων

Τα καταπραϋντικά κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν, αλλά αφού εμφανιστούν οι αιμορροΐδες, όλα τα υγρά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και μόλυνση στον πρωκτό. Ο ειδικός γιατρός σας και ο φαρμακοποιός είναι τα κατάλληλα άτομα για να συζητήσετε την χρήση αυτών των καταπραϋντικών Yσαν θεραπεία για τις αιμορροΐδες.

Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία είναι μια από τις πιο παλιές μορφές θεραπείας για τις αιμορροΐδες. Κατά την διάρκεια της σκληροθεραπείας, ένα υγρό (φαινόλη ή κινίνο) χορηγείται στην βάση της αιμορροΐδας.

Η θρόμβωση των αγγείων και η φλεγμονή οδηγούν σε ουλές. Η σκληροθεραπεία κάνει την αιμορροΐδα να μικρύνει. Η σκληροθεραπεία μπορεί να είναι επώδυνη αλλά ο πόνος υποχωρεί μέχρι την επόμενη ημέρα. Τα συμπτώματα επιστρέφουν μετά από χρόνια και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία και πάλι.

Λαστιχένιος επίδεσμος απολίνωσης

Ο σκοπός της απολίνωσης με λαστιχένιους επιδέσμους είναι να περιβάλλουν την βάση του εξογκώματος της αιμορροΐδας με έναν σφιχτό λαστιχένιο επίδεσμο. Ο ιστός που κόβεται από τον επίδεσμό πεθαίνει και αντικαθίσταται από ένα έλκος που θεραπεύεται με την ουλή.

Μια παρόμοια διαδικασία περιγράφεται το 460 π.Χ. από τον Έλληνα γιατρό Ιπποκράτη:

Και οι αιμορροΐδες … μπορείς να τις θεραπεύσεις τρυπώντας τις με μια βελόνα και δένοντας τις με ένα πολύ παχύ και μάλλινο σπάγκο, και να μην τις λύσεις μέχρι να πέσουν, και πάντα άφηνε μια πίσω, και όταν αναρρώσει ο ασθενής , άφησε τον να κάνει μια θεραπεία με ελλέβορο.

Η απολίνωση με λαστιχένιο επίδεσμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αιμορροΐδες, πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού, και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την σκληροθεραπεία. Τα συμπτώματα συνήθως επανέρχονται μετά από χρόνια, αλλά συνήθως μπορεί να εφαρμοστεί ξανά απολίνωση.

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της απολίνωσης είναι ο πόνος. Παρόλα αυτά, μπορεί να συμβεί και αιμορραγία για μια ή δυο εβδομάδες μετά την απολίνωση ή βακτηριδιακή μόλυνση στους ιστούς που περιβάλλουν τις αιμορροΐδες.

Θερμική πήξη

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που χρησιμοποιούν θερμική πήξη για να καταστρέψουν τον ιστό των αιμορροΐδων και να αντιμετωπίσουν την φλεγμονή και τις ουλές, όπως:

 • διπολική διαθερμία,
 • άμεση ηλεκτροθεραπεία, και
 • υπέρυθρη φωτοπήξη.

Τέτοιες διαδικασίες καταστρέφουν τους ιστούς μέσα και γύρω από τις αιμορροΐδες και προκαλούν τον σχηματισμό ουλώδη ιστού. Χρησιμοποιούνται σε αιμορροΐδες πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού. Συχνά υπάρχει πόνος, αν και πιο συνήθης από την απολίνωση, και συχνά υπάρχει και αιμορραγία.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι όπως λέιζερ και κατάλυση με ραδιοκύμματα. Μη χειρουργικές θεραπείες συνήθως μπορούν να γίνουν σε αιμορροΐδες πρώτου, δευτέρου και σε μερικές περιπτώσεις τρίτου βαθμού. Πρέπει να συζητήσετε την θεραπεία και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Εγχείρηση

Η πλειοψηφία των ασθενών μπορεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα που προκαλούν αιμορροΐδες με μη χειρουργικές μεθόδους. Η μη χειρουργική θεραπεία είναι προτιμώμενη επειδή είναι λιγότερο επώδυνη και με λιγότερες επιπλοκές. Εκτιμάται ότι λιγότερο από το 10% των ασθενών απαιτούν εγχείρηση εφόσον οι αιμορροΐδες θεραπευτούν έγκαιρα.

Η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων, γνωστή σαν αιμορροιδοκτομή , συστήνεται σε ασθενείς με αιμορροΐδες τρίτου ή τετάρτου βαθμού.

Ιστορία των χειρουργικών επεμβάσεων σε αιμορροΐδες

Η εγχείρηση για τις αιμορροΐδες χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Ινδοί περιέγραφαν εγχειρήσεις που γινόντουσαν για να απαλύνουν τον πόνο και την ενόχληση από τις μεγεθυμένες αιμορροΐδες. Αυτές οι διαδικασίες βελτιώθηκαν σημαντικά τον 13ο αιώνα και οι χειρουργικές θεραπείες έγιναν πιο γρήγορες τον 19ο αιώνα.

Πώς να απαλλαγείτε από τις αιμορροΐδες: Αιμορροιδοκτομή

Κατά την αιμορροιδοκτομή, οι εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες κόβονται. Οι πληγές που μένουν από την αφαίρεση μπορούν να ραφτούν (με ράμματα) μαζί  (κλειστή τεχνική) ή να μείνουν ανοιχτές (ανοιχτή τεχνική). TΤα αποτελέσματα και των δύο τεχνικών είναι παρόμοια.

Μια πρωκτοπλασία, μπορεί να επεκτείνει την αφαίρεση ιστού από το ψηλό μέρος του πρωκτικού καναλιού έτσι ώστε η πλεονάζουσα επένδυση ή αυτή που προεξέχει να αφαιρεθεί. Ο πόνος μετά την εγχείρηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ίσως απαιτηθούν παυσίπονα.

Αιμορροιδοκτομή με συρραφή

Η αιμορροιδοκτομή με συρραφή είναι μια νέα χειρουργική τεχνική που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη επιλογή για τις αιμορροΐδες τρίτου βαθμού. Αυτή η επέμβαση δεν αφαιρεί τις αιμορροΐδες, αλλά την εκτεταμένο ιστό των αιμορροΐδων που επιτρέπει στις αιμορροΐδες να προσπίπτουν προς τα κάτω.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα βήματα:

 • Ένας κυκλικός, κούφιος σωλήνας εισάγεται στο πρωκτικό κανάλι και ένα ράμμα (μια μακριά κλωστή) τοποθετείται μέσα σε αυτόν και υφαίνεται κυκλικά γύρω από το πρωκτικό κανάλι πάνω από τις εσωτερικές αιμορροΐδες.
 • Τα άκρα του ράμματος βγαίνουν έξω από ορθό μέσα από τον κενό σωλήνα.
 • Το συρραπτικό τοποθετείται μέσα στον κενό σωλήνα και τραβιόνται οι άκρες του ράμματος επεκτείνοντας τον ιστό των αιμορροΐδων μέσα στα σαγόνια του συρραπτικού.
 • Τα μαξιλαράκια των αιμορροΐδων τραβιόνται πίσω στην κανονική τους θέση μέσα από το πρωκτικό κανάλι.
 • Στην συνέχεια το συρραπτικό πιέζεται, κόβοντας το περιφερειακό δαχτυλίδι του επεκταμένου ιστού των αιμορροΐδων που έχει παγιδευτεί μέσα στο συρραπτικό.
 • Την ίδια στιγμή τα ράμματα ενώνουν την πάνω και την κάτω άκρη του κομμένου ιστού.

Η αιμορροιδοκτομή με συρραπτικό είναι λιγότερο επώδυνη από την παραδοσιακή αιμορροιδοκτομή. Γίνεται σε 30 λεπτά περίπου.

Αποτροπή

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις αιμορροΐδες είναι να διατηρείτε τα κόπρανα απαλά έτσι ώστε να διέρχονται εύκολα και μην απαιτούν έντονη πίεση. Μπορεί να σας βοηθήσει επίσης η κατανάλωση τροφών με πολλές φυτικές ίνες και τα πολλά υγρά (6-8 ποτήρια νερό την ημέρα).

Αυτό μπορεί να βοηθήσει και την δυσκοιλιότητα έτσι ώστε να μην χρειάζεστε να ασκείτε πίεση στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων αιμορροΐδων.

Διαβάστε Επίσης:

error: απαγορευεται η αντιγραφη!!